Smrtonoš

Smrtonoš https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47619/bmid_smrtonos-2SO-47619.jpeg 4 225 23

Hrůzné zakončení spiritistické seance, záhadné volání o pomoc u golfového hřiště, tajemný zánik ženského kláštera za první světové války v Belgii, pochmurná atmosféra strašidelných domů, mrtvý ovládající duši živého… Zřejmě v žádné jiné knize se královna zločinu nepřiblížila nadpřirozeným silám tak jako v této dvanáctce příběhů z roku 1933. Soubor Smrtonoš, pro nějž se v češtině vžil též název Ohař s cejchem smrti, korunuje jedinečná detektivní historie Svědkyně obžaloby, která se dočkala řady adaptací (úspěšná autorčina divadelní hra Svědek obžaloby, v češtině vydaná pod názvem Korunní svědek, měla premiéru o dvacet let později, neméně známé je rovněž filmové zpracování režiséra Billyho Wildera z roku 1957 s Marlene Dietrichovou v jedné z hlavních rolí). Kdo se nespokojí jen s nejslavnějšími případy Agathy Christie a chtěl by poznat její mistrovské dílo i v těch nejtemnějších zákoutích, tomu by neměla tato pozoruhodná povídková sbírka chybět v knihovně. Nejen proto, že ji lze považovat za hold nesmrtelnému A. C. Doylovi, vyznavači spiritismu a duchovnímu otci Sherlocka Holmese.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Hound of Death , 1933


více info...

Přidat komentář

Kakho-Oto
30.03.2024 4 z 5

Duchařské povídky od Agathy Christie, některé jsou lepší, jiné horší. Souboru kraluje povídka Svědkyně obžaloby, která je jiná dějově i kvalitou. Od Christie je čtenář zvyklý na něco jiného, avšak i tento povídkový soubor se mi celkem líbil. Povídky z knihy Smrtonoš opravdu dost připomínají povídky A. C. Doyla o Sherlocku Holmesovi.

Díra_na_trhu
18.09.2023 5 z 5

Když beru do ruky knihu s duchařským příběhem, mám obavy, jak autor ty duchy popíše a jak vylíčí setkání s duchem, aby to mělo ten děsivý šmrnc. Spisovatelka moje potřeby naplnila.


Ivan F
17.05.2023 3 z 5

Z poviedkovej tvorby pani Agathy je táto kniha jednoznačne najhoršia, v jej románovej tvorbe je tých horších viac. Spoločný menovateľ tejto zbierky - ducharina a špiritizmus, nadprirodzené prvky. Nemôžem si pomôcť, ale ak sa pani spisovateľka v svojom súkromnom živote týmito témami zaoberala, mohla si ich pokojne nechať pre seba. Až na dve poviedky a to Rádio a SOS, to bolo v podstate utrpenie dočítať. Je to kniha, ku ktorej sa určite nevrátim. Ďalej je už škoda slov.

Jadla
24.03.2022 4 z 5

Příjemné vytržení z detektivních kolejí. Strašidelné povídky, vysvětlení může být úplně logické a rozumné, což se mi líbí. Jo.

Lenka4
01.11.2021 4 z 5

Potěšení pro milovníky ryzí duchařiny i pro čtenáře, kteří dávají přednost racionálnímu vysvětlení nadpřirozených jevů. Zde si každý přijde na své.

666Jitka
25.08.2021 4 z 5

Tentokrát jsem poslouchala na rádiu Vltava - některé povídky spojené se spiritistickými seancemi, předtuchami, znameními a duchy se mi líbily více, jiné méně. Agatha je zkrátka profík na detektivky. Každopádně to byl příjemný poslech.

Vesmich
25.12.2020 5 z 5

(SPOILER) Agáta a zapadlí vlastenci. Spiritistické seance, převtělování a paměť starých domů kde se stalo cosi fuj a to tam pořád bydlí a nikam se to stěhovat nehodlá. U některých povídek jsem se smála, třeba u Záhady modré vázy, neboť když je někdo tak pitomý, to úplně svádí k tomu s ním vytřít podlahu a odolat je těžké..Rádio je příjemně poučný text na téma, že urychlovat běh událostí se musí umět a SOS kdyby byl film, což je klidně možné, tak ho v kině prožiju se zavřenýma očima a Svědkyně obžaloby je Agáta ve své nejlepší detektivní formě.

ElessaRiverbow
22.10.2020 3 z 5

Ze začátku jsem měla pocit, že spíše čtu nějaký podivný fantasy román než detektivku. Čekala jsem další knihu s Poirotem, ale až po chvíli mi došlo, že se jedná o samostatné povídky (možná to bude tím, že jsem si ani nepřečetla o čem kniha vlastně je :D) Některé z povídek byly zajímavé, nejlepší byla podle mě Červená, jiné mi přišly nudnější. Knihy od A. Christie mám moc ráda a čtu je klidně i několikrát, tato mi ovšem moc nesedla a znovu bych ji asi nepřečetla.

knihomolka27
15.07.2020 3 z 5

Bohužel ipřesto, že téma duchařiny zbožnuju a i Agátu mě knížka moc nezaujala.

Maanna
31.10.2019 3 z 5

Agatha Christie píše dobře, a tak se kniha dobře čte, i když duchařské příběhy nejsou úplně mým šálkem kávy. Líbily se mi ty líznuté detektivní zápletkou. Ty čistě duchařské mi trochu připomínaly historky, které si vyprávějí pod dekou děti na táborech. Jsem na to asi příliš přízemní povaha, ale jako malý "jednohubní" výlet mimo běžné žánry to bylo celkem v pohodě. Jen nevím, kde Agatha bere na britských ostrovech všechny ty krásné ženy - mně vždy připadá, že většina Britek je tak nějak fádní.

mataj
31.05.2019 4 z 5

Trochu netradiční kniha od Agátky ale četla se dobře (hlavně na cestu vlakem super). Nejvíc se mi líbili povídky Červená, Rádio a Svědkyně obžaloby.

omgjako
28.01.2019

První a asi jediná knížka od A. Ch., kterou jsem nedočetla. Ne proto, že by mi přišla špatně napsaná, ale kvůli námětům. Duchové apod. mi vůbec nesedí.

bleska
16.10.2017 1 z 5

Duchařské, temné příběhy mi pro styl Agathy nesedí. Kniha mě moc nezaujala. A to jsem velký obdivovatel a fanoušek královny detektivek. Je to pro mě tak trochu důkaz toho, že i mistr tesař se může utnout.

Majdule
11.02.2017 3 z 5

Tato spíše hororová než detektivní sbírka nepatří k mým nej. Možná vinou "špatných" konců, ale spíš mě nebere to žánrové ukročení. Jako nejlepší vidím Červenou a Podivný případ.

misha006
21.01.2017 4 z 5

Některé povídky jsou zajímavé a vcelku napínavé, a některé zase vyloženě nudné.

Sebasti
15.02.2015 3 z 5

Některé povídky byly skvělé, že jsem se třeba i bál. Některé mi přišly jakoby nedokončené, jakoby zkrácené, nevím. Dlouho jsem chtěl dát jen dvě hvězdy, ale potom začaly přicházet povídky jako třeba Podivný případ sira Arthura Carmichaela, Rádio nebo Svědkyně obžaloby.
A jelikož jsem před touto knihou četl nejlepší knihu královny detektivek, Deset malých černoušků, čekal jsem něco podobného. Nakonec se mi kniha četla pomalu, neměl jsem na ní takovou chuť, kterou mívám u opravdu zajímavých knížek.
Nejlepší povídka - Červená

KattyV.
13.07.2014 4 z 5

Povídky se mi opravdu líbily, je to teda trošku něco jiného než na co jsem od Agathy zvyklá, ale pěkné čtení.
Výborné na cestování.

honajz
27.02.2014 3 z 5

Duchařské, spiritistické a hororové povídky, občas i mírně detektivní, kde je okultismus jen ozdobnou kulisou. U většiny povídek mi vadilo, že mají silné nebo zajímavé téma, jež by chtělo rozpracovat, nebo bych se o něm rád víc dozvěděl, ale autorka povídky po nadějném a bohatém úvodu často žene k rychlému konci, často neskutečně zbrklému, takže pak celá povídka utrpí tímto nešetrným nedořečením. U některých dokonce člověk podvědomě očekává nějaký zvrat nebo vůbec nějakou zápletku, a když se nedostaví, cítí se poněkud podveden, protože vše skončí tak, jak bylo jasné na začátku. Jako kdyby vám někdo řekl, hele, když ten kluk půjde přes lávku, je to nebezpečné, protože je lávka vetchá a on může spadnout. A pak kluk jde, lávka se prolomí a kluk spadne. Konec.

Kájula
23.04.2013 3 z 5

Půjčila jsem si tuto knihu, protože jsem doufala, že si konečně přečtu úžasnou detektivku od světoznámé autorky. Zalíbil se mi obal i název a říkala jsem si, že za zkoušku nic nedám. Kniha mě zaujala v knihovně, a tak jsem si ji ihned půjčila. Překvapilo mě, když jsem zjistila, že to jsou povídky a ne normální román, ale nebyla jsem zklamaná. Mám ráda tajemno, a tak se mi povídky líbily a zaujaly mě. Nemůžu říct, že bych si je přečetla znovu nebo se ke knize vrátila, ale pro večerní čtení u svíčky to není vůbec špatné. Doporučuji jako oddechové čtení, při kterém příjemně mrazí v zádech.

pistalka
12.05.2011 4 z 5

Dvanáct povídek sbírky Smrtonoš obsahuje prvky nadpřirozena, čímž se kniha vymyká běžné autorčině tvorbě. Kdyby se podobného tématu ujal méně zkušený autor, asi by byl výsledek poloviční a některé povídky by působily poněkud trapně a směšně. Agathě Christie se však podařil vytvořit zdařilý kompromis mezi spiritismem a tím, v čem byla nejlepší. Výsledkem je velmi čtivá a po stránce kvality vyvážená sbírka, která neobsahuje vyloženě špatný kousek; dobrá polovina příběhů je za plný počet.
Nejlepší je samozřejmě (jak jinak) Svědkyně obžaloby, která se sbírce poněkud vymyká (jako jediná neobsahuje motiv nadpřirozena), přesto by bylo nespravedlivé opomenout tento skvost detektivní literatury ve výčtu nejlepších autorčiných povídek.
Sám nemám moc, co bych vytknul, přesto při průměru hodnocení všech povídek mi vyšlo 83% (2x ***, 6x **** a 4x *****), což jsou silnější čtyři hvězdičky.
Smrtonoš nedosahuje kvalit čtyř poirotovských sbírek (Poirotova pátrání, Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota, Vražda v postranní ulici a Rané případy Hercula Piorota), je však lepší než nedávno vydaná antologie "Třináct záhad" nebo trochu suchá "Parker Pyne zasahuje". Nechť příznivci Agathy Christie zbystří, trochu netradiční Agatha vaší knihovnu skvěle osvěží.