jitka_dankova jitka_dankova komentáře u knih

☰ menu

Kdyby lidi byli stromy Kdyby lidi byli stromy Jan Kršňák

Esotericky a filozoficky laděná kniha pro učitele, kteří vnímají výuku jinak (intuitivní pedagogika). Kdo znáte teorii typů paní Šárky Mikové, tak vězte, že tohle je prostě nejspíš supr knížka pro "NF" lidi a ostatní z ní budou buď trochu a nebo hodně paf a rozladění, fakt nesedne každému. Knihu prolínají příběhy Terezky, která si klade zvláštní hloubavé otázky a prožívá různé velmi fantazijní zážitky. Za každým příběhem je několik aktivit a her, které mohou děti ve škole či školce dělat. Půjčila jsem si ji od kamarádky kvůli výzvě "Kniha, která má v názvu “kdyby", byla stručná a něčím mne obohatila (připomenutím, že někteří lidé na svět nahlížejí opravdu diametrálně odlišně než já). Pět hvězdiček si zaslouží, ale fakt si dobře rozmyslete, jestli jste ta hlavní cílová skupina čtenářů (já určitě neee :-) ).

18.04.2024 5 z 5


Jak si postavit dům Jak si postavit dům Martin Sodomka

Čtvrtý díl série technických pohádek. Kniha hezky navazuje na třetí díl "Jak si postavit motorku" a uzavírá celou sérii s myšákem Arnym. Tentokrát ale nejde o stavbu vozidla nebo letadla, ale o stavbu celého domu. Opět jsou hlavním tahákem této knihy a celé série opravdu vynikající ilustrace se spoustou přehledných popisků. Nečekejte jednoduché nákresy pro malé děti, ale detailní nákresy inženýrských sítí, vysvětlení uliční čáry i betonového věnce a základové desky. Celý příběh se točí kolem dospěláckých záležitostí ohledně stavby domu, hlavně stavebního povolení a papírování a hypotéky. Sice je kniha určená od 7 let, ale myslím, že spoustu věcí pochopil syn, až ji sám četl v 10 letech. Dříve byla knížka spíš jen "na listování". I tak jsme museli spoustu věcí vysvětlovat a upřesňovat. Co se týká zápletky, pointa a vyřešení příběhu tentokrát není přímočaré a dítě se v tom časovém sledu ztrácí. Četli jsme knihu s dítětem a dovysvětlili, co se opravdu stalo. Jde o hezkou knihu, pokud chcete dítě fakt detailně seznámit s procesem stavby domu se vším všudy (kolaudace, projekt, starosti s penězi, regulativy...).

18.04.2024 4 z 5


Jak si postavit motorku Jak si postavit motorku Martin Sodomka

Třetí díl série technických pohádek. Je to kniha pro děti, které chtějí porozumět "vnitřku" motorky za pomoci příběhu a navazuje na druhý díl "Jak si postavit letadlo". Opět jsou hlavním tahákem této knihy a celé série opravdu vynikající ilustrace se spoustou přehledných popisků. Dítě prozkoumá schéma elektrického zapojení motorky i funkci spojky. Stejně jako v předchozích dílech ale příběh za kvalitou obrázků pokulhává. Prostředí gangů a rivality mezi nimi, nelegální aktivity a sázky, dospělá mluva s narážkami, které dítě nepochopí a vtipy určené spíš dospělým - to prostě synovi (10 let) nebylo blízké. Myslím, že potenciál této nádherně ilustrované knihy nebyl plně využitý.

18.04.2024 4 z 5


Záměna Záměna Susan Lee

Roztomilá a překvapivá americko-korejská romance z byznys prostředí, ale pro náctileté. Na čtení mne nalákal komentář přede mnou a rozhodně nelituji mého prvního setkání s touto autorkou, bylo to fakt milé. Hezký příběh cílí na náctileté dívky a obsahuje spoustu myšlenek o vysoké škole, jejím výběru i souvislostech, nerovnostech mezi bohatými a střední vrstvou, očekávání rodičů... nejsem si jistá, zda bude mít kniha přesah i mimo cílovou skupinu náctiletých děvčat, já ji ale četla se zájmem, i když už mám těsně před čtyřicítkou. Napjatě jsem očekávala, jestli autorka zvolí "americký hollywoodský bomba závěr" a jsem ráda, že knihu ukončila hezky, ale vlastně relativně uvěřitelně. Pokud máte slabost pro roztomilé a lehce klišoidní dívčí romance z nerovných prostředí, doporučuji.

13.04.2024 5 z 5


Jak si postavit letadlo Jak si postavit letadlo Martin Sodomka

Druhý díl série technických pohádek. Je to kniha pro děti, které chtějí porozumět "vnitřku" letadla za pomoci příběhu a navazuje na první díl "Jak si postavit auto". Opět jsou hlavním tahákem této knihy a celé série opravdu vynikající ilustrace se spoustou přehledných popisků, Dítě zjistí, co je to vztlak a jak musí vypadat tvar křídel letadla. Stejně jako v prvním díle ale příběh za kvalitou obrázků pokulhává. Prostředí gangů, dospělá mluva s narážkami, které dítě nepochopí a vtipy určené spíš dospělým - to prostě synovi (10 let) nebylo blízké. Myslím, že potenciál této nádherně ilustrované knihy nebyl plně využitý.

31.03.2024 4 z 5


Jak si postavit auto Jak si postavit auto Martin Sodomka

Kniha pro děti, které chtějí porozumět "vnitřku" auta za pomoci příběhu. Hlavním tahákem této knihy a celé série jsou opravdu vynikající ilustrace se spoustou přehledných popisků, Dítě zjistí, kde je řemenice i silentbloky. Tak jako další komentující, i já musím uznat, že příběh za kvalitou obrázků pokulhává. Prostředí gangů prostě synovi (10 let) nebylo nijak blízké a spoustu narážek a rozhovorů vlastně moc nechápal, byly prostě dospělé a určené pro dospělé. Při čtení mu to nevadilo, knihu má rád, jen já vnímám, že ten potenciál knihy nebyl plně využitý a přizpůsobený pro děti. Příběh jsme mu četli už v 6 letech (kniha je pro děti od 7 let) a přišlo nám, že je to brzo. Obrázky se mu tehdy líbily, ale příběh nedokázal plně docenit. V deseti letech už to bylo lepší.

31.03.2024 4 z 5


Pravidla skutečných ninjů Pravidla skutečných ninjů Petra Štarková

Působivá naučná kniha o tématu agrese a problémech v rodinách pro starší děti. Nevěděla jsem, že sahám po knize od psycholožky a s tak náročným tématem. Syn (10 let) si chtěl přečíst něco o ninjích :-) Příběh ho zaujal, ale ze začátku to bylo hodně náročné, protože nechápal, proč Ivošovu situaci nikdo neřeší. Vysvětlovala jsem téma sociálních pracovnic a to, že v některých rodinách mají děti problémy a jak se to řeší a jak je to komplikované. Jsem ráda, že jsme knihu přečetli. Na obálce je napsáno, že je od 7 let, ale doporučila bych ji spíš starším, až tak od 10 nebo 11 let nejdřív. Co se týká těch pravidel ninjů, tak syn zhodnotil, že se o nich taky něco dozvěděl a knížka splnila svůj účel. Jen je dobré, abyste knihu četli i s dítětem a o tématech se bavili (třeba i o tom, kdo je zodpovědný za požár ve škole atd.)

26.03.2024 5 z 5


Jiskřivý idol Jiskřivý idol Katee Robert

Erotický román z moderní doby, který si bere inspiraci z řecké mytologie. Příběh Psýché a Erota lehce navazuje na první díl série Temný Olymp a myslím, že pro plné pochopení postav a jejich motivů je vhodné mít ten první díl přečtený. Na knize oceňuji inspiraci mytologií a zapracování různých detailů a narážek a myslím, že zrovna tohle ji odlišuje od jiné erotické literatury. Samotný příběh mne ale tentokrát moc nevzal, milostná zápletka je hodně jednoduchá a zpracování Erose jako nemyslícího vraha bez svědomí mi do mytologie tedy zrovna moc nesedlo (a pro toto jsem oporu v mytologii tedy moc nenašla).

17.03.2024 3 z 5


Kdo jsi tam v přítmí Kdo jsi tam v přítmí Michaela Vítková

(SPOILER) Rozpačitý příběh o hledání a luštění šifer v Praze. Knihu jsem četla podruhé, nechala jsem si pár let odstup, ale moje pocity po přečtení se nezměnily. Příběhu chybí zarámování. Autorka se až tak moc zaměřila na ty šifry a běhání po Praze, až zapomněla vystavět lépe a logičtěji celou tu zápletku okolo. Umírající kluk, který potřebuje alchymistické kuličky a musí požádat o pomoc holku v maturitním ročníku místo dospělých? Bylo to dost přitažené za vlasy a kazilo mi to čtení. Stejně tak všechna ta večerní dobrodružství, nahánění od zločince... prostě to nebylo napsáno uvěřitelně. Kolikrát čtu naprosté střelené urban fantasy od cizích autorů a přijdou mi uvěřitelnější než tento příběh z Prahy, bohužel. Na hledání nápověd a luštění šifer jsem se těšila, kvůli tomu jsem knihu kupovala, ale nějak mne to nevzalo tak, jak jsem čekala. Nakonec jediné, co jsem si na knížce užila, byla ta roztomilá a rozpačitá romantická linka, kterou by tam ostatní čtenáři radši ani neměli. Hlavní postavy v knize byly bohužel nekonzistentní. Jejich rozhovory byly chvílemi psané jako pro dvanácti či třináctileté děti (někdy i desetileté), jindy se tam vyskytovaly až příliš dospělé fráze a myšlení. Neměla jsem pocit, že bych četla příběh osmnáctileté holky. Možná kdyby to autorka dostala do roviny dětské literatury, tedy nadsazené pohádky s dvanáctiletými dětmi, možná by to knize prospělo.

11.03.2024 2 z 5


Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Jana Eislerová

(SPOILER) Velmi pěkně vyprávěný příběh Robinsona Crusoa - verze pro děti. Syn (10 let) měl ohromný zájem číst o tom, co všechno si Robinson musel na pustém ostrově vyrobit a z čeho a jak přežil. Jsem ráda, že toto tam autorka ve velké míře ponechala. Syn hltal příběh chytrého trosečníka stejně jako já kdysi Plevovu bezobrázkovou verzi. Jen tady byly i ty působivé obrázky, což usnadňovalo pochopení prostředí, ve kterém se Robinson nacházel. Doporučuji všem dětem, které o příběh trosečníka projeví zájem.
Nutno ještě podotknout (pozor, spoiler!), že autorka nechala Robinsona na ostrově stejnou kratší dobu jako Pleva (tj. 8-10 let), kdežto v původní verzi tam byl 28 let. Docela nás zarazilo, že v tomto převyprávění se už Robinson se svojí matkou neshledá (na rozdíl od původní verze i Plevova převyprávění), to syna zklamalo.

10.03.2024 5 z 5


Štěpánův podivuhodný stroj Štěpánův podivuhodný stroj Zuzana Pospíšilová

Pohádka o klukovi s fotografickou pamětí, který zbožňuje hodiny a hodinové strojky. Syn knihu četl v 10 letech a musím říct, že ač mu styl psaní Zuzany Pospíšilové absolutně nesedí (třeba Kouzelnou třídu vyloženě nesnášel, četli ji ve škole), tak toto byla kniha, kterou si přečetl nakonec rád. Nadchly ho ilustrace různých hodin a hodinových ciferníků a strojků. Vlastně celá kniha je spíše o hodinách než o tom podivuhodném stroji, ač jsme pod tím názvem čekali, no, trochu něco jiného. Ale nevadilo to. Z čeho byl syn rozčarovaný, bylo příliš pohádkové pojetí. Nelíbilo se mu, že Štěpán měl superschopnost s tou fotografickou pamětí (nebo těžko to lze vysvětlit jinak, co tam zvládl udělat) a nemohl se s ním pak ztotožnit. Pro spoustu kluků to díky všem těm ilustracím ale bude příjemné a hezké čtení. Jen pro hodně hloubavé a přemýšlivé kluky to může být na delší diskuze (třeba syn už ví, že mrkev není ideální na dobrý zrak, že to je to už dlouho vyvrácený mýtus a divil se, že to Štěpán neví... a taky ho zaráželo to samé sladké - chleba s marmeládou na snídani, palačinky na večeři a banánový dort, když si Štěpán předsevzal, že bude jíst zdravě, aby z něj byl bystrý vynálezce... ).

10.03.2024 4 z 5


Hurá, chyba! Hurá, chyba! Soledad Romero Mariño

Zajímavý nápad - popsat dětem, které objevy vznikly vlastně jako "chyby". Čekala jsem poselství o tom, že se chyb nemusí bát, ale toto jsem nedostala. Byl to jen prostý obrázkový výčet některých vynálezů. Bohužel, synkovi (10 let) se kniha špatně četla, nedala se sledovat dějová linka. Texty jsou krátké a různé rozmístěné na stránce u obrázků. To by normálně nevadilo, jenže tady je v nich často nějaká dějová posloupnost a když je syn četl po svém v jiném pořadí, nechytal se. Já byla zklamaná, že tam v textu často chybělo to hlavní sdělení, v čem že byla ta chyba (Co bylo chybou u té výroby šampaňského? například.). Prostě tam často chyběla základní informace. Nakonec jsme kvůli těmto detailům z knihy spíš se synem rozčarovaní. Nápad je to skvělý, obrázkové zpracování na první pohled nádherné, ale chybí tomu ta propracovanost a hlavní poselství.

10.03.2024 3 z 5


Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

Romantický příběh ze světa "nerdů" s přesahem a hlubšími myšlenkami. Ach, která autorka si přečte studii o genderových stereotypech a šachových výkonech a napíše o tom knihu, nad kterou pak člověk stále rád dumá a přemýšlí i pár dní po přečtení? Jsem fascinovaná. Ze čtení té studie bych neměla to, co po přečtení tohoto příběhu jedné šachistky. Tentokrát Ali Hazelwood píše o velmi mladé slečně, osmnáctileté, a navíc z pohledu první osoby. A stejně v tom vidím ten její krásný rukopis. Vtipné vsuvky, narážky, zapeklitý vztah k sestrám. Opět s radostí vítám vedlejší postavy hlavních hrdinů, které úžasně dotváří celý příběh, to je prostě Ali. Jen jsem tentokrát navíc obdivovala, jak dokázala zpracovat charakter mladičké nerozvážné puberťačky, která dělá chyby a hlouposti a teprve dospívá a učí se rozumně rozhodovat. Je to tolik rozdílné od těch dalších knih, co jsem zatím měla tu čest číst. Jo, bylo to často k vzteku a měla jsem chuť hlavní hrdinkou zatřást, ale bravurně to odpovídalo jejímu věku. Romantická linka nepatří k těm, které bych přímo milovala, to ne. Závěr plný nedorozumění a spíš frackovitosti hlavní hrdinky není úplně pro mne, ale ten začátek byl tak půvabně roztomilý, že jsem nakonec celkově z knihy nadšená. Oceňuji i nabourání stereotypu ohledně sexuálních zkušeností takových hrdinek a hrdinů a tleskám.

10.03.2024 5 z 5


Zachraňme planetu Zachraňme planetu Jess French

Obrázková naučná knížka o ekologii, recyklaci a odpadu. Myslím, že jsme sáhli po fajn knize a v synových 10 letech to bylo tak akorát přiměřené (text, témata, složitost, kniha je pro čtenáře od 7 let). Hlavní jsou na knize obrázky a schémata se spoustou krátkých popisků. S každou stránkou, kterou přečetl, jsme si pak ještě minimálně 10 minut o tématech povídali a probírali jsme, co děláme pro ekologii doma a jak řešíme odpady my. Na to, že knihu napsala britská autorka, se dá napsat, že dobře pokrývala problematiku i pro Česko a nemuseli jsme až tak moc věcí poupravovat pro náš kontext. Doporučuji pro starší děti (tak těch 10 let) na seznámení s ekologií.

24.02.2024 5 z 5


Zázračná imunita Zázračná imunita Matt Richtel

Jsem z knihy zklamaná kvůli svým vlastním přílišným očekávání. Větičku "zlepšete své zdraví" by z obálky měli raději oddělat. Tato kniha je totiž podrobným přehledem objevů v oblasti imunologie a obsahuje hlavně příběhy lidí, kteří měli s imunitou nějaký problém či byli důležití pro rozvoj této vědecké oblasti. No a to je vše. Žádné praktické rady, žádné konkrétní důsledky pro můj život a hlavně žádné rady, jak si zlepšit vlastní zdraví. Jen jsem si přečtením dala lekci historie oboru imunologie a popravdě mi ani nesedl styl vyprávění od tohoto autora. Hodně přeskakuje od jedné postavy k druhé, bylo to zmatečné a náročné čtení.

20.02.2024 2 z 5


Kam se ztrácí Alice Sun Kam se ztrácí Alice Sun Ann Liang

Velice čtivý dívčí romantický příběh z prostředí čínské střední školy s jedním malým prvkem nadpřirozena. Hlavní hrdinka se náhodně a bez ovládání stává na chvíli neviditelnou a to rozjede kolotoč zajímavých příležitostí na její střední škole a změní jí to život. Příběh napsala čínská autorka a zajímavě čtenáře seznamuje s mentalitou asijských dětí a ambicemi jejich rodičů, problémy s penězi, s jejich cestou za štěstím. Honba za lehčím životem a pozvolné nastínění etických otázek a rozhodování mladé dívky mi dalo hodně námětů k přemýšlení, myslím, že gradace problémů mladé hrdinky i závěrečné vyřešení je velmi citlivě a zároveň uvěřitelně pojaté. Žádný americký hrdinský přístup, spíš realistické nápady adekvátní věku a situaci, bylo to vlastně osvěžující.
Naprosto unešená jsem hlavně z půvabné a roztomilé romantické linky. Jedná se o první vztah hrdinky a působivé dívčí čtení plné milých situací. Vážně jsem si to krásně užila a právě kvůli té hezké romantice se ke knize budu jistě několikrát vracet. Okouzlila mne i nově navázaná přátelství, měnící se vztah ke spolužákům i kratičká a hezká mentorská vsuvka jednoho učitele. Plně doporučuji mladým dívkám jako krásný tip na zajímavou knížku.

18.02.2024 5 z 5


Tokijský sen Tokijský sen Emiko Jean

(SPOILER) Pokračování příběhu nalezené japonské princezny. Před rokem a půl jsem toužila přečíst si dál o vztahu bodyguarda Aika a mladé Izumi a teď tu mám tuhle knížku. Bezhlavě jsem si koupila a pak se musela srovnat s tím, co v ní je a co v ní hlavně není. Jestli vás taky nadchnul nepřístupný japonský kluk se svým tabu, džimu a nindžó... tak tady se ho nedočkáte. Žádná složitá témata s nemocnou maminkou, žádné laskavosti a milé situace (jako ta v bambusovém lese). To, čím mne nakonec okouzlil první díl, tu vlastně není. Namísto toho je kniha o usmíření se sestřenicemi a novém vztahu (jo, milostné trojúhelníky teda zrovna moc nemusím). To, co Izumi dělala a jak se rozhodovala o svých vztazích a studiu, mne nijak neoslovilo. Z knihy jsem lehce zklamaná, pokud se budu k prvnímu dílu vracet, asi vždy skončím jen u něj.

17.02.2024 3 z 5


Vládce hvězdné oblohy Vládce hvězdné oblohy Laura Thalassa

Dívat se na přečtenou fantasy sérii pohledem mužské postavy může být osvěžující a milé. Tady jsem byla ráda za příběh o vzniku přátelství s Malachiášem a příběh pomsty za smrt Handlířovy matky. Příběh vztahu s Callypso pro mne ztratil něco ze svého kouzla, kterým mne dostal, když jsem jej četla poprvé. Ale i tak nelituji čtení této doplňkové knihy.

17.02.2024 5 z 5


Soused na zabití Soused na zabití Lusy Adams (p)

Od této skvělé autorky mi asi budou sedět jen fantasy příběhy. Román o mladé americké spisovatelce a jejím sousedovi jsem četla jen s velkým úsilím. Je psaný z pohledu obou osob, což bývá obvykle prima, ale tady jsem si ani s jedním aktérem prostě nesedla. Do čtení jsem se musela nutit a v knize mi chyběla větší hloubka. Nedokázala jsem si užít žádné jiskření, o kterém psaly jiné čtenářky, ani ty konverzace mi nevyhovovaly. U Lusy Adams zůstanu asi jen u božské fantasy série Mackenzie Sinclair.

17.02.2024 3 z 5


Já, chobotnice Já, chobotnice Magdalena Rutová

Unikátní kniha pro děti, která se vám nejspíš nevejde do knihovničky, ale stejně pro ni budete zarytě hledat někde místo. Je fakt obrovská, tenká, ale výrazně vysoká (37 cm), za design získala Zlatou stuhu. Ač obrázky nejsou vlastně nijak malebné, oba synové (10 let i 5 let) je se zájmem procházeli a byli unešení z detailů. Kniha je od české autorky a vyšla i ve Francii, Anglii a Americe a ve velkém nákladu, až se divím, že jsem se o ní u nás dozvěděla tak nějak okrajově. Přitom jde o bombastickou knížku. Zvídavá chobotnice se prostě vydá z moře do lidského světa najít si přátele a napíše o tom knihu. Její dobrodružné navazování přátelství bylo neotřelé a čtivé. Kniha má půvabný ekologický podtext a i když je tam téma odpadků v moři zmíněno vlastně okrajově, syn se o tomto tématu začal na základě knížky hodně bavit. I já si chobotnici velmi oblíbila a zrovna u této knihy jsem byla opravdu ráda, že mi ji syn (10 let) předčítá nahlas (a dobře se mu četla). Myslím, že nám milé vyprávění od chobotnice o jejím poznávání světa lidí zůstane ještě dlouho v paměti.

10.02.2024 5 z 5