jitka_dankova jitka_dankova komentáře u knih

Obálka knihy Hráč: Sázka Hráč: Sázka Michaela Brnková

Nepropracovaný příběh dvou vysokoškoláků, kteří střídají partnery na sex jako ponožky a najednou se poprvé snaží o vztah. Šlo o moje první setkání s autorkou a anotace mě opravdu hodně nalákala. Těšila jsem se na děvče, které bude mít díky té znalosti sázky trochu navrh. Těšila jsem se na vtipné situace, na nějaký nový začátek, opravdové přátelství, nové vazby a vyrování s minulostí. Moc jsem toho ale nedostala, pouze povrchní příběh dvou lidí, kteří se do sebe nakonec (nevím vůbec kdy?) zamilují a celá ta zápletka se sázkou naprosto vyšumí. Z vysokoškolského prostředí tam není nic, žádné přednášky, žádné učení, žádná zodpovědnost. Hlavní hrdinka neměla žádné zásady, žádnou vlastní hrdost, žádné pořádné cíle, takže mi zrovna moc k srdci nepřirostla. Příběh není špatný, jen ten potenciál byl mnohem větší.

24.01.2026

Obálka knihy Písničky bez muziky Písničky bez muziky Emanuel Frynta

Synova (ne)povinná četba do školy. Nonsensovou poezii převážně o zvířatech přečetl syn (skoro 12 let) rychle, ale spoustu těch nesmyslů a point nepochopil úplně tak, jak asi autor zamýšlel. Ani jednomu nám to nepřišlo příliš zábavné. Cením si ale, že jsme si oba rozšířili obzory. Je to prostě knížka pro labužníky a my ji nedokážeme dostatečně ocenit. Pustili jsme si i zhudebnění některých básniček (aby to nebyly písničky bez muziky, ale i s muzikou, když existuje). Vydání Argo (2010) má část stránek na červeném papíře, část na bílém a střídají se, takže to vytváří barevnou ořízku (čtenářská výzva 2026, 9 Kniha s barevnou ořízkou). Čtení černého textu na sytě červeném papíře ale nebylo příjemné.

23.01.2026

Obálka knihy Bílá komnata Bílá komnata Vojtěch Matocha

Třetí díl napínavého sci-fi příběhu z alternativní verze Prahy pro mladé čtenáře. Třináctiletý chlapec tentokrát zachraňuje svou kamarádku a vlastně ona jeho. Poslední díl pěkně uzavře všechny příběhové linky, které se začaly už v první díle. Tak jako ostatní čtenáři bych ocenila větší vysvětlení závěrečných scén (snad časem zvládnou ve filmu líp vysvětlit, co se tam teda stalo), ale pořád tahle výtka nijak nesnižuje kvalitu celého díla.
Nechybí opět pronásledování, nebezpečné situace, novinky o geniálním vynálezci, smrt, nebezpeční fanatici a manipulace a zrada. Oceňuji postavy, které mají hloubku a nejednají černobíle. Oceňuji realistickou práci okolního světa "s důkazy". Svět je složitý, vztahy taky a tahle napínavá knížka je pro čtenáře zajímavým průvodcem různými životními situacemi čtrnáctiletých dětí. Na přetřes přijdou rodinné vztahy, přátelství, cíle v životě, snaha někam patřit... Zatím jsem četla knihu jen já, se synem (skoro 12 let) se do toho pustíme později. Přijde mi, že by mohl příběh sedět spíš třináctiletým až čtrnáctiletým dětem.

21.01.2026

Obálka knihy Černý merkurit Černý merkurit Vojtěch Matocha

Druhý díl napínavého sci-fi příběhu s mysteriózními hororovými prvky z alternativní verze Prahy pro mladé čtenáře. Třináctiletý chlapec a jeho kamarádka zachraňují Prahu před děsivou výbušninou. Nechybí opět pronásledování a útěky, úmrtí, ale taky nebezpeční fanatici, vše bez účasti policie nebo rodičů. Postavy nejsou černobílé a mají svá různá tajemství a důvody pro své jednání. Přátelství mezi hlavními hrdiny skřípe a chystá se půda pro události třetího dílu. Romantiku nehledejte. Zatím jsem četla knihu jen já, se synem (skoro 12 let) se do toho pustíme později. Přijde mi, že by mohl příběh sedět spíš třináctiletým až čtrnáctiletým dětem. Stále je kniha čtivá, skvěle napínavá a pořád se tam něco děje, jen některé scény by chtěly trochu víc dovysvětlit (snad někdy natočí slíbený film nebo seriál).

20.01.2026

Obálka knihy Nektar Nektar C. N. Crawford

Závěrečný díl rádoby urban "béčkové" fantasy se proměnil v brak. Lituji, že jsem si knihu koupila. Slátanina nelogického děje, nespisovná nepříjemná mluva a dialogy, které nedávaly smysl. Cokoliv pozitivního, co jsem na prvním díle našla, tady nepokračovalo. Zklamaná jsem hodně a nedoporučuji. Je lepší si po první díle domyslet jakékoliv vlastní pokračování, než toto.

19.01.2026

Obálka knihy Skandál v Čechách (převyprávění) Skandál v Čechách (převyprávění) Stephanie Baudet

Další skvělé seznámení dětí s případy Sherlocka Holmese. Opět je zde větší písmo, srozumitelný jazyk, obrázky a vysvětlivky. Syna (11 let) náramně bavilo, že i slovutný detektiv může být někým převezen a poražen. Já byla ráda, že díky této kratičké povídce má syn jasno, jak to bylo doopravdy s Irene Adlerovou, její podobenkou (zmíněnou ve filmu) a co si filmaři už domysleli. Tenhle díl nás oba pobavil, syna především i ten vymyšlený a namyšlený český král, zajímavá náhoda, ke které se Holmes nachomýtl, i chytrá past, která nevyšla. Doporučuji.

18.01.2026

Obálka knihy Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Parádní napínavý sci-fi příběh z alternativní verze Prahy pro mladé čtenáře. Třináctiletý chlapec je svědkem smrtelné nehody a od té chvíle se chtě nechtě účastní se svou kamarádkou napínavého až lehce hororového dobrodružství, kde jde v jednom kuse o život. Krapet bezcitný dědeček tu bez mrknutí oka riskuje život svého vnuka, umírá tu jak člověk, tak domácí mazlíčci, dochází na drsný výslech, pronásledování, i zradu a pokus o vraždu. Prostě velmi napínavé čtení s tajemnou atmosférou, kde se trochu nepochopitelně děti neobrátí v klíčových chvílích na policii a dělají vážně hloupá a život ohrožující rozhodnutí. Není to pro každého mladého čtenáře. Za mne ale byla kniha vážně pecka! Já ji četla, syn (skoro 12 let) poslouchal audioknihu. Několikrát kvůli poslechu napínavých částí ani nechtěl jít zavčas spát. Jen romantické vsuvky chtěl s úšklebkem překakovat, zatímco já si je chtěla s uculováním poslechnout. Naplno knížku doporučuji pro všechny, kdo se na ni cítí.

18.01.2026

Obálka knihy Podpis čtyř (převyprávění) Podpis čtyř (převyprávění) Stephanie Baudet

Další parádní seznámení dětí s případy Sherlocka Holmese. Převyprávěný román je psaný větším písmem, srozumitelným jazykem a doplněný obrázky. Věci, kterým by devítileté děti nemusely rozumět, jsou opět vysvětleny zvlášť v rámečcích. K mému nadšení syna (11 let) čtení příběhů Sherlocka Holmese chytlo a tak máme spoustu námětů pro společné hovory. Už sledoval i filmy a také začal se seriálem, takže jsem ráda, že v příběhu Podpis čtyř teď ví, jak to bylo doopravdy s Mary Watsonovou. Malí čtenáři se můžou těšit na akční honičku parníků na Temži a hledání pokladu.

Obálka knihy Zmije a vlk Zmije a vlk Rebecca Robinson

Román pro ženy na téma domluveného předstíraného sňatku, jen tentokrát ve fantasy světě. Protože mne dospělácké románky na tohle téma nucené blízkosti baví, sáhla jsem ráda i po příběhu protkaném neobvyklou magií a spoustou, fakt velkou spoustou politikaření a intrik. Za sebe jsem s prvním dílem nadmíru spokojená, pozvolný vztah mezi hlavními hrdiny byl vlastně milý, objevování magie a přátel taky. I ty politické večeře a vztahy byly vlastně uvěřitelné a ač přemíru intrikování nemusím, tady jsem tolik netrpěla. Je jasné, že tahle romantická fantasy vážně nesedne všem a budí různé emoce, ale já musím přiznat, že mi překvapivě sedla. Pokud nemáte přehnaná očekávání, můžete si u knížky dobře odpočinout.

Obálka knihy Úsvit temna Úsvit temna C. S. Pacat

První díl trilogie z alternativní Anglie 18. století, ve které byla potlačena magie. Vyprávění v er-formě s minimálně pěti hlavními postavami se zprvu nese krapet v duchu pozvolných epických fantasy s hlavní zápletkou boje dobra proti zlu a spoustou magických artefaktů. Později však přejde v young adult fantasy nejspíš s hlavní romantickou linkou mezi muži. O zvraty v ději tu není nouze, já byla mnoha prvky upřímně překvapena a sama jsem nečekala, že mne původně odtažité a často se opakující vyprávění nakonec tak chytne. Očekávejte smrt postav, temnou atmosféru a mladé hrdiny, kteří se snaží dělat dobrou věc.

Obálka knihy Alchymistova šifra Alchymistova šifra Kevin Sands

První napínavý akční detektivní příběh lékárnického učně v 17. století v Anglii. Šifry, které mu zanechala blízká mrtvá osoba, ho zavedou do vyšetřování vražd, které často vede i k ohrožení jeho života. Oceňuji parádně zpracované téma chemických přísad a praktických důsledků použití (ledek, kyselina sírová, výroba střelného prachu, ...) v historických reáliích. Celou knihou se nesla tísnivá atmosféra, ve které má čtenář o osud mladého (asi 13 letého ?) chlapce strach. Jak již tady zaznělo, myslím, že je to skvělá volba pro začínající milovníky thrillerů, kterým je už aspoň 13-14 let. Krásně je ilustrována i doba (puritáni versus katolíci, pověry, kterým tehdejší lidé věřili, běžný život, chování osob, dobové reálie...).

16.01.2026

Obálka knihy Ve spárech magie Ve spárech magie Mona Kasten

Milý puberťácký příběh padlé miss střední školy, která musí přehodnotit své vztahy a svůj život. Lehká detektivní zápletka a trocha magie na okořenění dodala románku na zajímavosti. Nadšeně jsem četla tohle "drama" ze střední školy s přehnanými černobílými postavami a rozdělením na ty "populární" a "outsidery". Vysoce motivované sluníčkové miss Everfall jsem nové přátele a určité prozření fakt moc přála, stejně jako toho "bad boy" chlapce. Jedná se o první díl, který je na konci slušně ukončený, takže nevadí, když hned není po ruce druhý díl. Pro mladé dívky parádní čtení, které ráda doporučím. Pro dospělé otřelé čtenářky fantasy to spíš není, vážně jde primárně o románek ze střední školy, kde je v popředí přátelství a láska, magie pouze jako příjemná kulisa.

11.01.2026

Obálka knihy Vzepři se noci Vzepři se noci Brigid Kemmerer

První díl dívčí romantiky v prostředí vymyšleného království, které čelí epidemii. V knize se střídají pohledy dívky, která jako lékárnice bojuje s nemocí u chudých lidí, a prince, který popisuje politické pozadí, intriky a je vykonavatelem práva. Vztah obou hrdinů je v popředí všeho a musím říct, že se mi dynamika jejich vztahu líbila a dostala jsem to, co autorka umí. Tedy zajímavé pohledy na to, jak působí postava zvenčí a jaká je doopravdy. Jsem zvědavá, co dokážou přinést další díly této milé a zajímavé trilogie.

07.01.2026

Obálka knihy Studie v šarlatové (převyprávění) Studie v šarlatové (převyprávění) Stephanie Baudet

Parádní seznámení dětí s případy Sherlocka Holmese. Převyprávěný román je psaný větším písmem, srozumitelným jazykem a doplněný obrázky. Věci, kterým by devítileté děti nemusely rozumět, jsou vysvětleny zvlášť v rámečcích (drožka, hemoglobin, služebník,...). Jsem nadšená, že se touto cestou můj syn (11 let) mohl seznámit s mým oblíbeným knižním hrdinou. Čtení ho bavilo, Holmesova povaha ho zaujala a s chutí se pustí i do všech dalších dílů, které u nás zatím vyšly (a koukal i na film a časem zhodnotí i seriál). Bavila ho Holmesova povýšenost, to, jak se baví s Watsonem, jak umí setřít detektivy ze Scotland Yardu nebo i to, že hraje na housle ve tři v noci apod.
Parádní série, kterou s nadšením doporučuji všem rodičům, kteří touží seznámit své děti s krásným přátelstvím Watsona a Holmese a s detektivní prací. (A přírůstek do mé letošní čtenářské výzvy na téma "Kniha doporučená uživatelem Databáze knih".)

05.01.2026

Obálka knihy Co ti chci říct Co ti chci říct Eva Des Lauriers

Nádherný nežný příběh přátelství dvou středoškoláků, které přeroste v lásku. Příliš jsem se bála síly nedorozumění a nedostatku komunikace a nákup knížky dlouho odkládala. Strachovala jsem se ale zbytečně. Nedorozumění mezi puberťáky a spousta tajemství a nevyřčených obav je tam dost, to ano, nicméně vše je sepsané s určitou něhou a pěkně. Vlastně jde o jeden z nejhezčích příběhů romantiky od přátelství k lásce. Jediné, co mi trochu zkazilo radost ze čtení, bylo používání nespisovného tvaru slovesa být ("bejt") a koncovek -ej ("fantastickej" aj.) - myslím, že by kniha byla čtivější se spisovným jazykem. Ale nerušilo to tak moc. Příběh byl moc milý, po delší době opět knížka, která byla jako něžné pohlazení. Doporučuji pro cílovou skupinu mladých dívek, které rády čtou o spletitých problémech náctiletých.

04.01.2026

Obálka knihy Splétač větrů Splétač větrů Julie Johnson

První díl fantasy série zaměřené především na vztahy hlavních postav. Neměla jsem přehnaná očekávání, četla jsem už totiž předchozí autorčinu tvorbu, nakonec mne ale kniha překvapila čtivostí. Postupné odkrývání toho, kdo je hlavní hrdinka a co umí, se i na tu klišoidnost velmi dobře četlo. Útěk před pronásledovateli byl napínavý. Jen kvůli romantické lince jsem teda doslova skřípala zuby. Nepochopitelná a neodpustitelná hrubost ze začátku příběhu se nějakým zázrakem a lusknutím prstu přetaví v epickou lásku? Uf, za mne teda tohle bylo krapet přes čáru. Romantika? Ne, to ani omylem. Přesto si nejspíš další díl ze zvědavosti přečtu, protože zbytek příběhu mne, překvapivě, vlastně zaujal.

03.01.2026

Obálka knihy Sama doma Sama doma Amélie Salingerová

Roztomilá young adult vánoční povídka na motivy filmu Sám doma, jen tentokrát s drobnou romantikou. Pobavila mne a vykouzlila úsměv na tváři. Jen ten nákup loni přes HeroHero platformu byl tak trochu horor :-) No aspoň teď vím, že to za ty nepříjemnosti nakonec fakt stálo.

02.01.2026

Obálka knihy Vianočný románik Vianočný románik Catherine Walsh

Jedna z těch lepších vánočních knížek. Příběh vypráví o tom, jak se desetileté zvláštní přátelství dvou dospělých Irů žijících v Chicagu změní najednou v něco víc. I když mi upjatá přepracovaná právnička a nevýrazný fotograf moc k srdci nepřirostli, dokázala jsem ocenit vážné téma, které se tam v příběhu třepotalo v náznacích jen tak na okraji. Alkoholismus a boj s ním ve víru všech těch svátečních zvyků. Ti Irové dávají alkohol o Vánocích snad do všeho... jsem ráda, že tam autorka tuhle nenápadnou linku vpletla. Jako abstinentka, která už si zařídila dávno celý život krásně bez alkoholu, oceňuji, že knížka přinesla mimo jiné i tohle důležité téma. Komedii ani zábavu nečekejte, je to jen milý oddychový příběh jednoho prozření, že to nejlepší máme někdy rovnou před očima.

30.12.2025

Obálka knihy Živé stříbro (klasická edice) Živé stříbro (klasická edice) Callie Hart

Naivní a nepropracovaná spletenina fantasy klišé z jiných knih. Bylo to, jako by pejsek s kočičkou vařili dort: víly a do toho upíři, prokletí, bohové, družky a druhové, proroctví, zvláštní tetování, vyvolení lidi, kouzelné artefakty, ... u většiny kapitol jsem si říkala: aha, tohle je zkopírované z dvorů, tohle Skleněný trůn, tohle z Krutého prince, tohle ze série Z krve a popela a Touhy a tohle z Divoké říše a Čtvrtého křídla. Vlastně je to spíš tak trochu parodie na všechno. Nechápejte mne špatně, retellingy zbožňuju a fantasy klišé mám ráda a vyhledávám je. Jen toto bylo absolutně bez pořádného vlastního nápadu (přitom svět trpící nedostatkem vody měl takový potenciál a po chvilce byl zahozen do zapomnění). Postavy byly povrchní a nepropracované, čtivost stála jen na slovních přestřelkách plných vulgarismů. Pro scénář na seriál pro Netflix to asi fungovat bude, ale číst se to moc nedalo. Sexuální scény byly tak nepříjemně napsané, že jsem je musela přeskakovat, to se fakt nedalo. Sečteno, podtrženo, vyhodila jsem peníze za "fenomén", který za to popravdě vůbec nestál.

30.12.2025

Obálka knihy Mikuláš a jeho přátelé Mikuláš a jeho přátelé René Goscinny

Povídky, které přibližují dnešním dětem život dětí ve Francii v 60. letech. Syn knihu četl v 11 letech v rámci čtenářských dílen v hodinách literatury a celkem se bavil rozdíly oproti dnešní době a těmi různými paradoxy. Vážně jsou dobře vidět ty rozdíly (v 60. letech bylo běžné děti ve školách trestat, děti se neustále praly mezi sebou, chovaly se k sobě dost ošklivě, byla běžná šikana, měli jiné koníčky a záliby), měli jsme o čem se bavit. Kniha se synovi velmi dobře četla, je pro dítě dobře srozumitelná a doplněná vtipnými ilustracemi pana Sempé.

29.12.2025

Zavřít