Kdo jsi tam v přítmí

Kdo jsi tam v přítmí https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482977/bmid_kdo-jsi-tam-v-pritmi-TuB-482977.png 4 8 6

Studentka grafiky Lea zase jednou neuhlídá čas a zůstává zapomenutá na hřbitově po zavíračce. Tentokrát je ale něco jinak. Potkává zde záhadného kluka Erika a slibuje mu pomoc. V sázce je Erikův život. Leu čeká cesta za odhalením tajemství, vyžadující odvahu, luštění šifer a hádanek inspirovaných pražským metrem, zahrnující pátrání na povrchu i v podzemí. Naštěstí jí s tím vším začne pomáhat důvtipný příznivec geocachingu Matyáš. O tajemství má však zájem i někdo další. Brzy je jim v patách…... celý text

Přidat komentář

jitka_dankova
11.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Rozpačitý příběh o hledání a luštění šifer v Praze. Knihu jsem četla podruhé, nechala jsem si pár let odstup, ale moje pocity po přečtení se nezměnily. Příběhu chybí zarámování. Autorka se až tak moc zaměřila na ty šifry a běhání po Praze, až zapomněla vystavět lépe a logičtěji celou tu zápletku okolo. Umírající kluk, který potřebuje alchymistické kuličky a musí požádat o pomoc holku v maturitním ročníku místo dospělých? Bylo to dost přitažené za vlasy a kazilo mi to čtení. Stejně tak všechna ta večerní dobrodružství, nahánění od zločince... prostě to nebylo napsáno uvěřitelně. Kolikrát čtu naprosté střelené urban fantasy od cizích autorů a přijdou mi uvěřitelnější než tento příběh z Prahy, bohužel. Na hledání nápověd a luštění šifer jsem se těšila, kvůli tomu jsem knihu kupovala, ale nějak mne to nevzalo tak, jak jsem čekala. Nakonec jediné, co jsem si na knížce užila, byla ta roztomilá a rozpačitá romantická linka, kterou by tam ostatní čtenáři radši ani neměli. Hlavní postavy v knize byly bohužel nekonzistentní. Jejich rozhovory byly chvílemi psané jako pro dvanácti či třináctileté děti (někdy i desetileté), jindy se tam vyskytovaly až příliš dospělé fráze a myšlení. Neměla jsem pocit, že bych četla příběh osmnáctileté holky. Možná kdyby to autorka dostala do roviny dětské literatury, tedy nadsazené pohádky s dvanáctiletými dětmi, možná by to knize prospělo.

broskev28
16.01.2022 4 z 5

Zajímavé a čtivě napsané - pro mě, osobu neznalou, byli kačeři a jejich aktivity (mám na mysli především elektronickou či elektrickou oblast, včetně bateriové výbavy) velkou neznámou, takže vítané obohacení. Podobně jako podrobnosti na téma pražské metro; když jsem nedávno četla dětský pohádkový příběh Stašidelnická, neměla jsem tušení, že existuje tahle zajímavá kniha (nejen) pro náctileté. Chápu, že ne vše je realita, ale doslov autorky vám umožní rozlišovat.
Na závěr jen zopakuju povzdech komentáře babicka_amalka: možná by knize více prospělo "pouhé" přátelství hlavních hrdinů. Ale nejsem cílová skupina, takže tohle nehodlám kritizovat a určitě doporučím.


RoseDadas
02.12.2021 4 z 5

Michaela Vítková píše velice čtivě, dokáže vystavět pěkné dialogy a její text je soudržný. Kdo jsi tam v přítmí je vydařený počin, jenž by si zasloužil být vydán v tištěné formě.

Pokud hledáte knihu, která vás pobaví a poučí zároveň, pak už nemusíte hledat. Kdo jsi tam v přítmí je dobrodružný YA román s prvky romantiky. Potěší nejen dospívající, ale i už vyzrálejší čtenáře.

babicka_amalka
30.11.2021 4 z 5

příjemně čtivé; ale prospělo by tomu, kdyby se autorka za každou cenu nesnažila nacpat na pěkný dobrodružný příběh prvky dívčího románu...., to tomu hodně ubralo na přitažlivosti;
a ocenila jsem spoustu informací o metru i keškách;

Enthu
18.11.2021 4 z 5

Jedná se o velmi napínavou Young Adult knihu, ve které jsem spolu s hrdiny řešila rébusy. I když to teda spíše řešili více oni, ale jednu věc jsem dokázala uhádnout. :D
Líbilo se mi, že se kniha týkala pražského metra a jeho tajemství, takové pěkné mystično. Celkově v knize je i téma geocachingu, a kdo tento pojem nezná, tak je zde skvěle vysvětlen a hlavně dobře přiblížen.
Děj se odehrává v průběhu několika měsíců, a byla jsem ráda, že jsem se díky tomu dozvěděla něco více o postavách, jejich koníčkách a plánech do budoucnosti. Díky tomu mi přišly velice uvěřitelné a všechno jsem spolu s nimi prožívala.

MocPísmenek
12.11.2021 4 z 5

Kdo má rád tajemství, dobrodružství s kapičkou romantiky, tomu určitě mohu knížku doporučit. Podrobnosti jsem rozepsala ve své recenzi. https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/v-pritmi-je-tajemstvi-a-k-jeho-odhaleni-se-krati-cas-86596

Štítky knihy

Praha šifry tajemství podzemí metro luštění pro dospívající mládež (young adult) geocaching

Autorovy knížky

Michaela Vítková
česká, 1978
2021  75%Kdo jsi tam v přítmí

Kniha Kdo jsi tam v přítmí je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce43x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x