Kam se ztrácí Alice Sun

Kam se ztrácí Alice Sun https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527995/bmid_kam-se-ztraci-alice-sun-65741261c965c.jpg 4 36 15

Teď mě vidíš, teď už ne. Contemporary senzace s prvky nadpřirozena. Alice Sun si na mezinárodní střední škole, na které má jako jediná prospěchové stipendium a která se jen hemží bohatými, vlivnými teenagery, vždycky připadala neviditelná. A pak se jí stane, že skutečně začne být neviditelná. Když jí rodiče oznámí, že už nemají finance na její další studium, a ona tak bude muset přejít na jinou, obyčejnou školu, rozhodne se tuhle svou novou schopnost využít. Za pomoci Henryho, svého školního rivala, si zřídí aplikaci, díky níž si ji můžou za vysoké částky najímat její spolužáci, a ona pro ně vykonává drobné, ale zásadní úkoly. Postupem času se ale tyhle drobné úkoly mění ve složitější a posunují se za hranici zákona. Alice je tak vystavená dilematu, jestli peníze, které tímhle způsobem vydělává, doopravdy stojí za to.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

If You Could See the Sun , 2022


více info...

Přidat komentář

Ivka14
12.04.2024 3 z 5

Myslím, že je to poprvé, co čtu moderní realistický YA román, který se odehrává v Číně. Také se mi líbí, že naše hlavní postava, houževnatá Alice Sun, má dobrý důvod zpeněžit svou sílu. Je jedinou nízkopříjmovou stipendistkou na své prestižní škole pro bohaté děti a nemůže si dovolit školné pro nadcházející školní rok.

Samozřejmě kromě peněz je její další překážkou její akademický rival, Henry Li. bohatý, arogantní Henry je jako ostatní Alicini spolužáci v tom, že nevidí své vlastní privilegium a nevidí Aliciny zápasy. Tato škola je plná bohatých dětí, které nemají ponětí, kolika dalším výzvám Alice pocházející z dělnické rodiny čelí.

Myslím, že kniha vytváří opravdu dobrou rovnováhu mezi akademickým odhodláním, rodinnou úzkostí, nadpřirozeným tajemstvím a nezávaznou romantikou.

Lutzinka
01.03.2024 2 z 5

Nechápu, jak tohle může mít tak vysoké hodnocení.

Psát o tom, jak dva nejchytřejší žáci na škole plánují a obhajují únos spolužáka, jakoby to bylo úplně normální a v pořádku, mi totálně znechutilo a potopilo celou knihu.


Fortuna7
27.02.2024 4 z 5

Kombinace prostředí prestižní střední školy, cílevědomé hlavní hrdinky a špetky fantasy, to je něco přesně pro mě. Námět knihy je originalní a s hlavní hrdinkou Alicí Sun jsem se ihned ztotožnila. Velmi se mi líbila i romantická linka, která je tak akorát, aby čtenáře neodváděla od hlavní myšlenky celého příběhu. Pro mě ideální oddechovka, u které jsem se pobavila nad zábavnými dialogy a s klidným srdcem ji můžu doporučovat.

jitka_dankova
18.02.2024 5 z 5

Velice čtivý dívčí romantický příběh z prostředí čínské střední školy s jedním malým prvkem nadpřirozena. Hlavní hrdinka se náhodně a bez ovládání stává na chvíli neviditelnou a to rozjede kolotoč zajímavých příležitostí na její střední škole a změní jí to život. Příběh napsala čínská autorka a zajímavě čtenáře seznamuje s mentalitou asijských dětí a ambicemi jejich rodičů, problémy s penězi, s jejich cestou za štěstím. Honba za lehčím životem a pozvolné nastínění etických otázek a rozhodování mladé dívky mi dalo hodně námětů k přemýšlení, myslím, že gradace problémů mladé hrdinky i závěrečné vyřešení je velmi citlivě a zároveň uvěřitelně pojaté. Žádný americký hrdinský přístup, spíš realistické nápady adekvátní věku a situaci, bylo to vlastně osvěžující.
Naprosto unešená jsem hlavně z půvabné a roztomilé romantické linky. Jedná se o první vztah hrdinky a působivé dívčí čtení plné milých situací. Vážně jsem si to krásně užila a právě kvůli té hezké romantice se ke knize budu jistě několikrát vracet. Okouzlila mne i nově navázaná přátelství, měnící se vztah ke spolužákům i kratičká a hezká mentorská vsuvka jednoho učitele. Plně doporučuji mladým dívkám jako krásný tip na zajímavou knížku.

Shaxx
17.02.2024 3 z 5

3,5*
Co byste dělali, kdybyste najednou získali schopnost být neviditelný? Otázka, nad kterou se určitě nejeden člověk aspoň jednou v životě zamyslel. Alice Sun si tuhle otázku je nucená položit a ne v teoretické rovině... Protože pro ni je to realita. Jednoho dne prostě puf, zneviditelnila se. A protože není holka hloupá, rychle jí dochází, že tohle by šlo využít ke svému prospěchu...
Kam se ztrácí Alice Sun bylo fajn čtení, odpočinkové. Pro tu jednu hvězdu navíc mi ale chybělo pár věcí, ale já jsem prý rejpal :) Kniha pěkně zobrazuje odlišnou mentalitu a kulturu asijské země, nabízí osvědčené klišé akademických rivalů, předkládá téma propastných rozdílů mezi rodinami z vyšších vrstev a rodinami, které bojují s finančními problémy + zde jaký to má dopad konkrétně na mladou Alici, pro kterou nedostatek financí v rodině znamená ohrožení její budoucnosti...
Mírně úsměvné mi přišlo, s jakou lehkostí a minimem překvapení přijalo okolí hlavní hrdinky, že se umí stát neviditelnou. Stejně tak absenci jakýchkoli obav, například to, že se to vymkne z ruky a jednoho dne zůstane neviditelná napořád...Vzhledem k tomu, že Alice nedokáže svou neviditelnost ovládat a netuší, kdy zrovna nastane, mi přijde její plán s aplikací dosti vrtkavý. Ale to jsou věci, na které prostě autorce musíte přistoupit, jestli si to chcete užít a zbytečně do nich nevrtat :) Dále mě pobavilo lehké pokrytectví ohledně celé té problematiky bohatství = lehčí život. Ale jinak mě to bavilo a četlo se to velmi dobře.

Wajny
12.02.2024 5 z 5

Kam se ztrácí Alice Sun od čínské autorky Ann Liang nabízí čtenářům poutavou směsici contemporary s prvky fantasy, která osloví zejména milovníky YA literatury. Autorku již můžete znát, díky knize Tenktokrát je to doopravdy, která vyšla loni. Já si nenechala ujít ani tuto a po přečtení Kam se ztrácí Alice Sun, jsem se rozhodla si ji přečíst znovu

Jedním z nejvýraznějších prvků této knihy je originalita. Autorka se nebojí experimentovat s prvky fantasy, které však nijak nepřevažují a naopak se stávají přirozenou součástí příběhu. Chytře využitá neviditelnost, která nesklouzává k něčemu vyhrocenému, ale je spíše použita k odkrytí charakteru postav.

Autorka se skvěle vyrovnala s vyvážením příběhu. Kniha má spád, jsou tu napjaté situace a nechybí ani detektivní prvky a zároveň do toho velmi výrazně vstupují proměny hlavní hrdinky, vzájemné poznávání a uvědomování si toho, co to je v životě opravdu důležité. Vše dohromady utváří unikátní atmosféru knihu,

Příběh se odehrává v Pekingu, což přináší zajímavý pohled na místní mentalitu a prostředí prestižní školy. Hlavní postava, chytrá studentka Alice Sun, se snaží vyrovnat s mindráky spojenými s finanční situací svých rodičů, což dodává příběhu autentičnosti.

Vzájemný vztah mezi hlavními postavami včetně hate-to-love motivu je skvěle zpracován. Autorka zvládá udržet napětí a přitom neupadá do zbytečných klišé. Romantická linka se postupně rozvíjí, přičemž vývoj postav je promyšlený a uvěřitelný.

Konec knihy za mě trochu moc vyeskaloval a já bych asi uvítala něco poklidnějšího, ale na druhou stranu konečné rozuzlení a vyřešení celé situace bylo krásné, protože nám ukazuje, co je v životě opravdu důležité.

Kam se ztrácí Alice Sun můžu jedině doporučit! Čtivý feel-good příběh s nadpřirozeným prvkem a dobře zvládnutou romantickou linkou!


Instagram - Nikmakbooks

strana394
09.02.2024

Hlavní hrdinka je skvělá, strašně mě bavila její preciznost, soutěživost a ochota vše dotáhnout až do konce. Místy mi ji bylo docela líto, protože to na škole opravdu nemá moc lehké a když se k tomu ještě přidá její nová “schopnost, kterou bohužel nemůže ovládat, je docela ztracená. Začne ale spolupracovat se svým největším rivalem – Henrym a společně vymyslí aplikaci, díky níž bude ostatním plnit úkoly a za to dostává zaplaceno. Alice tak střádá peníze, aby si mohla dovolit další studium a aby se její rodina měla konečně dobře. Ale úkoly začínají být nebezpečné, složitější a posunují se za hranici zákona a ona se bude muset rozhodnout, jestli ty peníze opravdu stojí za to.

Henry patří mezi tu bohatou smetánku, jeho otec vlastní několik firem. Je odtažitý, věčně vážný, formální a výborný ve všech směrech. Postupně se ale dozvídáme, že ani on neměl tak lehké dětství, jak se na první pohled mohlo zdát. Pomalu ale jistě se nám otevírá a my zjišťujeme, že je vlastně docela fajn. Umí být sarkastický a má skvělý smysl pro humor a nebudu vám lhát, romantickou hate-love linku jsem si fakt užívala.

Kniha má strašně originální námět, ještě jsem nic takového nečetla. Autorka si skvěle hraje s rozdílností vyšší a nižší třídy. Nenajdete zde žádná hluchá místa, má to spád, a dokonce lehce detektivní nádech.

Moc děkuju nakladatelství Albatros za zaslání recenzního výtisku.
IG: @strana394

Áňa 998
01.02.2024 3 z 5

Za knihu v rámci #spoluprace moc děkuji @albatrosmedia!
.
Poprvé jsem knihu Kam se ztrácí Alice Sun zahlédla myslím na Humbooku, kde byla součástí tašek. Říkala jsem si, nic pro mě. Ale nakonec jsem změnila názor a nechala se nahlodat. A jsem za to ve výsledku ráda!
.
V této knize nahlédneme pod pokličku prestižní škole, do které chodí Alice Sun. Zatímco většina jejích spolužáků pochází z vyšších vrstev, ona ne. Je na škole díky studijnímu průměru, který jí zajistil stipendium. Problém je, že stipendium nevystačí na celé školné a rodiče Alice na to prostě nemají. Jako na zavolanou Alice začne mizet, a nápad na podnikání je na světě...
.
Jasně, když se řekne neviditelnost na lusknutí prstu, asi nejeden z nás se zasměje a zavrtí hlavou. Nesmysl. A možná to bylo právě to, proč jsem si říkala, že kniha nebude pro mě.
.
Co se týká Alice, k srdci mi moc nepřirostla. Byly momenty, kdy jsem si vyloženě říkala, jak velký sobec je. A pak byla část, kdy jsem s ní sympatizovala... A pak jsem si říkala, že s vědrem se chodí tak dlouho pro vodu, až se ucho utrhne... Naštěstí to tu zachraňoval Henry, rival Alice, který si mě získal hned.
.
Kniha je opravdu za hranicí uvěřitelnosti, ale četla se dobře. Autorka správně použila napětí, místa vysvětlení, ale i části, kdy čekáte na akci. Vše v celkem dobrém poměru.
.
Jedná se o knihu ze skupiny asijské literatury, takže pro fanoušky tohoto odvětví zajímavý kousek!
.
Asi jsem nikdy nečetla něco s takovou tématikou a nejsem si moc jistá, jestli převažuje nadšení a nebo vrtění hlavou. Za mě rozhodně zajímavý nápad, jen bych to asi více potřebovala zapracovat do reality, abych jako čtenář uvěřila.

BellaIrisBenson
31.01.2024

Kam se ztrácí Alice Sun

kniha vypráví o dívce která zničehonic začne mizet. Její rodiče jí pak ale najednou oznámí, že nemají dostatek peněz na to, aby studovala na střední státní škole, a tak se Alice rozhodně své neviditelnosti využít a začne plnit různé úkoly z aplikace, kterou jí pomohl vytvořit její školní rival. Postupem času začnou být úkoly ale až moc těžké, úkoly se začnou pohybovat za hranicí zákona, Alice se tak musí rozhodnout jestli za to peníze opravdu stojí.


Kniha mi svým tématem neviditelnosti připomněla jeden film, který jsem jako malá milovala a to byl taky důvod, proč jsem si knihu rozhodla přečíst. Nicméně knížka je strašně hezký napsaná, četla se mi opravdu dobře a strašně se mi líbí, že to není obyčejná contemporary ale že je tam i taková špetka fantasy, která ten příběh podle mě hodně obohatila.


Děkuju @albatrosmedia za zaslaní!

Knihomol_ka
31.01.2024 4 z 5

V první řadě bych chtěla poděkovat za zaslání knihy k recenzi v rámci spolupráce s @albatrosmedia. Děkuji!

Kam zmizela Alice Sun ? Ted mé vidíš a teď ne.
Hlavní hrdinka je velmi cílevědomá a úspěch je u ní na prvním místě. Díky dobrým výsledkům ve škole jí je jasný, že si tak může zajistit dobrou budoucnost.
Její rodiče každý den chodí do práce a pracují co to jen jde. Bohužel i tak nemají dostatek financí na studium jejich dcery. A tak je Alice nucena přejít na jinou školu. Což se jí ani trochu nelíbí, ale co má dělat ?
Ještě na její škole se u ní projeví zajímavá schopnost. Dokáže Vám před očima doslova zmizet. Pomoc vyhledá u svého rivala. Její úhlavní nepřítel - Henry. Je docela očividný a do očí bijící, že pro sebe mají slabost oba dva. No ani jeden to samozřejmě nevidí. Jak jinak.
Alice na nové škole začne svou schopnost zneužívat. Jen, aby si vydělala nějaké peníze bude plnit různé úkoly, ale začne se to stupnovat a Alice začne přemýšlet jestli to za to všechno riziko stojí ? Strašně miluji a čtu o jejich kultuře. Taky to ocení milovníci popkultury. Za mě krásně napsaný a čtivý příběh. Je to teda za mě pro nižší cílovou skupinu. Ale někdy čas od času je super si přečíst něco takového.
Jedná se o Contemporary s prvky nadpřirozena. Takže nudit se tu rozhodně nebudete.

Mojepočteníčko
30.01.2024 4 z 5

Za zaslání této knížky moc děkuji do @albatrosmedia! Fakt jsem si ji užila!

Alice studuje. A studuje co jí síly stačí. Navštěvuje prestižní školu, ačkoli ona sama pochází ze skromných poměrů a rodiče mají co dělat, aby jí studium zvládli financovat.

Jednoho dne Alice prostě z ničeho nic zmizí. Pohltí ji zima, chlad prostoupí celé její tělo a ona se jednoduše na nějakou dobu vypaří. Pomoc najde u svého úhlavního studijního nepřítele - Henryho.

Využili byste tuto schopnost stejně, jako se jí rozhodla využít Alice :) ?

Nejsem cílovou čtenářskou skupinou. Přesto můžu říct, že se mi knížka moc líbila. Proniknete do čínské společnosti i čínského školství. Budete sdílet všechny trable spolu s hlavní hrdinkou a možná zjistíte, že ne všechno je tak černý, jak se zdá. Že přátelství i hory přenáší, chybovat je lidský a rodičovská láska nemá hranic.

V jednu chvíli je to teda docela divočina. Možná až moc. Na druhou stranu to k tomuhle žánru asi patří a příběhu to dodalo šťávu.

Trochu se mi nepozdával / nelíbil závěr. Tam to morální hledisko už teda pokulhává si myslím.

Doporučuju :) !

Akléda_
29.01.2024 4 z 5

Neříkám že nemám ráda klasické "tuctové" YA romantiky, které vás ničím nepřekvapí, ale když si jednou za čas přečtu něco, kde je určitý originální prvek, tak nepohrdnu že. Alice Sun zněla jako přesně ta knížka, která bude mít něco navíc a přesně tím také byla. Alice Sun se umí zneviditelnit a to mě na tom velmi bavilo. Knížka je díky tomu jiná, vtipná, originální, dává to možnost pro spoustu vtipných situací, ale i pro zamyšlení. Nečekejte ale, že byste dostali jakékoli vysvětlení ohledně toho, jak tato schopnost funguje. Alice jí prostě nějak získá a pak nějak zmizí, ani to kdy se "zapne" neumí úplně ovládat. Já ale nějak nečekala, že to bude vysvětlené, takže mi to nevadilo. Mimo tuto nadpřirozenou schopnost mě hodně bavila také romantická linka. Nečekala jsem, že mě tak nadchne, ale stalo se. Henryho a Alici dohromady jsem si neskutečně oblíbila, skoro bych až řekla že jsem je shipovala. To školní prostředí v jiné kultuře mě také bavilo, líbilo se mi, jak Alice musela pracovat s tím, jak využívá svojí schopnost a co už je za hranou. Možná to nakonec až zbytečně moc vyeskalovalo, ale asi mi to zas tolik nevadilo. Za mě tedy celkové můžu doporučit, pokud hledáte čtivou feel good záležitost s nadpřirozeným prvkem a dobře zvládnutou romantikou. #humbook #humbookblogeri #spoluprace

Veju007
28.01.2024 4 z 5

Kam se ztrácí Alice Sun? V týhle knížce se to rozhodně dozvíte!

Kniha čtena v rámci spolupráce s @albatrosmedia

Alice studuje na prestižní mezinárodní škole, když jí rodiče oznámí, že už si nemohou dovolit, i přes poloviční prospěchové stipendium, platit velmi vysoké školné. Pocit neviditelnosti se náhle žení ve skutečnost a to jí donutí spojit se se svým úhlavním školním nepřítelem Henrym Li. Společně přijdou s aplikací, kde si jí spolužáci anonymně budou moci najímat a ona za vysoké platby bude plnit nejrůznější úkoly. Sledování rodiny nebo odpovědi na test ale brzy převáží úkol na hraně a Alice se bude muset rozhodnout, jestli chce tuto mez překročit. Opravdu jsou peníze všechno?

Knížka psaná ichformou je velmi poutavým příběhem a Alice si vás brzy získá. Je chytrá, houževnatá a pro své vzdělání udělá cokoliv. Pomalá slowburn romance enemies to lovers je nenásilná a uvěřitelná.
Elitářské prostředí akademie vás bude sužovat a kvůli nespravedlnosti systému budete Alici fandit, i když se bude třeba rozhodovat špatně.

Nenápadný fantasy prvek není nijak vysvětlený a hlavní postavy se ani po původu nepídí. Rozhodně to ale nevadí, protože není pravou podstatou příběhu. Tou je za mě převážně zamýšlení nad člověkem jako takovým, poznáním přátel a lidskosti a snahy být dobrým člověkem.
Protože když nejste dobrým člověkem, nejste ničím.

Jediným mým problémem bylo občasné použití asijských výrazů bez vysvětlení, slovníček bych rozhodně ocenila. Ale není to nic, co by příběhu ubližovalo.

Milé contemporary s prvky tajemna bylo velmi příjemným překvapením a jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Je fajn občas vyjet ze zajetých kolejí.

lena.o.knihach
28.01.2024 4 z 5

Za #readingcopy v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia

Magický realismus mi ne vždy v romancích sedne, ale protože se mi předchozí kniha od autorky líbila, vsadila jsem i na Alici Sun. A vyplatilo se.

Hlavní hrdinka patří mezi nejchytřejší studenty na mezinárodní střední škole, kterou si kvůli drahému školnému nemůže dovolit navštěvovat každý.

Bohužel, i to se stane problémem Alice. Využije své neviditelné schopnosti a začne za peníze odhalovat tajemství svých spolužáků, jenže nic netrvá věčně.

Do příběhu jsem se začetla okamžitě a může za to styl vyprávění, který je velmi čtivý a sympatická a inteligentní Alice Sun.

I ostatní postavy se mi líbily. Určitě tu musím zmínit rivala a úhlavního nepřítele Henryho Li, který soupeří s Alicí o první místa v podstatě úplně ve všem. Z toho vyplývá romantická linka od nenávisti k lásce a ta je naprosto skvělá.

Pokud se vám líbí knihy s prvky nadpřirozena, jako jsou Instant karma, Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender, Dcera sněhu nebo Půlnoční knihovna, určitě neváhejte.

eva3992
28.01.2024 4 z 5

Alice Sun je studentkou na prestižní mezinárodní škole. Jako jediná má stipendium, a tak úplně nezapadá mezi bohaté spolužáky. Jednou zjistí, že dokáže být neviditelná a když jí rodiče oznámí, že už nemají peníze na to, aby na škole studovala, Alice se rozhodne, že svou neviditelnost využije jako prostředek k získání peněz.
Tato kniha se dá zařadit mezi young adult a do žánru fantasy. Ani jedno ze zmíněných úplně nevyhledávám (navíc ze žánru young adult jsem již značně odrostla ), ale jednou za čas si ráda přečtu něco pro mě nového, a navíc když je to chytré, má to hlavu a patu, tak si to i náramně užiju. Stejně, jako u této knihy.
Chtěla jsem něco odpočinkového, nic náročného a dostala jsem skvělý příběh. Ten se odehrává v méně obvyklé destinaci, podíváme se do Pekingu a poznáváme jak studenty, tak i město samotné.
Alice mi byla od prvních řádků sympatická, v některých ohledech a pocitech jsem se v ní i našla. Je tu i hate-to-love linka, kterou obecně moc nemusím, ale v tomto příběhu je příjemná, není nijak „agresivní“.
Je to čtivý příběh, který jde rovnou k věci, žádné dlouhé zdržování. Má to spád, místy je to detektivní. Je tu napětí, zároveň se pobavíte. Celkově to působí mile, a i když se v příběhu kolikrát dějí akční věci, je to celé příjemné a odpočinkové.
Pro mě překvapivá kniha a rozhodně ji za rok, za dva, doporučím i mé dceři.

Autorovy další knížky

Ann Liang
čínská
2023  79%Tentokrát je to doopravdy
2024  79%Kam se ztrácí Alice Sun

Kniha Kam se ztrácí Alice Sun je v

Právě čtených4x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených1x
Knihotéce56x
Chystám se číst53x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x