Tokijský sen

Tokijský sen https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520472/bmid_tokijsky-sen-64ee0ed5b572e.jpg 3 5 2

Tokijský motýl série

< 2. díl

Izumi se dozvěděla, že její otec je japonský korunní princ, a přes noc se tak stala princeznou. Počáteční nesnáze nakonec překonala a rodiče navázali na svůj dávný románek a zasnoubili se. Schyluje se k svatbě, ale císařská rada má s jejich manželstvím problém, Izumi ani její matka nejsou urozené. Do toho Izumin přítel učiní šokující rozhodnutí. Co všechno bude muset jako princezna obětovat, aby zachránila štěstí svých rodičů? Dokáže přitom také následovat touhy svého srdce?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Tokyo Dreaming , 2022


více info...

Přidat komentář

Marthas
29.02.2024 2 z 5

(SPOILER) 2/5 Dočteno. Co k tomu říci více? Zdá se mi, že autorka má tendenci k stereotipizačnímu řešení problémů a nejen rodinných. Samozřejmě, že nám z Evropy se to posuzuje hůře. Nemáme patřičně hluboké znalosti, ať už o životě běžných japonců, tak o životě japonské "aristokracie" či přímo vládnoucí vrstvy. Ale troufla bych si říct, že je -li to tam tak tvrdé, že pokud se opět pohádáte s příbuznými, které nemusíte a něco hodnotného u toho zničíte a oni vás potrestají tím, že vás pošlou na "smírčí" výlet do budhistického či šintoistického chrámu, abyste si to tam s nimi odmakali a srovnali to s nimi. Navíc u toho figurují i důtky. Tak si nedokážu ani představit, co se stane, když to autorka ukončila, tak jak to ukončila. To je snad "vlastizrada".
Jinak překlad dobrý, ale spousta korekčních chyb a hlavně tiskových šotků. Sloh průměrně zdařilý, dá-li se to poznat z překladu. Námět lehce klišé, který v prvním díle ještě zachraňovaly orientální prostředí a jinakost postav i nějaká těžší témata. V tomto díle je sice patrnný posun hrdinky, její rodiny, ale ostatní postavy plní spíše úlohu křoví a ta témata..
Výsledek, jelikož jsem od knihy neměla přílišná očekávání. Prostě si ráda počtu a vypnu, tak není zklamání zdaleka tak velké, jako kdybych chtěla nějaký přesah. Na knize je znát, že se pohybujeme v teen literatuře a já doufám, že autorka z toho, co si sobě a postavám nalíčila nějak vybruslí ve třetím díle, po němž ten konec přímo volá. Trojku bych si s vypětím sil ještě přečetla. Následně ale doufám, že z toho neudělá sérii a la Nástoje smrti, jenž mají ještě spoustu podsérií. Ne každý autor na tohle má schopnosti, ale hlavně i čtenáře.

jitka_dankova
17.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Pokračování příběhu nalezené japonské princezny. Před rokem a půl jsem toužila přečíst si dál o vztahu bodyguarda Aika a mladé Izumi a teď tu mám tuhle knížku. Bezhlavě jsem si koupila a pak se musela srovnat s tím, co v ní je a co v ní hlavně není. Jestli vás taky nadchnul nepřístupný japonský kluk se svým tabu, džimu a nindžó... tak tady se ho nedočkáte. Žádná složitá témata s nemocnou maminkou, žádné laskavosti a milé situace (jako ta v bambusovém lese). To, čím mne nakonec okouzlil první díl, tu vlastně není. Namísto toho je kniha o usmíření se sestřenicemi a novém vztahu (jo, milostné trojúhelníky teda zrovna moc nemusím). To, co Izumi dělala a jak se rozhodovala o svých vztazích a studiu, mne nijak neoslovilo. Z knihy jsem lehce zklamaná, pokud se budu k prvnímu dílu vracet, asi vždy skončím jen u něj.


Štítky knihy

Japonsko princezny romantika královská rodina Tokio

Autorovy další knížky

Emiko Jean
japonská
2021  81%Tokijský motýl
2023  56%Tokijský sen

Kniha Tokijský sen je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce49x
Chystám se číst28x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x