Zázračná imunita

Zázračná imunita https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513921/bmid_zazracna-imunita-RnQ-513921.png 4 16 7

Dvakrát jsme měli obrovské štěstí. Nejdřív nám evoluce nadělila imunitní systém, který si poradí i s novými a neznámými hrozbami. A pak jsme přišli na způsoby, jak mu ještě pomoci: mýdlo, vakcíny, antibiotika. Miliony lidí díky nim přežívají původně smrtící infekce. Proč se tedy obranyschopnost stále častěji obrací proti nám v podobě alergií a autoimunitních zánětů? Proč se někdy chová jako ochránce a jindy jako nemilosrdný zabiják?... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives , 2019


více info...

Přidat komentář

SladkaK
12.03.2024 4 z 5

Ano, nedozvíte se praktické rady, jak posílit imunitu. Nebo vlastně dozvíte. Tyto informace by se daly shrnout z celé knihy na jednu stránku. Ale zato obohatíte své vědomosti o zajímavém vývoji imunologie ve světě od úplného začátku. Já jsem nadšená!

jitka_dankova
20.02.2024 2 z 5

Jsem z knihy zklamaná kvůli svým vlastním přílišným očekávání. Větičku "zlepšete své zdraví" by z obálky měli raději oddělat. Tato kniha je totiž podrobným přehledem objevů v oblasti imunologie a obsahuje hlavně příběhy lidí, kteří měli s imunitou nějaký problém či byli důležití pro rozvoj této vědecké oblasti. No a to je vše. Žádné praktické rady, žádné konkrétní důsledky pro můj život a hlavně žádné rady, jak si zlepšit vlastní zdraví. Jen jsem si přečtením dala lekci historie oboru imunologie a popravdě mi ani nesedl styl vyprávění od tohoto autora. Hodně přeskakuje od jedné postavy k druhé, bylo to zmatečné a náročné čtení.


Lenka Paprok
20.11.2023 5 z 5

Pokud jako já milujete skutečné příběhy lidí, tahle non-fiction kniha o imunitě je jich plná. Navíc jsou perfektně zasazené do kontextu.
Ne vždy může autor polopaticky nebo zjednodušeně vysvětlovat procesy, které probíhají na buněčné úrovni našeho těla. Pomáhá si příběhy. Čtenář díky nim pochopí, co se v buňkách nebo s buňkami děje a proč. Jak imunita reaguje, když třeba sníme banán nebo když se řízneme do prstu. Co je horečka, co zánět atd.
Díky knize zase o něco lépe pochopíme vlastní tělo a hlavně podstatu naší imunity. Snáze se vcítíme do člověka s autoimunitním onemocněním. Nahlédneme do procesů v jeho těle a jak se navenek projevují.

Jeden z nejzajímavějších poznatků, které si z knihy odnáším, je tento:

Imunitní systém není zbraň, jak občas z mnoha stran křičí marketingové kampaně, obzvlášť teď na podzim. Taky posilování imunity není to pravé ořechové poselství, kterým se řídit. Podle vědců válečná metafora prostě nefunguje nebo přinejmenším není úplná.

Jak to tedy s imunitou je?

Podle této populárně-vědecké knížky náš imunitní systém usiluje o balanc. Vyváženost. Harmonii.

Pro dobré zdraví například potřebujeme cizí organismy, které žijí na nás a v nás, včetně miliard bakterií obývajících naše střeva.

Autor si mě získal metaforou a trefným propojením slov tělo a festival:

Píše, že uvnitř našeho těla je to jako na festivalu. Otevřené slavnosti pro všechny. V našem těle je šrumec. Všude se to hemží buňkami. Krev proudí. Chemické látky se uvolňují a přemísťují. S pohybem, teplotou, věkem, myšlením, náladou nebo nemocemi se podmínky mění. To všechno šifruje náš genetický kód.

Miliardami buněk na festivalu se proplétají buňky imunitního systému. Jsou jako údržbáři a pracovníci odklízející odpadky. Opraví lešení, když se něco poškodí nebo naruší. Taky jsou jako špioni, kteří sbírají data. Hledají vetřelce, patogeny. Když je potřeba, přivolají hasiče.

Moc mě bavila zlatá nit dějin lékařství, kterou je celá kniha protkaná. Do knihy perfektně zapadá a čtenáři dodá kontext a cenné souvislosti. Např. největší pokroky v imunologii přišly až s AIDS.

Věda je odjakživa plná fascinujících názvů a příběhů, jak vznikly:

Jako #názvotvůrce mě zaujalo, jak vzniklo pojmenování receptoru typu Toll (anglicky Toll-like receptors) coby parťáka naší vrozené imunity. Díky genu Toll naše tělo pozná, jestli se setkalo se škodlivým virem či bakterií a má jej nechat být, nebo zneškodnit.

Když vědkyně Ch. Nüsslein-Volhardová tento gen objevila, zajásala:

„Das ist toll!“

Přeloženo z hovorové němčiny: „To je super!“ nebo „To bylo vskutku úžasné!“.

Toll totiž v němčině znamená úžasný, divoký, skvělý. Gen pojmenovali po jejím zvolání.

Jak chytré!

Objev z půlky 90. let 20. století odhalil základ naší vrozené imunity.

Kdo ví, možná si těch 12 a půl hodiny knížky poslechnu za pár týdnů nebo měsíců ještě jednou. Ať žije vyvážená imunita! Ani moc silná, ani moc slabá.

pepap
14.11.2023 4 z 5

Přehled a vysvětlení fungování jednotlivých komponent naší imunity byly fakt dobrý a ještě se k nim vrátím. Srdceryvné příběhy pacientů s rakovinovými recidivami mě už zajímaly méně. Líbila se mi forma popisu - vortex všech možných buněk, tělísek, molekulárních komplexů a činitelů nazvat "festival života" je skvělé a kniha rozhodně stojí za přečtení (nebo za poslech..).

marta-marti8651
24.10.2023 4 z 5

Zajímavá kniha, která mi pomohla lépe pochopit fungování imunitního systému. Je dobře vysvětlena i pro laiky mimo zdravotnictví. Autor zde pomocí příběhů několika pacientů popisuje fungování imunitního systému, ale krátce i vypráví o mechanismech a historii epidemie HIV. Pokud někdo trpí autoimunitní chorobou nebo alergiemi, doporučuji přečíst.

Radkak
29.05.2023 3 z 5

Je to spíše reportážní kniha, psaná takovým tím americkým způsobem. Tedy autor především popisuje příběh svého nemocného kamaráda Jasona a dalších. Čtenář se sice dozví a naučí spoustu věcí o imunitním systému, ale autor se neustále vrací k příběhům nemocných. Přepisuje rozhovory, které spolu vedli, popisuje jejich školní zážitky a to mě vůbec nebavilo, natož aby mě to zajímalo. Některé jeho metafory nebo analogie byly příliš zjednodušující nebo i matoucí. Dokud autor vysvětluje imunitní sytém, je to čtivé, zajímavé, chvílemi i napínavé, ale ten reportážní styl mě nebavil.

Jacinda
28.04.2023 5 z 5

Beletristické zpracování záhady kolem naší imunity. Na čtyřech příbězích autor ukazuje neuvěřitelnou složitost obranyschopnosti lidského těla a jasně dokazuje, že nikdo nechce mít slabou ale ANI silnou imunitu. Klíčem je vyvážená imunita!

Nejvíc mě zaujala část, ve které se řeší vzestup autoimunitních onemocnění. Opravdu znepokojující jsou důkazy, že za masivním rozšířením autoimunity stojí přehnaná hygiena, nedostatečné vystavování těla patogenům, dezinfekce, antibakteriální mýdla atd.

Tuto knihu důrazně doporučuji všem. Hlavně těm, co mají sklony každou blbost řešit léky nebo svým dětem utírat ruce po hraní venku.

Štítky knihy

imunita, imunitní systém

Autorovy knížky

Matt Richtel
americká, 1966
2023  75%Zázračná imunita

Kniha Zázračná imunita je v

Právě čtených3x
Přečtených22x
Knihotéce18x
Chystám se číst47x
Chci si koupit21x