Jak si postavit auto

Jak si postavit auto https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131473/bmid_jak-si-postavit-auto-QXd-131473.jpg 4 41 13

Dva kamarádi, krysák Arny a vrabčák Zíla, se rozhodnou, že si postaví auto. Získají důležitého spojence, žabáka Kristiána, který má možnost obstarat vše potřebné a práce může zvesela začít. Naši hrdinové nejsou žádní svatouškové a nepatří ani mezi hvězdy zvířecí říše. Bydlí na okraji města mezi starými ohradami, autodílnou a velkou skládkou. V tomto světě jim bystrá hlava a ostrý jazyk rozhodně nejsou na škodu. Během příběhu, kde Arny s kamarády musí při stavbě auta překonávat tisíce nečekaných překážek, se čtenář dozví, jak je sestrojen a jak funguje automobil. Z knihy je možné pochopit princip motoru, spojky, brzd, rozdělovače a mnoho dalších věcí.... celý text

Přidat komentář

jitka_dankova
31.03.2024 4 z 5

Kniha pro děti, které chtějí porozumět "vnitřku" auta za pomoci příběhu. Hlavním tahákem této knihy a celé série jsou opravdu vynikající ilustrace se spoustou přehledných popisků, Dítě zjistí, kde je řemenice i silentbloky. Tak jako další komentující, i já musím uznat, že příběh za kvalitou obrázků pokulhává. Prostředí gangů prostě synovi (10 let) nebylo nijak blízké a spoustu narážek a rozhovorů vlastně moc nechápal, byly prostě dospělé a určené pro dospělé. Při čtení mu to nevadilo, knihu má rád, jen já vnímám, že ten potenciál knihy nebyl plně využitý a přizpůsobený pro děti. Příběh jsme mu četli už v 6 letech (kniha je pro děti od 7 let) a přišlo nám, že je to brzo. Obrázky se mu tehdy líbily, ale příběh nedokázal plně docenit. V deseti letech už to bylo lepší.

ZuzanaK.
01.03.2021 4 z 5

Pro děti vtipně a především srozumitelně popsáno vše nezbytné, co dělá auto autem.


LooneyCZ
13.02.2021 3 z 5

Bohužel byla pro mě kniha trochu zklamáním. Dobře propracované popisy různých částí auta, včetně podrobných obrázků, jsou zasazené do poměrně slabého příběhu. Textu je v knize docela málo a spousta technických popisů rozmělňuje děj natolik, že pointa se mi ke konci docela ztratila. Taky mi v knize pro děti trochu vadil výraz lempl. Poslední výtku mám k přímé řeči, hodně často není poznat, kdo vlastně větu říká. Občas to čtenář pozná až někde v půlce dialogu.
Kniha mi zkrátka připadá jako ne úplně povedené spojení pohádky a naučné literatury. Seznámení s fungováním auta je zvládnuté skvěle, ale vyprávění příběhů se tady autorovi moc nepovedlo.

koudja
03.12.2020 5 z 5

Super, stejně jako ostatní tyto knížky.

bh69
21.06.2019 3 z 5

Pěkné ilustrace, ale hodně slabý text a dost zvláštní styl, který působí ne sice přímo vulgárně, ale dost často nějak zbytečně hrubě a úsečně. Chybí tomu humor a pohoda. A nemyslím, že by se ideálně povedlo přiblížit a vysvětlit použité technické výrazy dětem.

engai
31.01.2019 5 z 5

"Jestliže četba nemá vliv na náš život, činy a myšlení, pak je škoda číst." Anton Pavlovič Čechov.
A tato kniha za čtení stojí. Jedna z mála dětských knížek, která je o něčem. Z které si děti odnesou více než jen "žil byl... a žili šťastně až do smrti." Překrásné inlustrace - názorné, srozumitelné a umělecky hodnoté. Napínavý příběh z myšího podsvětí s sebou nese hned několik poselství: nevnucuj se někam, kde o tebe nestojí - každý dokáže dělat velké věci (třeba i kulhavý myšák) - problémy je třeba řešit a ne to hned vzdát. Dle mého názoru jde o špičkovou knížku.
Dcerku (4,5 roků) nejprv kniha vůbec nezaujala - žádné princezny a auto. Jednou do toho však z dlouhé chvíle nakoukla a celé odpoledne jsme řešili, co která pružinka tahá, kterou trubkou jde benzín a kterou kouř,...

traxina
13.06.2018 5 z 5

Náš prcek, t.č. 2,5 roku, ji úplně miluje. Příběh vtipný, ilustrace boží, obal super. Máme všechny "Jak si postavit". Doporučuji!

2bj
09.01.2018 4 z 5

Krásné ilustrace, krásný nápad. Trochu slabší příběh, který by mohl být jednodušeji napsaný. Pro pětiletého to ještě není. Pro starší určitě doporučuji!

Laccaria
22.07.2017 5 z 5

Jestli mě něco opravdu nezajímalo, tak to byla auta. Náhodou jsem se nachomýtla k téhle krásné knížce a vtipná zvířátka a moc pěkné ilustrace mě nadchly. Trvalo mi měsíc, než jsem strávila existenci vačkové hřídele, šneka a kardanu, ale nakonec jsem se s tím vyrovnala a auta jsem vzala tak trochu na milost.

Kvido7
15.06.2016 4 z 5

Kdo hledá literární veledílo, tak není na správné adrese. Pro něj tato kniha není. Kdo, ale hledá inspirativní knihu pro mladé konstruktéry, tak je na správném místě. Podle mě první a nejlepší knížka série technických pohádek. Je vidět, že zde je autor nejvíce doma. Pěkné obrázky, popis základní konstrukce auta, i techické frky jsou pěkně propojeny do sice triviálního, ale přesto zábavného příběhu. I když o příběh v tomto případě úplně nejde, je přesto třešničkou na dortu na této povedené knížce určené pro mladé techniky.

Standa Šebek
16.04.2015 3 z 5

Napsat i krátkou knížku pro děti není jen tak a autorovi se to moc nepovedlo. Rozumím, že šlo hlavně o prostou rámcovou zápletku kolem sestavování auta, ale i tak jsou příběh a hlavně dialogy zvířátek dost nepovedené. Ale za názorný popis sestavování a fungování automobilu s krásnými ilustracemi palec nahoru. Až díky této knížce jsem pochopil, jak pracuje motor, bubnová brzda nebo k čemu je ten zatracený karburátor.

Hedwik
15.06.2013 4 z 5

Krásné ilustrace, velice povedená kniha jak pro děti, tak pro jejich tatínky (i maminky:). Těším se na další příběh od tohoto autora.

epete
28.01.2013 3 z 5

Krásně ilustrovaná kniha! Obrázky názorně popisují základní konstrukci a fungování automobilu - činnost motoru, řízení, brzd... vlastně všeho mimo převodovky. Příběh je trochu slabší a v textu jsou, myslím, že zbytečně, použity nespisovné výrazy.

Autorovy další knížky

Martin Sodomka
česká, 1968
2012  86%Jak si postavit auto
2015  94%Jak si postavit dům
2019  85%Mimoprostor a základy moderní fyziky
2014  89%Jak si postavit motorku
2013  92%Jak si postavit letadlo

Kniha Jak si postavit auto je v

Přečtených65x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce26x
Chystám se číst12x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x