JirkaDitt JirkaDitt komentáře u knih

☰ menu

Devět nocí Devět nocí Zuzana Strachotová

Stejně jako předešlý díl, samá chvála :-))

04.02.2024 5 z 5


Devět dní Devět dní Zuzana Strachotová

Kniha sice pracuje s poměrně ohraným námětem, ale autorka to uchopila fakt dobře a určitě to zaujme. Originální prvky i zápletka! :-)

04.02.2024 5 z 5


Tetovaný Tetovaný Peter V. Brett

Nápad poměrně originální, řekl bych. Svět i postavy rozhodně zaujmou! :-)

10.04.2022 4 z 5


Kamenné nebe Kamenné nebe Nora K. Jemisin

Nebudu dávat žádný hvězdy, protože jsem to v půlce ukončil.. Nikdy jsem rozečtenou knihu neodložil, ale prostě mě osobně ten příběh nijak neoslovil. K postavám jsem neměl žádný vztah, prakticky se tam nevyvíjelo nic, co by mě zajímalo, jak dopadne... Přes celou sérii jsem se skutečně prokousával, a ke konci jsem to vzdal

Mně se ten nápad líbil, přesněji řečeno ty schopnosti, a jak autorka příběh rozehrála, ale dál bohužel... Hlavně mi vadilo, že jsem si (možná můj problém) neuměl spoustu věcí představit anebo je pochopit. Do teď třeba nevim, co se to sakra stalo se Skafou - ta jeho změna.

07.11.2021


Brána z obelisků Brána z obelisků N. K. Jemisin (p)

Oproti prvnímu dílu mě tenhle zaujal mnohem víc. Celkem mě bavily obě dějové linky. Líbilo se mi, že jsme se dozvěděli, co se vlastně stalo s Alabastrem na konci prvního dílu, popisy schopností a jejich používání byly moc dobře napsané, příběh se nám opět hnul trochu kupředu, bohužel ne tak, jak bych za celou knihu čekal. Uvítal bych i víc akce a bojů. A pak něco, nad čím jsem se pozastavil: Celá ta věc Otec Země a ztracená Luna... Nevím, nevím.... Ale když to shrnu, nebylo to vůbec špatné čtení.

07.05.2021 3 z 5


Páté roční období Páté roční období N. K. Jemisin (p)

Celý příběh má poměrně zajímavý nápad. Bohužel první půlka knihy pro mě byla taková bez děje. Jediná dějová linka, která mě celkem bavila, byla se Syen. Celé mě to vlastně chytlo až tehdy, kdy zmizela Damaja.
Co rozhodně oceňuju, jsou schopnosti. Je to celkem originální a i hezky popsané. A hlavně to není obyčejné ovládání země. Je to mnohem víc.

06.04.2021 3 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Počátek, stejně jako ostatní autorovy knihy, byl skvělý. Hodně dobrý byl nápad s umělou inteligencí, která Roberta a Ambru navigovala při útěku z muzea.
Co mi tam chybělo, tak bylo klasické hýbání se z místa na místo pomocí nějakých šifer. V každé knize jsme to zatím měli, tady celá věc s šiframi, kódy a symboly moc není...

04.05.2019 4 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Příběh o Geraltovi a Ciri dočten...
Zaklínač, jeho svět i postavy v něm - vše bylo parádní, od čtyřky to celé nabralo neuvěřitelný spád, ale na konci se asi něco pokazilo. Hlavní hrdinové se jen tak potom všem vzdají boje a plánují sebevraždu? Nepřítel se nakonec rozmyslí, že vlastně bude hodný? To jsem trošku nedával. Ovšem nic z toho nemělo na poslední 4 stránky knihy. Možná mi něco uniklo, možná jsem byl při čtení nepozorný... Ale já prostě vůbec nemám páru o tom, co se stalo :/
Zaklínače jsem žral, ale teď se nemůžu zbavit otázky: „Proč jsem to celé vlastně četl, když stejně nevím, jak to dopadlo nebo dopadne?”
Potom mi tam taky úplně nesedělo chování Ciri - po všem, čím si pošla by měla být už chytřejší (navíc s tou její mocí), ale ne. Jen tak si nakráčí do Vilgefortzova sídla s plánem nechat se zabít...
Také musím uznat, že neustálé politické tlachání mi kolikrát úplně přerušovalo zájem číst. Nejhorší bylo to mírové jednání ke konci..

30.09.2018 3 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Šestý díl mě bavil o něco méně než pátý. Mohlo za to zřejmě to, že děj stál hodně na místě. Každopádně jsem se zase dostal o kousek blíž k tomu, co je Ciri vlastně zač.

26.09.2018 3 z 5


Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Křest ohněm byla pro mě zatim nejlepší kniha! Konečně se kniha týkala více děje než politiky - přišlo mi. Hrozně mě bavilo cestování Geraltovy družiny - to bylo snad poprvé, kdy nějakou měl víceméně po celou knihu. Taky jsem se hodně začetl do tajné lóže, kterou vytvořily čarodějky. A vlastně mě bavilo i pátrání po rodokmenu Ciri.
V knize sice nebylo žádné ,,woow,, ale to si myslím přijde někdy v dalších dílech.
Každopádně doporučuji číst v kuse. Od čtyřky už to nejsou knihy do vlaku a do autobusu, od kterých se dá odbíhat. Hezky sednou a přečíst v kuse!

16.07.2018 5 z 5


Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Kniha byla super. Dynamiku, kterou to nabralo ve třetím díle, to mělo i tady. Líbí se mi, jak se postupně dozvídáme, co je Ciri vlastně zač a jak moc žádaná pro všechny je. Jediné, co mi v knize překáželo, bylo zbytečně moc politiky. Chápu, že autor musí seznámit čtenáře s tím, co se děje ve světě, ale tady toho bylo opravdu až moc. Možná víc než děje jako takového.

11.07.2018 4 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

První kniha ze série, která konečně začala rozvíjet hlavní děj. Ale musím přiznat, že poté, co se Geralt a Ciri rozdělili, mě víc bavili části s Ciri než s Geraltem.

04.03.2018 4 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Konečně se to trochu rozjelo. Když jsem dočetl první díl, neměl jsem vůbec chuť pokračovat. Ale udělal jsem to na popud ostatních. Teď, po dočtení druhého dílu, už jsem sám sáhl po třetím. A už teď vím, že jsem na začátku NĚČEHO.

25.12.2017 4 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Knížka se mi líbila, ale zase se nedá říct, že by mě nadchla. Mám raději romány, než povídky. Ale prý se to zhruba ve třetím díle má z povídek vymanit. Kdybych ovšem tohle nevěděl dopředu, asi bych v četbě téhle série nepokračoval.

15.10.2017 3 z 5


Ztracený symbol Ztracený symbol Dan Brown

Další super knížka od super autora. Čtení mě více méně bavilo od začátku do konce, jelikož děj je vytvořený tak, že po každé kapitole chcete znát další a další informace. Já osobně nemám vůbec co vytknout, naopak! Dostalo mě nečekané odhalení skutečné identity padoucha. :-)

18.07.2017 4 z 5


Rozkaz zabít Rozkaz zabít James Dashner

Knížka pro mě byla z jednoho úhlu super, z druhého podprůměr.
Rozkaz zabít pro mě byl super z toho důvodu, že vrhal trochu světla na to, co se dělo před sérií Labyrint. Co se dělo na planetě, když jí zasáhly sluneční erupce? Jak vznikl virus napadající lidi? A jak se rozšířil? Díky téhle knize na těchto pár věcí dostaneme odpověď. To je velké plus.
Co se týkalo ale dynamičnosti děje, bylo to pro mě dost nezáživné. A proč? 70% knihy je o tom, že se hlavní postavy buď perou, před někým utíkají anebo naopak někoho pronásledují. A to mě prostě asi v půlce knihy už omrzelo... Hlavně ty rvačky.
Ale... Zachránily to ty informace, které nám osvětlily celou původní sérii.

13.05.2017 4 z 5


V pasti V pasti Lenka Dostálová

Knížka byla supr. Byla to taková ta nenáročná knížečka, kterou si každý čas od času rád přečte. :-)
Do autobusu a na víkend úplně ideální! :-) Jsem zvědavý na druhý díl.

29.12.2016 4 z 5


Hobit (alebo Cesta tam a späť) Hobit (alebo Cesta tam a späť) J. R. R. Tolkien

Špatné to nebylo :) Jen se mi to nečetlo úplně nejlíp kvůli tomu, že je to psané jak dětská knížka, ale zároveň tomu děj neodpovídá. Ale jinak pěkné.

26.07.2016 2 z 5


Inferno Inferno Dan Brown

Dan Brown opět nezklamal :)
Celou knihu jsem - když jsem měl čas - četl jedním dechem. Už od začátku jsem do toho spadl po hlavě a to, jak čtenář na začátku vůbec netuší, co se děje, mě neustále nutilo číst dál. Autor opět suprově vymyslel, jak zaujmout. Každou chvíli se člověk dozví něco nového, co ho o kousek posune, ale naopak odkryje další nezodpovězené otázky.... Takže čtete dál :D Je to začarovaný kruh :D

Jediné, co mě na knize trošku štvalo byla Brownova záliba v umění. Nestále tam popisuje jednu katedrálu za druhou, stavbu za stavbou, obraz za obrazem.... Chápu, některé věci tam jsou důležité, ale zdaleka ne všechny. V jednu chvíli, kdy se hlavní hrdina přesouval z jednoho místa na druhé, jsem vůbec nevěděl, kde kdo je a jak to tam vypadá. Ale jelikož byla jinak knížka úplně SUPER, tohle tomu vůbec nevadí.

16.04.2016 5 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

(SPOILER) Celá série Hunger Games za mnou :)

I když musím uznat, že pro mě byl poslední díl téhle série nejslabší, zaslouží si i přes to velkou chválu za uspokojivý konec. Celá série je jedním slovem GENIÁLNÍ. Skvělý nápad, propracované detaily, neuvěřitelné zvraty a dynamický děj. Sice mi tam hodně vadila smrt Finnicka, ale co se dá dělat no... Kdyby nás v knížkách něco nenasralo, nebylo by to ono :D Tomuhle dílu dávám sice jen tři hvězdičky, ale celá série jak komplet je určitě za pět :))

10.01.2016