Brána z obelisků

Brána z obelisků https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410459/bmid_brana-z-obelisku-xGz-410459.jpeg 4 142 22

Takhle vypadá konec světa… ten poslední. Období konců je čím dál temnější a na civilizaci se snáší dlouhá, chladná noc. Alabastr Desetiprstenář — šílenec, ničitel světa, spasitel — se vrátil a má za úkol vycvičit svou následovnici Essun a tím jednou provždy zpečetit osud Tišiny. Její ztracená dcera Nassun zatím kdesi daleko sbírá síly. Rozhodnutí, k nimž směřuje, budou mít zničující následky. A záhadné obelisky mezitím odhalují dávná tajemství.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Obelisk Gate , 2016


více info...

Přidat komentář

LadyLane
27.01.2024 3 z 5

Evilunicorn to vystihol pomerne presne. Jednotka mala dynamické dejové linky a ich rozuzlením dvojka proste stratila šarm. Dokonca váham, či sa pustím do trojky.

Bavil ma však aspoň autorkin nenútený humor.
" Nezbude ti než ji vysvětlit, že tá velká ženská se záhadně pokřiveným řebríčkem hodnot dospěla k závěru, že bývalá geomestka beze spolu a se sociálními dovednostmi šutru představuje vrchol přitažlivosti. "

evilunicorn
20.03.2023 3 z 5

Tak jo.. Jak jsem byl z Pátého ročního období nadšený, tak tady zrovna nejásám. Všechno co zdobilo první díl je pryč.. Skoro to vypadá, že stejně jako se Essun zakopala po zemí,tak se někam ztratil i děj.Vlastně se to téměř nikam neposouvá, a až na opravdu pár posledních stránek, je to celé o dialozích..Zřejmě jsem měl po prvním dílu příliš velká očekávání, dobře mi tak.


Laféeverte
30.08.2022 5 z 5

Pro mě zajímavější než první díl, a to z následujících důvodů. Strašně mě baví objevovat nové světy, mytologii, magii, takže jsem hltala stránku za stránkou... Vždycky mě strašně štvalo, když už byli Alabastr nebo Essun moc unavení a přerušili proud informací, nebo Skaffa o něčem nechtěl mluvit. Chtěla jsem víc. A za druhé mě moc oslovila ta práce se vztahem rodič dítě... Jak dítě ochránit, ale nezranit, jak jinak děti vnímají jednání dospělých... Jak jim dát najevo, že je přijímáte takové jaké jsou...Pro mě prostě zajímavé téma. Takže pokud jste spíš na akci a očekáváte větší posun děje,tak to budete s hodnocením rozhodně vidět jinak.

Karcoolka2210
19.06.2022 3 z 5

Slušné pokračovanie, posunuli sme sa ďalej, dozvedeli sa viac o svete a obeliskoch, aj o Essun aj Nassun, no záhada strateného mesiaca ešte nie je doriešená a som celkom zvedavá aké rozuzlenie ma čaká v poslednej časti. AJ

HynekBee
17.04.2022 3 z 5

V první polovině jsem se docela nudil a nutil se dočíst. Druhá půle knihy už docela zajímavá. Nicméně - jak už přede mnou psala @Ajinka126 ... souhlasím.

Ajinka126
28.09.2021 3 z 5

Za me ne. Tahle serie nikdy nemela mit 3 dily. Extremne by ji slusely dily 2. Je tu plno prazdnych listu o tom, jak se jim zije ve spolu atd. (Kdybych chtela cist spolecensky roman, tak si ho koupim). Zadny zvrat v pribehu, malo magie. Achjo:(

Taťka Hraboš
08.09.2021 5 z 5

Jestli jsem byl z prvního dílu nadšený, tak o tom druhém to platí dvojnásob. Čirá, nespoutaná energie a fantazie. A drobné doporučení pro ty, kteří se na sérii teprve chystají - po dočtení jednoho dílu je nezbytné mít okamžitě při ruce další. A možná také atlas drahých kamenů ;-) .

JirkaDitt
07.05.2021 3 z 5

Oproti prvnímu dílu mě tenhle zaujal mnohem víc. Celkem mě bavily obě dějové linky. Líbilo se mi, že jsme se dozvěděli, co se vlastně stalo s Alabastrem na konci prvního dílu, popisy schopností a jejich používání byly moc dobře napsané, příběh se nám opět hnul trochu kupředu, bohužel ne tak, jak bych za celou knihu čekal. Uvítal bych i víc akce a bojů. A pak něco, nad čím jsem se pozastavil: Celá ta věc Otec Země a ztracená Luna... Nevím, nevím.... Ale když to shrnu, nebylo to vůbec špatné čtení.

Eryl
21.04.2021 5 z 5

V porovnání s prvním dílem mě tento daleko více vtáhl již od samého začátku. Autorka se konečně uvolila postupně rozmotávat dějové smyčky a odhalit nám, jak se věci doopravdy mají, což mě velice potěšilo, zvlášť po prvním dílu, který byl na vysvětlení poněkud skoupý. Děj může pro někoho být trochu méně dynamický, avšak já jsem se nenudila u jediné stránky. Hltala jsem větu za větou a najednou jsem se ocitla na konci knihy. Také musím vyzdvyhnout autorčin styl vyprávění z několika úhlů pohledu - velice kreativní a velice dobře promyšlené, klobouk dolů - nutí mě to přemýšlet, jak se tato série bude "chovat", až se k ní po nějaké době vrátím a co nového v ní objevím. Co se vývoje postav týče, je v tomto momentě myslím jisté, že autorka má svůj plán, proto si nejprve "vyslechnu", co nám chce sdělit a poté budu hodnotit vše jako celek. Na závěr snad už jen dodám, že mě tento díl velice nadchnul, ještě ani nemám dopsaný tento komentář a už šmátrám po třetí knize ¬‿¬

LaCucaracha
19.03.2021 4 z 5

Asi platí to samé co u prvního dílu. Atmosféra ano, ale poněkud ploché pokud jde o smyšlený svět. Postavy vesměs nesympatické. Náročnější na čtení, ne vždy zcela srozumitelné. Tentokrát obohacené o sex. A zase děsně neutěšené, prostě marast, což v tomto covidovém reálném marastu k náladě moc nepřidá. Třetí díl ještě dám, protože jsem zvědavá, jak to dopadne, ale celkem se těším, až to budu mít za sebou.

Selket
11.03.2021 5 z 5

Skvělé! Líbí se mi ta atmosféra, hry s vyprávěním v druhé osobě i nepatrné střípky vložených sci-fi reálií! Jakmile se ponořím, nemohu se vynořit!

Kessetra
14.02.2021 5 z 5

Druhý díl, je snad ještě napínavější, než první. Po dočtení kapitoly s jednou postavou jsem byla vždy zvědavá na pokračování, jenže místo toho navazoval příběh druhé postavy a ten zase skončil napínavě. A tak se to opakovalo a člověk musel číst pořád dál a dál :) Stále žasnu nad originalitou díla.

TomTomis
21.01.2021 3 z 5

Po prvním díle jsem byl opatrně nadšený. Začal jsem číst hned druhý díl a narazil jsem. Kniha mě nepohltila, spíše mě místy znechutila. Hlavní postava Essun mi už přišla děsná, autorka ji pořád staví do role blbky. Neustále se tu opakuje, jak jí pořád něco dochází. Opožděně jí dochází kupa věcí... (tyto fráze se na několika místech opakují...) Od jedné věci k druhé. Třetí díl mě sice čeká na polici, ale nechce se mi do něj. To nebyl dobrý rozjezd do nového roku. Místy čtivé. Určitě nechci být za škarohlída, snad trilogii někdy dočtu, ale teď to nebude.

salamandrina
23.12.2020 3 z 5

Stejně jako první díl - dobře se to čte, ale nějak se úplně do toho neumím ponořit.

Rudla333
13.07.2020 5 z 5

Je vůbec možné, aby kniha, ve které se prvních 300 stran prakticky nic nestalo, dostala opět plný počet? No, očividně ano. Autorka to totiž zkrátka umí prodat.

Brána z obelisků je oproti Pátému ročnímu období skutečně hodně jiná. Horší, lepší? Nedokážu říct, obě knihy mě nadchly celou řadou způsobů.

U tohoto dílu autorka sice výrazně ubrala na akci, ale zase nám výrazně více ukázala svůj svět, vysvětlila jeho fungování a celkově odhalila, o co vlastně celou dobu jde.

Člověk by řekl, že to na utáhnutí knihy nestačí, ale když je to kombinované s originálním stylem psaní, skvělými dialogy, uvěřitelnými silnými postavami a opět více než uspokojivým finále.. tak zkrátka opět nemůžu hodnotit jinak než v absolutních superlativech.

Naprosto výborná a hlavně jedinečná série. Do třetího dílu se snad budu muset pustit v angličtině, protože čekání nevydržím.

DuSiČíst
25.04.2020 5 z 5

Druhý díl je skvělým pokračováním. Tím, že už svět není úplně nový, nechává autorka jen (a ne úplně) odhalovat jeho zákonitosti - jak je to s orogenií, kamenožravci, obelisky...

Většina knihy přečtena na jeden zátah a hned bych si otevřel třetí díl. Snad nebudeme čekat dlouho.

EDIT - po přečtení jsem si otevřel prolog prvního dílu. Tohle je přesně jedna z těch sérií, které budou lepší na druhé čtení.

Dalamar
25.01.2020 5 z 5

Naprostá pecka. Ihned po přečtení prvního dílu jsem se pustil do druhého. Autorka v něm více poodhaluje ze svého fantastického světa, objevuje se zde více postav, noví nepřátele a ačkoliv děj krapet přešlapuje na místě, aspoň co se místa týče, tak tím více se spisovatelka soustředí na vývoj postav a vztahů jak mezi nimi tak mezi různými frakcemi jež obývají kontinent. Doufám, že i třetí díl si udrží laťku kvality takto vysoko.

PS: U obou dílů jsem poslouchal zpěvačku Grimes, skvěle mi ladila k atmosféře příběhu.

TamčaBard
28.12.2019 5 z 5

Tenhle druhý díl trilogie byl ještě lepší než první. Snad proto, že všechno dostalo nějaký smysl (nebo ne?). Už se těším, až vyjde třetí díl v češtině.

martina1199
24.12.2019 5 z 5

Tohle je prostě skvělé čtení. Složité, komplexní, drsné a nemilosrdné stejně jako svět, ve kterém se příběh orogénky Essun a její dcery Nassun odehrává. Už se nemůžu dočkat pokračování.

Thekingofdisco
30.11.2019 5 z 5

Nevím, jak to ta ženská dělá, ale na Zlomené zemi žeru úplně vše.
Jiným autorům se nedaří mě zaujmout ani po čtyřech knihách, ale Jemisin si mě totálně získala Pátým ročním obdobím, a Branou z obelisků jen utvrdila, že nešlo o náhodu.
Děj se může zdát trochu pomalejší, oproti prvnímu dílu, protože postavy nikam neputují, jsou většinu knihy na místě, ale dozvídáme se spoustu nových věcí o světě a orogenii.
Pokud jde o epické scény, ty Jemisim umí...

Autorovy další knížky

N. K. Jemisin (p)
americká, 1972
2018  81%Páté roční období
2013  73%Sto tisíc království
2019  85%Brána z obelisků
2020  83%Kamenné nebe
2021  77%Smrtící Luna

Kniha Brána z obelisků je v

Právě čtených1x
Přečtených168x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených10x
Knihotéce132x
Chystám se číst88x
Chci si koupit40x
dalších seznamech5x