Jekysek Jekysek komentáře u knih

☰ menu

Lišák a já Lišák a já Catherine Raven

Kniha vědkyně, která se spřátelí s lišákem, ačkoli sama sobě nalhává, že nic takového se přeci stát nemůže. Z příběhu je znát, že autorka je zvyklá psát odborné texty a ne příběhy, ovšem je na vás, co si z toho vezmete. Mě osobně se odchylky od hlavního příběhu líbily, pokud souvisely s přírodou (např. ze života strak, historie lišek atd.), ovšem často se vracela do své minulosti která nebyla příliš čtivá. Každopádně bláznů jako my, kdo si přejí sdílet život s těmito úžasnými stvořeními, je málo, proto díky za vydání a zprostředkování příběhu, tohoto okénka do života jednoho Lišáka!

06.06.2022 3 z 5


Říše upíra Říše upíra Jay Kristoff

Knihu jsem četla v originále, což pocitově samo o sobě ohromně přidalo na dojmu. K příběhu - měla jsem po Nikdynoci velká očekávání a Kristoff všechny naplnil, ba předčil. Způsob jakým De Leon vypráví příběh -retrospektivně a na přeskáčku- pomáhá udělat si komplexní představu o tom, kdo je náš (anti)hrdina a jak ho život tvaroval. Vyobrazení upírů je pěkně zpracované, mají svoji hierarchii, rody a to, jaký Mrtvý z vás bude, určuje to, jak moc jste rozložení, když opět povstanete. Postavy nejsou ploché, mají motivace a svůj vlastní příběh, bojových scén je habaděj a pro krev a nadávky nemusíte chodit daleko, stačí pohlédnout na další odstavec.
5/5 - Pro mě kniha roku a nemůžu se dočkat dalšího dílu!

06.06.2022 5 z 5


Zvířata nejsou bez citu Zvířata nejsou bez citu Per Jensen

Povinná četba pro všechny, kdo se zajímají tzv. hospodářská zvířata. Nemusíte být aktivista abyste si tohle dílko (četba asi na dvě hodiny) užili. Autor popisuje různé typy chování zvířat, z jakého důvodu jsou v přírodě důležité, jak se vůči těmto potřebám staví živočišný průmysl, a zároveň vše podkládá výzkumy. Pokud si chcete udělat ještě lepší obrázek o tom, s jakými skvělými tvory sdílíme planetu (a nabít si hlavu zajímavostmi, které můžete kdykoli vytasit), knížku doporučuji!

25.04.2022 4 z 5


Les nemlčí: Jak spolu houby, rostliny a zvířata komunikují Les nemlčí: Jak spolu houby, rostliny a zvířata komunikují Madlen Ziege

Oproti jiným knihám od Kazdy, tahle se mi zdála taková... neohrabaná. Autorka píše hodně rozkouskovaně, což někomu, kdo nemusí dlouhé kapitoly, může vyhovovat.
Nicméně! pokud vás zaujala obálka hlavně slovem Les, sáhněte spíše po knihách od Wohllebena, neboť tato kniha se zabývá mnoha ekosystémy po celé planetě. Název Příroda nemlčí by byl na místě spíše.
Kolem a kolem, jednoduché poučné čtení, pokud jste v tomto tématu začátečníci, kniha bude stačit. Ilustrace byly moc pěkné.

11.01.2021 2 z 5


Citový život zvířat Citový život zvířat Peter Wohlleben

Stejně jako ostatní autorovy knihy, i z této je cítit jeho hluboká láska k přírodě. Nečekejte úplně odbornou publikaci, jeho díla jsou především čtivá a snadno pochopitelná, což je skvělé třeba pokud učíte enviromentální výchovu a hledáte informace, které předat i mladším dětem. Pokud patříte mezi "zvířátkáře" tak poznatky pro vás nebudou nijak nové, ale je příjemné ujistit se, že už s vašimi pocity souhlasí i věda.
Celkově 4/5, příjemné čtení na jeden dva večery :)

18.11.2020 4 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Četla jsem v originále, díky sestřenkám z Anglie, jinak bych po knížce sama nejspíš nesáhla. Nicméně jsem moc ráda, že se ke mně dostala, protože dílo je to naprosto skvělé, jeho téma - a také zpracování, formou zpráv pro lékaře- je neotřelé a příběh utíká před očima. To, jak člověk vnímá svět v závislosti na své inteligenci, a jak my pohlížíme na druhé, podle inteligence jejich, je určitě námět k zamyšlení. Konec mě opravdu dostal, a knihu jsem zavírala s opravdu těžkým pocitem.

08.03.2020 5 z 5


Co ryba ví? - Vnitřní život našich vodních příbuzných Co ryba ví? - Vnitřní život našich vodních příbuzných Jonathan Balcombe

Kniha plná silných argumentů pro všechny, kdo se snaží podporovat práva zvířat.
Balcombe popisuje ryby pomocí faktů a studií, ale zároveň s hlubokým zájmem a citem. Kniha je rozdělena na úseky ohledně rybího vnímání světa, vyjadřování se, společenského života i v souvislosti s lidmi (rybolov, mazlíčci).
Po přečtení zjistíte, že spousta našich náhledů a názorů na rybí život je omezena tradicemi a hloupostmi, a získáte díky ní mít daleko větší rozhled a soucit.

15.02.2020 5 z 5


Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Přiznávám, přestože tahle série byla v mém seznamu na čtení už dlouho, jako první jsem viděla film. A jsem za to ráda. Nejen, že mě blonďatý Jace dokonale nabudil ke čtení, ale hlavně bych pak film neskousla. Protože kniha se o tolik liší.
Město z kostí mě oslovilo hned od začátku, hlavní hrdinka mi nelezla na nervy (narozdíl od filmu) a ostatní postavy byly také skvěle vykreslené. Prostředí zajímavé, nápad suprový (bála jsem se, že to bude něco jako HP).
Příběh odsýpal a já po čtyřech hodinách knihu zaklapla.
Neskutečně se těším, až si přečtu další díl.

25.08.2016 4 z 5


Elfové I Elfové I Bernhard Hennen

Po čtení knih od Heitze jsem došla k názoru, že na německé fantasy musí něco být - a proto jsem si Elfy půjčila a četla.
Nicméně, na rozdíl od alfů, tito elfové neměli náboj, wow efekt, jiskru. Víceméně šlo o popis prostředí, postav, dokonalosti dětí Albů.
Nápad určitě skvělý, postavy načrtnuté zajímavě, jen by to chtělo trochu hype. Protože ta kniha má potenciál.
Lehká fantasy, která neurazí, ale ani vás nepřinutí zadržovat dech.

28.07.2016 3 z 5


Dopisy na konec světa Dopisy na konec světa Ava Dellaira

Rozhodně zajímavá kniha, ještě jsem nic ve formě dopisů nečetla.
Podle mě měl příběh hodně co nabídnout, ale autorka potenciál úplně nevyužila. Nebo je to možná tím, že jsem na teen knížky nikdy nebyla.
Laurel je klasická holka, co přišla na novou školu, seznamuje se s lidmi, navazuje přátelství, ale především se snaží ze sebe dělat někoho, kým není. Svojí sestru. Malá Laurel svoji May zbožňovala (doslova) a dělala z ní nejlepšího člověka, jaký kdy žil. Postupně se ale z dopisů dozvídáme, že to tak úplně nebylo, a i když pro svoji malou sestřičku udělala hodně, měla i svoje chyby a neřesti.
Zkrátka - oddychovka fajn, nic náročného na čtení, krátké "popisy adresátů dopisu" na začátku každé kapitoly byly milým osvěžením, lehčí filosofické myšlenky... Z lepší poloviny YA.

02.07.2016 3 z 5


Lock & Mori: Tak trochu jiný Sherlock Holmes Lock & Mori: Tak trochu jiný Sherlock Holmes Heather W. Petty

Locka jsem objevila na Světě knihy a samozřejmě - Sherlock? Potřebuju to!
Nicméně jsem měla asi moc velká očekávání, nebo jsem na ten příběh trochu stará. Oddechovka fajn, občas se u toho zasmějete, ale nečekejte nějaké velké dedukce nebo překvapivé zvraty.

17.06.2016 3 z 5


Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

Na třetím díle se mi ze všeho nejvíc líbilo to, že už není příběhem jedné vražedkyně, ale ságou, která se zajímá o celý kontinent, má politický podtext, mnoho postav, rozsáhlejší pozadí (podobné jako rozdíl mezi 1. a 2. dílem ve Stínu krkavce).
Jinak ke knize - Cealena ukázala, kým je a rozhodla se tomu nebránit, což jí jen prospělo. Její tréninky s Jeřábem byly zajímavé, hravé, příjemné oživení.
Co mě opravdu nadchlo byly kapitoly věnované Manon. Čarodějnice si získala moji plnou pozornost, její pohled z druhé strany konfliktu se mi moc líbil.
Nicméně, oproti předchozím dílům mi chyběl ten wow efekt, to, co by mě pronásledovalo "běž číst". Možná jsem se jen zmlsala dalšími fantasy, co jsem přečetla mezitím, ale předchozí díly se mi prostě líbily víc. I přes to 4* =)

15.06.2016 4 z 5


Psí cesta Psí cesta W. Bruce Cameron

K prvnímu dílu jsem se nedostala, když jsem objevila v knihovně alespoň druhý, byl to téměř zázrak. Po přečtení jsem ale pochopila, proč je pořád rezervovaná.
Půvabný příběh jednoho oddaného psa, který ztratil svého pána a našel si další poslání - chránit jeho vnučku.
Jeho pohled na svět byl okouzlující, upřímný, jednoduchý, láska k CJ bezmezná. Styl, jakým je kniha psaná mi nesmírně vyhovoval, protože i když to bylo psané ich formou, nestáli jste mimo děj a poslouchali - ačkoli jako pes jste tomu nerozuměli.
Opravdu povedené dílo, jak pohled Tobyho, tak osudy Clarity, její matky, i Trenta. Pro milovníky zvířat téměř povinnost přečíst =)

24.05.2016 5 z 5


Digitální fotografie 2 Digitální fotografie 2 Scott Kelby

Scottův přístup k vysvětlování postupů mi naprosto sedí. Jednoduché, stručné, často úsměvné rady, zajímavá témata, působivé doprovodné snímky, zkrátka suprová kniha pro každého, kdo se chce ve svém umění posouvat dále.

07.05.2016 5 z 5


Hlas poznání Hlas poznání Don Miguel Ruiz (p)

Myšlenky by šly shrnout jen do těch krátkých odstavečků, které jsou na konci každé kapitoly, zdálo se mi, že Miguel jen potřeboval mít odpracovaných víc stran.
I když se spoustou názorů souhlasím a pokouším se jimi řídit.
Upřímně, Dohody se mi líbily o mnoho víc. Nebo jsem možná měla vysoká očekávání.

05.05.2016 2 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Moje první Kingovka, a řekla bych že celkem ostrá.
Než začal samotný horor, předcházelo poměrně dlouhé seznámení s postavami. To ale příběhu jen dodalo na chuti, protože když víte, proč někdo reaguje, tak jak reguje, vtáhne vás to o moc lépe do děje.
Vstávání z mrtvých je dost ohrané téma, ale v tomhle podání... je jako něco nového. Nebo spíš - umí hrát na ty staré, podvědomé struny v mysli, to o čem "slušní lidé nemluví", úvahy o smrti, vzkříšení a tak.
Začala jsem číst se svým předoucím kocourem po boku (kvůli tomu jsem taky sáhla po Řbitovu), ale Churche (o kterém jsem čekala, že to celé bude) jsem měla ráda i v druhé verzi.
Pascowova pasáž byla nedocenitelná. Zvlášť pokud při ní jíte. Luis je úžasně vykreslená postava, Ellie jsem si zamilovala a Gage... no... na konci byly moje myšlenky "zabij to!" :D
Zkrátka, úžasně psychologický nátlak, připravte své blízké na hlasité projevy při čtení. "No nene!" "Jako fakt?" a další reakce vás budou provázet celou knížku

03.05.2016 3 z 5


Průvodce začínajícího mimoškoláka Průvodce začínajícího mimoškoláka kolektiv autorů

Kniha, která přesahuje svoje hranice - jsou v ní odkazy na další články a videa.
Spousta moc užitečných věcí, připomenutí, hodně se věnuje samostudiu a tomu, že v dnešním světě musí být člověk víc než přizpůsobivý, s mnoha dovednostmi. V většině věcí jsem "se našla", určitě doporučím všem, co se chtějí posouvat ve svém rozvoji dál.

29.04.2016 4 z 5


Sherlock Sherlock Guy Adams

Fajn oddechové čtení, které si užijí všichni milovníci BBC Sherlocka.
Spousta fotek, nějaké ty informace o natáčení, knižní předloze, hercích, vtipné poznámky a dodatky.

28.04.2016 3 z 5


J. R. R. Tolkien: Životopis J. R. R. Tolkien: Životopis Humphrey Carpenter

Úžasné dílo dost podrobně popisující Tolkienův osobní i pracovní život.
Od jeho dětství, počínající lásky k jazykům, přes dospívání, mnohá stěhování, seznámení s Edith, začínající práci v oblasti lingvistiky a psaní, působení v Oxfordu, založení rodiny; až po stáří, a sepisování Trilogie která mu zajistila nesmrtelnost v srdcích čtenářů celého světa.
Bylo skvělé zjistit, jak mnoho děl napsal, ať příběhů, nebo jazykových pojednání, bohužel jich v Česku tolik nevyšlo.
Sledovat jeho život, neuvěřitelnou znalost a zapálení do lingvistiky, členství a zakládání mnohých literárních klubů, přátelství (hlavně s Lewisem) to bylo něco, co si člověk nedokáže jen tak představit.
Perfekcionista, nedodržovatel termínů, pravý Brit, otec, dědeček a přítel, tím vším Tolkien byl.
Jsem moc ráda, že jsem měla možnost číst o tomto úchvatném muži, můj obdiv jak k němu, tak k jeho dílům tím jen vzrostl.

16.04.2016 5 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Meč osudu se mi líbil více, než Poslední přání. Od lehkého, krátkého stylu prvního díla přešel Sapkowski k delším, souvislejším povídkám, kde se odhaluje Geraltova minulost, osobnost a vztah k Yennefer.
Druhý díl je oproti předchozímu těžší, což ale příběhu jen svědčí, dodává na čtivosti a vážnosti. Postava Ciri mě moc potěšila, provázanost s Přáním, byla jsem na ni opravdu zvědavá.
Marigold... je zkrátka Marigold, ten potřeštěný umělec, kterého si zamilujete.
I když ne tolik, jako Bílého vlka. Protože ten, i přes (nebo právě pro) svoje pochyby, syrovost, hrubost, zásady a chladnou logiku je tím, kvůli komu čtete. A tak to má být.
Luxusní záležitost!

15.04.2016 5 z 5