O knize Růže pro Algernon

Růže pro Algernon patří k nejinspirativnějším příběhům moderní literatury. Už od roku 1959, kdy se poprvé objevila jako krátká povídka posléze odměněná cenou Hugo, nejvyšším čtenářským oceněním v rámci fantastického žánru. Později svůj vlastními životními zkušenostmi inspirovaný příběh Daniel Keyes rozšířil do románové podoby a opět si neústupně stál za jeho zakončením, přestože byl stejně jako v případě povídky nucen najít si nového nakladatele. Od té doby se Růže pro Algernon objevila v nejednom filmovém i televizním zpracování, jako divadelní hra prošla nepřeberným množstvím rozmanitých zpracování po celém světě a mnohými i u nás, inspirovala řadu různě upravených příběhů, hudebních skladeb či alb a v posledních letech byla zpracována také jako francouzský film či jihokorejský a v minulém roce i japonský televizní seriál. Charlie Gordon si v jednom z nejcitlivějších příběhů naší doby podmaní i vás…... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Růže pro Algernon" přináší silný a emotivní příběh o Charliem Gordonovi, muži s mentálním postižením, který podstoupí experimentální operaci zvyšující jeho inteligenci. Čtenáři sledují jeho vývoj prostřednictvím deníkových záznamů, které odhalují jeho vnitřní svět a proměny vnímání reality. Příběh se dotýká hlubokých témat, jako je cena inteligence a osamělost, kterou s sebou nese. I přes některé pomalejší pasáže je kniha považována za literární skvost, který vyvolává silné emoce a zamyšlení nad lidskou existencí a etickými otázkami vědy.

Mnozí čtenáři vyzdvihují autorovu schopnost zachytit psychologické nuance a vývoj postavy, což činí příběh velmi autentickým a dojemným. Kniha je doporučována pro její hloubku a schopnost vyvolat silné pocity, a to jak v pozitivním, tak v negativním smyslu. Je to dílo, které zanechává trvalý dojem a nutí k zamyšlení o hodnotě lidského života a vztazích mezi lidmi. Více v komentářích.

Komu by se kniha Růže pro Algernon mohla líbit?

• Čtenáři hledající emotivní příběhy
  • Milovníci psychologických románů
  • Fanoušci sci-fi s etickými otázkami
  • Ti, kdo se zajímají o lidskou psychologii
  • Čtenáři, kteří ocení originální styl vyprávění

Kniha Růže pro Algernon v seznamech uživatelů

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených4 971x
ve Čtenářské výzvě1 128x
v Mé knihovně765x
v Chystám se číst1 855x

Tím, co bych mohl udělat pro jiné, ještě nenarozené, jako bych žil tisíce normálních životů. A to stačí.

Je jako ostatní děti. Je to hodný chlapec.

všech 9 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (1)

1966 - Nebula Award (Best Novel)

Související novinka - Růže pro Algernon

Knižní novinky (4. týden)

17.01.2019

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi