Co ryba ví? - Vnitřní život našich vodních příbuzných

Co ryba ví? - Vnitřní život našich vodních příbuzných https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426110/bmid_co-ryba-vi-Y3L-426110.jpg 5 26 10

Vnitřní život našich vodních příbuzných. Přemýšlejí ryby? Skutečně mají třívteřinovou paměť? A dokáží rozpoznat lidi, kteří na ně zírají nad hladinou? V knize Co ryba ví? etolog Jonathan Balcombe vyvrací mýty a přináší odpovědi nejen na tyto otázky. Vezme vás do hlubin moří, do potoků a ústí řek i na druhou stranu akvarijního skla, kde odhalí překvapivé dovednosti ryb. Co ryba ví? překypuje postřehy a vzrušujícími objevy, a tak vybízí k přehodnocení našeho vztahu k rybám a ke stále více ohroženému mořskému životu. Navždy změní váš pohled na naše podvodní bratrance. A to včetně zlatých rybiček. „Jonathan Balcombe názorně ukazuje, že ryby mají pocity a zaslouží si respekt a ochranu jako jiné vnímavé bytosti.“ DALAJLÁMA... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Příroda, zvířata , Přírodní vědy

Vydáno: , Kazda
Originální název:

What a Fish Knows: The Inner Lives of Our Underwater Cousins , 2016


více info...

Přidat komentář

ctenar2846
25.12.2023 5 z 5

Jedním slovem geniální!
Autor přinesl spousty a spousty ohromujících faktů ze života ryb tak nenásilně že knihu si užije opravdu každý. Co strana to zajímavost proložená inteligentním humorem, narážkou nebo námětem k zamyšlení... To prostě baví číst!

Tomas@S
09.06.2023 5 z 5

Je to dost smutné čtení. Je skvělé, že stále více a více rozumíme zvířatům a rybám, nicméně zároveň je lidstvo neustále ve větší míře likviduje. Asi časem nebude ani co zkoumat.


Betti
05.07.2022 5 z 5

Úžasná a poučná kniha o životě ryb, jejich vnitřním emočním cítěním a spoustu dalšího, o čemž se mnoho nemluví. Autor čerpal z velkého množství vědeckých studiích, které nám napomohly více porozumět, co se děje uvnitř hlavy ryb. Koneční kapitoly upozorňovaly i na to, jak se člověk v dnešní době staví k rybám, jak se to v historii vyvíjelo a jaké způsoby se dnes využívají, aby se napomohlo welfaru ryb.

Vidlička
03.11.2021 5 z 5

Před blížícími se Vánocemi bych knížku doporučila přečíst opravdu každému, ale i zde platí, že si jí přečtou nejspíš ti, co to "nepotřebují". No nic... Mě nejvíc zaujaly veškeré ty pokusy, kterak vyzkoumat jak rybky to a ono, a hlavně jak mnozí z těchto pokusníčků dopadli (mrtvě/živě/vypuštěně...). Autorův láskyplný způsob vyjadřování mi, přiznám se bez mučení, vháněl slzy do očí, protože holt pro veškerou žoužel (šupinatou, chlupatou i jinou) já mám slabost, a když to s ní někdo taky myslí dobře, jsem naměkko. Knížka, ač má jednoduchou populárně naučnou formu, je plná faktů, zajímavostí, nejnovějších poznatků a Nema, což mi přišlo dost zábavný! Méně jsem se bavila, když došlo na čísla, ale takhle na zvracení je mi z veškerý lidský nadřazenosti a neskromnosti... Ó, já svatá, vidím to sama, jak tenhle komentář zní, ale nějak si nemůžu pomoct. Každopádně knížka super!

los
04.04.2021 3 z 5

psáno hodně populárně a na můj vkus příliš emotivně

jana1853
30.01.2021 5 z 5

Naprosto povinná četba pro rybáře, kteří loví ryby pro zábavu. Možná si pak konečně něco uvědomí...

IHT
17.11.2020 5 z 5

Jako zoolog, ktery se o ryby nikdy prilis nezajimal, jsem se pokusil si doplnit vzdelani. Kniha Co ryba vi naprosto predcila ma ocekavani! Soubor fascinujicich infomaci o chovani, ale i prozivani ryb je celozivotni Balcombovou vypovedi o teto podcenovane skupine zivocichu. Je sepsana s fantastickou erudici a i preklad je slusny (pouze jsem se divil, proc prekladatel nepracoval s terminem manta a psal o rejnocich mobula). Knihu jsem urcite necetl naposledy (vetsinu jsem precetl v loznici a sklouzaval zrakem k akvariu ;)).
Zbyva jedine dilema - co budeme mit na Vanoce?

whack
12.08.2020 5 z 5

Po prečítaní tejto knihy už nikdy nebudete mať o rybách názor taký ako predtým. Kniha obsahuje najnovšie vedecké poznatky o týchto živočíchoch, ktoré búrajú všetky mýty, ktoré šíri "stará škola", a vysvetľuje, že sú to vedomé bytosti schopné cítiť vône, počuť, pociťovať emocionálne city, rôznymi spôsobmi komunikovať, spolupracovať (dokonca medzidruhovo), myslieť, pamätať si rozhodne dlhšie než mýtické 3 sekundy... všetko doložené príkladmi z pozorovaní.

„Ryby nejsou jen naživu – mají životy. Nejsou to pouhé věci, ale bytosti. Ryba je jedinec s vlastní osobností a vztahy. Může plánovat a učit se, vnímat a inovovat, konejšit a pletichařit, prožívat okamžiky potěšení, strachu, hravosti, bolesti a i radosti. Ryba cítí a ryba ví. Jak jdou naše poznatky dohromady s naším vztahem k rybám?“ pýta sa autor na konci šiestej kapitoly. Celý zvyšok knihy (30 strán) na otázku odpovedá, a nečíta sa to ľahko. Podrobne totiž popisuje chod rybárstva a rybolovu.

Táto kniha by mala byť učebnicou na všetkých školách, na ktorých sa vyučuje o rybách, a najmä rybári by si to mali prečítať.

Rihatama
17.05.2020 4 z 5

Jonathan Balcombe sepsal úctyhodnou studii o rybách. I když po pravdě řečeno, není ryba jako ryba. Vodním světem se prohání nejeden savec, potažmo paryba. Přitom je to sám Balcombe, kdo v této knize osvětluje krom ryb i specifika a zajímavosti žraloků, velryb či delfínů, aniž by nějak extra upozornil, že nejde o ryby. No jo, asi spoléhá na vzdělaného čtenáře ;-). V každém případě se jedná o poměrně podrobnou a odbornou (pro skutečné odborníky možná populárně naučnou) publikaci, z níž ne vše pro mne, laika, bylo extra užitečné. Ichtyoložka ze mě už určitě nebude.

Vlastně jsem knihu primárně koupila svému muži, občasnému rybáři. A to nikoli z potměšilosti. Nejsem přece žádný eko-terorista a nikoho násilím netlačím do své vegetariánské filozofie. Uplatňuji přístup, že každý svého štěstí strůjcem. Vlastně jsem netušila, o čem všem kniha bude. A musím říci, že je moc zajímavá. Mimo jiné se dozvíte, že nejdelší jméno patří národní rybě Havaje "humuhumunukunukuapua'a", že ve vodách plave jakýsi ofináč sarkastický nebo nebohá malá hrdlořitka… Balcombe také na základě vědeckých pokusů prověřuje řadu mýtů, pověr a polopravd o rybách. Zkoumá například, jestli ryby jsou schopny cítit bolest (známý argument rybářů, když vytáhnou rybám zaseklý háček z těla), zdali mají vědomí, co slouží rybám k navigaci, zdali jsou schopné přemýšlet, učit se, zdali a jakou mají paměť nebo jestli dokonce umí používat nástroje... Balcombe se zamýšlí i nad tím, mají-li ryby osobnost nebo vlastní kulturu. O těhotném otci jsem taky slyšela poprvé.

Prostě o rybách (a vodních savcích) se čtivou formou dozvíte nesmírnou spoustu zajímavostí a ty příliš podrobné, "technické" pasáže se dají přehlédnout diagonálně. Dle mého osvěžujícím způsobem přiblížený svět vodních živočichů, o kterých obvykle nikdo nic moc neví. Ani ti rybáři. Ovšem závěr knihy už žádné příjemné čtení není. Popis rybích farem, průmyslových kontinuálních hlubinných megavýlovů a s tím spojeného uměle předimenzovaného potravinového řetězce, což stojí za úhynem nejen divokých ryb, ale i zvířat, které se rybami živí, a stejně tak popis různých forem butálního zacházení s rybami, je jen pro silné žaludky. Jsem ráda, že maso, vč. rybího, nejím. Asi by mi zhořklo v ústech.

"Předností ryb je jejich plodnost. Samice mníka ve svých vaječnících nese 28 361 000 vajíček."

"Žralok límcový nosí svá mláďata i déle než tři roky. Jen doufám, že netrpí na ranní nevolnosti."

Jekysek
15.02.2020 5 z 5

Kniha plná silných argumentů pro všechny, kdo se snaží podporovat práva zvířat.
Balcombe popisuje ryby pomocí faktů a studií, ale zároveň s hlubokým zájmem a citem. Kniha je rozdělena na úseky ohledně rybího vnímání světa, vyjadřování se, společenského života i v souvislosti s lidmi (rybolov, mazlíčci).
Po přečtení zjistíte, že spousta našich náhledů a názorů na rybí život je omezena tradicemi a hloupostmi, a získáte díky ní mít daleko větší rozhled a soucit.

Štítky knihy

ryby rybolov, rybářství, rybaření

Autorovy knížky

Jonathan Balcombe
anglická, 1959
2019  92%Co ryba ví? - Vnitřní život našich vodních příbuzných

Kniha Co ryba ví? - Vnitřní život našich vodních příbuzných je v

Právě čtených3x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených7x
Knihotéce18x
Chystám se číst47x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x