Jarisko2 Jarisko2 komentáře u knih

☰ menu

Psí hvězdy Psí hvězdy Peter Heller

Jsou spousty knížek, které jeden přečte, s větším či menším zalíbením, a po krátké době je nechá vypařit ze závitů, napořád. Tahle mezi ně tedy nepatří, ani náhodou. Vyryje vám v duši brázdu. A taky donutí vaši fantazii a představivost vidět, jak rychle může (a jakože doopravdy může) s lidskou populací něco zamést a jak by mohl asi svět vypadat poté.

04.03.2018 5 z 5


Noční hlídka Noční hlídka Terry Pratchett

Úžasné, dokonalé, překrásné...a tak dále a tak dále... Politický špionážní thriller, prošpikovaný akcí, intrikami, vrahy a nepojmenovatelnými... A především krásným, laskavým a moudrým humorem, jak se na dílo pana Pratchetta sluší. Už mám za sebou pár jeho knížek, tahle je ale nejskvělejší. A výjimečná. Skoro žádná kouzla (jen ta podstatná), skoro žádní tvorové z říše fantazie, (promiň, Regu), ale o to více pravdy, spravedlnosti a svobody. A jasně, vejce natvrdo :)

06.01.2018 5 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Krásná a dle mého mínění velmi dobrá kniha, asi nejlepší, co jsem letos četl.

16.12.2017 5 z 5


Poslední kontinent Poslední kontinent Terry Pratchett

Úžasná Pratchettovka, na tomhle malém rudém kontinentu si autor opravdu dal záležet. Jako bych tam byl.
A opravdu mne, mj., rozesmála replika, která je tak moc aktuální i tady a teď, nebo asi vždy: ...My tady politiky hned po zvolení zavíráme do vězení, vy ne? - Ne, proč? - Ušetří to spoustu času...

12.11.2017 5 z 5


Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Ano, kromě všech zvěrstev, jež napáchali lidé na lidech ve jménu zrůdné fašistické ideologie, je potřeba si připomínat i tuto druhou stránku, mnohdy pomíjenou, zamlčovanou i popíranou.
Velmi smutná a stísňující knížka o tom, že zdaleka ne pro všechny lidi znamenal konec války a návrat domů z koncentráku konec utrpení.
"Fyzicky zvládala všechno. Ale nikdy jsme nevěděli, co udělá psychika"..

10.04.2016 5 z 5


Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Jestliže jsem prvnímu dílu trilogie dal nejvyšší hodnocení, tak zde bych snad jen rád dodal: Opět za pět a snad ještě o kus lepší. Překrásné..
A opět audiokniha ve voze, tentokrát v podání herce Jiřího Dvořáka.
A už se velmi těším na třetí díl..

04.02.2016 5 z 5


Skála Skála Peter May

První a vcelku náhodné setkání s Peterem Mayem a "láska na první..."
Velice krásně napsaná kniha, ve které se prolínají prvky detektivky a románu. Napínavé a občas velmi úsměvné příhody z dětství hlavního hrdiny se střídají s kapitolami bolestného i romantického dospívání a současnosti. Jazyk autora, jeho popis prostředí ostrovů severního Skotska, nesmírně tvrdé a také překrásné země a místy až lyrické popisy pocitů a vnímání lidí, jež tam prožívají své nelehké životy, to vše mne velmi hluboce oslovilo a dojalo. A samotné rozuzlení detektivní "zápletky" a především motivy jednaní zúčastněných, to je a ještě nějaký čas bude pro mne námět k přemýšlení.
Knížku jsem nečetl, ale poslouchal v audioverzi při dlouhých pracovních cestách autem a herec Pavel Rímský, jež ji velmi hezky načetl, mi byl dlouhé hodiny skvělým společníkem. Těžko se mi v případech nutnosti z vozu vystupovalo :)

04.02.2016 5 z 5


Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Haruki Murakami

Nejsem si úplně jistý, jestli právě tohle měl být můj první Murakami. Ale stalo se.
V knize se, z mého pohledu, střídaly velice zajímavé a mnohé sdělující pasáže se stránkami, jejichž přeskočením bych opravdu o nic nepřišel.
A mám-li hodnotit i formu sdělení, nejen obsah, nelíbil se mi příliš autorův styl psaní. Asi si potrpím spíše na vyprávění, jež probouzí a podněcuje mou představivost, než na (opakující se) doslovné zmiňování koitu a ejakulace...

15.12.2015 4 z 5


Čas žít, čas umírat Čas žít, čas umírat Erich Maria Remarque (p)

Za poslední asi dva měsíce jsem přečetl tři knížky od E.M.R. ( Tři kamarádi, Jiskra života a Čas žít, čas umírat ) a opět a znovu se mi potvrdilo, že jeho díla patří mezi nejkrásnější a nejhodnotnější literární počiny 20. století.
Autor svým stylem vyprávění dokáže čtenáře dostat na ta nejstrašnější místa, strašná tím, že je člověk vystavěl a žil v nich a potom je zase člověk zničil a zabíjel v nich jiné lidi.
Zoufalé hledání naděje tam, kde naděje už není. Sňatek po pár dnech známosti, s vidinou alespoň nějaké jistoty v tom zcela rozbitém světě okolo. A ano, i uvěřitelná možnost, že ti dva k sobě opravdu patří, i s láskou..
Předvolání pro Alžbětu na Gestapo nikoliv z důvodů, jichž se Ernst tolik obával. Ale ten pravý důvod.... A jeho rozhodnutí zatím svou Alžbětu téhle pravdy ušetřit. Tahle knížka mi zase dala tolik námětů k přemýšlení.
A nakonec, přiznávám, že jsem i přes znalost reálií a autorova stylu, do poslední chvíle chtěl těm dvěma tu jejich naději, kterou si spolu vytvořili, či vysnili, přát a udržet. Smutné..

03.12.2015 5 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Knížka dobrá, napínavá a k zamyšlení..Jednu hvězdičku dávám dolů za to, že autoři dovolili těhotné ženě, aby svoje ještě nenarozené dítě emočně mrzačila takovými stresy, jako ohledávání rozmašírovaných obětí apod. A taky mě naštvali, že zašili Joonu natvrdo.. :)
A pro uživatele "Velkomožný": Než bych začal podobně blábolit, zkusil bych si nastudovat alespoň zásadní rozdíl mezi STALKINGEM (který byl v knize odborně popsán a měl v ději bezpochyby zcela zásadní místo) a HACKERSTVÍM (opravdu jsem jej nikde v ději neobjevil, nepovažuje-li někdo za hackerství schopnost natočit kamerou video a následně jej umístit na youtube)

24.08.2015 4 z 5


Marina Marina Carlos Ruiz Zafón

Po Stínu větru jsem za nějaký čas "nakousl" Nebeského vězně a trochu jsem se v prvních kapitolách brodil...Tak jsem jej na neurčito odložil (určitě dočtu) a četl jiné věci a autory.
Pak jsem se včera touto oklikou k Zafónovi vrátil a otevřel Marinu. A přečetl ji za jediný den, nechtíc od ní odejít.
Sice se dá říci, že autor použil trochu podobnou "šablonu" při pátrání hlavních hrdinů, jako ve Stínu větru, ale jinak si myslím, že je jeho styl vyprávění, schopnost vtáhnout mne do děje, přivést do historického centra Barcelony, zase o kus dál. Krásnější a poutavější. A stejně tak i vykreslení postav.
Asi nikdy se mi nesmažou z duše slova Mariny z jejího zápisníku: "....Má dojem, že se vypařím, když se mě dotkne. A když to neudělá, tak že se vypaří sám. Postavil si mě na tak vysoký podstavec, že teď neví, jak se za mnou vyšplhat. Myslí si, že moje rty jsou bránou do ráje, jenže on neví, že jsou otrávené..."
Byť je tahle knížka zařazena do žánru "Sci-fi a fantasy - Horory, thrillery", kterému se vpodstatě vyhýbám a někde se píše, že patří k literatůře pro mládež, což už také dosti dlouho nesplňuji, líbila se mi převelice a stále ve mě rezonuje

19.07.2015 5 z 5


Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Překrásný, intimní a lidský, psychologický a přitom velice čtivý příběh, vsazený do prostředí a kultůry, o které toho zas tak mnoho nevím, ale určitě mě v tomto, i v ostatních autorových příbězích, oslovila. A přiměla k úvahám, jak už to u dobrých knížek bývá. Snad má ještě Afghánistán nějakou budoucnost, ale teď ji vidím velmi černě.
Pochopitelně za pět, ale musím to napsat, kniha "Tisíce planoucích sluncí" mě dostala ještě víc. A doteď je v mém osobním pomyslném žebříčku na jednom z nejvyšších míst.

18.07.2015 5 z 5


Marathon, příběh běžce Marathon, příběh běžce Radůza (p)

Útlounká knížka, knížečka..Přečtení, či poslechnutí audioverze, která je také obsažena v albu, zabere jen pár desítek minut, hodinku, dvě. Ale myšlenka, obsah, poselství, to je taková hloubka, krása a neuvěřitelný smutek ze shledání s čistou pravdou o lidském pokolení, jaké jsem nikdy, nikdy v žádné jiné knize nenašel. Tak, jako se překrásné bytosti, jež si říká Radůza, chvěl místy při čtení hlas, tak se mi téměř po celou tu chvíli, co jsem ji poslouchal, chvělo celé nitro. Úžasem a smutkem a bolestí...A to chvění trvá..
Kéž by tuhle knížku přečetlo, pochopilo a myšlenky v ní obsažené vzalo za své co nejvíce lidí, napříč světem, národy a náboženskými společenstvími. Kéž by....

Pozn.: V audioverzi, která je ve formátu mp3 na albu, nejsou obsaženy všechny povídky. Takže se určitě vyplatí najít si chvíli času a knížku si přečíst celou.

19.05.2015 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Jak takovou knížku, jako je tahle, ohodnotit, když se chci vyhnout patosu a větám už tisíckrát vyřčeným..? Nevím...
Přesto, že jsem věděl, jak vše dopadne ( a jak dopadly a stále dopadají životní příběhy tisíců jiných lidí, jimž někdy a někde podá smrt svou vlídnou ruku během nějakého jiného bombardování, sebevražedného atentátu, šlápnutí na minu, etnické čistky....), tak mě tahle knížka přistihla při pláči.
A taky opět probudila úvahy o tom, jak by mohl být svět jiný, kdyby....

29.01.2015 5 z 5


Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Tedy, pane Jo, kvůli Vám mi zasejc doma nadávali, že čtu do noci, chodím pozdě spát a pak na ně druhej den mžourám jak vyvoraná myš.. Ale copak se tohle dá jen tak lehce zavřít a vodložit na jindy??!
Jinak, stejně sem už vod třetí kapitoly věděl, že tentokrát to nebyl zahradník.
Nebo jó, kurňa??

08.12.2014 5 z 5


Štvanec Štvanec Sadie Jones

Tahle knížka se mi natolik líbila, že mi bylo opravdu líto, když jsem ji dočetl. Ale zase jsem byl rád, že při tom všem, čím si dvojice hlavních postav prošla, přišel aspoň takový něžný příslib happy-endu :)
Jinak bych se na autorku fakt zlobil...

24.11.2014 5 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Znáte ten hloupý pocit, když vám někdo řekne docela povedený vtip a vzápětí se vám snaží vlastními slovy vysvětlit pointu, přestože jste se upřímně zasmáli? Tak nějak jsem se cítil, když jsem četl epilog téhle jinak povedené a napínavé detektivky. Asi mi trochu vadilo i pár nelogičností, např. opravdu neuvěřím, že by někde v civilizovaném světě mohli do vpodstatě společné cely (byť na psychiatrii) umístit odsouzeného m.j. za opakované brutální znásilnění a mladou pohlednou ženu, i když také "brutální vražedkyni"...
Ale i tak, kniha mě dostala, četl jsem do noci, dokud jsem nedošel do konce, těžko se to odkládá.. :)

24.11.2014 4 z 5


Jitra v Dženínu Jitra v Dženínu Susan Abulhawa

Dějiny lidského rodu jsou plné útlaku, genocidy a potlačování základních práv a svobod národů, kmenů, příslušníků nějakého vyznání, atp., těmi druhými, jenž mají momentálně větší moc, lepší zbraně, početnější vojsko.. A jenž byli mnohdy sami před nějakou, delší, či kratší dobou, v roli utlačovaných, vybíjených a pronásledovaných..
Tahle kniha je vhledem do jedné z těch "novodobějších" tragédií, ale můj subjektivní pocit je, že vhledem maličko jednostranným, neobjektivním. A lehounce tendenčním, manipulujícím se čtenářem. Přesto ale je důležitou protiváhou vůči mnohdy jednostranným informacím, vhodným dle "někoho" právě pro naše oči a uši.
A po stránce literární je to jedna z nejkrásnějších knih, co jsem kdy četl. Proto všech pět...

30.09.2014 5 z 5


Kubula a Kuba Kubikula Kubula a Kuba Kubikula Vladislav Vančura

....Bar bar bar bar barrrrr!!!!

03.08.2014 5 z 5


Karlsson zo strechy Karlsson zo strechy Astrid Lindgren

Vždyť je to přece Karkulín, ze všech malých mužíčků, co žijí v malých domcích na střechách, ten nejlepší, nejšikovnější, nej....

03.08.2014 5 z 5