itskyleus itskyleus komentáře u knih

☰ menu

Soumrak Edenu Soumrak Edenu Lucie Ortega (Navrátilová)

Ocitáme se ve světě, kde všechno má svůj systém, víru a pravidla. Kniha, kde se náboženství stává přísným systémem mezi občany měst.
Máme zde dvě strany - Pravověrné, kteří magii mají za něco, co je neslučitelné s právě touto skupinou věřících.
Následně zde jsou heretici, kteří mají k magii dosti blízko a jsou pro pravověrné nepříteli.

Hlavní hrdinka Ada se snaží přijít na pravdu noci, kdy ji a jejímu bratrovi zavraždili rodiče a kdy její rodiče přesně zemřeli a proč.
V Adiném životě se setkáváme s překážkami, jelikož kvůli barvě jejích vlasů si ji kde kdo dokáže spojit právě s Heretiky. Její bratr přijal víru pravověrných a dokáže poslouchat, jak pravověrní pískají, ovšem když si ho pod svá křídla vzal jeden ze známějších osobností, který dokáže hýbat docela kartami, kdežto Ada vyrůstala v domě pro děti - respektivě se to dá nazvat dětským domovem.
Ada je velmi zvláštní osobnost s prořízlou pusou, která je ztracená v touze získat pravdu o rodičích a dokáže se namočit do průserů, pokud v klidu nepřemýšlí. Nebýt Raye, tak by to dopadlo s jejími nápady špatně.

Upřímně jsem z knihy nesvůj, přestože jsem na jejím konci chytl čtecí krizi a nechuť na knihy. Stále bádám, zda je to právě kvůli této knize nebo z toho všeho stresu okolo mé osoby.
Zároveň si kladu na srdce, že kniha byla vymyšlená dobře a systém života, náboženský podtext se mi neskutečně líbily.. ale úplně svižně čtivá nebyla.
Obálku hodnotím kladně. Krásně zpracovaná a použité barvy obálky jsou prostě slast.

Děkuji @humbook_blogeri @humbook #humbook #humbookblogeri za zaslání knihy na recenzi v rámci #spoluprace a omlouvám se za zpoždění recenze.

25.11.2023 4 z 5


Gronnyho dobrodružství Gronnyho dobrodružství Matyáš Tachecí

(SPOILER) Knihu sem obdržel od autora na recenzi, moc děkuji, jelikož na příběh jen tak nezapomenu. :)

Kniha nás zavádí do světa živých Calluny, kde se setkáváme s hlavní postavou. Sympatický Gronny, který je odvážným korunním princem města Lex a budoucím ochráncem Srdce světa. Strom, který má léčivé schopnosti a je hlavní bránou mezi Callunou a světem mrtvých Aucou.
Do Calluny pronikne netvor právě z Aucy, přes jiný portál než právě ten hlavní.
Má jediný cíl a tím je zničit Srdce světa a tudíž dát volný průchod netvorům ze světa mrtvých Aucy. Doprovází ho vytvořená armáda nemrtvých.
Gronny je tedy odkázán na záchranu světa živých a hlavně ochránit onen strom. Dráp byl jeho věrný společník, který byl úžasný a hned sem si ho oblíbil.
Danlord neboli Dan, který po svém otci zdědí trůn Kaaru byl taktéž sympatický a nechyběl mu ani dobrodružný duch a jeho rozhodnutí jet s Gronnym bylo opravdu hodné nejlepšího přítele. Společně s Gronnym tvořil dokonalou mužskou dvojici.
Tessa se mi líbila od prvního setkání, protože se neštítila jít do boje a společnými silami s oběma muži a doplnila o to víc skupinku. Mrzelo mě, že tam není více romantická linka, ale zase nic se nemusí přehánět, tudíž mi to i tak stačilo.
Srpka byla dodatečná třešeň na dortu, která byla užitečná a taktéž se nebála jít do boje po hlavě, když to bylo nejnutnější.
Doplňovali se všichni perfektně - Gronny luk, Dan meč, Tessa magie, Dráp zuby a Srpka využívala schopnosti Trolka.
Celá kniha je napsána čtivým stylem, který vám nedá spát a budete chtít číst dál a dál. Vykreslení různých bytostí a celého světa je i v tak krátkých kapitolách na tak "útlou" knihu, která nemá ani 200 stran úžasné. Líbí se mi doplnění různých netvorů o ilustrace, kteří se mi moc zamlouvají svou vizáží.
Grafická stránka knihy vevnitř je krásná a jde vidět, že si dal autor s knihou dost záležet. Obálka knihy - tam se nedá co vytknout, hezké vyobrazení třech hrdinů společně s Drápem a v pozadí Lex i se Stromem - Srdce světa.

Nedokážu stále chápat, že autor tento příběh psal spontánně do poznámek mobilu před otevřením školy. Stvořit takto svět, který bude dávat logické myšlení a postavy, které se budou zamlouvat čtenářům.. klobouk dolů, pane autor!

08.10.2023 5 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

(SPOILER) Upřímně jsem netušil, co od knížky očekávat a spontánně jsem si ji v knihovně vypůjčil spolu s druhým dílem, který mám rozečtený.
Celaena je fantasticky stvořená hlavní hrdinka, která si za tak mladý život prošla peklem. Byla vycvičená jako nájemný vrah, který je jedním z nejznámějších v tamním světě a byla zavřená na doživotí do nejtěžšího vězení v solných dolech Endovieru.
Dostává jednoho dne od korunního prince Doriana nabídku ohledně klání, které když vyhraje, stane se královo bojovníci po dobu čtyř let a následně ji bude svobodná.
Upřímně jsem si tímto dílem říkal, že Chaol asi nebude příliš fajn postava, ale konec knihy mě ujistil o opaku.
Kdežto Dorian mi byl od začátku sympatický, ale ke konci jsem si spíše myslel, že je stále mladý kluk, než pořádný muž. Jistě věřím, že se dalšími díly vybarví a vzmuží se.
Kniha byla pro mě jiná v tom, že je napsána Er formou a já jsem tak lehce zvyknutej u fantasy na Ich formu, ale rozhodně mi to nedělalo větší problémy.
Příběh se krásně rozjížděl a bylo dosti zajímavé, kdo stojí za vraždami ostatních účastníků klání. Taková detektivní zápletka nebyla na škodu.
Jediný, kdo mě neskutečně vytáčel byla Kaltain a vévoda P., ty dva nedokážu cítit.
Kdežto Nehemia je úžasná a jsem rád, že navázala přátelství s Celaenou. Ty dvě jsou úžasná dvojka!
A co se týče románku Celaeny s Dorianem.. já jsem byl z toho rád, ale na konci knihy mi utkvělo v hlavě, že Dorian se nejspíše tolik k Celaeně nehodí.. takže asi jsem oficiálně tým Chaol! I když jsem si díky internetu vyspoileroval, že její soulmate je někdo úplně jinej.
Těším se na další zbývající díly, protože toto je skvělý svět, který vás pohltí a nepustí.

13.09.2023 5 z 5


Připoutaní Připoutaní Ross Jeffery

Tohle byla kniha, která je od všech knih z GD odlišná.
Nejedná se o horor, přesto jsem to jako horor docela bral, ačkoliv je to kniha se silným příběhem.
Sledujeme zde otce a syna, který si chce ze svého potomka vyšperkovat podle svého, tudíž používá určitý druh ostřejší výchovy.
Horor mi to právě připomínalo z pohledu výchovy, jelikož chování otce na začátku bylo šílené a sám vím, že já bych takto jednat se svým dítětem nemohl, ovšem každý má své metody výchovy.
Kniha na svou útlou podobu čte svižně a kapitoly jsou krátké.
Rozhodně vás kniha donutí se zastavit a zapřemýšlet se nad situacemi a také chováním v daných situacích.
Pár kapitol před koncem, kdy syn je starší, tak nacházíme právě obrácené tváře. Syn se začne jinak chovat ke svému otci.
Konec jsem opravdu absolutně nečekal a přišlo mi líto všeho.
Strašně, ale strašně se mi zamlouval literární útvar, kterým je kniha napsaná, tedy Novela in-flash.
Opravdu fungovalo, že kratší kapitoly vydaly ze sebe skvělý příběh s lidským projednáváním.

13.09.2023 4 z 5


Taxidermistova milenka Taxidermistova milenka Polly Hall

Já jsem se té knihy bál, zda mi sedne, ale přesto jsem se do ní vrhnul.
Setkáváme se s příjemným stylem psaní, které dodávalo vám pocit, že čtěte vzpomínky z minulosti.
Taxidermistova milenka.. co si budeme, taxidermie mě neskutečně uchvacuje. Je to něco, co ne každý může dělat i kvůli psychické pohodě.
V knize sledujeme ženu jménem Scarlett, která pozná jednou události taxidermistu Henryho. Oba se do sebe zamilují. Klasická taxidermie už není tak zábavná, tudíž Henry přesedlá na hybridní taxidermii a tvoří dokonalé vycpávky různých zvířat do sebe, až vytvoří nový druh zvířete, akorát, že není živé, ale duše ve vycpaných tvorech přetrvává. Například vám představím Vralíka, spojení králíka s vránou.
Do děje vstupuje i rival Henryho, který rovněž dělá hybridní taxidermii, Felix.
V příběhu se také setkáváme s Rhettem, který mi od první chvilky, kdy se objevil nesedl, ovšem ke konci se to už s ním dalo.
O jeho přítelkyni z Rumunska se nemusím ani zmiňovat, byla tam jen na pár stran.
Kniha se skvěle svižně čte a máte pocit, že jste součástí děje a stojíte po boku Scarlett a vidíte oné vycpané tvory.
Co se týče konce knihy, tak z toho mi mrazí v zádech doteď, ovšem stále si stojím za tím, že to co se stálo ze Scarlett či jak dopadla.. to mi přišlo geniální.. on miloval tak moc.. byl Henry prostě chytrý.
To co dělal i za hybridní stvoření.. sakra, kdyby se pořádala výstava jako v knize, jistě bych se šel podívat. Může to znít nechutně, ale já to beru jako geniální umění.
Autorka skvěle nastínila prostředí Anglického venkova.
Tahle kniha se řadí čestně mezi mé nejoblíbenější knihy z GD.
Absolutně bezpochyb úžasná kniha!

13.09.2023 5 z 5


Achernar Achernar Ludmila Svozilová

Anotace zněla, že kniha bude skvělá, ale upřímně nejspíše to bylo mnou, že jsem se v knize ztrácel.
Archernar, o kterém neví nikdo, co se v něm odehrává a kde vůbec je.
Sledujeme hlavní postavu Patricií, které se začnou dít nevysvětlitelné věci smůly. Přijde o práci, byt i o osobní doklady společně s telefonem.
Navíc ji pronásleduje psychopat, který ji zanechává vzkazy..
Potká na první pohled zazobaného muže Johanna.
Dostává se na konkurz díky vizitce, kterou obdržela. Lákající nabídka peněz, které si vydělá za měsíc po dobu šesti měsíců, která dosahuje skoro platu politika.
Její momentální smůla lepící se jí na paty směřuje do momentů, že můžeme okusit, jak se žije na ulici.
Něco se ovšem děje, její pronásledovat vraždí lidi, kteří ji ublíží nebo jsou s ní nějak spojení. Náhoda či předem promyšlené postupy jejího sleodvatele?
Patricie byla tvrdohlavá a odhodlaná se tomu, kdo řídí Achernar postavit, když se v něm ocitla.
Celkově onen institut je pro mě celkovou záhadou, jak ona se mohla podílet na jeho vzniku a jak mohla být první.. nejspíše mi ta pointa unikla.
Ten konec byl dle mého uspěchaný, tudíž jsem se v něm ztrácel.
Neříkám tím, že byla kniha špatná, to vůbec, ale nejspíše jsem se do toho zamotal jako kotě do klubka.
Celkový nápad a hloubka daných věci na děj byla dosti zajímavá. Určitě se setkáte s dobrými zvraty v ději, který docela dobře odsýpá.
Co se týče pravidel v Achernaru, tak ty mi přišly skvěle vymyšleny a i celkově institut. Bez pravidel nic nejde.

13.09.2023 3 z 5


Válka dvou královen Válka dvou královen Jennifer L. Armentrout

(SPOILER) RECENZE OBSAHUE SPOILERY!!!

Válka dvou královen.. tak moc jsem se na knihu těšil a nezklama. Některé části - teda hlavně ty první čtvrtina knihy - jsou takové, lehoulince nudné.
V knize se dějí zvraty, až sám jsem valil oči, co se to sakra děje!
Bylo to čtivé a geniální.
Poppy se vydala napříč válkou pro svého Casteela, kterého zajala Krvavá koruna a konečně! Konečně se provalila pravda o Millicent i o Malikovi! Sám jsem byl z toho unesený, ač jsem si to dávno vyspoileroval.
Bylo zcela geniální se dozvědět, co je vlastně Poppy zač, že je vlastně úplně něco jiného, než předpokládal každý. Upřímně ani sám jsem to tak příliš nečekal.

Určitě jsem si oblíbil Reavera a když jsem se dozvěděl, že je to Plenitel.. PANEBOŽE!
Překvapilo mě, že se v tomto díle objevuje i Nektas, kterého mám taky v oblibě.
Co se týče erotických scén.. nebylo jich tady tolik co v předchozím díle. Byly ale skvěle, dodávají součást knihy, tak mi vůbec nevadí, ba naopak čtou se dobře.
Skvělej díl a rozhodně potřebuju další! Doufám, že vyjde brzy!

13.09.2023 5 z 5


Ve stínu popela Ve stínu popela Jennifer L. Armentrout

Na tuto knihu jsem se těšil. Ten stejný svět, jen v minulosti, co se dělo.
Poznání Nyktose a Serafeny bylo okouzlující. Chemie mezi nimi je vroucí. Jejích příběh poznání jeden druhého byl až příliš utajovaný.
Nebudu říkat, že mě neštve přezdívka Šeď.. přeci jen oficiální jméno Šeda je vznešenější pro tak vysoce postaveného., ale to je jen maličký detail.
Celý dvůr Nyktose je úžasný do představ. Stavba ze stínového kamene, les, drakeni, smrtelníci, polobohové, bohové.. Dává šanci každému, kteří nemají například kde jít.
Nektas, Jadis a Plenitel.. Nektas je přesně takový ten oddaný svému prvotnímu i kdyby ho brali na nože.
Plenitel a Jadis.. to jsou takové malé roztomilé stvoření.
Sera je příjemná hlavní postava, která ma svou originální osobnost podobající se Poppy, ovšem jsou jedna rodina, tudíž se není čemu divit.
Nyktos je přesně ten okouzlující, chytrý a odvážný muž, který dokáže okouzlit na počkání.
V knize se dozvídáme o Kolisovi, tajemství otce Nyktose, o tom, kdo je vlastně Sera, apod.
Neskutečně čtivá kniha, kdy než se nadějete je konec.
Na začátku do čtvrtky knihy jsem měl pocit, že se nic neděje, ovšem autorka udělala z knihy tikající bombu, každou stranou začíná více a více tikat, až na konci vybuchne a vaše nadšení z knihy vybouchne spolu s ním a chcete další díl. Neskutečná jízda! Autorka to prostě umí!

13.09.2023 5 z 5


Smrt bývá nehezká Smrt bývá nehezká Jiří Sivok

Za tak málo, tolik muziky. Opravdu další z nejlepších titulů za toto léto.
V knize sledujeme spisovatele Dana Hejtmana, který si prošel peklem, které ho potkalo z nenadání. Následně se mu rozpadlo i manželství a on začal chlastat tvrdej alkohol a utápět se, přičemž stále psal knihu, která oživuje alespoň ve fiktivním světě jeho dcerku Markétku.
Když jeho dcera na zabavení dostala album fotek, nečekal, že den před její smrtí ho odkáže na vzpomínkovou fotografii z dovolené, kde byl společně se svou ženou a jeho starým autem Fordem Sierrou. Záhadná silueta mu nedá spát, tak se po pár let prodaném autě začne shánět.

Absolutně se mi líbila melancholie vět a celého příběhu, které ucelovaly právě tajemno, záhadu a dobrodružství spojené i s bolestí.
Kniha má neskutečně skvělou hloubku pokud vás baví číst tajemné a melancholické knihy.
Vnímal jsem bolest hlavní postavy a okolních postav a jejích těžké situace, jelikož autor titul napsal tak, že člověka dokáže příběh dostat pod kůži a vnímat to společně s postavami.
Neskutečná kniha, kterou můžu jen vychválit jak jen to jde. Hodně se mi líbila i bonusová povídka.

13.09.2023 5 z 5


O dracích a lidech O dracích a lidech Tereza Kadečková

Zbožňuju draky, fantasy.. a tahle kniha je tak skvělá, že jsem se od knihy nedokázal odtrhnout.

V knize vystupují "bestie", aneb lidé, kteří se dokáží proměnit do zvířecí podoby. Jaina a její bratr Mac jsou poslední bestie, které mají proměnu draka.
Existují spousty zvířat, v knize se setkáváme s řadou zvířat.. kočka, králík..

Příběh samotný je úchvatně napsán a vtáhne vás do světa od první kapitoly. Autorka má vynikající styl psaní, který je specifický pro mě tím, že si čtení užívám jako dívání se na bouřkové mraky, tedy dokážu se na ně koukat dokud neodejdou, tudíž knihu bych chtěl číst do nekonečna a ještě dál.

Jaina je tvrdohlavá jak mezek, ale za to má srdce bojovníka, který by zvládl raz, dva, zachránit ty nejbližší.
Samotný Roderick je postava, která má specifické kouzlo. Touží být spasitelem pro svět a rozdat pro svět pravdu, aby jej zachránil, ale zapomíná někdy na pojem o čase. Zdál se být zaslepen touhou, která stejně má rychlejší nohy.

Konec knihy byl překvapivý a rozhodně jsem ho takový nečekal. Nepřišel mi uspěchaný či suchý, ba naopak asi nejlepší, než jsem očekával.

13.09.2023 5 z 5


Sklíčenost Sklíčenost Lucy Taylor

Sklíčenost zaujala anotací a splnila očekávání, které jsem měl.
Opravdu vydařená, útlá knížečka, která se čte svižně a než se nadějete, tak je konec.

Mé první Zrnko temnoty, které jsem přečetl. Opravdu kvalitní kniha na malý počet stran.
Vnitřek knihy je výživný, nijak suchý. Lehce jsem se na začátku ztrácel v postavách, přeci jen v konvoji jich bylo dosti.

Ztrácení děti mi přišlo jako zajímavé téma a k tomu zakomponovaný rohatý a čarodějnictví.., dle mého geniální.

Ruth byla odvážná žena, která i přes to, že je žena, dokázala pomoci s věcmi, které byli spíše pro muže - hledat ztracené děti. Také bych vystihl, že byla zvídavá, jelikož chtěla přijít věcem na kloub.
Byla taktéž sympatická, což u hlavní postava je důležité, aby se následně kniha nevlekla.

13.09.2023 4 z 5


Obětiny Obětiny Robert Marasco

Obětiny je strhující kniha, která vám nedá spát a bude vás nutit číst dál a dál.
Byl mi poslán recenzní výtisk v rámci spolupráce s KD.

V této knize sledujeme rodinu Rolfeových, která shání oddych někde na venkově v jakémsi útulném domu, hlavně pryč z rušného města a tenkých zdí.
Nabídka starého zachovalého domu v inzerátu láká a nakonec tam stráví čas.
Následně se začíná s rodinou něco dít, což má za následek sídlo, které vehementně chtěli, teda hlavně Marion.
Mají ale jediný důležitý závazek a to dávat třikrát denně jídlo staré paní, kterou nikdy neviděli.

Marion mě vytáčela svou obsesí na starožitné věci, ovšem když si představím onen dům, říkám si, že bych nejspíše taky obdivoval krásy starých věcí, které se málo kdy už vidí.
Štvalo mě, že byla sobecká a viděla jen vidinu sebe, ale zase to dodalo knize ten správný šmrnc.
Její manžel Ben byl rozumný muž, který by pro rodinu se i rozkrajel. Vzali sebou i malého energického syna Davida a tetu Alžbětu.

Kniha celkově působí strašně dobře. Má očekávání předčila, až jsem valil oči na drát, že taková kniha byla sepsána a autor si dokonale poradil s dějem, každou postavu a ví přesně, co píše. Tento spisovatel mi hodně sedl.

Obálka.. výstižná, krásná a ty barvy, paráda. Kniha se rychle čte, má málo kapitol, ale za to docela dost dlouhých.

Obětiny
Robert Marasco

24.07.2023 5 z 5


Rohy Rohy Joe Hill (p)

Mé první setkání s Joe Hillem v knize Rohy. Knihu jsem si koupil minulým rokem jako odměnu za své pokroky a úspěchy v nemoci, která trýzní můj život už rok, ale jdeme radši na recenzi!

Rohy jsou kniha, která nadchne obálkou, přeci jen si získala mé srdce díky obalce.

Styl psaní bych přirovnal ke S. Kingovi, geny se nezapřou a rozhodně Joe má skvělý potenciál psát hororové knihy na podobné bázi jako jeho táta.

Setkáváme se s Igem, kterému znenadání narostou rohy a seznamujeme se s prostředím, dalšími postavami a záhadou, kdo vlastně zavraždil jeho lásku Merrin.

Vykreslení okolí a postav bylo skvělé, jelikož si s tím autor vyhrál perfektně a mělo to takovou tu americkou atmosféru, jak se patří. Také stojí za to zmínit obraty do minulosti, aby člověk chápal některé věci.

Líbila se mi zápletka i konec, který měl zajímavý duch.
Štval mě Igův kamarád Lee, ale přeci v každé knize se nachází někdo, kdo nás štve.

Kniha se čte svižně a nijak člověka nenudí, tedy alespoň mě nenudila, ale víme - sto lidí, sto chutí.

Určitě se k autorovi vrátím co nevidět a těším se na jeho další knihy.

17.07.2023 4 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

(SPOILER) Řbitov zvířátek je jedna z těch známých knih S. Kinga a navíc jeden z fajn hororů, ovšem film se mi tolik nelíbil jako kniha, která byla senzační.

Sledujeme čtyř člennou rodinu, která se přestěhovala do nového domu.
Starý Jude, který bydlí naproti přes cestu společně s jeho manželkou Normou se začnou bavit s rodinou od Louise. Jude jim ukáže záhadné místo, které spadá pod jejích pozemek, Řbitov zvířátek.
Vypráví jim kdo pochoval své zvíře zde.
První zvrat v knize zaznamenáváme, když v nové práci se Louis setká s Pascowem.
Následně se skrz Juda Louis dozvídá o Mikmacích a jejích pohřebišti pár metrů právě od Řbitova zvířátek a pak už to jede.

Musím uznat, že konec byl dechberoucí a rozhodně povedené dílo, které zahrnulo i mytologického tvora Wendigo.
V různých pasážích naskakovala i husí kůže a nešlo se od knihy odtrhnout a už vůbec při posledních stránkách knihy.

Pokud vás láká film, tak ten je jinak zpracován, ale není špatný, vlastně kniha je kniha, ta je vždycky lepší.

17.07.2023


Ztracená sezóna Ztracená sezóna Dot Hutchison

Závěrečný díl série Sběratel byl srdceryvný, ale přesto napínavý, zda zachrání ztracenou dívku, která se ztratila cestou ze školy.

Tentokrát je díl z pohledu Elizy, která se dala dohromady s Eddisonem. Docela mě mrzelo, že se děj soustředil i na osobní problemy Elizy, viz. její svatební šaty, které se rozhoduje spálit delší dobu, kvůli nevydařenému předchozímu vztahu.

Záhada, která nás doprovází celé čtyři díly ohledně Eddisonovy mladší sestry se vyřeší a představa je opravdu šílená..

Líbilo se mi, když se věci najednou spojily dohromady a vytvořily celek logického uskupení. Upřímně jsem netušil, že budu věřit v dobrý konec, který nakonec neřeknu jak dopadl.

Co si budeme, táto série mě přivedla více méně k většímu čtení knih a tím se váže její hodnota ke mně. Je to jedna ze slabších sérii detektivek a třeba na Chrise Cartera ohledně sériových vrahů nemá, ale tak zase táto série není nejhorší.

17.07.2023 4 z 5


Čtyři roční doby Čtyři roční doby Stephen King

Upřímně jsem po první povídce si myslel, že možná kniha nebude taková, jakou jsem si představoval.

První novela z nejznámějšího filmového zpracování - Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank.
Novela se táhla a nebyla zrovna taková jakou jsem si ji představoval. Na film se stále chystám a doufám, že se tak nebude tahnout jako právě knižní předloha.
Novela byla zajímavá svým prostředím, tedy věznici, kde sledujeme vyprávění Reda o Andym.

Druhá novela jménem Nadaný žák, která je také zfilmována byla naprosto odlišná od té první. Byla čtivější, napínavější a nedalo se od ní odtrhnout.
Sledujeme Todda, který 'vystalkoval' starého pána, který má tajemství. Byl velitelem v koncentračním táboře v Paletinu.
Líbilo se mi zakomponování vražd, Druhé světové války, vyprávění, vyhledávače nacistických zločinců.. Novela skončila tragicky, ale přesto měla úžasný konec dle mého.

Třetí novela byla taktéž dobrá, akorát mohla být o něco málo lepší.
Sledujeme čtveřici kamarádů, kteří míří daleko ke kolejišti, kde je mrtvé tělo. Zvědavost je silná věc. Taktéž zfilmováno.

Čtvrtá novela Dýchací metoda mě chytla za srdce.
Sledujeme staršího pána, který začíná chodí do klubíku, kde si stáří pánové vypráví příběhy ze života.
Jeden z nich - gynekolog - vypráví svůj příběh o slečně, bývalé pacientce, která otěhotněla a byla smířená, že dítě musí odchovat sama, jelikož otec dítěte ji odmítl. Příběh končí tragicky, až mě z toho píchlo u srdce.. opravdu nejlepší novela ze všech čtyř.

Co si budeme, nezvyklý styl u S. Kinga a rozhodně se tahle kniha mu povedla!

10.07.2023 4 z 5


Kazatel Kazatel Honza Vojtíšek

Upřímně jsem si nebyl knihou vůbec jistý, zda mi sedne, jelikož prolínání dvou dějových linek je mnohdy spíše přítěž při čtení. Čtenář se dokáže rychle ztratit v tom.

ALE!

Můžu vám říct, že tady si s tím autor skvěle vyhrál a dokonce to i propojoval v daný okamžik, což bylo neuvěřitelné!

Styl psaní Honzy Vojtíška je naprosto fenomenální a klobouk dolů před touto knihou. Děj byl zpracován skvěle a bavilo mě to číst a stále jsem se nutil v hlavě přemýšlet, jakže to vlastně skončí a skončilo to tak, že to předčilo má očekávání. Šíleně boží čtenářský zážitek.

V ději se mi líbilo zapojení moderního světa se středověkem, zapojení víry v 15 století a mnoho dalšího.
Kniha byla brutálnější, ale rozhodně čtenáři to jen podtrhne kvalitu knihy, která je až troufám si říct vysoká.

Tajemno v knize obzvláště nechybělo a také vraždy, psychické vykreslení Gabena, sexuální scénky..,apod.

Jak říkám, vydařená kniha z pera českého autora.
Dle mého jedna ze skvělých knih tohoto roku.

08.07.2023 5 z 5


Šumavský Děs: Paměti okultní Šumavský Děs: Paměti okultní Václav Votruba

Šumavský děs je kniha, která v mých očích je skvělá krátkými příběhy z různých koutů Šumavy, což je naprostý skvost, protože jsem si vždycky říkal, že Jižní Čechy jsou takové tajuplné místo. Navíc tam mám část nevlastní rodiny a zamiloval jsem si ten kraj, ač v něm nebydlím, zatím.

První příběh byl dechberoucí a byl jsem u toho napjatý jako kšandy. Další příběhy se také povedly a celkově styl psaní pana Votruby je příjemný a svižně se čte, což jsem opravdu potřeboval. Upřímně jsem si uvědomil, že když kniha neubíhá tak jak si přeji, tak se v ní brodím jako v nekonečně poušti bez vody.

Opět je to malá knížka do kapsy, což já tento tvar knížek z GDB zbožňuju. Vleze se všude a nezabírá místo.
Obálka je také povedená a naprosto jsem z knihy unešen.

02.07.2023 4 z 5


Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

(SPOILER) Třetí díl byl opět stejně úžasný jako předchozí dva díly a ano potřebuju akutně další díl, přičemž vím, že ten teprve vyjde.

Líbí se mi komponování různých věcí do sebe a přesto všechno dává logiku a smysl.
Autorka si dokáže vyhrát s dějem a vymazlit knížku, aby měla minimálně těch 600 stran kvalitního čtení.
Nutí vás číst dál a dál, najednou se zastavíte, kouknete na jaké jste straně a bum. Najednou jste o padesát stran dál.

Poppy si zamilovávám čím dál více a závidím Casteelovi. Casteel je mimochodem úžasný a Kieran to samé! Moje nejoblíbenější trio, netřeba snad komentovat.

V ději se stává více a více zvratů. Konečně se dozvídáme přesný původ Poppy. Nebudu lhát, že jsem ohledně Isbet nebyl překvapený.

Jo a konečně se dostává chvilkově do děje Princ Malik.. teda já vám řeknu, že je to dle mého naprosto nesympatický muž. A Isbet? O té nemluvím, ALE! Ale jako záporačka je vykreslená výborně!

Ian.. co si budem. Bylo mi ho dosti líto, přeci jen.. nestal se jedním z nich, respektive stal, ale zachoval si svou osobnost a nezblbnul.

Konečně se tam na chviličku dostává i Nyktos a ano potřebuju Ve stínu popela! Já obě dvě ty série potřebuju domů!

02.07.2023 5 z 5


Království těla a ohně Království těla a ohně Jennifer L. Armentrout

Druhý díl byl naprosto úžasný! Hltal jsem každou větu, slovo, písmeno.. až nadešel konec knihy a já se pak zase divil, proč sakra to tak rychle uteklo.

Větší průboj, kdo vlastně Poppy je a celkově se setkáváme i s pochopením, kdo Atlanťané jsou.
Objevují se zde nové postavy, které si člověk dokáže zamilovat, například Vonetta, která má ke Kieranovi blízko.

Stále více mě dostává v dobrém smyslu popichování mezi Poppy a Kieranem, ovšem také mezi Poppy a Casteelem. Miluju jejich humor, sakrasmus a auru těmi třemi. Budu se stále opakovat, ale autorka udělala přímo dokonale zpracované postavy a dokázala si se vším vyhrát.

Stále mě překvapuje, co všechno autorku napadlo zakomponovat do děje, není to absolutně vůbec přeplácané, ba naopak mi to přijde až příliš dechberoucí, že všechno do sebe zapadá jako každý dílek puzzle.

Zbožňuju energii mezi Poppy a Casteelem.

Romantická linka a celkově i sexuální obsah v knize je opravdu takový dle mého dodatek či zpestření. Opravdu to tam není v každé kapitole, takže nemůžu si stěžovat, že je to celé jen o erotice.

Knižní série, kterou nepřestanu milovat a která svými zvraty mi vyráží dech do posledního milivzduchu v mých plicích.

Ten konec byl famózní v té knize, že jsem opravdu přestal dýchat.

30.04.2023 5 z 5