Obětiny

Obětiny https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513947/bmid_obetiny-eBl-513947.jpg 4 58 19

Ben a Marion Rolfeovi se zoufale snaží uniknout nutnosti strávit dusné léto ve svém stísněném a hlučném bytě v Queensu. Takže když dostanou možnost pronajmout si na celou sezónu panské sídlo na severu státu New York za pouhých 900 dolarů, je to nabídka, která se nedá odmítnout. Má však jeden háček: za podivnými a složitě vyřezávanými dveřmi v odlehlém křídle domu žije postarší paní Allardyceová a Rolfeovi budou mít na starost přípravu jejích jídel. Zdá se však, že paní Allardyceová nikdy nevychází ze svého pokoje, a brzy se ukáže, že se v domě děje něco podivného a děsivého. Jak napětí roste a směřuje k odhalení toho, co se skutečně skrývá za zamčenými dveřmi, zjišťují Rolfeovi, že jejich levný prázdninový pronájem stojí strašlivou cenu... Zápalné oběti (1973), podle nichž byla natočena klasická filmová adaptace z roku 1976 a které měly přiznaný vliv na Osvícení od Stephena Kinga, patří k nejoriginálnějším a nejděsivějším románům o strašidelných domech, jaké kdy byly napsány... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Burnt Offerings , 1973


více info...

Přidat komentář

maximus13
15.12.2023 odpad!

(SPOILER) To byla tedy neskutečná slátanina. V žánru horor. Opravdu?
Naprosto ztracený čas. Celý příběh je o představivosti a zamilovanosti jedné blbky, která je celá paf ze starého baráku, který by si nikdy nemohla dovolit. Ale ten závěr knihy! Tady si dal pan spisovatel asi nějaký nový matroš, na který nebyl zvyklý. Protože napsat tak infantilní, nelogický, naprosto mimo mísu a žánr takový závěr, to chce být pořádně mimo realitu. Jó a proč se děje v domě to co se děje a kdo je za těmi dveřmi, když se tam musí nosit jídlo, tak těmito drobnostmi se autor vůbec nezabýval a nenamáhal se s vysvětlováním resp. úplně se na to vykašlal. Takže za mě asi tolik o této hororové knize.

micha-ella
03.12.2023 3 z 5

Moje komentáře se ztrácejí, nevím proč. Tak znovu:
Kdybych tušila, že je to duchařina, vůbec bych tuhle knížku neotevřela. Až do poloviny jsem se těšila, jaké bude rozuzlení, horory mám docela ráda, ale musí mít reálné jádro. Občasný humor v dialozích se mi líbil, obálka se mi nelíbila vůbec. A tolik chyb v překladu už jsem dlouho neviděla!


micha-ella
03.12.2023 3 z 5

Nevím, proč text komentáře nenaskočí hned jako dřív. Současné čarování se změnami mě mate.

cori
05.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Manželé Marion a Ben s osmiletým synem Davidem už mají dost mrňavého a rozpáleného bytu se všetečnými sousedy v Queensu a rozhodnout se trávit léto na letním bytě. Marion na první pohled uchvátí starobylý dům skrytý v lesích s vlastní pláží u jezera a s bazénem. Mohou ho si ho pronajmout za 900 dolarů na dva měsíce s podmínkou, že 3 x denně donesou majitelce - staré devadesátileté paní jídlo. Z počáteční idylky se stává boj o přežití, dům žije vlastním životem a bere si na oplátku za nabízený luxus to nejdražší.

666Jitka
30.10.2023 5 z 5

Vynikající horor ze "staré doby", dá-li se rok 1973, kdy byl román poprvé publikován, takto označit, je přesně to, co mám na podobných příbězích ráda. Notná dávka tajemství, plížící se temnota, která postupně získává navrch nad hlavními postavami. Netečou zde potoky krve, což je za mě velké plus, naopak mrazení v zátylku a strach knihou ke čtenáři prostupují postupně, a pomalu a jistě se mu vkrádají pod kůži. Kniha pro mě byla vynikajícím čtenářským zážitkem.

Janniska
24.09.2023 5 z 5

Mám celkem živou představivost,takže jsem si v hlavě vykreslila obraz domu,místností a starožitného nábytku tak , jakobych tam sama byla.popis postav a jejich změn v chování a charakteru mě bavil.Není to horor jak známe,jen málo spisovatelů umí popsat věci běžné tak děsivě.

kanitsuj
11.09.2023 5 z 5

Perfektní hororový příběh s překrásnou obálkou! Přečetla jsem ho za víkend a konec mne skutečně překvapil. Film jsem neznala, a tak jsem neměla žádnou bližší představu. Na vlně Darcy Coates a jí podobných jsem už už očekávala nějaká monstra, mumie apod. a všechno bylo jinak. Rozhodně doporučuji všem, kteří mají rádi strašidelné příběhy, aby si tuto knížku přečetli. Po dlouhé době zjistí, že o strašidlech se dá psát i jinak - s přesahem.

JakeTheDog
10.09.2023 2 z 5

Ben, Marion a jejich syn David žijí na klasickém americkém předměstí. Pomalu se blíží léto a hlavně Marion touží na nějaký čas zmizet. Už jí totiž unavuje nekonečný stereotyp a otravní, šmírujicí sousedé. Najde inzerát, který nabízí možnost pronájmu obrovského, honosného domu uprostřed přírody na celé léto a za směšně nízkou cenu. Celá rodina se nakonec v domě ubytujte a to i přes velice podivné majitele. Postupně se ovšem začíná ukazovat, že vše není tak ideální, jak se na první pohled zdálo a že dům skrývá tajemství, které postupně doléhá na všechny členy rodiny.

Před čtenářem se tak rozehrává klasická variace na příběh o strašidelném domě. Jednou z důležitých vlastností dobrého horo.ového příběhu jsou dobře zpracované postavy. K čemu je totiž strašení, když se člověk nebojí o postavy? Tento aspekt funguje v knize na výbornou. Autor věnuje postavám velkou pozornost, každé dává vlastní, fungující osobnost a výborně vykresluje jejich vzájemné vztahy. Hlavně vztah Bena a Marion působí velice autenticky. Jejich neustále vzájemné popichování dodává vztahu na uvěřitelnosti a také dává vzniknout mnoha vtipných okamžikům.

Neméně důležitým aspektem horo.u je také atmosféra, pocit strachu a napětí. Toto se knize bohužel daří o poznání méně. Začátek vyprávění je přitom velice dobře rozehraný. Dům působí tajemně a sám jsem byl zvědavý na jeho tajemství. Zhruba od třetiny se ale "OBĚTINY" s každou další stránkou stávají více a více předvídatelnými. Autor opakuje stále stejné motivy a nijak nevybočuje. Knížka se tak pomalu stává přímočarým, zdlouhavým vyprávěním a ztrácí na veškeré atmosféře a napětí, které tak dobře vybudovala na svém začátku. Neustále jsem čekal na nějaký zvrat, který vyprávění trochu povzbudí. Ten ovšem nikdy nepřišel.

Při čtení jsem musel myslet na jednu starou českou klasiku. Na Neviditelného od Havlíčka. Ten se také odehrává ve starém domě a také sleduje postupný rozpad osobnosti postav a je mnohem děsivější a celkově mnohem atmosféričtější, i přes to, že nemá mysteriózní linku a není horo.em.

Kniha si určitě své fanoušky najde. Mě ale i přes slibný začátek zklamala

Hodnocení 2/5

Izu
05.09.2023 5 z 5

Naprosto famózní.Obálka taky.Doporučuju.

vnimat_Krasu
30.08.2023 2 z 5

Moc mě bavilo, že Marasco přistupuje ke standardní premise strašidelnýho domu tak, že do konce není úplně zřejmý, kde je sever. Dvojice pronajímatelů letního domu s obstarožním outěžkem je navíc super premisa. Čtivost jinak dost svižnýho hororu u nás ale dostává na zadek nejen divným (anglickým) skládáním vedlejších vět, několika doslovnými překlady, ale i haldou podivností typu "sednul si v autě dopředu na přední sedačku" nebo "vracely se jí fráze a zaříkávací zvuk jejich hlasů". Pár překlepů a lapsů já vždycky milerád prominu. Tady však celková porce podivností křiví i jinak očekávaně vysoký hodnocení.

SalemJohn
28.08.2023 4 z 5

Nažhavený knihou Invaze zlodějů těl som sa vrhol na druhý kúsok tejto novej edície od Fobosu - Knihovna moderního hororu. Obětiny v originále Burnt Offerings od Roberta Marasca sú opäť skvelom ukážkou dobrého vkusu vydavateľa (Fobos), ktorý nám servíruje diela takmer kultového statusu, ktoré sme si u nás zatiaľ nemali možnosť prečítať. Ide pritom o jeden zo základných pilierov resp. príbehov o nehnuteľnosti s prekvapením (rozumej o strašidelných domoch). S takouto stavbou je určite problém nie len v reále, ale predovšetkým v literárnom prevedení. Presvedčili sme sa o tom nie tak dávno v Kill Creecu od Thomase Scotta, a neustále nás o tomto probléme presviedča mierne infantilným spôsobom aj Darcy Coates vo svojej vlastnej edícii..
Ale späť k Rolfeovcom, ktorí sú hlavnými nešťastníkmi tohto príbehu. Začiatok je pomalší a štýlovo sa drží roku vzniku, ale postupne naberá na intenzite. Spoznávame jednotlivých hrdinov, máme možnosť nahliadnuť do ich prežívania, spoznať ich túžby, rozdiely. Psychológia postáv je zvládnutá výborne napomáha tomu aj samotný príbeh ktorý tomu dáva ten potrebný presah, a ktorý práve tým novším počinom v tejto kategórii chýba. Dejovo tu nie je potrebné opisovať čo sa bude diať, lebo anotácia knihy nám to presne napovie a tušíme čo od príbehu očakávať. Záhadne sídlo, ešte záhadnejšie krídlo domu a jeho tajomní majitelia s ponukou ktorá sa neodmieta. Budovanie atmosféry a vyústenie do možno očakávaného záveru je zvládnuté ukážkovo. Opäť pochvala za prevedenie vydania vôbec mu nevadí paperback a ilustrácie na predsádke vpredu a vzadu sú vkusný bonus, ktorý si plne uvedomíme a oceníme po prečítaní knihy.

Erutan
26.08.2023 5 z 5

Knížka mě moc bavila. Zatím nejlepší strašidelný dům který jsem četl. Krásně vykreslený psychologicky profil postav, postupné změny v chování a myšlení jsou dobře provedené (Darcy C. by se se svými plytkymi postavami měla inspirovat)Líbí se mi tahle nová edice od Fobosu. Jediné co bych vytkl je překlad (respektive český pravopis, který je otřesný) za to ale originál nemůže, podle mě chyba překladatele.

Majollica
07.08.2023 4 z 5

Jedna z nejpovedenějších knih o strašidelných domech, jakou jsem dosud četla. Moc se mi líbí ten propracovaný styl a psychologie postav. Je to jako poctivý maminčin koláč, nebo svíčková, nebo jakékoli dobré domácí jídlo. Kam se hrabe třeba taková Darcy Coates se svou sérií o strašidelných domech! To jsou jen laciné náhražky ze supermarketu, umělé rychlokvašky bez výživné hodnoty. Obětiny mají hloubku, úroveň a dokonalou atmosféru!

To-z-kanálu
04.08.2023 4 z 5

Ke knize mě přivedl film a obojí je super. Znepokojivý příběh, mrazivá atmosféra, psychologický teror, mystičnost, strašidelný dům. Dobrý, ale na plný počet to úplně nevidím, občas je to trochu pomalé.

Leona333
28.07.2023 5 z 5

Knize Obětiny jsem obětovala dva večery a vůbec toho nelituji. Byl to okázalý příběh, ve kterém si nás čtenáře, naši mysl a představivost Robert Marasco, vodí na provázku, jako "děcko kačenu."
Druhá polovina knihy a samotný závěr byl vážně ohromující. Byla jsem u něj napjatá, jak plátno na rámu a jen čekala, jak vše dopadne... No, dopadlo!
Závěrem mohu pouze zkonstatovat, že se mi po delší době dostal do rukou kvalitní horor, ve kterém mělo vše a všichni své opodstatnění...
A protože je léto v plném proudu, každému bych tím pádem doporučila, aby si dobře rozmyslel, kde bude trávit svůj volný čas - dovolenou s rodinou... ; )

itskyleus
24.07.2023 5 z 5

Obětiny je strhující kniha, která vám nedá spát a bude vás nutit číst dál a dál.
Byl mi poslán recenzní výtisk v rámci spolupráce s KD.

V této knize sledujeme rodinu Rolfeových, která shání oddych někde na venkově v jakémsi útulném domu, hlavně pryč z rušného města a tenkých zdí.
Nabídka starého zachovalého domu v inzerátu láká a nakonec tam stráví čas.
Následně se začíná s rodinou něco dít, což má za následek sídlo, které vehementně chtěli, teda hlavně Marion.
Mají ale jediný důležitý závazek a to dávat třikrát denně jídlo staré paní, kterou nikdy neviděli.

Marion mě vytáčela svou obsesí na starožitné věci, ovšem když si představím onen dům, říkám si, že bych nejspíše taky obdivoval krásy starých věcí, které se málo kdy už vidí.
Štvalo mě, že byla sobecká a viděla jen vidinu sebe, ale zase to dodalo knize ten správný šmrnc.
Její manžel Ben byl rozumný muž, který by pro rodinu se i rozkrajel. Vzali sebou i malého energického syna Davida a tetu Alžbětu.

Kniha celkově působí strašně dobře. Má očekávání předčila, až jsem valil oči na drát, že taková kniha byla sepsána a autor si dokonale poradil s dějem, každou postavu a ví přesně, co píše. Tento spisovatel mi hodně sedl.

Obálka.. výstižná, krásná a ty barvy, paráda. Kniha se rychle čte, má málo kapitol, ale za to docela dost dlouhých.

Obětiny
Robert Marasco

Redra
11.07.2023 4 z 5

Velmi dobře napsaný hororový příběh. Skvělá tíživá atmosféra...i když možná začnete brzy tušit k čemu vyústění směřuje, tak to rozhodně nevadí a sledujete psychologii postav a postupné proměny...přesně ten typ hororu, který působí nenápadně a přitom rozhodně stojí za to ho přečíst (na rozdíl od jiných s masivní reklamou, ke kterým se už nikdy nevrátíte, protože za to nestojí, tak tenhle si ráda přečtu znovu a vychutnám si znovu detaily)

TheRaven
07.07.2023 4 z 5

Na Obětiny mě nalákala především jejich filmová adaptace z roku 1976, která mě před lety naprosto uhranula a rozhodně patří k nejlepším hororům sedmdesátých let. Kniha se sice rozjíždí docela pomalu a zpočátku nic moc děsivého nenabízí, ale je to jen iluze, jíž čtenář chlácholený autorem podléhá stejně snadno jako protagonisté příběhu, kteří se rozhodli strávit bezstarostné léto domě snů. Poté ale podobně jako oni z omámení najednou procitne a nestačí se divit, jak pozvolna a nenápadně se idyla změnila v čirou hrůzu, která spěje k neodvratnému konci, a společně s jednou postav si možná položí otázku: Jak jsme sakra mohli takhle skončit? Celkově velmi příjemné čtení a nezbývá než Fobosu (Dobrovskému) poděkovat, že se po Invazi zlodějů těl odvážili k vydání dalšího klasického hororového románu a zjevně tím nekončí. Zážitek z knihy umocňuje i měkká vazba (jsem velký fanda paperbacků) a především dokonalá obálka, o niž se opět postarala Adéla Korbelářová.

richard7959
06.07.2023 4 z 5

Přečteno takřka za tři dny. Velice povedený, chytlavý a napínavý psychologický horor (nebo spíš drama?) o rodince, na kterou neblaze působí zlovolná síla děsivého domu. Kdo čeká čistou duchařinu, tak bude pravděpodobně zklamán. Kdo si libuje ve vytříbené atmosféře, psycho hrátkách a vypjatých situacích, ten by tuhle knihu rozhodně neměl přehlížet. Autor se umně soustředí na popis neviděného a bezejmenného nebezpečí, které je však citelné a všudypřítomné na každé stránce, a vyhýbá se přímým kontaktům se zlem. Možná právě tohle dělá knihu tak zajímavou - znepokojení, práce s představivostí, rodinné drama se zde nadřazuje prachobyčejnému a lacinému strašení.
Hodnocení: 80 %

Autorovy knížky

Robert Marasco
americká, 1936 - 1998
2023  80%Obětiny

Kniha Obětiny je v

Právě čtených1x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce61x
Chystám se číst80x
Chci si koupit15x
dalších seznamech4x