Sklíčenost

Sklíčenost https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514739/bmid_sklicenost-kTi-514739.png 4 44 19

Když Ruth Abbott utíká před nevydařeným milostným vztahem, najde práci v konvoji směřujícím na západ. Nikdy by ji nenapadlo, že se brzy zaplete do děsivé sítě ztracených dětí, čarodějnictví a satanistických rituálů. Starý mexický curandero, kterého požádá o pomoc, jí poradí, aby okamžitě utekla, a naznačí jí, že i ona má temná tajemství, která mohou přitahovat zlo.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

Desolation , 2021


více info...

Přidat komentář

Mona-Lisa
včera 5 z 5

Krásně šťavnatě nechutná, špinavá, kraťoučká jednohubka. Plná prachu, Američanů z té doby po občanské válce. Těžké doby plné chlípných chlapů, předsudků od indiánů k mexickým podivínům. Kdy se křivě podíváš, zvýšíš hlas na chlapa, ve 25 letech nejsi vdaná a už tě vlečou na hranici jako čarodějnici.
No, popořadě asi co? Cca 130 stránek kabelkového formátu ti stihnou popsat tísnivou atmosféru karavany vozů, ve které se vyskytuje naše hlavní hrdinka směřující za svou milenkou.
Pověrčiví chudí lidé jsou jen krůček k vyčerpanosti. A snadno sklouznou k rychlým soudům a možná i lynči, uvidíš. Začnou se dít podivné věci, mizet děti a je to edice “Zrnka temnoty, tak čekáme něco hororového, že ano. Toho se ti tady dostane. Já se teda nebála vyloženě díky lekacím scénám nebo budované atmosféře. Ale nechutnosti s obcujícími démony, roztříštěnými čelistmi nebo podřízlími hrdly by se tu našly.
Mně to sedlo moc, ráda nadávám na pověrčivé omezené lidi, Ameriku té doby můžu a má temná duše byla nakrmena démony. Takže 5 hvězd krásných.

StrYke
12.02.2024 4 z 5

Krátký a úderný satanistický horor s dobře vybudovanou, temnou atmosférou. V protagonistech se lze těžko vyznat a odhadnout jejich chování je téměř nemožné. To považuji za veliký plus přidávající na určité realističnosti a surovosti příběhu. Vlastně jsem celou dobu netušil, kam děj směřuje a co od něj očekávat. Stejně jako u některých jiných počinů z edice Zrnka temnoty mi ale kniha přišla kvůli krátkému rozsahu neúplná.

Pořadí Zrnek temnoty, jak se mi líbila: 1. Pomiluj smrt; 2. Oko čarodějnice; 3. Sklíčenost; 4. V pekle jsme všichni Hébert; 5. Billy Silver; 6. Vzácný druh; 7. Zůstanou jen skvrny; 8. Troll; 9. Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech; 10. V rozkvětu; 11. Pan Nikdo


eraserhead
08.02.2024 3 z 5

Zpočátku jsem se na příběh nemohl vůbec naladit, pořád jako by mě něco rozptylovalo. Chytlo mě to až někde za půlkou a nakonec to skončilo zajímavě.

milanříský
29.12.2023 4 z 5

Horor z Divokého západu je perfektní kombinace, Lucy Taylor přidává čarodějnictví a satanistické rituály a na 130 stranách tohle všechno výtečně propojuje.

Mix je to opravdu vyvážený, staví proti sobě lidský fanatismus a nadpřirozeno, nechybí řádně krvavá scénka a monstrum, vše v kulisách konvoje uprostřed prérie, kde zdaleka největším nebezpečím nejsou Apači.

Ve chvíli, kdy se ztratí dvě děti, si Lucy Taylor pohrává s tajemnem, postupně přitvrzuje a novela příjemně graduje a splňuje vše, co si edice Zrnka temnoty vytyčila - představit zajímavé autory prostřednictvím krátkých uzavřených příběhů.

Koncept monstra a výpravy, kterou začne něco ohrožovat tady funguje, pokud se vám zalíbí, sáhněte třeba po rozmáchlejším Terroru Dana Simmonse. A trochu doufám, že někdy vyjde v českém překladu The Hunger (Alma Katsu).

Arkagas
23.12.2023 4 z 5

Jednohubka na jedno odpoledne z edice Zrnka temnoty. Pro milovníky Ďábla, pekla, čarodejnictví a starých rituálů naprosto jednoznačné doporučení. A přesto všechno to za mě má jedno ale. Ruth je jako postava velmi zajímavá, už jen její ženská energie se tu projevuje moc hezky, nicméně místy je to takové suché, nic moc se neděje a člověk se ztrácí v počtu postav. Monstrum, které vypadá jako velký medvěd, jež krade děti nakonec úplně medvěd není a jeho jeskyně je víc než jen brloh na spaní. Obětiny, krev, drastické scény, to všechno tu je. Možná je to malým rozsahem stran, ale na tuhle knížku nejspíš velmi brzo zapomenu, i když jsem s ní strávila jedno příjemné odpoledne.

Moje hodnocení: 7/10

ka.dudk
22.12.2023 3 z 5

Knížka se mi líbila, stejně jako zbylá zrnka temnoty. Místy nechutné čtení a konec překvapivý.

Belanna
10.12.2023 3 z 5

Zajímavý příběh, který je kombinací horroru a westernu.
Četlo se dobře, objevila jsem i pár zajímavých myšlenek. Zřejmě mi v mysli dlouho nezůstane, ale pro zkrácení chladivého odpoledne byl prima.

lucie.svobodova
01.12.2023 2 z 5

Když Ruth Abbott utíká před nevydařeným milostným vztahem, najde práci v konvoji směřujícím na západ. Nikdy by ji nenapadlo, že se brzy zaplete do děsivé sítě ztracených dětí, čarodějnictví a satanistických rituálů. Starý mexický curandero, kterého požádá o pomoc, jí poradí, aby okamžitě utekla, a naznačí jí, že i ona má temná tajemství, která mohou přitahovat zlo.

Tak tady už jsem z anotace věděla, že by to mohla být pecka a doufala, že mě to nezklame Tak co myslíte, zklamalo? Nezklamalo?

Ruth se rozhodne po nevydařeném vztahu utéct hledat štěstí daleko od známého prostředí, od rodiny, vlastně úplně od všeho co zná. A tak se přidá ke kočovníkům a vydá se směrem na západ. Po cestě se však začínají dít zvláštní věci.
Jaké a proč?
Ruth postupně přichází na to, co se vlastně děje. Přijde i na to, kdo má všechno toto na svědomí?

Hledáte jednohubku plnou děsu? Můžete sáhnout určitě i po této, ale za mě je to bohužel jedna z těch slabších. Ze začátku jsem byla “nadšená, říkala jsem si, jak to bude fajn a pak přišel nějak za půlkou knížky zlom, tentokrát však směrem dolů. Vlastně ani pořádně nevím proč; možná jsem od toho jen čekala něco jiného, něco “víc V ději jsem se občas “ztrácela, i přes to, že je to kniha o pár stránkách a kde jsem se hlavně ztrácela, tak bohužel v postavách.. A to je jedna z věcí, které nemám v knize ráda

Ivan Kučera
05.11.2023 3 z 5

„Prérie byla hladká a klidná jako odřená kost.“ Jaj doprkínka, toto mohla byť jazda. Ale nebola. Resp. nebola až taká, ako mohla byť. Keď som to dočítaval a okoloidúca manželka sa ma spýtala, aké to je, musel som odpovedať: mohlo to byť lepšie. A naozaj, minimálne po stránke atmosféry som čakal viac, napokon sa ale žiaľ autorke podľa môjho skromného názoru nepodarilo až tak presvedčivo vystihnúť takú nepríjemnú westernovú realistickú atmosféru, akú si príbeh pýtal. Pravdupovediac, ak by to autorka musela prepísať a príbeh umiestniť do súčasnosti a z konskej výpravy urobiť napr. výpravu automobilovú, možno by sa zas až tak drasticky veľa nezmenilo. Pritom po technickej stránke je všetko OK a znie to hororovo božsky. Divoký západ bol sám osebe totálne hororovým prostredím, kde bolo umením dožiť sa tridsiatky; buď vás udupal kôň, zastrelil opitý magor v saloone alebo ste schytali lepru, v lepšom prípade ste sa obesili, prípadne vás v spánku ubodala vlastná žena, lebo vás už mala po krk a radšej chcela ísť žiť s Bobom z vedľajšej ulice. Americká autorka Lucy Taylor (od ktorej sa mi veľmi páčila zbierka Vztek a další příběhy, tiež Golden Dog) to obohatila o hororovo-mystický motív, takže sú prítomní krvilační (?) Indiáni, ešte oveľa zákernejší belosi (tak to chodí), počas hlbokých a temných nocí miznú deti, odohrávajú sa sexuálno-satanistické rituály s čarodejnicou príchuťou (pachuťou?) a nechýba dokonca „kožoměnec“, čo je motív, ktorý poznáme zo staršej knihy Golden Dogu a to zo skvelého Běsnění kojota Owla Goingbacka. Tam to ale bolo výraznejšie okorenené silnou, autentickou indiánskou mytológiou. V Sklíčenosti mi to chýbalo. Od istého bodu kniha mala našliapnuté na mix Eggersovej Čarodejnice a Zahlerovej nezabudnuteľnej mäsiarčiny Bone Tomahawk, napokon sa to ale tak nejak úplne nepretavilo do reality. Ale určite tomu dajte šancu, je to zaujímavé a originálne žánrové čítanie. No hoc po rozsahovej stránke máme dočinenia skôr s dlhšou novelou, než klasickým románom, nejak som sa v tom trošku dejovo strácal a mal som chaos v postavách, ktorých je dosť a nie som si úplne istý, či sú dostatočne ľahko od seba navzájom rozlíšiteľné.

Morbidus
04.11.2023 3 z 5

Tahle kniha je čtivá a skrývá spoustu sympatických myšlenek. Nicméně příběh se mnou nijak zvlášť nehnul. Snad je to oním koktejlem žánrových ingrediencí, které povětšinou neřadím mezi své oblíbené. V první půlce mě mátlo velké množství postav (další věc, kterou nemusím), zatímco ve druhém jakási snovost (v tomto případě víc rozbíjející než zajímavá). Hřebíčkem do rakve pak bylo masakrální vyvrcholení, kde se autorka utrhne z řetězu a i přes hezké „vizuální efekty“ vše rázně ukončí.
Nechápejte mně špatně, je to fajn čtení a určitě se najdou i tací, které vyloženě nadchne. Já se bohužel nepotkávám ani s obálkou a zřejmě nikdy nepřijdu na to, proč se kniha jmenuje Sklíčenost. Pozitivem však je, že se kniha nebojí jít proti proudu, neobsahuje rušivé elementy a vyprávění jako celek dává smysl.
Sklíčenost zaujme čtenáře holdující horroru a westernu s příchutí Pekla.

itskyleus
13.09.2023 4 z 5

Sklíčenost zaujala anotací a splnila očekávání, které jsem měl.
Opravdu vydařená, útlá knížečka, která se čte svižně a než se nadějete, tak je konec.

Mé první Zrnko temnoty, které jsem přečetl. Opravdu kvalitní kniha na malý počet stran.
Vnitřek knihy je výživný, nijak suchý. Lehce jsem se na začátku ztrácel v postavách, přeci jen v konvoji jich bylo dosti.

Ztrácení děti mi přišlo jako zajímavé téma a k tomu zakomponovaný rohatý a čarodějnictví.., dle mého geniální.

Ruth byla odvážná žena, která i přes to, že je žena, dokázala pomoci s věcmi, které byli spíše pro muže - hledat ztracené děti. Také bych vystihl, že byla zvídavá, jelikož chtěla přijít věcem na kloub.
Byla taktéž sympatická, což u hlavní postava je důležité, aby se následně kniha nevlekla.

Ronnie68
09.09.2023 3 z 5

Tato kniha mu sedla zatím nejméně z celé edice ...

kniznistranky
01.07.2023 3 z 5

Konec 19. století kdesi v pustinách směrem k Santa Fe. Ruth utíká z domu a útočiště najde u rodiny směřující v konvoji na západ za novými začátky. Cesta to není ale jednoduchá a co teprve, když se začnou ztrácet děti?

Začátek byl skvělý. Moc se mi líbila doba a prostředí, do kterého autorka příběh zasadila. Hned jsem se začetla a do poloviny knihy to byla jízda a těšila jsem se, co zlověstného přijde. Bohužel, pak přišla scéna, po které to začalo trochu upadat. Nějak nevím, proč vlastně. Jako by najednou v polovině došlo k nějakému zlomu a atmosféra celého dosavadního příběhu se proměnila o sto osmdesát stupňů. Začala jsem se trochu ztrácet, bylo to zamotané a nakonec mi to ani nepřišlo tak děsivě zvrácené jak jsem doufala, že to bude.

U tohohle Zrnka jsem trochu na pochybách jak moc mi sedlo. Druhá polovina mi přišla slabší a místo velkého krvavého finále mi to přišlo trochu odbyté. Líbilo se mi to, ale chtěla bych a čekala jsem víc zvrhlostí a krutosti.

*3,5

Malarkey
29.06.2023 3 z 5

Kratší příběh Lucy Taylor v nakladatelské sérii Zrnek temnot, který jak kdyby se někde zapomněl, když se vydávala autorčina sbírka Vztek a další příběhy, a tak se pro svojí délku adekvátně stal součástí právě této série nakladatelství. Příběh je to nicméně svojí atmosférou hodně podobný, hodně tísnivý a hodně sklíčený.

Příběh se totiž odehrává v době, kdy po Americe ještě kočovali osadníci a hledali ideální místo, kde by se mohli usadit. Do jedné takové kolony se dostane i hlavní hrdinka, která ale za sebou táhne zlo jak smrad a tak se náhle začnou ztrácet děti a celý ten punc strachu chytne takový nádech temnoty a čarodějnictví.

Ve výsledku to pro svojí krátkost stojí za to přečíst. Kniha je silná v kramflecích, co se týče atmosféry 19. století, tam jsem si liboval. Horší už to bylo se zlem, které jsem si často musel všelijak vybájit, abych ho tak nějak pochopil. Určitě se ale jedná o další ze zajímavých autorčin námětů, který pokud se Vám její sbírka Vztek líbila, se Vám bude líbit také.

iv.ča
04.06.2023 5 z 5

Fakt jsem si ty knížky od Golden Dog oblíbila, prostě jsou skvělé.

assa
23.05.2023 4 z 5

"Léto, 1873.
Ve vzduchu se vinula smrt, štiplavě a sladce, jako těžká vůně květů a špíny. Prosakoval do snění Ruth Abbott a kalil její slzy; ulpíval na plátěných plachtách, které zakrývaly vozy, a zakořeňoval v prasklinách tvrdého dřeva obrovských skřípajících kol. Pachuť ulpívala na kopytech a kůži volů a mul, kteří táhli třiadvacet vozů na západ od Independence v Missouri podél Cimarron-Cut do Santa Fe a dál."

Tak začíná kniha Sklíčenost od Lucy Taylor, nejnovější přírůstek do edice Zrnka temnoty od Nakladatelství Golden Dog.

Ruth Abbott je nucena opustit své rodné město a přidat se ke konvoji vozů mířící na západ, když se propálí její zakázaná láska k mladší dívce.
Brzy se začnou ztrácet děti a Ruth zjišťuje, že karavanu po nocích obchází něco děsivého.

Lucy Taylor dokázala skvěle vystihnout atmosféru 19. století, kdy se pustými prériemi ještě volně proháněli bizoni a strach osadníků z původních obyvatel byl všudypřítomný.
Že se autorka s ničím nemaže předvedla českému čtenáři již minulý rok svou sbírkou Vztek a další příběhy (též Golden Dog).

Sklíčenost nabízí 138 stran napětí a plíživého děsu včetně nějaké té mňamózní gore scény, které utečou jako voda.

"Mysl je křehká. Křehká jako motýl. Ztrácí se ve strachu z neznámého. Mám podezření, že mnozí v této soupravě vozů se bojí. Vidím jim to na očích, ten strach, který cítí, když slunce začne zapadat."

KadetJaina
19.05.2023 4 z 5

Moje první setkání s Lucy Taylor a hned jsem si ji oblíbila. Zrnko se četlo samo a zkrátilo dlouhou chvíli. Překvapilo mě kolik diverzity byla autorka schopná vložit do roku 1873. A cestování přes prérie je pro mě originální téma, se kterým jsem ještě neměla tu čest. Ze Zrnek je asi spíš průměrná a nevím, jestli mi uvízne v paměti, ale rozhodně mě nalákala si konečně přečíst Vztek.

PosPol
17.05.2023 4 z 5

"Sledovala, jak padá z neumně postavené plošiny, pozorovala jeho groteskní pohyby, oči podlité krví a hřmotnou inkontinenci. Pod její lítostí a odporem se vzedmulo temné vzrušení. Jak snadné je zredukovat člověka na ubohou loutku zmítající se ve vzduchu."

Píše se rok 1873 a Ruth Abbott se zamiluje. Bohužel do špatného pohlaví a tak je nucena zostuzeně opustit rodné místo a připojuje se ke karavaně směřující na západ. Jenže prérie je vskutku nehostinné a prázdné místo a konvoj se začíná potýkat s jednou tragédií větší než druhou...

"Nejhorší je, když se modlíš. Jak víš, že tě poslouchá Bůh, a ne někdo jiný. Něco ti vstoupí do mysli, jak víš, že to není sám ďábel?"

Když se začnou ztrácet děti, lidé jsou rozezleni a přichází klasický fanatismus - je jedno, kdo bude potrestán, hlavně když budou moci někoho zabít! Jejich hněv se tak obrátí i proti sobě samým, včetně Ruth.

Máme tu další z krátkých Zrnek temnoty, opět bizarní, těžce uchopitelný, sotva uvěřitelný. Líbí se mi zakomponování příběhu do doby velkého Bílého muže a Indiánů, kdy divoký západ byl opravdu Divoký, smrad, špína a pot, poodhalení monster, jež se v lidech probouzí. Občas jsem bojovala s chováním a myšlenkovými pochody Ruth i dalších, proto 3,5/5 a budu se těšit na další Zrnka temnoty.

"S tím začala příšerná hostina, zarývání zubů do chrupavek a šlach přehlušilo jeho děsivé výkriřky, které včas utichly. Pak už následovalo volnější tempo, vyškrabávání očí, odhalení tajemství lebky - záblesk lesklého šarlatového mozku, rosolovitého embrya v lůně kosti."

666Jitka
13.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Edici Zrnka temnoty mám ráda hlavně proto, že se jedná o velice pestrý výběr kratších různotemných příběhů. Devátý kousek nás zavede na Divoký západ, kam se dostáváme spolu s hlavní hrdinkou Ruth Abbott, která utíká před konzervativní společností hledat své štěstí daleko od své rodiny. Na cestě se začínají dít podivné věci, ztrácejí se děti, jsme svědky tajemných rituálů i varování starého Mexičana. Postupně Ruth přichází zlověstným záhadám na kloub a nakonec také zjistí, kdo má všechny děsivé činy na svědomí. Náhle stojí před závažným rozhodnutím, jak naložit s nečekaným "darem", který by mohl zásadně změnit její dosavadní život.

Štítky knihy

satanismus Divoký západ horory

Autorovy další knížky

Lucy Taylor
americká, 1950
2022  79%Vztek a další příběhy
2023  72%Sklíčenost

Kniha Sklíčenost je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce54x
Chystám se číst19x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x