Soumrak Edenu přehled
Lucie Ortega (Navrátilová)
Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem, jehož příčina zůstává neznámá. Pravověrní z něj viní Heretiky a jejich zapovězenou magii, a napětí mezi oběma skupinami nebezpečně stoupá. Chrámová tanečnice Ada Efron žije posledních sedm let jako Pravověrná. Tají své heretické kořeny a snaží se zapomenout na to, že kdysi přísahala pomstu vrahovi svých rodičů. Když je však její identita prozrazena a její nový život se ocitne v troskách, Ada ví, že přišel čas odplaty. Dokáže zjistit, co se přesně stalo o Noci velké očisty, kdy její rodiče zemřeli? Stihne vraha najít, než v Edenu vypukne válka? A pokud ho najde, bude dost silná, aby ho porazila?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soumrak Edenu. Přihlašte se a napište ho.

Další kousek z pera skvělé české autorky. Četla jsem Světla, Tmu a toto a musím říct, že vše má něco do sebe a ač se mi toto líbilo nejméně, tak jde stále o skvělý počin. Pojďme se na to podívat trošku víc.
Ada je na začátku hodně emancipovaná, feministická, inteligentní žena, která přesně ví, co chce a co ne a jde si tvrdě za svým. To mi bylo neskutečně sympatické a říkala jsem si, že konečně máme hodně chytrou hlavní hrdinku. Ale pak se ukázal chlap a ejhle! Střemhlav do zbytečných situací, co on řekne, ať nedělá, tak dělá...a najednou z ní máme tuctovku.
Svět se mi neskutečně líbil. Krásně vysvětleno a popsáno. Fanatismus, zastaralé názory, že žena má být jen manželka a ploditelka - to m teda zvedalo mandle a myslím, že to byl autorky záměr. Nicméně bych snesla buď ještě větší hloubku, nebo dřívější akci. Takhle jsme dost klouzali po povrchu.
Samotný děj bych upřímně řadila do ya a překvapuje mě, že tam není. Předvídatelnost, naivita hlavní postavy, nějaká jemná romantická linka styl "chceme spolu být, nemůžeme spolu být"- za mě zkrátka ya.
Konec - miluju. Tam není co vytknout a autorce se opravdu povedl. Suma sumárum, knihu jednoznačně doporučuji, ale mému srdíčku bude blíž určitě série Světel.

Čteno v rámci štafety a zároveň moje první setkání s autorkou. Kniha se čte docela dobře, nutila mě k zamyšlení, lidstvo opakuje stále stejné chyby dokola, známe to. Moc mě teda nepřesvědčil vztah hl.hrdinky a anděla a konec mě vyloženě naštval, protože já jsem věčný romantik prostě.
„Společnost vedená ke slepé poslušnosti se tváří v tvář svým tyranům stávala bezmocnou.“
„"Není většího zvěrstva, než co dokáže člověk udělat člověku."“
„"Občas se ptám, jaký důvod jsem jim dala, aby mě tolik nenáviděli." "Od kdy lidi potřebují k nenávisti důvod?"“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Soumrak Edenu v seznamech
v Mé knihovně | 92x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
antiutopie, dystopie, kakotopie mytologie feminismus náboženský fanatismus andělé šikana česká fantasy pomsta diskriminace šovinismus boj za svobodu padlí andělé pro dospívající mládež (young adult) patriarchát rájAutorovy další knížky
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
2020 | ![]() |
2015 | ![]() |
Začátku jsem se trochu lekla. Obvyklý stav, když začínám číst novou autorku, nový svět. Vzhled knihy, prolog, rozdělení děje na části, názvy kapitol, u kterých byly komentáře nebo vzpomínky. Všechno v pořádku. Ve světě se mi líbilo hned. Tedy jeho rozdělení samozřejmě ne. Ale jeho popis. Všechno perfektně vyobrazené, snadné k představení. Taky proto, že autorka použila situace a stavy, které známe. Rozdělení společnosti na nadřazené muže a pokorné ženy. Případně na vysoko ceněné zaměstnání versus podřadné. A do toho všeho zapletla náboženství a magii. Vytvořila mix, ve kterém se dá ideálně stupňovat drama až k velkému finále. Hlavní postava Adeline se zdá být nejednoznačná postava, ale není. Jen vždycky neví, jak se dostat ke svému cíli. Plusem je, že neuměla všechno zázračně hned. A tady bych dala malinkatou výtku autorce. Ada si určí takový cíl, jde za ním přes hory a lesy a pak pích a je po všem? Ale je mi to fuk, stejně mi nebyla sympatická :-) V podstatě po všech postavách jsem jen tak klouzala a když byl někdo zabit, nezáleželo mi na tom. Myslím, že tenhle příběh byl spíše o duchovnu, o morálce a o životní náplni, o tom kde končí svoboda jednotlivce a kde začíná stádo. Nejlepší na tomhle příběhu je konec. Nikoliv proto, že už byl od Ady pokoj, ale proto, kam nasměrovala svoje kroky.