indyka indyka komentáře u knih

☰ menu

Pan primář v praxi Pan primář v praxi neznámý - neuveden

Humor, zmar a cynismus, skvělý začátek nového čtenářského roku. Pan primář opět nezklamal. Fanynkou roky, fanynkou stále a už se těším na trojku - realita našeho zdravotnictví zřejmě bude ještě dlouho spolehlivou múzou. Díky, autore!

01.01.2024 5 z 5


Tanec papírových draků 2: Hon Tanec papírových draků 2: Hon Petr Brožovský

Zpočátku mi dvojka přišla slabší než jednička, ale pak se vše správně rozjelo a začalo skládat do uceleného tvaru. Párkrát jsem zachytila stopy autorových slamových textů - ať už ty nápady použil podruhé vědomě či ne, coby fanynku žánru mě to potěšilo, stejně jako jiné více či méně skryté vtípky. Ale ty otázky, ty otázky! Jednu z nich jsem si kladla už v průběhu knihy, stejně jako jinou, autorem do seznamu nezahrnutou. Už jen kvůli nim by to chtělo trojku, prosím! Neboj, není to teplý a klidně to dělej, ale napiš nám trojku!

01.10.2023 4 z 5


Podezřelý Podezřelý Paulina Świst

Za mě nejslabší díl série. Postavy sympatické a zápletka zajímavá, ale těch náhod a nelogičností, kterými autorka tlačí děj vpřed, už bylo příliš.

25.09.2023 3 z 5


Komisař Komisař Paulina Świst

Baví mě, jak autorka zakomponovala do příběhu zdánlivě nevýznamné situace a informace z předchozího dílu. Radek je navíc můj oblíbenec - potěšilo mě tedy, že právě on přebral štafetu po Łukaszovi coby hlavní mužská postava. Jen je bohužel škoda, že to celé tak nějak šustí papírem a autorka si pomáhá "náhodami", aby příběh pošoupla tam, kde ho chce mít. I tak ale dobré čtení, těším se na další díl.

17.09.2023 4 z 5


Ještě je co ztratit Ještě je co ztratit Jan Těsnohlídek ml.

Ale jo, občas to zarezonuje, neříkám, že ne. Ty pocity jsou velmi autentické. Nicméně ne všechno, co padne na papír v rámci terapie sebe sama, je poezie - ani když to rozsekáte Enterem a vytvoříte iluzi veršů.

13.09.2023


Prokurátor Prokurátor Paulina Świst

Těžko se dávají hvězdičky, když sérií Prokurátor začínám až po Kolotoči a vím, že to autorka umí i kapku líp. Dále - nevím, zda je to překladem či originálem, ale občas mi ty věty dost šustily papírem. Nicméně kniha splnila, co jsem od ní očekávala - pohodové čtení na víkend, trocha napětí, trocha humoru. I přes sexuální scény bych román nenazývala erotickým.

03.09.2023 3 z 5


ADA ADA Jan Těsnohlídek ml.

Zajímavá novela. Styl psaní mi ne vždy úplně lahodil, ale obsah si mě snadno našel. Ani nepamatuji, kdy jsem naposledy četla takovou sondu do mužské nejistoty, zranitelnosti a pocitů nedostatečnosti a jestli je jedna věc, kterou mi kniha přinesla, je to právě toto. Stránek nemnoho, ale čtení intenzivní, síla prožívaných emocí snadno doputuje až ke čtenáři a není těžké se s nimi identifikovat. Tato autorova próza se mi líbila více než jeho básně a pokud někdo začíná s Těsnohlídkovým dílem, doporučila bych mu začít právě Adou.

28.08.2023


Násilí bez předsudků Násilí bez předsudků Jan Těsnohlídek ml.

Jako čtenářka, co si k poezii stále cestu hledá a co nemá potřebu se tvářit jako intelektuální znalec, z toho mám celkem rozporuplné pocity - silné pasáže s ryzím zoufalstvím, zmarem a rezignovaností jsou proloženy vatou typu "rozsekáme větu tlačítkem Enter a hned to vypadá víc umělecky". S některými myšlenkami rezonuji, s jinými méně, některé obraty si mě získaly a jiné ne. Brát toto dílo jako výpověď generace je za mě celkem nadnesené, ale něco to v sobě má a ráda zkusím další autorovu knihu.

27.08.2023


Chobotnice Chobotnice Paulina Świst

Přidávám se k těm, kterým se Chobotnice líbila více než Kolotoč. Ústřední pár mi přišel malinko nevěrohodný, ale byli mi oba výrazně sympatičtější než dvojice v prvním díle. Sem tam bylo náročné držet si orientaci kdo - s kým - koho zná apod., ale prostě jsem se smířila s tím, že to v hlavě neudržím :-D A obdivuju autorku, že se v tom zvládla nezamotat. Narážky na Česko či Slovensko potěšily středoevropské ego čtenářčino :-) Výborné dovolenkové čtení.

27.08.2023 5 z 5


Robinsoni a donkichoti Robinsoni a donkichoti Aleš Palán

Nemůžu si pomoci, třetí dílo Aleše Palána už mě neohromilo tolik, jako předchozí dvě, byť jsem si to vážně přála. Pan Palán ze svého umu nic neztratil (a fotky pana Cudlína dobarvily čtvrtou hvězdičku), spíše to přisuzuji výběru osobností. Mám problém vidět romantické záporáky v lidech s toxickým chováním a tady jich bylo na můj vkus nějak příliš. Zajímavost jejich životního příběhu bohužel nesmyla negativní dojem, který jsem z nich měla. Literární kvalitu si kniha drží, ale poprvé jsem se u Palánovy knihy těšila, až ji dočtu, místo abych si přála, aby byla nekonečná.

Na druhou stranu, rozhovor se Šimonem, kterého v brněnských ulicích občas vídám a jednou ho i zažila vystupovat, mě moc potěšil a třeba konečně seberu odvahu k básni na počkání - i kdyby jen proto, abych ho podpořila. Také mi přišlo, že mezi ostatními respondenty v knize Šimon tak nějak pozitivně vyčníval.

19.08.2023 4 z 5


Kolotoč Kolotoč Paulina Świst

Knihu jsem dostala zadarmo jako dárek k nákupu a podle hodnocení na internetu to není kdovíco, neměla jsem tedy velká očekávání. Nicméně - v rámci svého žánru, tedy oddechovka do vlaku - to bylo překvapivě dobré!

Jasně, občas ty situace a vztahy dost šustily papírem, navíc obě hlavní postavy mi byly krajně nesympatické a tak mě štvaly, že jsem jim ani trochu nefandila a doufala jsem, že z toho nevyváznou tak lehce. Vůbec jsem je nevnímala jako romantické hrdiny záporáky, jen prostě byly na pěst. Vulgarity mi nevadily a co se týče erotických scén - za mě té knize nic nepřidaly. Brát je jako "okořenění" mi přijde úsměvné. Coby účetní mě naopak mnohem víc zajímaly ty podvody s DPH, tomu já říkám koření :-D

I tak čtení Kolotoče beru jako dobře strávený čas na oddech, děj vtáhne, má spád, kniha se čte lehce a jako prostředek na vygumování hlavy po práci posloužila více než dobře.

13.08.2023 4 z 5


Deník Deník Édouard Levé

"Co tím chce autor říci?" - ptala jsem se sama sebe v průběhu čtení a nejsem si jistá, že jsem na to přišla. Možná to, že se ve světě vlastně děje pořád totéž, jen v trochu jiných barvách, nebo to, že události kolem nás protékají a jsou nahrazovány vždy o den čerstvějšími...a možná něco, co se mi nepovedlo odhalit, bohužel.

09.08.2023 3 z 5


Kocour, který zachraňoval knihy Kocour, který zachraňoval knihy Sósuke Nacukawa

Kočky mám ráda, knihy taky, ale četba tohoto dílka mi šla nějak ztuha... Má i nějaké zajímavé myšlenky, ale jinak jsem většinu času měla pocit, že čtu knihu pro starší děti či mládež a úplně jsem se s tím příběhem nepotkala.

31.07.2023 3 z 5


Klára a Slunce Klára a Slunce Kazuo Ishiguro

První beletrie, co jsem přečetla anglicky a zpětně hodnotím, že mi nějaké pointy asi sem tam proklouzly - ale pochytila jsem dost na to, aby ve mně Klára a Slunce zanechala velkou stopu. Zvláštní, melancholický příběh o člověku, lidství a přístupech k životu očima robotky, která se svět lidí uměle učí, aby mohla sloužit jako kamarádka těžce nemocné dívce. Spousta střetů, spousta podnětů k zamyšlení. Doporučuji k přečtení i čtenářům, co jinak sci-fi nevyhledávají, což je i můj případ. Na sci-fi je tam toho spousta (v budoucnosti možná až moc) reálného.

07.05.2023 5 z 5


Poslední máj Poslední máj Milan Kundera

Poezii nerozumím, Kunderu miluju, a toto holt beru jako dílo, které je součástí jeho autorské a životní cesty.

31.12.2022


Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Oceňuju upřímnost ve vážných pasážích, zvedám obočí nad těmi humornými (ten popcorn je starý kuchařský fór), ale hlavně - moc fandím zámeckým pánům v jejich snažení.

29.12.2022 4 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Nerada to říkám, ale Aristokratka nám nějak slábne. Jasně, zase jsem se u toho skvěle pobavila a k vaječňáku a cukroví je to četba jako dělaná, ale na mě už tam bylo trochu moc vaty. Jako odpočinkové čtení to poslouží stále výborně, víc bych od toho nežádala.

27.12.2022 3 z 5


Člověk zahrada širá Člověk zahrada širá Milan Kundera

Popravdě, vlastně mě baví sledovat vývoj osobnosti Milana Kundery v kontextu věku a dobových reálií. A to bez ohledu na básně - není o nich moc co říct a asi bylo řečeno vše.

30.11.2022


Měsíc nad Soho Měsíc nad Soho Ben Aaronovitch

Dojmy mám dost podobné jako u prvního dílu - skvělá forma a jazyk, horší zvládání gradace. Nicméně ráda jsem potkala staré známé a za čas si dám i pokračování.

17.11.2022 4 z 5


Tanec papírových draků Tanec papírových draků Petr Brožovský

Nikdy jsem nečetla Kulhánka ani Kotletu, vlastně ani moc jiné sci-fi, fantasy či akční kousky - ale jak jsem ráda, že jsem si přečetla Brožovského! I pro žánrem nepolíbenou čtenářku to bylo skvělé čtení. Postavy, humor, situace...vše si mě získalo už od první stránky. Jediné, s čím jsem nebyla na stejné vlně, byla gradace a přechod z jedné dějové etapy do druhé - trochu jsem se v tom ztrácela, což ovšem může být i chyba přijímače a nikoliv autora. Ráda sáhnu i po druhotině, bude-li.

(Editora/redaktora/korektora vytahat za uši, těch několik textových nedokonalostí dost bije do očí a je to škoda.)

21.10.2022 4 z 5