Ibišekk Ibišekk komentáře u knih

☰ menu

Jsem zlomená Jsem zlomená Tahereh Mafi

Druhý díl série dočten a já ihned chci ten třetí. Sice se první polovina trochu táhla, ale i tak skvělý.

07.04.2024 4 z 5


Bílé noci Bílé noci Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Hezký, smutný a rychlý příběh, nemám co vytknout.

26.03.2024 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Slova ani nemohou popsat, jak moc je tohle jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla, fakt že jo.

21.03.2024 5 z 5


To jediné, co na světě zbývá To jediné, co na světě zbývá Erik J. Brown

Skvělé. Nic jiného k tomu dodat nejde. Jednoduše se to četlo, nic tam nebylo příliš zdlouhavé, nic tam nebylo příliš absurdní, prostě to bylo skvělý. Rozhodně se chystám sehnat druhý díl, co vyjde tenhle rok (doufejme). A jediný co bych vytkla je ten přebal, který mi vůbec barevně nesedí do knihovny :(. Doporučuji všem věkovým skupinám fakt že jo.

25.02.2024 5 z 5


Poslední stanice Poslední stanice Casey McQuiston

Jako já nevim. Po RW&RB jsem si myslela, že tohle bude stejně dobrý, ale něco tomu prostě chybělo. Příběh se neuvěřitelně táhl, celé mi to moc nedávalo smysl a v posledních asi 100 stránkách jsem četla jen dialogy z toho, jak moc mě to nebavilo.
A taky jakože strkání si jazyky do krku několik minut, když je plný metro lidí? *cries*

28.01.2024 2 z 5


První, kdo na konci zemře První, kdo na konci zemře Adam Silvera

2,5 hvězdiček.
Už první díl jsem neměla tolik v lásce a nevím, jestli tenhle považovat za lepší nebo horší. Přišlo mi to úplně stejný jak první díl jen s jinejma postavama a v jinej časovej úsek. Nesnáším “rushed romance“ nebo jak to nazvat a proto se mi to asi tolik nelíbí. Chápu, že se to může spoustě lidem líbit ale prostě to nebylo pro mě.
Taky se mi moc nelíbil styl toho, jak to bylo napsaný, ale nevím, jestli obviňovat autora nebo překladatelku. A ve spoustě momentech jsem dostala second hand embarrassment.
Asi to bude knížka, kterou si prostě dám do poličky a už jí nikdy nevytáhnu.

03.01.2024 2 z 5


Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

Další knížka, nad kterou snad budu přemýšlet do konce života.
Nevím, jak to je napsané v originále, ale překlad je naprosto nádherný. Příběh je propracovaný a četlo se to strašně dobře. Nejsem si jistá, jak moc si autorka děj vymýšlela (ve škole jsme se o tom učili, ale já si vzala sluchátka a neposlouchala, abych nedostala spoilery).
Přidávám jí do mé sbírky nejoblíbenějších knih, které vždy budu a nikdy nepřestanu doporučovat. Na konci mi pár slziček upadlo, ale to mi je jedno.
Nádhera prostě.

08.12.2023 5 z 5


Jsem roztříštěná Jsem roztříštěná Tahereh Mafi

Normálně nečtu fantasy a straight romance, ale spoustu lidí říkalo, že je ta knížka dobrá, tak jsem po ní sáhla. A popravdě se mi to líbilo.
Četla jsem to v angličtině, takže nedokážu posoudit, jaký je český překlad, ale angličtina je tu lehká, tak to doporučuji.
Má to hezký příběh a postavy mi byly sympatické. Jen mně trochu mrzí, že tam moc nepopisovali, co se vlastně se světem stalo. Jen nějaká poznámka sem poznámka tam, ale nikde žádný opravdový popis, takže balancuju mezi 3 a 4 hvězdami.
Ale jinak doporučuji pro rychlé počteníčko,

26.11.2023 4 z 5


Letní bouřky Letní bouřky Eva Pospíšilová

Celkem zklamání mi přišlo. 1,5 hvězd.
Zaujala mě hned ta obálka a mělo to i tak hezký popis a recenze, tak jsem se na to doslova těšila. Dostala jsem ale knihu, kde jsou obě postavy 200 stránek úplně bez mozku.
Dialogy, které se týkali vyznávání lásky, a vtípky mi přišli hloupoučké až skoro trapné. Jak Paulie tak i Floyd se na jedné stránce mají úplně strašně rádi a pak najednou otočíte stránku a totálně se nenávidí.
Posledních asi 30 stran jsem se nutila, abych to dočetla. Jejich naprosto nesmyslné a dětinské chování mi lezlo na nervy. Podle mého věku bych pravděpodobně měla být cílovka, ale já bych to doporučila mému 12-13 letému já.
Celkově mám takové smíšené pocity. Asi chápu, že se to spoustu lidem líbí, ale nejraději bych si nechala vrátit peníze.

20.11.2023 1 z 5


Neviditelný nepřítel Neviditelný nepřítel Ken McClure (p)

Moc už nečtu takový typ knih, ale tohle je výjimka. Moc se mi to líbilo a doporučuji.

10.11.2023 4 z 5


Dívka s pomeranči Dívka s pomeranči Jostein Gaarder

Paní v knihovně mi jí doporučila a jsem za to ráda. Bylo to hezky napsané a všechno prostě hezký. Dojemný příběh a rozhodně doporučuji.

10.11.2023 4 z 5


Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Přečteno jako povinná četba a nemohla jsem si vybrat lépe. Příběh mě dojal a rozplakal. Obecně fakt ze srdce nesnáším knížky psané před dlouhou dobou, ale když už najdu výjimku, tak je to fakt dobrá kniha.
Rychle se to četlo, bylo to hezky napsané, nic se zbytečně neprotahovalo,... rozhodně doporučuji.

10.11.2023 5 z 5


Poslední bitva Poslední bitva Erin Hunter

Jakožto milovnice Zákona Smečky, jelikož jsem na téhle sérii v podstatě vyrůstala, mě tenhle díl zasáhl. Na konci mi dokonce ukápla slzička.
Všech 12 dílů Zákonu Smečky nikdy v životě nepřestanu doporučovat.

10.11.2023 5 z 5


Oba na konci zemřou Oba na konci zemřou Adam Silvera

Dala bych 3,75 hvězdiček, kdyby to šlo.
Knížka má zajímavý příběh a postavy jsou hezky napsaný. Ale vztah mezi Rufusem a Mateem mi přišel suchý. Jelikož se znali sotva 24 hodin, tak jsem mezi nimi necítila žádný pouto. I tak ale doporučuji přečíst, protože příběh je celkově dojemný a hezký. Jsem jen háklivá na vztahy, ve kterých nic necítím.

10.11.2023 3 z 5


Srdce smečky Srdce smečky Bobbie Pyron

Četla jsem to před více než šesti lety, ale doteď mám ten příběh v hlavě. Nádherně napsaný a ten fakt, že je to podle skutečných událostí, dodává knize další plus. Dojemný příběh malého Ivana, který zničehonic přijde o matku nejde nedoporučit. (A jakožto milovnice psů tu knihu mam ráda o dost více)

10.11.2023 5 z 5


Vánice Vánice Flint Maxwell

Dobrá krátká rychlovka. Příběh byl celkově hezky vymyšlen a jako horor to bylo tak průměrné. Více než 3 hvězdy dát ale nemůžu.
Jestli jste nějací velicí vášnivci hororů, tak tohle asi přeskočte. Pokud si ale chcete trochu ulevit a přečíst si krátký strašidelný příběh, tak to celkem doporučuji.

10.11.2023 3 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Knihu jsem četla dávno před filmovou verzí a knížka se mi líbila o dost víc.
Celkově je to hezky napsaný, postavy dobrý, prostřední super. Dynamika mezi Alexem a Henrym byla taky dobrá. Četla se i hodně rychle, měla jsem dočteno za necelé dva dny. Doporučuji.

10.11.2023 4 z 5


Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Koupila jsem knihu až po filmu a musím říct, že se mi líbilo oboje. Pokud ale uvažujete o koupi knížky v angličtině, doporučuji spíš v češtině. Autor píše poměrně složitou angličtinou. Sama se považuji za vcelku dobrého angličtináře, ale tohle bylo nad můj level.
Bylo to ale hezky napsaný, konec se mi líbil asi nejvíc. Celkově mohu doporučit jak film tak i knihu. Dobré rychlé počteníčko.

10.11.2023 4 z 5


Zlomky nekonečna Zlomky nekonečna Adéla Rosípalová

Asi začnu více číst od českých autorů.
Všechno se mi na tyhle knížce líbilo. Postavy, prostředí, styl psaní, obálka,... Byla i pro mě perfektně dlouhá a konec mě dojal. Přišlo mi, že tam nebyly žádné trapné scénky či rozhovory. Vztah mezi Erikem a Mattem je fakt nádherně napsanej.
Ani jednu věc bych nevytkla, na sto procent doporučuji.

10.11.2023 5 z 5


Léto mezi řádky Léto mezi řádky Alena Štraubová

Knížka mě zaujala obalem, tak jsem si jí hned vzala. Mamka na mě sice koukala divným pohledem, ale to mi bylo jedno.
Hezky a rychle se to četlo, musela jsem nedobrovolně přestat číst, abych to nedokončila za jedno sezení. Postavy byly hezky propracované a popsané. Možná bych ocenila, kdyby kniha byla delší, ale i tak se mi to líbilo.
Strhávám ale jednu hvězdu za ten konec, který byl až moc pohádkově nereálný. Ale jinak doporučuji,

10.11.2023 4 z 5