První, kdo na konci zemře

První, kdo na konci zemře https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512912/bmid_prvni-kdo-na-konci-zemre-ghv-512912.png 4 66 18

Večer před tím, než má být spuštěna Hodina smrti, mají všichni jedinou otázku: dokáže nová služba vážně předvídat něčí smrt, nebo je to jen propracovaný kanadský žertík? Orion Pagan čekal celé roky na to, až mu někdo řekne, že zemře. Má vážnou srdeční chorobu a k Hodině smrti se přihlásil, aby věděl, co ho čeká. Valentino Prince začíná v New Yorku nový život. Má před sebou dlouhou a slibnou budoucnost a k Hodině smrti se přihlásil jen proto, že jeho sestra-dvojče málem zemřela při autonehodě. Orion a Valentino se setkají na Times Square a okamžitě si hluboce porozumí. Ale když zemi obletí první vlna telefonátů oznamujících smrt, jejich životy se promění navždy - jednomu z nich se telefon rozezní a druhému ne. Ačkoli si ani jeden z nich není jistý, jak den skončí, vědí, že ho chtějí strávit spolu.... i když to znamená, že jim rozloučení zlomí srdce.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The First to Die at the End , 2022


více info...

Přidat komentář

whiolet
20.02.2024 3 z 5

Bohužel mi asi nesedl styl psaní, jelikož jsem se za boha nemohla začíst a knihu si užít.
Příběh byl pro mě málo uvěřitelný a pak se tlačilo až moc na pilu, ach jo, mělo to dobrý potenciál,ale kniha jako celek mě moc nezaujal,i když se hlavní hrdinové dost snažily.

Ibišekk
03.01.2024 2 z 5

2,5 hvězdiček.
Už první díl jsem neměla tolik v lásce a nevím, jestli tenhle považovat za lepší nebo horší. Přišlo mi to úplně stejný jak první díl jen s jinejma postavama a v jinej časovej úsek. Nesnáším “rushed romance“ nebo jak to nazvat a proto se mi to asi tolik nelíbí. Chápu, že se to může spoustě lidem líbit ale prostě to nebylo pro mě.
Taky se mi moc nelíbil styl toho, jak to bylo napsaný, ale nevím, jestli obviňovat autora nebo překladatelku. A ve spoustě momentech jsem dostala second hand embarrassment.
Asi to bude knížka, kterou si prostě dám do poličky a už jí nikdy nevytáhnu.


johi_murasova
20.12.2023 4 z 5

Že to nebude veselé čtení, je jasné už od momentu, kdy se kouknete na (mimochodem nádhernou) obálku. První díl jsem četla v roce 2019 a doteď si pamatuju pocity, které jsem u čtení, potažmo po přečtení cítila a u téhle to nebylo jiné.
Do knihy musíte jít s tím, že víte, že tam někdo zemře. Bude to nejspíš někdo z hlavních postav a bude to bolet. Vás. A možná i hrdinu, kterého se to bude týkat.
Postavy jsou úžasné, milé, hodné a napsané tak, aby vám byla jejich smrt líto.. Hlavní zápletku jsem nečekala a posledních 60 stran jsem četla s otevřenou pusou, a tváří plnou slz.
Recenzi píšu pár hodin po dočtení a pořád se z toho vzpamatovávám. Smrt je nečekaná a hlavně není fér. Nehraje se na to, jestli jste právě začali život svých snů, nebo jestli žijete pod mostem. Bohužel i mě se letos odehrála jedna nepříjemná smrt, která neskutečně bolí. A tak si dovolím říct, že mě ta kniha opravdu zasáhla.
Pamatujme si proto prosím, hlavní message; užívejme si každý den, užívejme si momenty s našima nejbližšíma a hlavně, užívejme si život, dokud máme tu možnost.

Mala-liska
27.10.2023 4 z 5

kniha je velice čtivá a i přes to, že člověk ví kam příběh směřuje konec zabolí i zahřeje u srdce. Ke konci knihy je zřejmé že život by se měl žít dokud to jde.

Janamed
27.10.2023 5 z 5

Silverův prequel je snad ještě lepší! YA román První, kdo na konci zemře vyniká především sofistikovanějším zpracováním, které tkví ve smysluplném nenásilném provázání s předešlých románem. Záměrnost je zde vyloženě vyžadována! Oba queer romány zastupují vlastní příběhy ztracenců, a i přečtením jednoho, není nutné číst ten druhý či naopak. Myšlenku nesou stejnou, jenom prequel čtenáři nabízí něco navíc, a to Death-Cast launching, jenž mi v původním prvním románu chyběl. Nic proti ničemu, ale ladí jim to fakt dobře. Autor píše poutavě, svěže a velmi kvituji, že je hlavní dějová linka protkaná i jinými minipříběhy, které těžké téma ohlášené “mladé, sice trošku táhlé (malá výtka), smrti odlehčí a postupně tak navazují na hlavní příběh. Na Silverovi je super, jak okatě píše pro “mladistvé. Já jsem spokojená!

-knihomolka-
20.10.2023 3 z 5

Četlo se to dobře, ale první díl byl lepší.

Bětuu
11.10.2023 5 z 5

Knihu jsem četla tři týdny, protože byla fakt skvělá, lepší než první díl.. hlavní dva hrdinové mi tak přirostly k srdci a posledních 40 stránek se neobešlo bez slz. Mám ještě něco dodat?

Gaara1
22.09.2023 5 z 5

O trochu slabší než první kniha, možná to dělal Orion, který celý příběh mluvil sprostě, přišlo mi to docela rušivý. Jinak super, dva sympaťáci, kteří se náhodně potkají ve městě a přihlásí se k Hodině smrti, která poprvé uvede svojí službu pro svoje předplatitele, že umřou. Mobil zazvoní a čas běží.

katynka78
18.09.2023 4 z 5

Knihy, kde je hlavním tématem smrt a to v takové fantazijní podobě, mám ráda. Tyto příběhy totiž dávají prostor k filosofování, nutí vás se nad spoustou věcí zamyslet a ne to slupnout jako malinu.
První, kdo na konci zemře je právě takovým počinem a jsem ráda, že jsem si jej koupila.
Hodina smrti, která tady hraje hlavní roli, má poskytovat jistotu, že se ten daný den nemusíte bát, že zemřete, protože vám nezavolala. A když vám zavolala, tak víte, že nastal váš soudný den a máte tak možnost vypořádat si své věci, rozloučit se a nebo třeba stihnout to, co jste ještě neprožili, ale toužíte prožít.
Jenomže tady nejsme v Oba na konci zemřou, kde už je to zajeté a lidi tomu už věří, ale jsme na úplném začátku. Hodina smrti teprve začíná a to znamená, že se mohou vyskytnout chyby a lidi samotní ještě neví, jak to funguje a jak se k tomu mají postavit.
Ústřední postavy jsou Orion, jehož srdce je nemocné a on čeká na transplantaci a Valentino, který přijíždí do New Yorku plnit si sny.
A právě kolem nich se odvíjí hlavní dějová linie plus pak pár odboček, které spolu souvisí.
Musím říct, že se mi tato kniha líbila víc než ta první. Přišla mi taková něžnější, plná naděje a lidskosti.
Obsahuje plno dalších témat, nad kterými se můžete zamyslet a to se mi opravdu líbí, to mé srdce plesá stejně jako to Orionovo a Valentinovo. Ale hlavně je to příběh lásky, takže když nebudete chtít filosofovat, tak se nechte unášet tim, co vám láska a naděje dokáží dát. A to je to hlavní.

Juls125
17.08.2023 5 z 5

(SPOILER) na tuhle knizku jsem cekala minimalne rok od doby co jsem precetla prvni dil. Miluju styl psani a knizku jsem precetla za dva dny, nedalo se od ni odtrhnout. Jen si nachystejte fakt hodne kapesnicku stejne jako na dil prvni, postavy byly velice sympaticke, libilo se mi propojeni s Mateem a Rufusem z dilu prvniho. Je mi moc lito Pazita a Glorie, ale nejhorsi byl teda konec. Knizka stoji za precteni a Silvera se pomalu ale jiste stava jednim z nejoblibenejscih autoru

theatea
09.07.2023 5 z 5

Jestli mi první kniha rozcupovala srdce na kousky, tahle je zase spojila, pak rozervala, zadupala do země a zapálila. A stejně jsem si to užila.
I když je konec napsaný už v názvu knížky, stejně pořád tak trochu doufáte.

Po celou dobu čtení jsem přemýšlela, jestli bych si Hodinu smrti taky předplatila a vedla jsme o tom debaty s lidmi kolem sebe, což taky doporučuji.

Rozhodně si knížku přečtěte, jen si připravte krabici kapesníčků.

Spojenc
07.07.2023 5 z 5

Mě tento díl bavil o mnoho více než ten první. Postavy byly o dost sympatičtější.

Mikoláška
07.07.2023 5 z 5

Stejně silný zážitek jako při čtení "Oba na konci zemřou". Mít tolik síly a tolik odvahy změnit zásadní věci ve svém životě, a nenechat to až na zítra, až na pondělí, až příště nebo až na někdy..... Chcete něco změnit? Tak to změňte, nikdo jiný to za Vás neudělá, musíte sami chtít.... a nezapomeňte žít, žít teď, nikoliv až potom.....

kalinkacz
22.06.2023 5 z 5

Adam Silvera patří mezi mé nejoblíbenější young adult autory. Jeho kniha Oba na konci zemřou patří mezi mé TOP 3 heavy contemporary, po ní jsem četla ještě More Happy Than Not a History Is All You Left Me a ty byly taky skvělé. Jeho fantasy Syn nekonečna mě tolik neoslovila a tak jsem čekala na jeho další heavy contemporary...
Když přišlo oznámení, že vyjde prequel k Oba na konci zemřou s názvem První, kdo na konci zemře a navíc bude mít 500 stran, tak jsem se lekla... Bála jsem se, že to nebude ono a že bude příběh natahovaný. Strach byl ale zbytečný!
Děj knihy se odehrává v New Yorku, kde je poprvé spuštěna Hodina smrti, která informuje jednoho z našich hlavních hrdinů, že daný den zemře... Oba kluci se znají krátce, ale rozhodnou se den strávit společně.
První, kdo na konci zemře je nádherný, dojemný a emotivní příběh, který nejde odložit. Nemá žádnou výplňovou pasáž a skvěle dokresluje celou funkci a vznik Hodiny smrti.
Maximálně doporučuju! Adam Silvera píše knihy, které překračují žánr young adult a mají každému čtenáři co předat.

bara-offici
10.06.2023 3 z 5

Podle mě o něco slabší jak první kniha, ale bavilo mě jak se všechno hezky propojovalo až jsem skoro nemohla uvěřit, kolik náhod a neuvěřitelných příhod se vlastně stalo. Příběh byl ale čtiví a originálně vymyšlený.

Marekh
01.06.2023 4 z 5

Jedná se o YoungAdult dystopii, LGBT. Příběh se z převážné části odehrává v New Yorku a Manhattanu.

Hlavními postavami jsou chlapci ORION a VALENTINO, kteří se seznámí na akci, která se jmenuje HODINA SMRTI. Lidé, kteří se přihlásí do Hodiny smrti, můžou očekávat, že je budou kontaktovat operátoři, kteří jim sdělí, v který den zemřou. Neřeknou jim hodinu úmrtí ani jakým způsobem zemřou. Hodinu smrti založil JOAQUIN ROSA, který nechce prozradit, jakým způsobem hodina smrti funguje, což si myslím, že je škoda, že to není v knize vysvětleno. Orion a Valentino se zaregistrují do Hodiny smrti. Orion a Valentino mi byli sympatičtí. Povahově byli sice odlišní, ale vzájemně se doplňovali. Bylo to jejich osudové setkání.

Kniha má 5 částí, kapitoly jsou krátké. Kniha je vyprávěna z různých úhlů pohledů hlavních postav. Kniha se odehrává během jednoho dne.

Čtenář se při čtení knihy může zamyslet, jestli by chtěl vědět, v který konkrétní den zemře. Někomu to může připadat přitažené za vlasy, morbidní, jiní lidé v tom můžou vidět příležitost, jak se vypořádat se svými záležitostmi a třeba prožít poslední chvíle života naplno. Dělat věci, které by za jiných okolností nedělali. Osobně bych nechtěl vědět Hodinu smrti a patrně bych se děsil každého vyzvánění telefonu, protože bych si myslel, že můj čas se blíží ke konci.

Celkově se kniha četla dobře. Je pravda, že zpočátku jsem si říkal, jestli tato kniha bude to pravé ořechové pro mě, poněvadž nejsem cílová skupina, ale nakonec jsem se do knihy začetl. Autor v románu poukazuje také na nerovnost práv gayů. Závěr byl hodně napínavý. Určitě bych si přál jiný závěr.

Kniha má pěknou obálku. Občas jsem v textu nalezl překlepy a věty, které mi nedávaly smysl. Naštěstí těchto chyb nebylo mnoho.

kneslova
27.05.2023 4 z 5

Nejsem cílová skupina, knihu jsem četla náhodou a je celkem čtivá , zajímavé fantasy

Iva095
09.05.2023 5 z 5

Stejně jako Oba na konci zemřou tak i tato kniha mě absolutně dostala. Respektive příběh Valentina a Oriona. Už od jejich seznámení jsem tak nějak tušila co se stane, ale i tak jsem si jejich příběh užívala a doufala jsem, že konec dopadne jinak. Máme tu i první seznámení s malým Mateem a Rufusem což jsou hlavní postavy s knihy Oba na konci zemřou. Knížka se krásně četla, příběh plynul neuvěřitelným tempem.
Doporučuji.

"dokud existuješ budeš dál dýchat. A když dýcháš, jednoho dne budeš zase žít"

"Lidem, který tě nechtějí vidět šťastnýho, nic nedlužíš."

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie homosexualita láska smrt LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Adam Silvera
americká, 1990
2018  80%Oba na konci zemřou
2019  73%Co když jsme to my
2021  65%Syn nekonečna
2023  85%První, kdo na konci zemře
2023  84%Pořád jsme to my

Kniha První, kdo na konci zemře je v

Právě čtených1x
Přečtených72x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce78x
Chystám se číst99x
Chci si koupit37x
dalších seznamech3x