Vánice

Vánice https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485123/bmid_vanice-NY2-485123.jpg 3 139 38

Bílá tma série

1. díl >

Nastal konec světa. A všechno začalo jedinou sněhovou vločkou. Po tragické nehodě v práci netouží Grady Miller po ničem jiném než před vším utéct. To se mu podaří se dvěma nejlepšími přáteli, Stonem a Jonasem. Všichni tři na chvíli opouští svůj každodenní život, v němž si každý zažil své, a vydávají se na dovolenou na jih k jezeru Prism Lake, kam spolu každý rok jezdívali jako děti. Teď mají na celý prosluněný víkend jediný plán: pít, grilovat a odpočívat. Když se však celý východ Spojených států ocitne kvůli obrovské sněhové bouři pod metrovými závějemi, které přeruší dodávku proudu, a cesty přestanou být sjízdné, jejich plán je v troskách. Bezstarostná dovolená tří přátel se promění v boj o holý život. Musí spojit síly, aby z celé situace vyvázli. Venku totiž nevládne jen chlad… Ale také cosi zlověstného…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Snow , 2020


více info...

MartinaCh27
MartinaCh27
03.03.2024 4 z 5

"Vánice" od autora Flinta Maxwella je dojemný a napínavý příběh o přátelství, přežití a odvaze v tvrdých podmínkách, kdy nastal konec světa. Po tragické události Grady, Stone a Jonas opouštějí svůj každodenní život a vydávají se na dovolenou k jezeru Prism Lake, kde kdysi trávili bezstarostné léto jako děti. Avšak jejich plány jsou narušeny obrovskou sněhovou bouří, která změní jejich dovolenou v boj o přežití.

Flint Maxwell mistrně vykresluje atmosféru zoufalství a nejistoty, která postupně ovládá tři přátele, když se ocitnou uvězněni pod metrovými závějemi. Jejich boj o holý život a snaha o přežití poskytují čtenářům napínavé a emotivní čtení, které je nechává přikovány ke stránkám knihy až do samého konce.

vikaa
vikaa
16.02.2024 2 z 5

Knihu jsem přečetla skoro na jeden zátah, ale jen proto, že byla tenká a vlastně to byla taková dlouhá povídka. Mám ráda apokalyptickou literaturu a boj o přežití, ale tentokrát se to podle mě autorovi nepovedlo. Kniha byla opravdu moc jednoduchá a napsaná školským slohem. O hrdiny jsem se vůbec nebála a napětí a strach nefungovaly tak, jak by v hororu fungovat měly. Vlastně mě ani nezajímá, jak to dopadne. Další díly číst rozhodně nehodlám a hodnotím dvě a půl hvězdy.


Ibišekk
Ibišekk
10.11.2023 3 z 5

Dobrá krátká rychlovka. Příběh byl celkově hezky vymyšlen a jako horor to bylo tak průměrné. Více než 3 hvězdy dát ale nemůžu.
Jestli jste nějací velicí vášnivci hororů, tak tohle asi přeskočte. Pokud si ale chcete trochu ulevit a přečíst si krátký strašidelný příběh, tak to celkem doporučuji.

Mamka_cte
Mamka_cte
30.09.2023 3 z 5

Jednohubka, která nezklame. Škoda, že jsem knihu nečetla až v pořádné zimě s kakaem v ruce.

Toto je zase kniha, která končí otevřeným koncem, ale ještě štěstí, že má kniha pokračování, jinak bych byla vážně naštvaná. Jsem tedy zvědavá, jak tento příběh plný děsivých postav a obrovského pavouka bude pokračovat.

Kniha je sice zařazená v žánru hororů, ale na můj vkus zas tak strašidelná nebyla, až na pár míst spíše napínavý příběh.

Co mě opravdu štvalo bylo to, že autor dokola opakoval, že se blíží něco zlého a že šťastné období brzo skončí. To hodně ubíralo na kvalitě příběhu. Jinak jsem byla s celkovým příběhem docela spokojená a za jeden večer bylo přečteno.

Kvůli otevřenému konci si určitě musím přečíst další díl, ať vím jak všichny postavy dopadnou a jak bude zima a sníh pokračovat.

Adel.007
Adel.007
24.09.2023 4 z 5

Za mě tahle kniha byla opravdu hodně dobrá. U téhle knihy jsem se i zasmala. Fakt vynikající příběh ale jinak na konci to mě fakt dostalo ten pavouk ? Co to jako bylo?

klmonkaa
klmonkaa
24.08.2023 odpad!

Zdá sa mi, ako keby spisovateľ mal nejakých 10 rokov a nevedel, ako spracovať zaujímavý nápad.. Nič moc teda. Žiadne poriadne popisy, všetky postavy sa správajú nelogicky a miestami až retardovane, každá drobnosť, ktorá sa udiala, je nezmyselne rozpísaná na veľa strán, čím vlastne spisovateľ niečo, čo sa mohlo zmestiť na dve A4ky, rozpísal do formy celej knihy. Má to mať dve pokračovania. Nemienim si ich kupovať, boli by to peniaze vyhodené do vzduchu, radšej si ich požičiam a skúsim, či v ďalších pokračovaniach spisovateľ dosiahol veku 11 a 12 rokov...

Sammy.Boy
Sammy.Boy
27.07.2023 5 z 5

Parádní mysteriózní jednohubka, kterou člověk bez problému zdolá během jednoho večera. Ideálně pod dekou a se šálkem horké čokolády. Příběh se sice odehrává během léta, ale s příchodem zlověstné VÁNICE navodí tu správně mrazivou atmosféru. Už se klepu na pokračování!

MichelleKing
MichelleKing
24.06.2023 1 z 5

Velká chyba při koupi této knížky.
Páchne to puberťáckým psaním a až do 70 % knihy se neděje doslova nic kromě náctiletých dialogů mezi dospělými chlapci. Postava Gradyho neustále varuje, že se stane něco špatného.
Napětí, strach, vývoj postavy... to vše chybí. Vím, že to má být novela, ale stejně...
Přečtěte si něco lepšího. Tato kniha vás některé zdrtí.

HockeyGirl
HockeyGirl
14.05.2023 3 z 5

Slabá knížka, která se četla sama. Trochu přitažené za vlasy, ale člověk nikdy neví, jestli nemůže taková situace nastat po celém světě. Knížka byla tenká a napínavá. Škoda, že ten konec byl tak otevřený, takže nevíte, jak to pokračovalo dál. Přesto jsem dala nižší hodnocení, 3* protože sice se mě knížka četla sama a byla dobrá, ale četla jsem už i lepší knížky na podobné téma.

evin84
evin84
26.04.2023 5 z 5

Nutně potřebuji druhý díl.. Kniha byla velice čtivá a jsem zvědavá jak to vše dopadne.

Hope80
Hope80
08.04.2023 5 z 5

Na začátku jsem si říkala,že to bude takový slabší nadpřirozený horor, ale pak to začalo být čím dál napínavější, zajímavější a strašidelné :) musím říct,že jsem hodně rychle změnila názor a teď musím ještě rychleji koupit druhý díl. Tento žánr často nekupuji, ale tahle kniha mě mile překvapila a těším až budu číst další díl.

Leena
Leena
14.02.2023 2 z 5

Připadalo mi, jako kdyby to napsal 15letý kluk, sorry.
Moc mě to neoslovilo, již ohrané téma, které se opakuje v několika knihách.
Další díl si nekoupím.

Belanna
Belanna
03.02.2023 4 z 5

Vůbec si nemyslím, že je to špatná knížka, naopak.
Čtivý a povedený úvod do příběhu, který bude následovat.
Když začínáte sledovat seriál, také neděláte závěr hned u prvního dílu :)
Ich forma pomáhá lépe se vžít do situace a pocitů Gradyho a chvílemi cítíte stejný chlad a slyšíte vichřici i volání.
Jsem zvědavá na další díl.

Amitiel76
Amitiel76
01.02.2023 4 z 5

Teprve po přečtení knihy jsem zjistila, že už je na světě druhá část :-)
A já se tady rozčiluju, co je to zase za dílo, že je takhle useknuté. Bez jakéhokoliv vysvětlení, co vlastně vánici způsobilo, a zda takové hle počasí panuje opravdu po celém světě. No, teď už můžu být klidná. Druhá část nám jistě objasní víc....
Teď tedy k hodnocení. Jako horor to na mě tedy nepůsobilo. Ale atmosféra z toho sálá opravdu ledová a tísnivá. Nechtěla bych tam být s nimi. I když...za mými okny sněhová vánice, dvacet čísel sněhu, bílá kam se podíváš. Ideální atmosféra pro četbu této knihy. Brrrr....jak já nesnáším zimu!!
Skvěle vystavěný příběh. Sympatické postavy tří kamarádů. Rychlý spád a žádná hluchá místa. Za mě fajn čtení. Jediné co mi vadilo, byly Gradyho komentáře, ve kterých dopředu prozrazuje, co bude následovat. K čemu dojde. To si mohl odpustit :-)
Jinak hodnotím čtyřmi hvězdičkami

LuckaLO
LuckaLO
17.01.2023 4 z 5

Knihu jsem si koupila hlavně kvůli obálce, ta se mi moc líbí.
Autor píše trochu kostrbatě a často vyzradí děj dopředu, což je škoda. Ale jinak mě to celkem bavilo. Jestli hledáte knížku, u které není třeba moc soustředění, přemýšlení, prostě oddychovku po náročném dni, je tohle to pravé. Druhý díl Temná zima se povedl o trochu víc.

Carolxc
Carolxc
28.12.2022 2 z 5

Abych začala něčím kladným, tak je to čtivost - autorův styl psaní mi nevadil. Četlo se to dobře, ačkoliv bych řekla, že jsou autoři, kteří píší zajímavěji.
Autor udržel sice mou pozornost natolik, abych došla, až dokonce, ale s koncem knihy nemám nutkání koupit nový díl. Nevím, jestli ony záhadné bytosti tam venku jsou tím dostatečným důvodem pro pokračování v příběhu, abych zjistila v dalších dílech, co jsou zač. Asi bych chtěla více setkáních s nimi, než se mi dostalo.
Celá kniha neměla to správné napětí, ani spád, natož děsivé momenty.
I když mě jen tak žádná kniha nedokáže vyděsit. Vánice mě nedokázala, ani znepokojit.
Asi jedna postava z celé knihy mě dokázala zaujmout natolik, aby mě zajímal její osud, ale je to dost málo, abych pokračovala.

Teď možná zaběhnu trochu do spoilerů, ale ve zkratce mi v knize vadilo hlavně to, že autor prozrazoval děj předem.
A jak jsem uvedla v předchozích slovech, největší problém pro mě byl ten, že autor Vám předem prozradí děj knihy. I v případě, kdybyste si nepřečetli anotaci, hlavní hrdina Vám toho prozradí dost dopředu a tím Vám vezme právě ten moment překvapení a pokud jde o smrt postavy, tak je to už problém. Já to tak vnímala a bohužel pro mě to byla celkem velká překážka. A když přišlo na smrt postavy, tak mi to bylo jedno a to, že já většinou smrt postav prožívám.

Třeba se ke mě další díl nějak dostane, ale to, jestli chci s touto sérií pokračovat, si musím ještě rozmyslet. Nebyla to špatná kniha. Mám knihy, které jsem nedočetla, což se u Vánice nestalo. Jen jsem nebyla do příběhu tolik ponořená, abych na jejím konci byla nadšená a řekla si wow a já chci další díl! Nechala mě chladnou stejně jako mrazivé počasí, jenž provází čtenáře knihou.

Hakate
Hakate
26.12.2022 4 z 5

Před přečtením této knihy jsme měla trochu rozporuplné pocity. Na jednu stranu jsem se knihy bála, na druhou zase zvědavost. Krásná obálka a zimní čas mě přesvědčily, abych po knize sáhla. Velmi pěkná novelka s trochu pomalejším začátkem, ale poutavá už od začátku. Co bych knize vytkla, je její rozsah, než se začnete pořádně něco jít, máte věci než půlku knihy přečtenou. Kniha se však velmi dobře čte a pokračování si nenechám ujít.

Veve721
Veve721
25.12.2022 3 z 5

Existuje určitá skupina knih, kterou si více užijete, pokud je budete číst v ten správný čas. Přesně do této kategorie patří i novelka Vánice, která vypráví příběh nesourodé skupinky lidí, kteří uvíznou v extrémní chumelenici na chatě. Problémem je, že je půlka léta a na metrové závěje sněhu není nikdo připravený. Nejen, že si se sebou nikdo nesbalil zimní oblečení, ale brzy vypadne elektřina i signál, postupně dochází potraviny a po okolí se začnou potulovat podivné přízraky. Ze slunečné dovolenky u jezera se tak stává mrazivá hra o přežití.

Knížka je velmi tenoučká, rozsahem bych ji řádila spíš k povídce, proto lze očekávat, že vývoj charakterů či stavba děje nebude patřit mezi silné stránky tohoto dílka. A je tomu opravdu tak - hlavní hrdinové jsou ploší jako žehlící prkno a děj nemá příliš prostoru na to, aby na čtenáře vyrukoval s nečekanými plot twisty. Jde o lineární linku, která se odvíjí zcela předvídatelně a ničím nepřekvapí.

Přesto má příběh až nečekaně vydařenou atmosféru s lehkým nádechem hororu a pokud ho budete číst v zimě (jako já) a nebudete mít přehnaná očekávání, tak knížka možná dokáže dosáhnout i čtyř hvězdiček. Nejde o žádné veledílo, spíš o průměrnou věc, přesto si myslím, že ve správnou chvíli dokáže čtenáře při jejím čtení i zamrazit. Což je maximum, co od 190 stránkové survival povídky o sněhové vánici můžeme očekávat.

Tereza137
Tereza137
13.12.2022 4 z 5

Knihy jsem se upřímně dost bála, protože moc dobré hodnocení nemá. Vlastně jsem si ji chtěla přečíst jen z důvodu, že prostě miluju spojení hororu a survival žánru, jelikož těchto knih moc není... A moje pocity a dojmy?

Skvělé!

Opravdu skvělá knížka, když od ní nic nečekáte jako já a přečtete si ji v takovémto mrazivém počasí, které se právě venku odehrává. Pěkně v posteli a pouze se čtecí lampičkou máte mrazení v zádech potvrzeno, jelikož i mě občas mrazilo a to mám už opravdu z těchto žánrů načteno XY knih.

Hodnocení je většinou špatné kvůli "šíleným" věcem, které se v té knížce dějou a jsou lehce sci-fi a fantasy, ale kdo řekl, že prostě takový nemůže být horor?

Co mě mrzí, je to, že příběh je fakt krátký a je to spíše povídka, která má mít 5 dílů (u nás jsou zatím přeloženy jen dva a doufám, že to bude u nás celé vycházet). Postavy jsou průměr, nějak jsem k nim necítila vazbu, asi z toho důvodu, že prostě na sblížení máte opravdu krátký čas.

No, už se vrhám na další díl a jsem zvědavá, jakým směrem se to bude upinat, snad dobrým!

evineckY
evineckY
09.12.2022 3 z 5

Velmi krátké , připadalo mi to spíš jako povídka a horor z osmdesátek a nakonec zombie ?
Nevím, jestli se vůbec pustit do pokračování.

Štítky knihy

boj o přežití horory duchové a přízraky sníh, vločky zima

Autorovy další knížky

Flint Maxwell
americká
2022  66%Vánice
2022  74%Temná zima
2023  70%Mrazení
2024  %Město světla

Kniha Vánice je v

Přečtených172x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených3x
Knihotéce151x
Chystám se číst99x
Chci si koupit30x
dalších seznamech4x