hanapaimen hanapaimen komentáře u knih

☰ menu

Umělcova cesta pro rodiče - Jak vychovávat kreativní děti Umělcova cesta pro rodiče - Jak vychovávat kreativní děti Julia Cameron

Začala jsem knihu číst, abych načerpala nějakou inspiraci k výchově syna. Přečetla jsem 80 stran a knihu odkládám jako brak. Nedalo mi to vůbec nic - na každé stránce dost prvoplánové příklady různých story od různých rodičů - až jsem z toho měla pocit, že si to autorka navymýšlela sama, aby dokázala genialitu svého přístupu. Otravná cvičení na každé čtvrté straně. Rady úplně k prdu. Jakože si mám najít denně 15min pro sebe a dělat něco co mě baví... díky, vážně, na to jsem během šestinedělí dokázala přijít sama, když už mi z uplakanýho mimina cinkalo. Že mám každé ráno napsat 3 stránky o čemkoliv než se dítě vzbudí... další výborná rada - dítě zaprvé budí mě a určitě má každá máma čas psát ráno 3 stránky o svých pocitech... nebo že mám denně zavolat nějakému kamarádovi, abych si nepřipadala tak sama... atd... o samotném rozvíjení kreativity u dětí tam vlastně nic překvapivého nebylo. Jakože obdivujte přírodu, zvířátka, podnikejte procházky, tvořte s dětmi... hmmm... Trochu mám pocit, že to je další “duchovní autorka”, která ve správnou chvíli dokázala zaujmout nějaké procento workoholických Američanů - a teď má pocit že napsala samo boží desatero...

25.06.2020 1 z 5


Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

Myšlenka ponechání si pouze věcí, které máme opravdu rádi, je dobrá; ale na napsání knihy...? Nevím, teď po dočtení se mi vybavuje jen tahle jedna věc, což je dost mizerné. Chvílemi celkem úsměvné pasáže (že spisovatelčina klientka po velkém úklidu dostala velký průjem, a velmi se jí ulevilo... :D :D), hodně je zde i vidět jiná mentalita Japonců, ale je to takové trochu uhozené.
Nějaké tipy na ukládání věcí se hodí, ale myslím, že pokud chce člověk opravdu žít v hezkém prostředí, nějak na to (intuitivně stejně po čase) sám přijde, že si nemá nechávat zbytečnosti.

27.03.2019 2 z 5


Láska, vztahy, konstelace : partnerství jako možnost růstu a transformace Láska, vztahy, konstelace : partnerství jako možnost růstu a transformace Jan Bílý

Skvělá kniha. Pár věcí nebylo pro mě nových s ohledem na navštívené semináře, nicméně pár ano a jsou to skvělé poznatky. Nechci se tu přímo rozepisovat co přesně se mi líbilo a s čím souhlasím či nesouhlasím, to je řekla bych už poměrně subjektivní hodnocení a navíc osobní; ale celkově mám hodně ráda knihy od Jana, na poli sebepoznávacích knih a navíc od českých autorů jsou to jedny z nejlepších. A navíc skvělý styl psaní, s občasným humorem, který mi hodně sedí. (:

12.01.2018 5 z 5


Neslyšno Neslyšno Richelle Mead

Hodně zajímavý nápad - celá tahle knížka. Celé to psaní o neslyšících bylo zvláštní a nové, prostě zážitek - i to, jak je celý průběh knihy podaný v přítomném čase (jistě se ta forma nějak jmenuje :)). Ale jedna věc mi HODNĚ vadila - a odváděla mi pozornost od celého děje a prožitku, a to byly některé dovětky za "přímou řečí" (za tím znakováním). Nevím, jestli je to chyba překladatele, nebo to párkrát ujelo autorce, ale ... když lidi znakují... jak pak může napsat "zněla naštvaně"..? A podobných nesmyslů tam bylo na můj vkus až moc, přitom se dá např. naštvaný výraz při takovémto druhu sdělování popsat několika způsoby - třeba že vypadala/působila naštvaně a tak. Jak může znít naštvaně/odhodlaně/radostně/whatever, když jsou všichni hluchý a prakticky se zvukově neprojevují, je mi záhadou...

11.04.2017 3 z 5


Pokrevní pouta Pokrevní pouta Richelle Mead

Vampýrskou akademii jsem přečetla dvakrát, a nějak jsem neměla ani tušení, že existuje pokračování. Takže když jsem si v knihovně půjčila první díl a ten den ho dočetla, nemohla jsem se dočkat až si půjčím další. Jenom málo knížek ve mně vzbudí takovou závislost xD Prostě úžasnost - postavy jsou parádně vykreslené, a pohled na děj VA z jiného pohledu je taky super. Pro mě určitě nejlepší knižní série.

30.03.2017 5 z 5


Villette I - Nemilovaná Villette I - Nemilovaná Charlotte Brontë

No, z děl této doby mě tato kniha moc neoslovila... Na mě byl děj příliš rozvleklý, a vlastně téměř nic se tam nedělo, mám takový pocit. Ale nechci dělat předčasný závěr, jsem zvědavá na druhý díl.

18.02.2016 3 z 5


Mechanická princezná Mechanická princezná Cassandra Clare (p)

Úžasnost. Po dlouhé době jsem si zase užila čtení něčeho takového, a tahle trilogie mě bavila mnohem víc než Nástroje smrti... Prostředí viktoriánské Anglie, pecka. A dokonce hlavní hrdinka mi přišla skvělá (což je co říct většinou hlavní hrdinky moc nemusím - ani Clary mě neoslovila tolik jako Tessa). A jelikož jsem četla Nástroje před nějakou dobou, a dost věcí jsem pozapomněla, bylo skvělé v průběhu této trilogie postupně objevovat ty shody a koincidence, uvědomovat si provázanost a rodokmeny jednotlivých postav a rodin... Jo, úžasnost. :)

25.01.2016 5 z 5


Město nebeského ohně Město nebeského ohně Cassandra Clare (p)

Tak já vážně nevím. Rozhodně neříkám, že je série špatná - to bych jí nečetla... ale z šesti dlouhých knih si pamatuji takovou podivnou dějovou šmouhu, což se mi u jiných fantasy sérií nestává. Nápad na fantasy dobrý, ale přišlo mi to zbytečně rozvleklé... a teď do mě.

19.05.2015 3 z 5


Jednoduše buďte úspěšní – Žijte svůj sen Jednoduše buďte úspěšní – Žijte svůj sen Pierre Franckh

Téhle knížce vlastně nemám co vytknout. Je to trochu na způsob Tajemství nebo Zákona rezonance/přitažlivosti, což ostatně asi každý bude očekávat, ale přece jen mě zaujala - je rozdělená do různých kapitol, kde se nahlíží na "úspěch" z různých úhlů pohledu, a myslím, že každý si najde v knize tu svou "blokaci", u které si uvědomí, že to je vlastně přesně to co dělá...následně je tam několik tipů a rituálů, pár příběhů ze života, které dojmou, a prostě celkově kniha na mě působila moc příjemným dojmem. :)

02.04.2015 4 z 5


Věštění z krajky Věštění z krajky Barry Brunonia

Knížka se mi dostala do ruky úplnou náhodou, když jsem bloumala v knihovně a nevěděla, co si půjčit. Je hodně zajímavá, zvláštně psaná, líbila se mi, i když byl děj do poslední cca čtvrtiny knížky dost rozvleklý a takový "nijaký", konec byl opravdu převrat.

24.03.2015 5 z 5


Cesta nespoutané ženy Cesta nespoutané ženy David Deida

No. Myslím, že kniha je směrovaná na věkovou kategorii žen 40+, a i to byl důvod, proč mě zrovna neoslovila - ale také jsem se sama cítila poměrně nepříjemně při čtení autorova stylu "promluvy k milence", nějak mi to nesedělo. A celkově se mi zdálo že se pořád dokola mluvilo jen o "otevírání se Bohu" a další "duhové, povznášející a otevřené věci" a opravdu na nějaké 180. stránce jsem to odložila.
Tím nechci říct, že je kniha špatná. Jen si jí asi přečtu až mi bude o něco víc, a možná na to budu mít jinačí náhled............. (čekala jsem totiž něco trochu na způsob Cesty pravého muže a tohle bylo naprosto jiné).

12.01.2015 2 z 5


Probouzení Probouzení Kelley Armstrong

Taková příjemná oddychovka na jedno odpoledne. Moc se těším na další díl, i když nejspíš předpokládám, jaký by asi mohl být konec.

14.11.2014 5 z 5


Život po životě / Úvahy o životě po životě / Světlo po životě Život po životě / Úvahy o životě po životě / Světlo po životě Raymond A. Moody

Velmi zajímavá a čtivá knížka. Nechtěla bych se s nikým hádat o to, zda je to pravda, či nikoliv - ale tomu, kdo o to stojí, kniha jistě nějaké odpovědi poskytne :)

20.07.2014 5 z 5


Staroislandské povídky Staroislandské povídky neznámý - neuveden

Povídky jsou psány s humorem, a čtou se dobře a rychle - není tam tak velký zmatek v postavách, takže se člověk celkem dobře orientuje v ději, i rozsah povídek je příjemný, nic není příliš dlouhé - ráda se k nim někdy vrátím :)

15.07.2014 4 z 5


Přivolávání Přivolávání Kelley Armstrong

Napínavé čtení, které jsem zvládla během jednoho dne a nemohla jsem se od něj odtrhnout. Těším se na další díl!

09.07.2014 5 z 5


Moudrost stromů Moudrost stromů Fred Hageneder

Kniha se mi moc líbí, podává takový příjemný a ucelený popis mnoha různých stromů, od pověr přes praktické využití.

08.07.2014


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Jenom bych se opakovala po všech těch kladných odpovědích tady... za hodně dlouhou dobu kniha, která mě opravdu pohltila, je úžasná, a pokud někdo čte mezi řádky, zdá se mu pak ještě úžasnější... :)

28.11.2013 5 z 5


Stopy strachu Stopy strachu * antologie

No, nečekala jsem toho moc, a ani jsem toho moc popravdě nezískala....líbily se mi asi tak dvě tři povídky, což je pro mě ze 17 dost málo...

04.08.2013 2 z 5


Háčkování - 200 otázek a odpovědí Háčkování - 200 otázek a odpovědí Rita Taylor

Nápomocná knížka, prostě takový základ pro ty, kteří si chtějí osvojit nebo osvěžit své znalosti a dovednosti :)

21.07.2013 4 z 5


Háčkování – Tradiční i netradiční Háčkování – Tradiční i netradiční Jan Eaton

Povedená knížka, osvěžila mi moje zkušenosti s háčkem po 10 letech, nabízí šikovného průvodce pro začátečníky, za mě super :)

21.07.2013 5 z 5