Fleur213 Fleur213 komentáře u knih

☰ menu

Poslední dům v ulici Poslední dům v ulici Diane Chamberlain

(SPOILER) Plný počet bodů si tato kniha zaslouží oprávněně. Zde na Databázi označení žánru nemá, na GoodReads ji řadí mezi mystery thriller, historical novel/fiction.

Musím říct, že jsem od knihy dostala mnohem víc, než jsem očekávala. Anotace lákala na jakousi záhadu domu, který nese svá tajemství - vlastně představuje pouze dějovou linku v současnosti. Avšak to, že děj zabrousí v druhé dějové lince v minulosti do roku 1965 v Jižní Karolíně, kde černí neměli stejná práva jako bílí, bylo překvapující a hluboké. Na tohle čtení, které mě dovzdělalo v americké historii z období Martina Luthera Kinga a prezidenta Lyndona B. Johnsona, jsem vskutku hltala. Pokud se o téma rovnoprávnosti zajímáte, tato kniha vám toho mnoho sdělí, sevře vám srdce a vyrazí dech. Na tento příběh (fabulovaný), ale s reálnými událostmi (protesty, proslovy, agitací), nikdy nezapomenu. Doteď se mnou silně rezonuje.

25.04.2024 5 z 5


Na seznamu smrti Na seznamu smrti Jack Carr

Nebylo to špatné, ale zde se opět potvrzuje, že profík v oboru ještě neznamená dobrý spisovatel. Autor zná "své řemeslo", ale zahlcuje čtenáře-laika ne tolik podstatnými detaily (armádní taktiky, popis zbraní) - tohle možná ocení muži. Seriál se mi líbil podstatně víc. Spíše bych čtenářům, kteří mají rádi špionážní romány doporučila Šedého muže a jeho další díly. Tam je akce bravurně popsána a hrdina sám o sobě je sympatický. Za mě Carr už ne.

15.04.2024 2 z 5


Šarlatové šaty Šarlatové šaty Louise Douglas

Tohle byla vcelku nuda. Zajímavý námět, který nebyl náležitě využitý, zdramatizovaný. Ani ten konec, kdy už došlo na akci, to nemohl zachránit.

15.04.2024 1 z 5


Malá tajemství Malá tajemství Jennifer Hillier

První část knihy byla hodně pozvolná, musela jsem se do čtení nutit, protože se nic extra neuděje, autorka napsala dost vaty. V druhé části přišel jakýsi vývoj a zvraty, ale opět pouze pozvolné. Na thriller to bylo slabé kafe. Zápletka je vcelku předvídatelná. Neoslní, ani neurazí. Ještě jsem se nerozhodla, zda si zkusím přečíst i jinou knihu od autorky.

15.04.2024 2 z 5


Noční agent Noční agent Matthew Quirk

Skvělý špionážní román z prostředí Bílého domu. Autor píše velmi kvalitně a čtivě, opravdu jsem si ten text užila. Díky také kvalitnímu překladu. Je to poutavé, žádná vata, má to hlavu a patu, bavilo mě to. Oproti seriálu se druhá polovina knihy i závěr liší, ale užila jsem si obojí stejně. Doufám, že autor napíše v brzké době něco dalšího, ráda si počtu.

11.04.2024 5 z 5


Sráz Sráz Lucy Goacher

Napínavé to bylo, hlavně druhá polovina, ale také ze bylo dost vaty a opakování již mnohokrát řečeného. Na debut ucházející. Pokud by autorka napsala další thriller, tak si ho ráda přečtu. Závěr této knihy se opravdu povedl.

05.04.2024 3 z 5


Noční koupání Noční koupání Megan Goldin

Učebnicový příklad "show, don't tell - ukazuj, nepopisuj. Kdyby autorka přidala více akčnějších scén a dialogů, bylo by to záživnější čtení. Takhle mi styl vyprávění Rachel úplně nesedl. Vyústění však bylo šokující a o chlup napravilo můj názor na knihu. Možná si v budoucnu přečtu od autorky i něco dalšího.

01.04.2024 2 z 5


Přeživší Přeživší Jane Harper

Pro mě bylo tempo románu příliš rozvleklé, dialogy nudné, postavy se ničím nevymezovaly, extra nezaujaly, neztotožnila jsem se s nimi. Jediné co se mi líbilo - samotné vyústění děje - to bylo vskutku zajímavé. Zkrátka příběhu za mě chyběla jiskra, i míň stránek by knize prospělo. Nad spisovatelkou ještě nelámu úplně hůl, uvidíme s čím přijde příště.

26.03.2024 2 z 5


Nádech do ticha Nádech do ticha Cath Staincliffe

Dech beroucí a napínavé. Na tuto knihu jen tak nezapomenu. Jediné co bych vytkla je až příliš mnoho postav a ne každá dostane stejně prostoru.

12.03.2024 5 z 5


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Skvěle zpracovaná psychologie postav, perfektní fiktivní biografie nejen o tenise, ale především cílevědomosti a učení umění prohrávat. Daleko lepší než 7 manželů Evelyn Hugo. Vřele doporučuju.

12.03.2024 4 z 5


Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Knihy Miriam Blahové jsou sázkou na jistotu, především pokud si užíváte historické reálie, které si autorka poctivě rešeršuje.
V obou příbězích cítíme vliv ženské rodové linie a touhu nevzdávat se - ať se to týká vztahů nebo vzdělání. Zajímavá pro mě byla témata svárů mezi Poláky a Čechy, zásah druhé světové války do života v pohraničí. Jelikož to nebyla doba nijak růžová, připravte si kapesníčky. Nejedno oko u těchto příběhů zůstane suché. Neubránila jsem se dojetí. Vřele knihu doporučuju a těším se na další.

29.02.2024 5 z 5


Pavučina lstí Pavučina lstí Julie Clark

Pozvolně vyprávěný příběh z pohledu Meg a Kat v minulosti i současnosti. Meg byla opravdu vynalézavá. Předchozí thriller Poslední let se mi líbil víc, byl mnohem napínavější. Pokud hledáte oddechovku, která vám příliš nezamotá hlavu a nevadí vám téma realit, tohle je kniha pro vás.

26.02.2024 4 z 5


Pilotova dcera Pilotova dcera Audrey J. Cole

Úžasné! Našla jsem svoji novou oblíbenou autorku. Skvěle vybudované napětí, psychologie postav, nečekané zvraty. Takhle kniha mě nepustila, dokud jsem ji nedočetla. Vřele doporučuju všem milovníkům napínavých thrillerů, kteří si rádi počtou o boji o přežití.

16.02.2024 5 z 5


Poslední restaurace v Paříži Poslední restaurace v Paříži Lily Graham

Silný příběh o lidech s pohnutým osudem během války. Připomínal mi Dům na Riviéře, ale přece jen postavy byly jiné. Líbil se mi především popis oblasti Provence, zmínka o všech dobrých pochutinách a jídlech vařených s láskou, mezilidských vztazích. V příběhu se promítala minulost se současností. Jedna věc, která mi vadila, byly občasné chyby (dvě stejná slova ve větě, špatný slovosled apod.). Knihu vřele doporučuju všem milovnicím Francie, historických románů a dobrého jídla.

30.01.2024 4 z 5


Hluboký sníh Hluboký sníh Brian Freeman

Klobouk dolů. Kniha si právem zaslouží vysoké hodnocení. Obdivuju autora, jak vydržel příběh táhnout po toliko let. Tempo není nijak převratné, rozhodně to zkoušelo moji trpělivost a pozornost. Zvláštní pro mě bylo vyprávění hlavní hrdinky, která se přímo obracela na čtenáře. Mám malou výtku - občasná vata, kterou nás autor krmil. Domnívám se, že ne všechny informace z Shelbyina dětství byly pro děj podstatné. A monolog, který vedla, namísto, aby dostal slovo pachatel mě také zamrzel. Nicméně si ráda od autora přečtu další knihy. Tuhle knihu vřele doporučuju všem milovníkům detektivek/krimi.

21.01.2024 4 z 5


Prospěchářka Prospěchářka Elyse Friedman

Byla to jednohubka, trochu jednodušeji napsaná. Autorka by měla ještě svůj styl vypilovat. Nicméně námět byl zajímavý a zápletka překvapivá, byť jsem ji v jádru tušila. Přece jen musím autorce přičíst k dobru dvě vážná témata, která do příběhu zahrnula. To mě příjemně překvapilo a zvedlo v mých očích hodnocení. Kniha není literárním skvostem, ale i přesto má co nabídnout. Nejspíš ji přečtete velmi rychle. Čekejte spíš psychothriller, ale žádné drsné ani krvavé scény. Spíš mistrně lstivou mysl.

17.01.2024 3 z 5


Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

Četla se dobře a bylo to napínavé. Dokonce jsem si dobře tipla "záporňáka". Mám ráda, když má příběh několik vrstev, které postupně odkrýváte. Co mě nepotěšilo a proč nedávám vyšší hodnocení: překombinované zápletky, které autorka rozpletla na pár stránkách, slitě odvyprávěné vyústění a motivaci únosce, a useknutý konec. Něco málo tomu chybělo. Jiná kniha mě od autorky nechytla, takhle mě vtáhla jako první, tak uvidíme, s čím přijde příště. Ještě to s ní nevzdávám :-)

17.01.2024 3 z 5


Mezi nimi Mezi nimi Veronika González

Hodně intenzivní, hluboký a otevřeně napsaný příběh jedněch rodinných vztahů, které mají své pády i výšiny. Tohle je skvělá prvotina a četla se úplně sama. Hltala jsem ji a nemohla přestat, dokud jsem nevěděla, jak to dopadne. Ten zamotanec vztahů byl geniálně propletený a závěr? Ten vám vezme vítr z plachet, jak byl silný. Doufám, že autorka bude psát dál, protože neobyčejných příběhů obyčejných lidí je v české kotlině potřeba.

01.11.2023 5 z 5


Perfektní manželství Perfektní manželství Jeneva Rose

Začalo to hodně zajímavě a napínavě, takový typ thrillerů o mezilidských vztazích mám ráda (ne nutně vraždy). Příběh mě fakt bavil, až tedy na časté právnické věci apod., které se tak nějak motaly v kruhu. Na konci to však vypadalo, že autorka se snažila rychle rychle přijít s vyústěním toho, kdo je vrahem a přijde mi, že zpětně, když víte, jak která postava reagovala, si to nesedlo. Navíc nemám ráda, když je závěr jen převyprávěn, aby byl dovysvětlen, místo akce či dialogů.

01.11.2023 2 z 5


Můj sexy šéf Můj sexy šéf Renáta Navrátilová

Nenechte se zmást obálkou a názvem - v této knize nejde jen o sexuální přitažlivost, ale příběh přináší i těžká témata. Některé hlubší myšlenky matky samoživitelky na mě opravdu zapůsobily. Dokázala jsem se do hlavní hrdinky vcítit a porozumět jí. Cestování po New Yorku jsem si vyloženě užívala. Tento příběh mě v podzimních dnech příjemně pohladil a nechávám ho doznívat. Slupla jsem ho jako malinu za jediný den, nešlo odložit. Vřele doporučuju všem romantickým duším i těm, které své sny ztratily, ale v koutku duše stále doufají.

01.10.2023 5 z 5