Poslední restaurace v Paříži

Poslední restaurace v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518760/bmid_posledni-restaurace-v-parizi-019-518760.jpg 5 53 16

Historický román Lily Graham přináší svědectví o lidech, kteří vytrvali až do konce a i v těžkých dobách v sobě dokázali najít sílu k boji proti nepříteli na všech frontách. Zatímco v nacisty okupované Paříži trpí místní hladem a strádáním, ozývá se z oken jedné restaurace hudba a smích. Její majitelka Marianne zde vaří pro nacistické důstojníky a sklízí jejich obdiv a pochvalu. S vytrvalým úsměvem na tváři připravuje zdravá jídla z Provence a nikdo by neuhodl, jakou hlubokou nenávist skrývá ve svém srdci. Jednoho večera však Marianne beze stopy zmizí a za sebou zanechá jenom mrtvá těla svých hostů. O několik desítek let později stojí její vnučka Sabine pod vybledlou zelenou markýzou a dívá se na nápis vyrytý do okna restaurace: zrádce a vrah. Skutečně se její babička dopustila neodpustitelné vraždy? Kolaborovala s nacistickým režimem a nezaslouží si tak nic jiného než pouhé pohrdání? Jak úzká je morální hranice mezi spravedlností a pomstou a kdo dokáže bez časového odstupu posoudit rozdíl mezi zločinem a hrdinstvím?... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

The Last Restaurant in Paris , 2022


více info...

Přidat komentář

Mermaida
26.04.2024 5 z 5

Tohle byl dech beroucí příběh o jedné dívce, později ženě, která čelí ne zrovna šťastnému osudu. Přesto v knize najdete i velkou část pozitivních emocí. Kniha je rozdělena na tři dějové části a ve všech si čtenář něco najde, ale mě nejvíce padla do noty ta prostřední část - z Provence. Zde se právě setkáváme a poznáváme s Marianne.
Na to, že se kniha z velké části odehrává v okupované Francii se četla moc hezky. Byla propracovaná a bez "hluchých" míst. Vše na sebe navazovalo a bylo vysvětleno. Příjemné čtení z nelehké doby.

Renike
23.04.2024 5 z 5

Hezké to bylo. 3 linie, mě takové příběhy vyhovují.


Blazule
23.04.2024 5 z 5

Příběh jednoho děvčete,ženy,která je zkoušená osudem,ale statečně mu čelí. Příběh lásky,smutku a zároveň pomsty,hledání kořenů,rodiny a velké odvahy. Musím říct,že první část mě moc nebavila,nemohla jsem se začíst,ale další dvě jsem přečetla jedním dechem.

Mandlevest
25.03.2024 4 z 5

Příběh rozdělený do tří částí, z nichž se mi nejvíce líbila ta prostřední, z voňavé Provence, kdy jsme poznávali život hlavní hrdinky Marianne ( Elodie) v období dětství a dospívání a její krásný vztah s babičkou, která ji vedla k lásce k vaření a také klíčící city ke kamarádovi Jacquesovi. Ozřejmí nám pohnutky, které ji později vedly k činu, který se snaží pochopit její vnučka Sabine (mimochodem knihovnice, což se letos moc hodí do čtenářské výzvy) a rozmotat tragický příběh své rodiny. Není to žádné výjimečné čtení, ale v nakladatelství Kontrast prostě umí vybrat a vydat knížky s válečnou tématikou, které jsou něčím zvláštní a nezapadnou do průměru. Zde je to nápad s třetí částí knihy, kdy se vracíme k začátku příběhu, tentokrát očima Marianne. Čtivý příběh, nepříliš složitě napsaný, ale čte se výborně.

EmillyT
13.03.2024 4 z 5

První dvě části knihy se četly skvěle a moc se mi líbily. Bohužel třetí část mě dost zklamala, protože se v ní doslovně opakuje část první, pouze doplněná o pár vysvětlení, protože je vyprávěná z pohledu Marianne. Rozhodně šla tato část pojmout lépe a neopakovat, co čtenář již četl. Spoustu věcí si čtenář dokáže domyslet na základě zbytku knihy. Příběh je poutavý a prostředí Provence i Paříže velmi pěkně vykresleno.

Ctenaricek4
29.02.2024 4 z 5

Kniha mě opravdu mile překvapila. Příběh vás okamžitě vtáhne a vy se chcete dozvědět, co nejdříve, jak to nakonec dopadne. Třetí část knihy mě ale trochu zklamala, neboť se v ní opakují věci z první části a to takřka doslovně. Tu poslední část měla autorka uchopit jinak. Za to ubírám jednu hvězdu. Jinak se ale jedná o skvělou knihu, která stojí určitě za přečtení. Ten příběh bere za srdce.

anovy64
24.02.2024 5 z 5

Velice pěkná, i když dost smutná kniha. Začátek byl trochu rozvláčný, ale pak se děj rozběhl a byl vylíčen velice poutavě a napínavě. Nejvíce jsem si asi užívala tu část, kdy Marianne žila v Provence. Doporučuji.

Zuzunda
09.02.2024 3 z 5

Půjdu trošku proti proudu. Knížka je krásná a dobře se čte, ale ten konec mohl být trošku jiný. Až na pár detailů je to tam popsáno znova to co už dříve.

Tracyenka
01.02.2024 4 z 5

Příběh mě zaujal hned na začátku, takže jsem knihu měla přečtenou za pár večerů, navíc miluju jídlo, takže...:)
Jak už tu ale bylo zmíněno, kniha je psaná dost jednoduše a i některé situace v příběhu mi přišly příliš snadné až nereálné, ale těžko říct, třeba to tak za války opravdu chodilo..

Fleur213
30.01.2024 4 z 5

Silný příběh o lidech s pohnutým osudem během války. Připomínal mi Dům na Riviéře, ale přece jen postavy byly jiné. Líbil se mi především popis oblasti Provence, zmínka o všech dobrých pochutinách a jídlech vařených s láskou, mezilidských vztazích. V příběhu se promítala minulost se současností. Jedna věc, která mi vadila, byly občasné chyby (dvě stejná slova ve větě, špatný slovosled apod.). Knihu vřele doporučuju všem milovnicím Francie, historických románů a dobrého jídla.

Nekonečná
30.01.2024 4 z 5

Kniha se četla dobře, ale styl psaní autorky mi přišel takový nějaký jednoduchý, nekomplikovaný vzhledem k hloubce příběhu o kterém píše. I tak se mi ale román líbil, určitě doporučuju k přečtení všem, kteří mají rádi historii, statečné lidi a Francii.

intelektuálka
16.01.2024 4 z 5

Jak ráda jsem zavítala do restaurace v Paříži ....

Ale raději v době mírové, protože ten válečný souběžný příběh byl velmi smutný ....

Jak tenká je hranice mezi spravedlností a pomstou ?

O tom se v této knize můžete dočíst .... a vzpomenout na válečné dny, a také přemýšlet o odvaze, cti a morálním svědomí ....

Válka dává jiná pravidla .... a hlavní hrdinka Marianne to ví ... a také zaplatí ....

Hezké bylo i období strávené v Provenci.... a ten rozpor mezi krásou přírody a hrůzami války ....

Pěkné čtení - doporučím.

Zuzulinka
09.01.2024 5 z 5

Krásná kniha. Nic není tak, jak se zdá

Paja1709
26.12.2023 5 z 5

Moc pěkný i zároveň smutný příběh. Líbilo se mi jaký způsob vyprávění zvolila autorka.

Knižní střípky
20.12.2023 4 z 5

Krásně se to četlo, stránky mi ubíhaly před očima, ani nevím jak. Potřebovala jsem vědět, co za oním aktem stálo, bylo mi jasné, že Marianne nebyla kolaborantka, moc jsem si přála, aby její jméno bylo očištěno. Krásný příběh z nelehké doby to byl.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Majka1979
25.09.2023 4 z 5

Kniha z trošku iného súdka. Zaujímavé čítanie, aj zápletka.
Určite to stálo za prečítanie. Hlavne zistiť, prečo predošlá majiteľka otrávila všetkých hostí. Nikomu to nestihla povedať, pretože za svoj čin bola popravená.
Na scénu prichádza jej nájdená vnučka, ktorá ani netuší, že táto žena bola jej starou mamou.
A tu sa začína tá záhada postupne rozplietať.
Ak chcete zistiť viac, neváhajte po knihe siahnuť.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Francie

Autorovy další knížky

Lily Graham
anglická
2023  90%Poslední restaurace v Paříži
2021  85%Dieťa z Osvienčimu

Kniha Poslední restaurace v Paříži je v

Právě čtených2x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených4x
Knihotéce90x
Chystám se číst98x
Chci si koupit25x
dalších seznamech2x