Dieťa z Osvienčimu

Dieťa z Osvienčimu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473094/bmid_dieta-z-osviencimu-eVi-473094.jpg 4 142 35

Písal sa rok 1942 a Eva Adamiová nastúpila do vladu do Osvienčimu. Pre množstvo ľudí vo vagóne sa sotva mohla nadýchnuť a z dvojdňového státia na nohách bola úplne vyčerpaná. Jediné, na čo dokázala myslieť, bola nádej, že sa opäť stretne so svojím manželom Michalom, ktorého tam poslali o šesť mesiacov skôr. V Osvienčime však nebolo po Michalovi ani chýru, ani slychu a na Evu namiesto radosti zo stretnutia doľahla tvrdá realita koncentračného tábora. Našťastie tam mala priateľku Sophiu, s ktorou sa delili nielen o spoločnú pričňu, ale aj o svoje sny – Eva túžila nájsť Michala a Sophia dozvedieť sa, čo sa stalo s jej synom Thomasom, ktorý zostal v Rakúsku. Sophii sa podarilo zistiť, kde je Michal, a dohodnúť jeho posledné stretnutie s Evou, hoci vedela, že za to bude musieť podpísať zmluvu s diablom... Keď Eva zistila, že je tehotná, právom sa obávala, že tým ohrozuje tak svoj život, ako aj život svojho ešte nenarodeného dieťaťa. Priateľky si sľúbili, že nech sa stane čokoľ-vek, každá z nich urobí pre dieťa tej druhej aj to posledné. V snahe prežiť sa upínali na poslednú iskierku nádeje v tom neľudskom, nedôstojnom prostredí – na svoje deti, ktoré raz budú môcť vyrozprávať, čo ich matky skúsili. Srdcervúci príbeh o prežití, v ktorom o živote a smrti neraz rozhodla náhoda a kde sa šťastie dalo nájsť aj v tých najtemnejších časoch.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

A Child of Auschwitz , 2019


více info...

Přidat komentář

PetraCy
24.02.2024 5 z 5

Smutný příběh a bohužel pravdivý...
Naděje v takovém hrozném a smutném prostředí pomohla přežít několika málo lidem...

Petradvorakova2
14.01.2024 5 z 5

Mám ráda tento typ historie. Je to prostě tema, které mě zajímá. Tuto knizku jsem si půjčila v knihovně a přečetla za jeden den. Nedovedla jsem se odtrhnout od děje. Dej mě naplno pohltil. Krásné napsáno i v nehezke době krásný i když smutný příběh. Mám 1,5 ročního chlapečka a chvílemi jsem se tam divili. Za mě rozhodně doporučuji


Lucie846
02.10.2023 5 z 5

Další silný příběh. Je pěkné,ale že i v této strašné době se stalo něco tak pěkného, že žena otěhotněla a i přes veškerou práci, hlad a bídu atd... se podařilo porodit zdravé miminko

zirafinec
26.09.2023 4 z 5

Taková oddychová knížka tohoto žánru, přečetla jsem ji rychle, ale zas tolik mě nezaujala, v nejbližší době si ji znovu nevyberu.

capar
11.09.2023 4 z 5

Pěkně odvyprávěný nepěkný příběh...neuvěřitelné, že někde jako je Osvětim přicházely na svět děti...

dana8437
29.08.2023 5 z 5

Další neskutečně silný příběh inspirovaný životními osudy, které se za 2. sv. války staly, spousta reálných hrůz z této doby a vznikl opravdu silný srdceryvný příběh, od kterého se nedalo odtrhnout.
Věřila jsem a doufala aspoň částečně v dobrý konec.
Mám spoustu knih na toto téma, nikdy mě nepřestane udivovat hrůza a zrůdnost KT, ale i přesto by si aspoň jednu z nich měl přečíst každý.

mirunda
21.08.2023 5 z 5

Nemůžu jinak, než dát pět hvězdiček. U takové knihy se snad nedá ani napsat, že byla hezká. Ten příběh byl šílený a pokaždé když čtu knihu s tímto tématem, žasnu nad tím, kolik síly může být v člověku. Je večer, vedle mně usíná můj syn a já jsem velmi vděčná době ve které žiju. Jsem ráda, že se nemusím bát a že jsme v bezpečí. Člověk si vždycky uvědomí priority, co je vlastně v životě nejdůležitější. Vřele doporučuji přečtení

Makuliiina
12.06.2023 5 z 5

Na toto téma už jsem přečetla hodně knih, ale tato kniha mě dojala nějakým jiným způsobem. Autorka se inspirovala skutečnými příběhy, které dala dohromady, lehce je upravila a vznikl nový, smyšlený, ale velmi silný a věrný příběh. Doporučuji a určitě si někdy přečtu znovu.

Veronika_mad
19.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Na toto téma jsem četla už hodně knih a tato je pro mě průměrná - ani nejlepší ani nejhorší. Příběh je trochu předvídatelný, protože z autorky je cítit po celou dobu, že ta velká láska nemůže dopadnout jinak než happyendem. Ale i tak ji beru jako ten lepší průměr - bavila mě, ale znovu si ji nepřečtu.

Lena79
04.05.2023 4 z 5

Kniha se četla téměř sama.
Jak sama autorka uvádí, vyslechla několik příběhů přeživších )nebo jejich potomků) a vložila je do jednoho románu.
Nebylo to špatné, ale četla jsem už lepší knihy na téma holocaustu.

Emma27
24.04.2023 5 z 5

Četlo se to samo, strhující a čtivý příběh s dobrým koncem.

denib
20.04.2023 3 z 5

Četlo se to hodně dobře a rychle, bavilo mě to. Ale vlastně už nevím, čím by se kniha měla odlišovat od spousty jiných o daném tématu. Působí na mě dojmem, že se chce jen svézt na módní vlně. Není špatná, jen nijak výjimečná.

anovy64
08.04.2023 5 z 5

Pěkně napsaná a zajímavá kniha, ale už jsem četla jiné knihy z 2. světové války, které mě více "chytly za srdce".

Sarriii
07.04.2023 5 z 5

Čtivé, zajímavé. Četla jsem hodně příběhů na téma holocaust. Tato kniha byla zase z jiné perspektivy. Některé pasáže a postavy byli těžko uvěřitelné. Ale nikdo kdo toto nezažil nemůže říct jak to doopravdy bylo. Nakonec příběh "dobře" dopadl. Alespoň něco pozitivního při té hrůze

Hall3006
06.04.2023 3 z 5

Knihu jsem dostal jako dárek k nákupu. Sám bych si jí asi nekoupil, jelikož už mám přečteno o tématu Holocaustu dost. Pro mladé čtenáře však vhodná pro nepříliš naturalistické popisy než aby začínali Schindlerovým seznamem nebo Sophiinou volbou.
Máme tady šablonovité formy: dívka prožívající útrapy v Osvětimi prokládané vzpomínkami na život před válkou. Najde si kamarádky, aby mohly řešit všední útrapy a hledat své blízké. Velmi mi to připomínalo jiné knihy. Sympatické je, že hlavní postava je z Prahy a autorka naznačovala postup záboru Čech vedle vzpomínek rakouské Židovky, její kamarádky.
Občas byly rušivé opakující se slova v jedné větě nebo naivní obraty, asi pro přiblížení věku hlavní hrdinky.

dzzarka
25.03.2023 5 z 5

Již několikrát jsem zmiňovala, že první kniha, kterou jsem četla z prostředí koncentračního tábora byla Jiskra života. Četla jsem ji jako teenager a možná proto ve mne zanechala velký otisk a a možná proto, se chystám si ji po 20 letech přečíst znovu.
Tak nyní ke knihám z toho prostředí přistupuji s jistou skepsí a nejistotou....
Ovšem tato kniha mne příjemně překvapila. Příběh se nezaměřuje na utrpení, kterým si jistě každý v Osvětimi pošel, ale jde o to odhodlání a vůli nevzdat se.... Hlavní hrdinka z Terezína (mimochodem o Terezíně jsem četla v Ditě Saxové) se dobrovolně vydá do Osvětimi za svým mužem, aniž by věděla, do čeho jde a o to větší bylo mé nadšení, jak si dokázala poradit.
Věřím, že v Osvětimi vznikly a staly se velké příběhy, ovšem tento ve mě zanechal pocit naděje a pocit, že i v pekle existují andělé.
Knihu jsem přečetla jedním dechem a našla si místo v mém podvědomí.
Skvělá kniha

Kubikuli
11.03.2023 5 z 5

Nemám slov .. přečteno za pár hodin. Krásný příběh s dobrým koncem.

Clairka
04.03.2023 4 z 5

Strhujici příběh, knihu jsem nedokazala odložit a četla ji jedním dechem.

knihomolka2022
02.03.2023 5 z 5

Dítě z Osvětimi je strhující, dechberoucí a neskutečné vyprávění jednoho z osudů lidí, kteří prošli koncentračním a vyhlazovacím táborem Osvětim. Přečetla jsem ji skoro hned a čtení doprovázely silné a nepopsatelné pocity. Kniha je čtivě napsaná, prokládaná minulostí "hlavní postavy" - poznali jsme jak minulost, tak krutou realitu tábora. Je psaná z pohledu dívky / ženy, narozdíl třeba od díla Tatér z Osvětimi, takže se nám naskytuje prostřednictvím této knihy i pohled jiné oběti - jak pohlavím, tak postavením v táboře. Každý příběh je ovšem unikátní! Doporučuji přečíst obě dvě všem, protože téma holocaustu by se už nikdy nemělo zapomenout. Můžete využít toho, že je zpracováván autory, ne jen v učebnicích dějepisu :)

Arwen329
15.02.2023 5 z 5

Naprosto neskutečný, strhující,dech beroucí příběh. Přečteno do několika hodin. Několikrát mě kniha tak dojala a tolikrát se tajil dech. Nejde slovy popsat co to v člověku zanechá a nikdo si nikdy nedokáže ani představit co to bylo za dobu. Silný příběh který se vštípí člověku do hlavy. Děkuji.

Štítky knihy

Osvětim (koncentrační tábor) holokaust, holocaust

Autorovy další knížky

Lily Graham
anglická
2023  90%Poslední restaurace v Paříži
2021  85%Dieťa z Osvienčimu

Kniha Dieťa z Osvienčimu je v

Právě čtených4x
Přečtených199x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených9x
Knihotéce160x
Chystám se číst123x
Chci si koupit29x
dalších seznamech5x