Šarlatové šaty

Šarlatové šaty https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518765/bmid_sarlatove-saty-Dyb-518765.jpg 4 17 6

Nekonečně dlouhého parného léta roku 1995 si dvaadvacetiletá Alice Langová pronajme karavan na periferii prázdninového kempu v městečku Severn Sands. Spřátelí se s Marnie, stydlivou křehkou dívenkou, jejíž otec pracuje v kempu jako správce, a s Willem, jehož matka tu vede bar. Jednoho večera ale Alice ze svého karavanu zmizí. Nikde po ní není ani stopy, až na její šarlatové šaty, které se najdou vyvrženy na břehu moře. O čtvrt století později se prázdninový kemp prodá na stavbu nových domů a stavaři na pozemku vykopou lidské kosti. Nepochybně patří Alice. Životy Willa i Marnie jsou událostmi onoho léta nesmazatelně poznamenány. A nyní, když se Alice konečně našla, se oba musí popasovat s tajemstvími minulosti, vyřčenými lžemi a nesnesitelně těžkým břemenem viny. Jaký osud to Alice potkal? Kdo ji zabil? A proč? Louise Douglas, autorka mezinárodních bestsellerů, se vrací s dalším podmanivým románem, ze kterého čtenáři bude běhat mráz po zádech.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The Scarlet Dress , 2021


více info...

Přidat komentář

Fleur213
15.04.2024 1 z 5

Tohle byla vcelku nuda. Zajímavý námět, který nebyl náležitě využitý, zdramatizovaný. Ani ten konec, kdy už došlo na akci, to nemohl zachránit.

Klímuška
21.01.2024 4 z 5

V parném létě roku 1995 si mladá dívka Alice Langová pronajme karavan číslo 49 v prázdninovém kempu v městečku Severn Sands. Spřátelí se s malou Marnie, která přišla o maminku a její otec se živí jako správce kempu, a s mladíkem Willem.
Jednoho večera však Alice beze stopy zmizí. Na břehu moře se najdou vyvrhnuté její šarlatové šaty.

O čtvrt století později je kemp prodán na výstavbu nových domků a stavaři
v zemi najdou lidské kosti. Nepochybně Alice.
Životy Willa a Marnie jsou osudným létem navždy poznamenány a po nálezu Aliciných kostí se musí postavit temné minulosti.

Kniha psaná er-formou se odehrává během čtyř dní a má krátké kapitoly. V nich se Marnie i Will vracejí ve vzpomínkách zpět do minulosti.
Marnie je vskutku zajímavá postava. Ze zranitelné dívky je stále zranitelná žena, která miluje zvířata a svou dceru. Alice pro ni byla jako sestra, věnovala jí pozornost, byla k ní laskavá a Marnie ji zbožňovala.
Will si nedokáže udržet žádný vztah, jeho srdce sužuje láska k Alici, takže přes půlku knihy vzdychá po ztracené lásce a sype si popel na hlavu, jak se choval. No hochu, dobře ti tak.
Kniha má pomalý rozjezd, nářky Willa mě docela štvaly, ale postupně se kniha rozjede.
Musím přiznat, že autorka umí zaujmout hodně barvitými popisy míst co vydají i na odstavce.
Kniha oplývá i smutnou atmosférou protkanou beznadějí, ztrátou a zoufalstvým.
Na konci vše do sebe pěkně zapadlo, ale stejně se nezbavíte hořkosti a smutku nad Alicí. Pachatele jsem neodhalila a docela mi chybělo vysvětlení, co přesně se Alici stalo.
Kniha má na obálce označení román
s čímž souhlasím. Jako thriller bych knihu nezařadila, tady se více dočtete o pocitech
a myšlenkách.
Dávám 4,5/5.


jeny-v
14.01.2024 3 z 5

Hezká obálka, která hrála důležitou roli při mém výběru, toť asi vše. V tomto zmateném dramatu se vyskytuje nadbytek postav s podružnou úlohou, dále protivné chování mužských jedinců a pochybnosti s potlačeným stalkingem.
V létě před skoro pětadvaceti lety zmizela z kempu Alice Langová. V současnosti při bourání starého zábavního parku jsou nalezeny lidské ostatky. Němá Marnie vzpomíná na dávnou minulost a přátelství s dívkou z karavanu 49. Will, který se za celá léta nepřenesl přes ztrátu prázdninové lásky, se vrací do Severn Sandsu, aby opět oživil chorobnou žárlivost na Guye de Villarse. Bohužel, nějak mi to celé nesedlo.

literarnikouzla
27.12.2023 3 z 5

IG: literarnikouzla
Před 25 lety zmizela Alice L. z prázdninového kempu v městečku Severn Sand v Anglii, téměř beze stopy. Jediné co se našlo jsou šaty v šarlatovém odstínu. Najednou se karavanový kemp prodává, staví se zde nové domy a na stavbě se objeví něco, co nikdo nečeká, lidské kosti. Patří tyto kosti Alice nebo ne? Jaké je tajemství jejího zmizení?

Příběh je něco mezi thrillerem a detektivkou a odehrává se v naprosto originálním prostředí prázdninového kempu. Musím říct, že jsem od knihy měla vysoká očekávání a bohužel jsem byla trochu zklamaná. Do poloviny příběhu se mi šíleně pletly postavy, kterých je v knize požehnaně a příběh mě nedokázal vtáhnout. Ale v druhé půlce mě začal příběh pohlcovat a byl opravdu mysteriózní a plný napětí.

Tato kniha pro mě byla prvním setkáním s autorkou, která má talent vše líčit do posledního detailu, což přidává na mrazivosti a pochmurnosti, ale zároveň by podle mě knížka mohla být klidně o 100 stránek kratší, nebýt těchto popisů, proto se mi příběh tak táhnul. Kromě originálního prostředí musím zmínit naprosto nečekaný a fantastický konec knihy, který si myslím, že překvapí každého čtenáře.

Podtrženo, sečteno: Kniha má krátké kapitolky, takže se čte dobře, ale první půlka příběhu je taková pomalejší. Určitě bych ji doporučila všem milovníkům detektivek/thrillerů, kteří hledají příběh plný napětí, opředený tajemstvím osudu a lásky.

Pípasek
21.12.2023 5 z 5

Začátek byl pomalejší, ale postupně pěkně krůček po krůčku se rozplétají rodinné vztahy, problémy mezi jednotlivými účastníky děje až ke zdárnému dořešení. Konec překvapí.

Jenny46
09.12.2023 5 z 5

Příběh takový nenápadný, ze začátku pomalý, ale zamotaný. Záhada jednoho autokempu před více než 25 lety zmizela Alice L. nikde žádné stopy jen zůstanou šarlatové šaty na břehu moře.
Děj zajímavý trochu tajemství a nevyřešené otázky, když je objeveno tělo, je několik podezření a někteří mají i dobrý motiv a tak je těžké rozhodnutí, kdo to udělal. Zvědavost vás nutí číst, co se doopravdy stalo, kdo je vrah.
Postavy zajímavé a postupně se odkrývají vzpomínky na jeden společný den v jejich minulosti. Jaký osud Alici potkal?
Překvapivý konec promýšlený a vřele doporučuji

Autorovy další knížky

2022  77%Dům na pobřeží
2023  71%Šarlatové šaty

Kniha Šarlatové šaty je v

Právě čtených2x
Přečtených21x
Doporučených3x
Knihotéce73x
Chystám se číst51x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x