Finn69 Finn69 komentáře u knih

☰ menu

Ostrovy krásy, lásky a lidojedů 2 Ostrovy krásy, lásky a lidojedů 2 Miloslav Stingl

První "polynéský" díl se mi asi líbil trošku víc, ale i v Melanésii a Mikronésii najdete ledacos zajímavého. Pro mě to byl třeba Nan Madol a Sandeleurové, tahle záhada si podle mě nezadá s Velikonočním ostrovem a je přitom podstatně míň známá. Opět trošku zamrzelo, že se většinou popisuje situace v 60. či 70. letech, už od té doby uteklo kolem Šalomounových ostrovů hodně vody...

17.03.2024 4 z 5


Ostrovy krásy, lásky a lidojedů Ostrovy krásy, lásky a lidojedů Miloslav Stingl

Stingla znám hlavně z jeho knih o Indiánech, které jsem četl někdy v dávných 80. letech. Cesty po tichomořských ostrovech, které popisuje tahle knížka (a její druhý díl), nejsou o nic méně zajímavé. Dozvíte se spoustu informací o tomhle ráji na Zemi, o jeho minulosti, o různorodých národech a nárůdcích, které v něm žijí. A to včetně jejich někdy zvláštních zvyků, především široce oblíbeného kanibalismu. Řeknu vám, když si člověk přečte třeba pasáž o tom, jaké konzervy fasovali před bitvou maorští bojovníci, žasne, že ragbyový zápas Fiji - Tonga nebo Nový Zéland - Samoa končí podáním rukou a nikoliv tradiční zabíjačkou.
Malé mínus vidím v tom, že jde o cesty, které pan Stingl podnikl někdy v 60. či 70. letech, a svět se od té doby samozřejmě moc a moc změnil. Některé pasáže jsou sice trošku aktualizované a doplněné, ale srovnání tichomořských ostrovů 70. let se současností 21. století by na škodu nebylo. To už bych chtěl po panu Stinglovi ale asi moc, v době vydání téhle knihy už mu tuším bylo přes 80.

12.03.2024 4 z 5


Evoluce Evoluce Peter F. Hamilton

Poté, co zavírám poslední díl trilogie Prázdnota, mám podobné pocity, jako když jsem dočetl Ságu Společenství. Čili ano, je to dobrý, dobře se to čte, ale je toho prostě tolik, že vás to utahá. Moc stránek, moc postav, moc příběhových linek a minimálně polovina z toho je tam tak nějak navíc.
Mě opět nejvíc bavila linka z Querencie, která by asi obstála i jako samostatná fantasy. Z postav mimo Prázdnotu mě toho moc nezaujalo, možná ten chudák geniální autistický geek Troblum. Araminta mi k srdci nepřirostla, Ozzie opět k ději přispívá jen obligátním "To je super kámo" a podobně.
Ani nezkoušejte tuhle sérii číst, pokud jste nečetli Společenství, a to pokud možno v nedávné době, jinak se budete ztrácet ve spoustě odkazů na minulost a budete neustále pátrat, kdo je zase tohle a jak to, že ho všichni znají, když vy jste o něm nikdy neslyšeli.
Jak vidíte, jsem z toho fakt předávkovaný, takže na pozitivnější komentář se nezmůžu. Nicméně pravda je, že tahle série je určitě v rámci žánru vysoce nadprůměrná, a pokud máte rádi opravdové tlustospisy, užijete si to.

10.03.2024 3 z 5


Čas Čas Peter F. Hamilton

Začíná se nám to pěkně rozbíhat, konečně, aby ne, po skoro 1400 stranách :) A kupodivu, přestože jde o scifi z daleké budoucnosti, kde nechybí mimozemšťané, kosmické bitvy ani všemocné umělé inteligence, nejvíc mě asi baví ta fantasy linka z Querencie. Jak se tak koukám na ostatní komentáře, nebudu v tom sám. Dá se ale očekávat, že se ve třetím dílu obě dosud rovnoběžné dějové linky za pořádného rachotu někde v nekonečnu spojí.
Takže jdu na Evoluci a věřím, že to bude stát za to.

02.03.2024 4 z 5


Sny Sny Peter F. Hamilton

Sny mi doma cca rok stály v regálu, čekal jsem, až si budu moct přečíst celou trilogii naráz a nějak jsem na to pozapomněl :) Ale teď už jsem si přinesl z knihovny Čas, takže jsem skočil rovnýma nohama do Hamiltonova světa. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientoval, děj se od poslední knížky posunul cca o 1500 let a Hamilton rozhodně nešetří ani stránkami, ani postavami, ani příběhovými linkami. Je všeobecně známo, že za tu dobu, než se Hamilton s příběhem vůbec někam dostane, by takový Neal Asher napsal celou trilogii.
Takže na to jsem byl připraven a nepřekvapilo mě, že Sny jsou v podstatě hlavně mamutím 700stránkovým prologem, který na šachovnici rozestavil figurky (spoustu), stanovil vztahy a pravidla (složité a složitá) a udělal pár prvních tahů (zaplať pánbůh). Potenciál je velký, uvidíme, jak se nám to v dalším díle všechno navzájem proplete a rozvine, věřím, že to ještě bude jízda.

25.02.2024 3 z 5


Poslední úkol pro Gwendy Poslední úkol pro Gwendy Stephen King

Poslední Gwendy se mi líbila, naštěstí se do toho opět vložil Stephen King a řeknu vám, že to je opravdu poznat, napravilo mi to dojem z celé trilogie. A jelikož ho mám za posledních víc než 30 let důkladně načteného, propojení s řadou jiných knížek jsem přivítal, dalo to tomu příběhu širší rámec. A i něco k přemýšlení - třeba co má společného Richard Farris, Randall Flagg či Richard Fannin? Náhoda to nebude, známe Kinga...

Já sice uznávám, že King napsal řadu lepších knih, ale tahle taky stojí za přečtení. Ten dědek to kouzlo pořád v sobě má a díky za to.

02.02.2024 4 z 5


Kouzelné pírko pro Gwendy Kouzelné pírko pro Gwendy Richard T. Chizmar

To mám za to, že jsem si po prvním dílu stěžoval, že je to dobré, ale moc krátké.
Kouzelné pírko má sice dvakrát tolik stránek, ovšem stane se tam toho o polovinu méně než ve "Skříňce". Napsané je to zručně, ale vcelku o ničem. Nějaké vyšetřování moc nečekejte, konec přijde z ničeho nic, jako klasické "deus ex machina". A vzápětí následuje happy end.
Za mě zklamání, doufám, že to třetí díl napraví. Kdyby ale pod ním nebyl spolu s Chizmarem opět podepsaný i King, asi bych do toho už nešel.

31.01.2024 3 z 5


Vražedná pole Vražedná pole Haing S. Ngor

Jestli chcete vědět, jak to vypadá v pekle, tak tady se to dozvíte. Těch pár let, během kterých Pol Pot a Rudí Khmerové doslova vyhubili skoro polovinu Kambodže, zatímco zbytek světa na to v lepším případě koukal a v tom horším jim posílal zbraně, se totiž jinak než peklo snad ani nazvat nedá.

Film Vražedná pole neznám, a po téhle knížce už ani úplně nevím, jestli ho chci vidět. Láká mě ale, že tam Haing Ngor hraje a docela by mě zajímal člověk, který tu dobu dokázal přežít a napsat tuhle knihu.

29.01.2024 5 z 5


Kouzelná skříňka pro Gwendy Kouzelná skříňka pro Gwendy Stephen King

Pěkná jednohubka, krásně a příjemně se čte, ovšem za jeden večer máte přečteno a člověk by si dal klidně ještě kousek.
Ale moment, ono to má ještě dva díly, no tak to abych se po nich podíval :)

27.01.2024 4 z 5


Válka na konci světa Válka na konci světa Mario Vargas Llosa

Tentokrát nás Mario Vargas Llosa přenese do vnitrozemí brazilského státu Bahia na konci 19. století, kdy brazilská republika teprve nedávno vystřídala císařství a není nijak pevná v kramflecích. V této složité době se z vnitrozemí vynoří tajemný Rádce, který putuje krajem se svými učedníky jako nový Ježíš, prohlašuje republiku za dílo ďáblovo a prorokuje návrat království božího. To ovšem činovníci mladé republiky nemohou nechat jen tak a důsledkem je jedna asi dost zbytečná válka s tisíci mrtvých, které je tahle kniha pochmurnou kronikou. Nenajdete tu vyloženě kladného hrdinu, zato až příliš náboženského fanatismu, politického prospěchářství a bezohlednosti, zbabělosti a hlouposti. A jako obvykle v takových situacích, za všechno nakonec nejvíc zaplatí ti nejchudší a nejslabší. On se ten svět mění míň, než si myslíme.

26.01.2024 5 z 5


Mýty Mýty Stephen Fry

Stejně jako Hrdinové a Trója chytré, vtipné a čtivé. A stejně jako tyhle oba další díly, doporučuji i Mýty každému, koho aspoň trochu zajímá ta velká, různorodá a rozhádaná rodina řeckých bohů, bůžků, polobohů, najád a dryád. Tady se dozvíte, jak to všechno začalo, kde se vzala země a nebe, bohové a lidé, a vůbec kdo s kým, kdy, kolikrát a za kolik. Moc se mi to líbilo, a těším se, až vyjde ještě Odysseia, to si ale asi ještě počkáme :)

21.01.2024 4 z 5


Černá tma zapomnění Černá tma zapomnění Laird Barron

Tenhle horor se Barronovi opravdu povedl, z příběhu Dona Millera jde mráz po zádech. Pokud si potrpíte na pořádně temnou atmosféru a po nocích chodíte po lesích uctívat Černou kozu z lesů s tisícem mladých (Iä! Shub Niggurath!), je toto příběh přesně pro vás.

20.01.2024 5 z 5


Člověk Člověk Neal Asher

Závěrečná část trilogie Vzestup džainu se sice jmenuje Člověk, nicméně v tom zapadlém kusu vesmíru, kde se z nicoty vynořila loď pradávné rasy Džainů, je prakticky každý významnější hráč spíš něco jako bůh. Běžná lidská populace se v téhle knize povětšinou vyskytuje pouze jako potrava pro kulomety, případně surovina pro výrobu výkonnějších bojových jednotek. Všude okolo to totiž pořádně vře a vyhlídky Řádu v boji proti džainské hrozbě nejsou nijak růžové. Orlandine propojená s umělou inteligencí zuřivě vyzbrojuje prakticky celou soustavu, tajemná Klientka čile vyrábí armádu svých vlastních kopií, probíječky a masery už si pilně leští i flotila Zemské centrály. A to není všechno, pořádné polínko do ohně přiloží i staří hoopeři ze Spatterjay, bojoví roboti a dokonce i Pradoři. Zkrátka na obloze je pořádný ohňostroj a všichni do toho dávají co můžou. Ale stejně to vypadá, že to nebude stačit. Leda by se našla nějaká jiná cestička...

10.01.2024 4 z 5


Krev, monstra a cukroví Krev, monstra a cukroví * antologie

Taková krvavá nadílka, u které jsem si mezi svátky pěkně odreagovával tu přeslazenou vánoční atmosféru. Je tam pár hodně povedených povídek, potěšili zejména Ondřej Neff, Michaela Merglová, Vilma Kadlečková, Zuzana Hartmanová, Jiří Pavlovský nebo Lucie Lukačovičová. Čekejte hodně krve i magie, naštěstí se ale občas najde i pořádná dávka humoru. Takže třeba se i dovíte, jak to vypadá, když si to na férovku rozdá Santa Claus a Dědou Mrázem.

Tak si to užijte a nezlobte, nebo vás příští vánoce navštíví Pan Au!

02.01.2024 3 z 5


Absolone, Absolone! Absolone, Absolone! William Faulkner

Temná rodinná sága z amerického Jihu, kde nechybí láska, nenávist, všudypřítomný rasismus ani všeničící pomsta, které nakonec neunikne nikdo. Asi to nejlepší, co jsem od Faulknera četl, a i když to nebyla úplně snadná četba, docela rychle jsem tomu vyprávění propadl. Faulkner to čtenářům nedělá úplně snadný, a tahle kniha je údajně považovaná za jeho čtenářsky úplně nejobtížnější dílo. Já bych to tak úplně neviděl, za mě na tuhle pozici jednoznačně patří Hluk a vřava. Člověk si na ten styl musí tak nějak zvyknout, ponořit se do těch dlouhatánských souvětí přes půl strany, květnatých popisů a atmosféry. A číst pozorně, nebo najednou zjistíte, že vůbec nevíte, kdo to vlastně mluví a o čem :)

28.12.2023 5 z 5


Dva roky, osem mesiacov a dvadsaťosem nocí Dva roky, osem mesiacov a dvadsaťosem nocí Salman Rushdie

Vždycky mě potěší, když objevím nějakého Rushdieho, kterého ještě neznám, protože ty knížky jsou vždycky chytré, plné magické atmosféry a navíc se moc dobře čtou. Tentokrát se rozhodl spojit Pohádky tisíce a jedné noci s naším světem, a řekl bych, že se mu to povedlo naroubovat docela přesvědčivě. Já jsem toho názoru, že pár džinů nikdy neškodí a jelikož Rushdie jich v téhle knížce nachystal pěknou řádku a k tomu přidal i zajímavý příběh, dávám 4 hvězdičky.

21.12.2023 4 z 5


Hrdinové Hrdinové Stephen Fry

Tak tahle knížka je snad ještě lepší než Trója. A vůbec, neumím si představit zábavnější způsob čtení řeckých pověstí, než vzít do ruky tyhle převyprávění od Stephena Frye. Pokud chcete vědět jestli trpěl Oidipus oidipovým komplexem, proč přišel Théseus o zadek nebo jak to bylo s Héraklovým inteligenčním kvocientem, tohle je rozhodně kniha pro vás.
A já doufám, že se mi konečně povede sehnat v knihovně i Mýty.

17.12.2023 5 z 5


Vypravěč Vypravěč Mario Vargas Llosa

Když jednou Tasurinči přemýšlel, co by si tak přečetl, padla mu do ruky knížka Vypravěč od Maria Vargase Llosy. A jářku, ta se mu docela líbila, takže si řekl, že si ji jednou musí přečíst znovu, možná.
To bylo tenkrát.
A teď, když si na ni vzpomněl a přečetl si ji znovu, zalíbila se mu ještě víc, a tak jí přidal ještě jednu hvězdičku. A příště třeba přidá další, snad.
Tak jsem to aspoň slyšel.

04.12.2023 4 z 5


Ráj je až za rohem Ráj je až za rohem Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa málokdy zklame, a tenhle neortodoxní životopis (nejen) Paula Gauguina bylo ohromně zajímavé čtení. Netušil jsem vůbec, že Gauguin měl tak revolucionářskou babičku a že Flora Tristánová revolucionářka v nejednom směru byla, na to můžete vzít jed. Ti dva si byli přes všechny rozdíly v ledačems podobní, konečně bohémy a revolucionáře to k sobě tak nějak táhne odjakživa.
Oba měli svůj cíl a šli za ním přes všechny překážky. A celý život ten svůj cíl oba hledali, ten svůj vysněný ráj. Ráj, který je ale vždycky až za tím dalším rohem a nikdy ho nenajdete. Není to nějak veselá četba. Tomu svému hledání oba obětovali úplně všechno, nebrali žádné ohledy na nikoho, ani na svoje nejbližší.
Četl jsem kdysi knihu Urozený divoch, což je taky Gauginův životopis, tahle kniha je nicméně daleko syrovější a zdaleka ne tak puritánská. Asi bych doporučil přečíst si obě.

03.12.2023 5 z 5


Trója Trója Stephen Fry

Jestli hledáte pěkně a čtivě převyprávěnou Trojskou válku, tak jste ji právě našli. A až si ji přečtete, budete vám daleko jasnější nejen co se tam všechno dělo, ale budete mít i představu kdo s kým, kdy, kde a co za to. Stephen Fry přitom jen tak mimochodem dokáže rozmotat všechny ty propletence rodinných vztahů řeckých bohů, polobohů a smrtelníků, ukáže vám, co je k Tróji přivedlo a ledacos dalšího. A navíc se u toho docela dobře pobavíte.
Nejlepší na tom je, že tohle všechno se mu povedlo, aniž by nějak vynechával nebo zjednodušoval a proškrtával ve stylu "Ilias for dummies". Prostě klobouk dolů.
Doporučuji a určitě se podívám i na Mýty a Hrdiny.
A pro starší a pokročilé ještě upozorním na Gravesovy Řecké mýty, tam už ale anglický humor moc nečekejte :)

28.11.2023 4 z 5