Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI přehled

Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400758/bmid_krvave-prachy-KOf-400758.jpg 4 107 107

NESMÍRNÉ BOHATSTVÍ TĚCHTO LIDÍ… Indiáni z kmene Osedžů patřili před sto lety k nejbohatším lidem na světě. Z obrovských příjmů, jež jim plynuly z ropy vytěžené na jejich území, si vystavěli nové domy, nakoupili luxusní automobily, najali bílé služebnictvo a děti poslali na prestižní university v USA i v Evropě. Dopřávali si to nejlepší, co jim nabízela civilizace. Jejich bohatství ovšem přilákalo i to nejhorší: zkorumpované politiky, křivácké právníky, podvodníky všeho druhu – a chamtivce, zloděje, násilníky a vrahy. PŘIVOLALO SÉRII ZÁHADNÝCH VRAŽD, Následující děsivé spiknutí nechá za sebou během několika let desítky zavražděných. A když se dlouhou sérii vražd stále nedaří vyřešit, když za záhadných okolností umírají další a další oběti a když přijdou o život dokonce mnozí z odvážných vyšetřovatelů, je přivolána nedávno založená FBI s legendárním J. Edgarem Hooverem v čele – jde o první tak rozsáhlý případ, který FBI vyšetřuje. Každý další krok odhaluje nová zlověstná tajemství a zločinná spolčení… JEŽ VDECHLA ŽIVOT FBI! Režisér MARTIN SCORSESE připravuje podle knihy výpravný film, v němž hlavní role ztvárňují LEONARDO DICAPRIO a ROBERT DE NIRO.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historie
Vydáno: , Leda
Originální název:

Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

Finn69
08.07.2024 4 z 5

Tak tohle bylo velmi zajímavé, a pro mě naprostá novinka. Že byli na začátku minulého století indiánští Osedžové nejbohatšími lidmi na světě, proháněli se Oklahomou v nejnovějších autech, zaměstnávali bělošské sluhy a stavěli si nákladná sídla, jsem neměl vůbec tušení. Že byli snadnou kořistí všemožných pijavic, podvodníků a zlatokopů či zlatokopek, to se docela dalo odhadnout. Že se ovšem ještě ve 30. letech minulého století děla ve Státech takováhle zvěrstva a existovala tam taková anarchie, jak popisuje tahle kniha, bylo ale pro mě dalším překvapením. Vždyť to byl Divoký západ jako vyšitý, včetně desperátů, zabírání indiánské půdy, zlotřilých šerifů a úplatných soudců.
Asi by mě zajímal film.

Janamed
13.02.2024 5 z 5

Autor věcně, žurnalisticky a poutavou beletrizovanou formou předkládá tragický obraz jedné z celosvětově nejbohatších indiánských komunit na počátku 20. století ve vztahu k podílům na nerostném bohatsví na Osedžském území. Popisuje způsoby asimilace indiánského lidu s cílem vymýtit “barbarské zvyky a tradice a převzít kontrolu nad jejich jměním prostřednictvím opatrovnictví a jejich následným vykořisťování. Postupně se autor dostává k první neobjasněné vraždě, další potom na sebe nedají dlouho čekat, začíná systematické vyvražďování. K čtenáři se tak dostává úplná smršť těch nejpodstatnějších informací o neuvěřitelném zločineckém spiknutí s jejich následným potíráním nejen federálními agenty a závěrečným autorovým bádáním v mrazivé historii. Pokud máte rádi skutečné kriminální případy, tento, další z řady neuvěřitelně bezcitných, chladnokrevných a chamtivých dějin jihozápadní Ameriky, byste rozhodně neměli propásnout. Film už mám totiž v hledáčku také.

Jenom, jedna výtka by se našla, ale ta nepatří autorovi. Bože, někdy ty překlady názvů knih fakt nejsou gůd. Vrahové měsíce květů by bylo “poetičtější a přitažlivější


DjLuko
30.01.2024 4 z 5

Grannove novinárske pozadie cítiť. Je silno faktografický, snaží sa fabulovať čo najmenej a iba zriedkakedy vypĺňa medzery v naratíve (ktorých je dosť, keďže ide o prípad starý cca 90 rokov). Mňa si teda ako rozprávač nepodmanil, nedokázal som sa emočne napojiť na žiadnu z postáv. Váha udalostí, ktoré dokumentuje je však nespochybniteľná. Štvrtú hviezdu dávam, pretože sa mu takmer storočie po období "Vlády teroru" podarilo (s najvyššou pravdepodobnosťou) vypátrať ďalších a ďalších neodsúdených páchateľov, pričom svoje zistenia konzultoval s vnúčatami obetí. Príbeh má teda aj morálne zadosťučinenie - aspoň teda také, aké mohol dosiahnuť po tak nepredstaviteľnej dobe. Myslím si, že ide o knihu, ktorej filmová adaptácia môže jedine pomôcť - naplniť túto faktografickú nádobu plnohodnotnými emóciami.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020


Knižní novinky (18. týden)

28.04.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Ocenění knihy (2)

2018 - Anthony Award (Kritické / naučné dílo)
2018 - Edgar Allan Poe Awards (Best fact crime)


Kniha Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených131x
ve Čtenářské výzvě23x
v Doporučených6x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst115x
v Chci si koupit38x
v dalších seznamech1x