Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI

Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400758/bmid_krvave-prachy-KOf-400758.jpg 4 102 31

NESMÍRNÉ BOHATSTVÍ TĚCHTO LIDÍ… Indiáni z kmene Osedžů patřili před sto lety k nejbohatším lidem na světě. Z obrovských příjmů, jež jim plynuly z ropy vytěžené na jejich území, si vystavěli nové domy, nakoupili luxusní automobily, najali bílé služebnictvo a děti poslali na prestižní university v USA i v Evropě. Dopřávali si to nejlepší, co jim nabízela civilizace. Jejich bohatství ovšem přilákalo i to nejhorší: zkorumpované politiky, křivácké právníky, podvodníky všeho druhu – a chamtivce, zloděje, násilníky a vrahy. PŘIVOLALO SÉRII ZÁHADNÝCH VRAŽD, Následující děsivé spiknutí nechá za sebou během několika let desítky zavražděných. A když se dlouhou sérii vražd stále nedaří vyřešit, když za záhadných okolností umírají další a další oběti a když přijdou o život dokonce mnozí z odvážných vyšetřovatelů, je přivolána nedávno založená FBI s legendárním J. Edgarem Hooverem v čele – jde o první tak rozsáhlý případ, který FBI vyšetřuje. Každý další krok odhaluje nová zlověstná tajemství a zločinná spolčení… JEŽ VDECHLA ŽIVOT FBI! Režisér MARTIN SCORSESE připravuje podle knihy výpravný film, v němž hlavní role ztvárňují LEONARDO DICAPRIO a ROBERT DE NIRO.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historie

Vydáno: , Leda
Originální název:

Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI , 2018


více info...

Janamed
Janamed
13.02.2024 5 z 5

Autor věcně, žurnalisticky a poutavou beletrizovanou formou předkládá tragický obraz jedné z celosvětově nejbohatších indiánských komunit na počátku 20. století ve vztahu k podílům na nerostném bohatsví na Osedžském území. Popisuje způsoby asimilace indiánského lidu s cílem vymýtit “barbarské zvyky a tradice a převzít kontrolu nad jejich jměním prostřednictvím opatrovnictví a jejich následným vykořisťování. Postupně se autor dostává k první neobjasněné vraždě, další potom na sebe nedají dlouho čekat, začíná systematické vyvražďování. K čtenáři se tak dostává úplná smršť těch nejpodstatnějších informací o neuvěřitelném zločineckém spiknutí s jejich následným potíráním nejen federálními agenty a závěrečným autorovým bádáním v mrazivé historii. Pokud máte rádi skutečné kriminální případy, tento, další z řady neuvěřitelně bezcitných, chladnokrevných a chamtivých dějin jihozápadní Ameriky, byste rozhodně neměli propásnout. Film už mám totiž v hledáčku také.

Jenom, jedna výtka by se našla, ale ta nepatří autorovi. Bože, někdy ty překlady názvů knih fakt nejsou gůd. Vrahové měsíce květů by bylo “poetičtější a přitažlivější

DjLuko
DjLuko
30.01.2024 4 z 5

Grannove novinárske pozadie cítiť. Je silno faktografický, snaží sa fabulovať čo najmenej a iba zriedkakedy vypĺňa medzery v naratíve (ktorých je dosť, keďže ide o prípad starý cca 90 rokov). Mňa si teda ako rozprávač nepodmanil, nedokázal som sa emočne napojiť na žiadnu z postáv. Váha udalostí, ktoré dokumentuje je však nespochybniteľná. Štvrtú hviezdu dávam, pretože sa mu takmer storočie po období "Vlády teroru" podarilo (s najvyššou pravdepodobnosťou) vypátrať ďalších a ďalších neodsúdených páchateľov, pričom svoje zistenia konzultoval s vnúčatami obetí. Príbeh má teda aj morálne zadosťučinenie - aspoň teda také, aké mohol dosiahnuť po tak nepredstaviteľnej dobe. Myslím si, že ide o knihu, ktorej filmová adaptácia môže jedine pomôcť - naplniť túto faktografickú nádobu plnohodnotnými emóciami.


Vendys
Vendys
28.01.2024 4 z 5

Hodně se mluví o filmu. Tak jako vždy, nejdříve přečíst předlohu :-)
Ta nezklamala, těším se na film.
Koho asi bude hrát ten Leo?

Deia
Deia
25.01.2024 5 z 5

Túto knihu som si chcela prečítať odkedy vyšla a konečne som sa k nej dostala. Príbeh ma chytil v podstate od prvej strany, ktorá začína opisom jednej osažskej rodiny, v ktorej dôjde k tragédii. A aj keď na začiatku sú iba dve vraždy, čoskoro to naberie obludné rozmery, toľko úmrtí som vôbec nečakala. A to ani nie sú všetky. Vyšetrovanie v tej dobe skoro ani neexistuje a bola som veľmi zvedavá, či sa to celé rozlúskne alebo nie. Našťastie sa prípadov neskôr ujíma schopný, sympatický vyšetrovateľ a ako tak na to príde, aj keď niečo ešte doplní aj autor knihy skoro po vyše storočí. Toho, kto je za tým celým som vôbec neupodozrievala. Aj keď za príbehom je toho oveľa viac, nie len kriminálny prípad. Ide o potlačovanie ľudských práv, keď Osagovia nemohli so svojím majetkom narábať tak ako by chceli a ktorí boli niekoľkokrát presídlení. Ide o vnímanie (nielen) Osagov v tej dobe, keď belosi ich ešte stále brali akosi druhorado. Je to veľmi fascinujúce čítanie, aj keď pár chybičiek by sa našlo. Občas som sa strácala vo veľkom množstve mien a navyše mi prišlo, že vzťahy v rodinách neboli stále správne napísané (raz to bola sestra, raz matka...). Niektoré kapitoly sa mi informačne zdali veľmi hutné, niektoré možno trošku zbytočné. Ale v rámci celku to boli len také drobnosti, je to vskutku skvelý, aj keď smutný príbeh z našej histórie.

Miliarda
Miliarda
05.01.2024 5 z 5

Za touto knihou je na první pohled obrovské množství práce. Autor na pozadí precizního historického popisu temného mementa americké historie volí mimořádně čtivý jazyk, což neuvěřitelně dobře funguje. Téma knihy je samo o sobě natolik zajímavé, že by mě pravděpodobně bavila i "odfláknutější" verze, nicméně taková kvalita s jakou autor tento příběh zpracoval mě naprosto uchvátila. Vůbec se nedivím, že se Scorcese rozhodl tuto knihu zfilmovat. Pro milovníky "true crime" naprostá povinnost.

Crozz
Crozz
20.11.2023 4 z 5

Celkem dobře se četlo. Zajímavé téma.

Karcoolka2210
Karcoolka2210
16.11.2023 5 z 5

Moja druhá kniha od tohto autora a opäť skvele spracovaný skutočný príbeh, aj keď teda obsahovo je to dosť ťažké čítanie. Ďalšia ukážka toho, čo všetko si pôvodní obyvatelia Ameriky vytrpeli a akých ohavných činov sú ľudia schopní. Určite odporúčam. AJ

hroubek
hroubek
08.11.2023 4 z 5

Moc povedená a hlavně dobrá kniha. Ke knize jsem dostal až po filmu Martina Scorseseho - Zabijáci rozkvetlého měsíce. Film se mi hodně líbil, a já byl zvědaví jaká je předloha, která inspirovala vznik filmu. Osobně jsem trochu bojoval se stylem jakým spisovatel David Grann napsal svou knihu. Grann některé věci vypraví jako rekonstrukci, další vypraví klasicky jako kdyby vyprávěl nějaký příběh. Jak říkám, trochu mi trvalo, než mi tento styl sedl, ale jakmile jsem si na něj zvykl a začetl se, tak to stálo za to. Grann umí zaujmout čtenáře a moc dobře se mu povedlo odvyprávět jednu velmi temnou část americké historie. Knize hodně prospělo, že je rozdělená na tři části, protože se každá část věnuje příběhu (historii) z jiného úhlu pohledu, a nabízí širší perspektivu. Díky této perspektivě si čtenář dokáže složit velmi nepříjemný obrázek toho, co se v Oklahomě dělo, a jak moc to byla hrůzostrašná doba pro Osedže. Grann se snaží čtenářům nabídnout co nejvíce komplexní obraz této historie, a proto je v knize spoustu jmen, dat, a informací. Takže na rovinu říkám, že to není úplně nejlehčí čtení, ať kvůli textu, tak i kvůli tomu o čem se v knize vypráví. Krvavé prachy je náročnější kniha, ale rozhodně stojí za přečtení, jelikož dostanete dobře odvyprávěný příběh americké historie, o kterém jste pravděpodobně nikdy neslyšeli.

Kortexo
Kortexo
29.10.2023 5 z 5

Zaujmul mne, připravovaný film. Pokud je možnost, přečtu si knižní předlohu před zhlednutím filmu. Zažitek s filmu je potom mnohem intenzivnější. Tento román je napsán, jako napínavý kriminální thriller postaveny na skutečných historických událostech. Kniha vynikajícím zpusobem ukazuje odvrácenou stranku společnosti, kdy menšiny, které mají zdroje, vzdělání a osobnosti, nezmohou nic proti systemu někdy postaveného na generační vychově, nebo k povinnosti obětování se pro vyšší dobro celku. Realné. Surové. Skutečné. A myšlenkově zasahující do dnešních dob. Kniha obsahuje i historickou část, která popisuje osudy postav i míst, po zkončení děje příběhu. Film: Puvodni verze filmu, měla věrně kopírovat detektivní román. Ovšem z duvodu, že by herci nedostali moc prostoru v ději, bylo zvolena jiná. Muj pocit z filmu je lehce učelový košík na oskary. Přesto film stojí za to vidět.Rozhodně v kině i když délka je přes 3 hodiny. Muj názor je, že román je kvalitnější, z duvodu struktury děje, kdy finální rozuzlení děje je klasicky na konci, naproti filmu. PS:V roce 2023 vyšel od autora nový román s názvem: Wager.Plánuje se také jeho zfilmování. Námět knihy je velmi zajímavý.

decouble
decouble
10.10.2023 4 z 5

První dvě části knihy jsou strukturované jako detektivka, ale nejedná se o tradiční záležitost ve smyslu postupně rozvíjeného napínavého příběhu, v kterém do sebe na konci všechny dějové linky krásně zapadnou a v kterém čtenář s hlavním detektivem/policajtem vyřeší zamotanou vraždu. Stejně tak v knize chybí hlubší vhled do nitra většiny hlavních postav zapletených do vyšetřování vražd. Jedinou osobou, které se dostaneme víc pod kůži, je hlavní vyšetřovatel Tom White.

Tyto vlastnosti knihy by se ale neměly vnímat jako nějaká výtka, protože „Krvavé prachy“ nejsou nějakou brakovou detektivkou (na kterou láká nešťastný český překlad), nýbrž postupnou rekonstrukcí několika případů vražd z rozsáhlých archivů FBI a jiných materiálů. Tuto rekonstrukci doplňuje v první části knihy i vyprávění o historii kmene Osedžů.

Kniha je velmi čtivá až beletristická, a to i přesto, že v ní je velmi malé množství dialogů. Autor totiž zůstává věrný metodě rekonstrukce případů a nesnaží se vymýšlet si nějaké doplňující dějové linky nebo fiktivní dialogy, aby zvyšoval spád nebo napětí.

Zásadní je zůstat autentický a ukotvený v realitě, protože kniha z velké míry slouží jako připomenutí velkého hříchu, kterého se (hlavně) ve 20. letech bílí Američani na Osedžích v Oklahomě dopustili. Ale právě v tom tkví síla knihy, nefabuluje a dává nám skrze vypravěče-archiváře nahlédnout do kousku temné historie, na který by mnozí, kromě pozůstalých, rádi zapomenuli.

Vypravěč archivář v poslední části knihy dokonce vystoupí z pozadí příběhu a stane se hlavní postavou třetí části knihy, ve které se setkává s potomky zavražděných a přeživších Osedžů. Zároveň zde detailně popisuje svojí práci s archivními materiály. A snaží se dokázat (SPOILER ALERT?), že rozsah zločinů, které se v Oklahomě v první polovině 20. století děly, jde rozhodně nad rámec případů, které tam v polovině 20. let vyšetřovala FBI.

Ve finální části jsou tak „Krvavé prachy“ velká pocta práci archivářů jako někoho, kdo dokáže historii zrekonstruovat z různých zdrojů a využít při tom poznatky (jakési zdánlivě vzdálené díly skládačky), které mohli lidé v minulosti přehlédnout, protože v daný moment neměli tak široké zorné pole.

eLeR
eLeR
26.09.2023 5 z 5

David Grann je reportér a na jeho knihe to cítiť. A šikovný reportér, svoju prácu odviedol na 1*. Áno, kniha je skôr literatúra faktu ako detektívny román, ale je tak dobre napísaná, že ani na moment som nemala chuť knihu odložiť. Hutný príbeh, kvalitne spracovaný, množstvo informácii prehľadne podaných ... kľudne z toho mohol byť aj seriál, nielen film. Mne osobne vôbec nevadili malé odbočky mimo tému, lebo vlastne k téme boli a nestrácala som sa ani medzi množstvom postáv. Čítala som slovenský preklad z vydavateľstva Absynt od Samuela Marca .. z mojej strany spokojnosť, chválim. A príbeh? Smutný, šokujúci, plný nespravodlivosti a chamtivých ľudí, v ktorom sa ale mihnú aj tí správni.

Na film som naozaj zvedavá, čo z toho ohromného množstva materiálu Scorsese a Roth vybrali, ale tak hádam ma starí páni nesklamú.

Rilian
Rilian
13.09.2023 4 z 5

Tato kniha svým zaměřením osloví nejednoho čtenáře. Nicméně si musíte zvyknout, že se jedná spíše o populárně naučnou/odbornou knihu než o tradiční krimi příběh. Autorův styl psaní mě nijak nevadil. Snad pouze v počátku čtení si musíte udělat pořádek v jednotlivých postavách. Knihu doporučuji a zase jednou po dlouhé době se těším na nějaký film.
Čtenáře, který dospěje na konec knihy může hřát vědomí, že i v tom nejzkorumpovanějším prostředí se vždy najdou lidé prosazující právo a spravedlnost.

Mona-Lisa
Mona-Lisa
30.07.2023 5 z 5

Tato knížka spadá do žánru true crime. Tzn. že jde o velice podrobný a odborný popis zločinu, který se skutečně odehrál ve 20. letech v USA.
Stále více bílých Američanů se začalo rozhořčovat nad osedžským bohatstvím.
A tak najednou začali Osedžčí indiáni v Oklahomě záhadně umírat jeden za druhým. A jejich obrovské jmění z ropného průmyslu proudilo do kapes bílých opatrovníků.

Je zde opravdu hodně jmen a vyčerpávajících faktů o vyšetřování. I přesto je to moc čtivé. Ale opravdu do toho jdi, jestli tě zajímá neuvěřitelné spiknutí,
kam až může zajít rasismus a chamtivost. Nečekej duchaplné dialogy nebo hluboké myšlenky.
Já jsem si z toho odnesla krásný obrázek o vývoji spravedlnosti v USA.

Policie, úřad šerifa a další úřady vymáhaní pořádku v té době definovala zkorumpovanost, neschopnost, špatná pověst, nedostatečné financování.
A tady si svědkem toho, jak FBI začala formovat své jméno a pověst- úřad v základech, který byl pořád vnímaný jako byrokratický bastard, ještě bez prestiže.

Trošku k obsahu: Bílý Američan Indiány vyhnal z jejich domova, nakazil je neštovicemi, střílel, když si zabírali novou půdu, odvlekl děti na převýchovu a nakonec zjistil, že mají díky ropě až moc peněz, tak je jednoho po druhém začal kosit. 
Když už se to začalo dít ve velkém, FBI převzala vyšetřování a v té chvíli začíná děj hodný učebnic a zachycení na filmová plátna.

Časy, kdy byla forenzní chemie, daktyloskopie a balistika v plenkách. Časy, kdy policisté vyvázli zločincům jedině se schopnostmi Jamese Bonda a Sherlocka Holmese v jednom.
Je neuvěřitelné, jakých to narostlo rozměrů. Postupně byli vražděni i právnící, úředníci, prostě všichni, kdo se zabíjení indiánů snažili přijít na kloub.
Čítal přes 20 oběti v jedné oblasti a soudci od toho dávali ruce pryč ve strachu o svůj život. 
Vyšetřování bylo jako boj s větrnými mlýny, většina svědků záhadné mrtvá.

Důležitá knížka, autor si dal neuvěřitelnou práci a jeho poslední kapitola s vlastními výsledky pátrání? Tomu opravdu nejde věřit, chce se člověku brečet a každá buňka v těle to odmítá...

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
25.06.2023 5 z 5

Moc mě bavil styl psaní autora. Skoro až románově rozepsal skutečné události, ale stále se u toho drží dokumentárního psaní, takže na mě to nepůsonilo úplně jako literatura faktu, a proto se mi to skvěle četlo. Ale zároveň je to tím pádem těžké na hodnocení. Přece jen, u beletrie a naučné literatury se hodnotí jiné věci. Krvavé prachy pojednávají o špatných, bolestivých  krutých událostech, které jsou pro spoustu lidí (i pro mě) novou informací. Ale je to napsané neskutečně moc poutavě, tak čtení uteče vážně hodně rychle.

Jsem zvědavá na adaptaci, která dodá postavám víc charakteru. A jsem zvědavá, jak bude vedené vyprávění vzhledem k tomu, jak postupují informace tady. Protože ta třetí část dělá knihu ještě (reálněji) děsivější než to předtím.

(Jsem jediná, koho mrzí název knihy? Hned na začátku je neskutečně krásně a poeticky vysvětlen název...tak alespoň slovenský překlad si ho nechal. Předpokládám, že autor ten název zvolil kvůli té básni. Jako poctu. Tak je to trochu škoda.)

SumýšIrena
SumýšIrena
14.06.2023 3 z 5

Kniha určitě stojí za přečtení. Příběh je hodně zajímavý a až mrazí z toho, co všechno se ve 20.století mohlo stát. ALE autorův styl mi vůbec nesedí. Je to něco mezi reportáží, románem a učebnicí dějepisu. Rozhodně nemusel uvádět tolik jmen a osudů postav, které se příběhem jenom mihly. Je to hodně zavádějící.

birgitte
birgitte
09.06.2023

Krásný román, doporučuji

jelad
jelad
12.03.2023 5 z 5

Když chamtiví běloši vraždili své indiánské ženy, aby se dostali k jejich bohatství:
Šokující a zároveň fascinující pohled na masové zneužívání a vraždění indiánů Osedžů - nejprve vyhnaných ze svých domovů bělochy, násilně přesídlených na neznámou, nehostinnou a skalnatou půdu americké Oklahomy, kde se k jejich obrovskému (ne)štěstí objevilo obří naleziště ropy. Ropa z Osedžů udělala nejbohatší lidi dvacátých let minulého století - jen ale na chvíli - a pouze výměnou za nebývalé rodinné tragédie a vražedné hony na ně samé.
David Grann v knize přibližuje děsivé řádění bělochů, kteří se skrze rasismus a mizernou morálku tehdejší doby neštítili obrat osedžské indiány nejen o peníze - ale i o další členy rodiny nebo jejich vlastní děti. Přitom si neváhali brát indiány za manžele či manželky - aby je potom - více či méně nápadně - zavraždili. Což ziskuchtiví Američané přetavili v ďábelský desítky let fungující vražedný systém, na který upozornila (i když zdaleka ne v celé šíři) v té době rodící se FBI.
Všeříkající kapitola z americké kolonialistické politiky.

Zuzulet15
Zuzulet15
20.12.2022 4 z 5

Sebe môžem vyčítať to, že som si nepamätala, kto je kto a strácala sa v menách. Autorovi som chvíľu mala za zlé, že celý prípad dosť okresal a nešiel viac do hĺbky. Ale potom som si uvedomila, že v dlhšom formáte by to asi začalo byť nudné. Takto to bolo dynamické a poriadne chytľavé. A zas som sa aspoň niečo nové dozvedela. A podľa mňa z toho bude parádny film.

kobejn
kobejn
22.09.2022 5 z 5

Nemá tu cenu mudrovat nad tím, jestli je to beletrie nebo ne, hlavní je, že má co říct. Naopak, tím, že to není klasický román, bude pro filmaře dost prostoru, aby s tím naložili po svém a dali do toho vlastní vklad. Na film se taky těším, ale kniha byla super.

Pavlaj
Pavlaj
01.09.2022 5 z 5

Fascinující vyprávění o do nedávna neznámých (tedy aspoň mně neznámých) zločinech. Neuvěřitelné, jak se ještě ve dvacátých a třicátých letech 20. století chovali někteří bílí Američané jako v nejtemnějších dobách Divokého Západu, kdy mrtvý Indián byl dobrý Indián.
Je to literatura faktu, ne román, takže hodnotím spíš obsah než stylistiku. Ta možná šla trochu vylepšit, ale mně se knížka četla dobře. Těším se na film.

Štítky knihy

zfilmováno Indiáni bohatství soudní procesy USA (Spojené státy americké) právníci podle skutečných událostí kriminální thrillery těžba ropy

Autorovy další knížky

David Grann
americká, 1967
2019  85%Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI
2010  85%Ztracené město v Amazonii
2015  70%Ďábel a Sherlock Holmes

Kniha Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI je v

Právě čtených2x
Přečtených125x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených6x
Knihotéce63x
Chystám se číst115x
Chci si koupit36x
dalších seznamech1x