Grimmové

Grimmové https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524111/bmid_grimmove-6526713630ec6.jpg 5 51 17

Autoři si vybrali deset pohádek bratří Grimmů a předkládají nám je v podobě, v jaké je zpravidla neznáme. Bratři Grimmové svoje pohádky poprvé uveřejnili v letech 1812 a 1815 a v pozdějších vydáních mnohé z nich upravovali a uhlazovali, aby nebyly tak děsivé a pohoršlivé a lépe vyhovovaly dobovému vkusu vztahujícímu se na četbu pro děti. Většina čtenářů tyto pohádky zná ve verzích z posledního vydání bratří Grimmů z roku 1857. Z mnohých příběhů se ale za více než století a půl vytratila původní síla, nezkrotnost a drsnost. Autoři se v této knize vracejí k původním verzím a zároveň je vypravují vlastním hlasem, který mocně zesiluje světově proslulý a nezaměnitelný kreslíř John Kenn Mortensen.... celý text

Literatura světová Pohádky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Grimm - Grumme eventyr genfortalt for gamle og unge , 2019


více info...

Přidat komentář

Finn69
20.04.2024 3 z 5

Asi jsem čekal trošku víc :(
Knížka je to pěkná, perfektní jsou ilustrace, a kdyby byly všechny pohádky takové, jako Bezručka, Ženich vrah nebo Červená Karkulka (bez toho přilepeného konce), dal bych bez řečí pět hvězd a zdálo by se mi to ještě málo. K těm pohádkám by mi také asi víc sedělo, kdyby byly nebyly vyprávěné moderním jazykem, nevím, jestli je to překladem nebo je to tak i v originále. Když chci jít ke kořenům a hledám verze pohádek z počátku 19. století, nebudu přece používat jazyk 21. století.
Ale jak jsem říkal na začátku, knížka to pěkná je a stojí za přečtení, nechte se trochu postrašit.

Sisssi
23.03.2024

Pokud chcete opravdu staré a původní pohádky bratrí Grimmů, není tato kniha tím pravým ořechovým. Převypravěči se sice snaží do pohádek zapracovat hororové a syrové prvky z původních verzí, ale nemohu se zbavit dojmu, že je to spíš ze senzacechtivosti a touhy šokovat, než kvůli logice a soudržnosti textu. Jinak je ale text zoufale moderní, ať už jazykem (např.: "...jak já jsem dneska populární", fantaskní,), tak i myšlením postav (údiv převypravěče nad tím, proč se Bůh, Ďábel a Smrťák zajímají o bezvýznamného sedláka, jeden z nich je mimochodem oděn do obleku, slamáku a v náprsní kapse má červený květ - jak se tenhle švihák jak z Monetova obrazu nebo secesní promenády hodí do archaického světa této pohádky?).

Další moderní invencí je převzetí líbivých interpretací ala Freud a Jung, které vidíme třeba u Jeníčka a Mařenky, kde se příběh v závěru scvrkne do traumatického vztahu matky a dcery, kde dcera se má likvidací ježibaby vyrovnat s negativním vlivem matky, osvobodit se od ní a dospět. Tato interpretace mi vždycky připadala přitažená za vlasy a naprosto opomíjející většinu motivů v příběhu a soustředící se jen na jednu rovnou pěšinku, jako kůň s klapkami na očích.

V úvodu Lociky se zaměřte na převypravěčův popis čarodějnic. Jedná se o souhrn těch největších klišé, jaká si moderní doba o fenoménu čarodějnictví vymyslela (pod vlivem romantických tendencí 19. století, Murrayové, Gardnera, a wiccanského novopohanství).


LadyCharlene
18.03.2024 4 z 5

Na tuto knihu jsem se dlouho těšila... No, nedostala jsem úplně to, co jsem chtěla, ale to co mi bylo naservírováno nakonec nebylo vůbec špatné.
K jednotlivým pohádkám je na konci knihy vždy krátká poznámka, kterou doporučuji číst průběžně. Zpracované pohádky jsem vesměs již v nějaké podobě znala, ale to se dalo předpokládat, mrzelo mě, že se autoři nerozjeli víc, mohli dát tolik prostoru své fantazii, ale pohádky v podstatě zůstaly statické. Také jsem několikrát ztratila pozornost, stokrát ta samá pohádka v jiné formě, takže co očekávat...
Na druhou stranu se mi líbilo, že autoři očividně studovali různá vydání uvedených příběhů a vraceli se k raným Grimmům.
Na konec jsem vcelku spokojená, napětí i horor, dokonce i humor provázely mou čtenářskou cestu do dětství. Musím vypíchnout Karkulku, která na rozdíl od ostatních pohádek již od začátku má v sobě velmi viditelné poselství, překvapivě se mi to líbilo, i když by se mohlo zdát, že autor trochu tlačí na pilu.
Přečetla bych to dítěti? Já nejspíš ano, ale co čekat od zrůdy, která v dětství milovala Broučky... :D

666Jitka
14.03.2024 5 z 5

Velmi pěkné vydání ještě strašidelnějších verzí pohádek bratří Grimmů obohacené o krásné ilustrace mě velmi potěšilo. Vyprávění se často nepáře se syrovostí a nelítostí obsahu - neváhá nám naservírovat speciální guláš, krutost rodičů nebo sourozenců, sadismus, zradu, vraždy, mamon, ale také notnou dávku odvahy, odhodlání, soudržnosti, věrnosti a lásky. Oceňuji také poznámky autorů k jednotlivým temným pohádkovým příběhům, ve kterých se dočteme něco o jejich historii a vývoji. Jsem ráda, že jsem si knihu koupila a obohatila tak svou knihovnu. Pozor - čtení pro malé děti to rozhodně není !!!

Hyaenodon
11.03.2024 5 z 5

Pecka. Mrazivé příběhy o špatných rodičích, kanibalech a o strachu. Moc jsem si ji užil.

Mooneylan
19.02.2024 5 z 5

Ach, ti Grimmové!
Miluju pohádky. A čím jsem starší, tím je mám raději. A obzvláště od bratří Grimmů. I když všechny pohádky, které v knize jsou, už jsem znala z různých převyprávění (děkuji především panu Werichovi!), nesmírně jsem si užila grafické zpracování, vazbu, vůni a tu pohádkovou nostalgii. Pohádky si totiž nikdy na nic nehrají, jsou syrové, snové, poetické a fantaskní. Přesně víte, co od nich máte čekat, ale zároveň vás svým poučením tnou do živého. Slupla jsem je za jeden speciální večer a tak se ptám...kde je můj dezert?

MartinaP
11.02.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. 10 pohádek bratří Grimmů. Řekla bych, že se jedná o základní archetypy všech pohádek. Pohádky byly strašidelné, kruté a poetické a něžné zároveň. Ilustruace odpovídající. Knížku jsem měla půjčenou z knihovny, ale určitě by byla ozdobou každé domácí knihovny. Krásný obsah, krásná vazba i ilustrace. Moc se mi líbil i doslov, který vysvětloval historii a vývoj každé pohádky. Doporučuji vřele.

Ditules
03.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Autoři vybrali 10 pohádek bratří Grimmů, nechali jim jejich původní zakončení, ale zároveň jazykově upravili, aby vyzněly jejich slovy. Jednotlivé pohádky doplňují sugestivní ilustrace J. Mortensena.

Možná tomu trošku chybí ta poetičnost původního překladu...Dětem ale určitě nečtěte

Fazolový guláš z Červené Karkulky mě bude strašit ještě dlouho...
Jedná hvězda navíc za ilustrace

Tano
21.01.2024 3 z 5

Tak jsem se těšila na děs běs původních "pohádek" z časů, kdy si je vyprávěli spíš dospělí, než že by byly určené pro děti a z tohohle pohledu jsem jednoduše zklamaná. Dobrá půlka je přesně v té podobě, v jaké jí znám, když jsem pohádky jako malá poslouchala na kazetě. Nejděsivější jsou ilustrace. Nové pro mě byly asi jen dva příběhy. Ok, ale znovu číst nebudu :)

hungryreader00
17.01.2024 4 z 5

Je to sice boží, ale dnešním jazykem to zkrátka neudělá takovou atmosféru jako krásným květnatým českým jazykem devatenáctého století. Jinak je to skvělé a doprovodné ilustrace jsou famózní :)

Staanis
12.01.2024 5 z 5

Skvele. Pohadky mam moc rada a pohadky s hororovym nadechem jeste radeji. Tyto prevypravene puvodni pribehy od bratri Grimmu se moc povedly. Jsou temne, syrove a vice autenticke. K tomu pekna ilustrace.

jaroiva
30.12.2023 5 z 5

Kromě Perníkové chaloupky se mi nezdají pohádky až tak hrozné. Andersen mi připadá horší.
Tyhle verze se mi moc líbily...
Nebýt těch děsivých obrázků, tak mi nejhororovější připadal Jeníček s Mařenkou. Kdyby to mělo být zfilmované, asi vyhraje děsivostí Bezručka.
Inu, ony jsou ty nejznámější pohádky docela drsné, ale většinou aspoň dobro vítězí a zlo je potrestáno. Ne jako u Andersena, kde holčička se sirkami umrzne, nebo děťátko je "do týdne na márách". Takže za sebe vybírám Grimmy před Andersenem.

rozaaalie_
26.12.2023 5 z 5

„Někteří vlci nejsou jako jiní vlci. Někteří vlci umějí mluvit jako lidé...“

Tak tyhle pohádky dětem zaručeně číst nedávejte, pokud teda nechcete, aby měly minimálně měsíc noční můry! Příběhy jsou místy hodně strašidelné a násilné, přestože se názvy a jazykem klasickým pohádkám podobají, přiřadila bych je spíš k lehčímu hororu. Autoři se v díle vrací až ke kořenům, tedy k původním příběhům bratří Grimmů, které jsou proslulé svou drsností a děsivostí.

Kniha se skládá z 10 „pohádek“, mezi kterými najdete klasiky v podobě Karkulky či Jeníčka a Mařenky, tak i méně známé příběhy jako třeba Bezručka, Ženich vrah nebo Kost, která zpívá. Přestože se kniha na první pohled jeví objemně, texty jsou psané větším písmem, používají jednoduchý jazyk a navíc jsou doplněny o několik krásných, a zároveň mrazivých ilustrací, které dílu dodávají správně tajuplnou atmosféru. Některé příběhy se mi samozřejmě líbily více, některé méně. Ale jako celek je kniha velmi podařenou sbírkou temných pohádek, ve kterých kromě ponaučení nalezneme i špetku hororu, která k původním textům bratří Grimmů zaručeně patří.

I přesto, že v těchto příbězích často figurují pohádkové bytosti či nadpřirozené síly, dokonale vykresluje negativní vlastnosti příšer, jež se schovávají za řeč, cit a rozum, ale ve skutečnosti u nich převládá chamtivost, závist a dokonce krutost. Uhodnete, jaképak „příšery“ mám na mysli...? :)

Jitulin90
06.12.2023 5 z 5

Nádherná obálka i ilustrace, příběhy krásně temné... Za mě jsou nejlepší Fitcherův pták a Bezručka.

farb
28.11.2023 4 z 5

Za mě : Jeníček a Mařenka moc pěkně zpracované; Kost, která zpívá, Locika, Dary trpaslíčků a kluk, co se chtěl naučit bát slabší a méně zajímavé ; ale Smrťák, Ženich vrah, Fitcher a Bezručka opravdu kruté a děsivé laskominy, které dokáží zanechat hluboký dojem, stejně jako Červená Karkulka s polévkou z babičky a logickým nepohádkovým koncem. Jednoznačně palec nahoru a sem s tím avizovaným pokračováním.

kolacky
26.11.2023 5 z 5

Docela síla... Ale musím uznat, že je to pěkná kniha. Jak to drsné vyprávění, tak ilustrace.

kaczka79
22.11.2023 5 z 5

Převyprávěné pohádky bratří Grimmů, které jsou vybrány z původních verzí vydání. Jsou jiné - syrové, děsivé a drsné. Potěší každého dospělého, děti už méně :-) ..... těm bych je radši nečetla. Kniha se moc povedla, krásný obal, ilustrace...určitě bude zdobit mou knihovnu. Doporučuji!

Autoři knihy

Benni Bødker
dánská, 1975

Kniha Grimmové je v

Právě čtených2x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených7x
Knihotéce73x
Chystám se číst77x
Chci si koupit39x
dalších seznamech1x