Na paměť mým smutným courám přehled

Gabriel García Márquez

Příběh novely, umístěné do kolumbijského města na karibském pobřeží, vypráví či spíše sepisuje jako "paměť" v poněkud starobylém smyslu slova její protagonista: starý mládenec, celoživotní hudební kritik a nedělní fejetonista místních novin, "učenec", jak je místními lidmi nazýván, který celý život pěstoval pouze účelové erotické vztahy. Ke svým devadesátinám se rozhodne dát si zvláštní dárek: strávit noc s pannou. Nezletilou pannu, přišívačku knoflíků, mu obstará majitelka místního nevěstince, protagonistova rovněž celoživotní známá. K očekávanému vývoji však nedojde: učený muž za objednanou dívkou do nevěstince dochází takřka každou noc, avšak dívka se nikdy neprobouzí ze skutečného nebo předstíraného spánku... Jde o autorovo nové prozaické dílo po deseti letech.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: 2005 , Odeon
Originální název: Memoria de mis putas tristes, 2004

Co říkají o knize uživatelé?

Mnozí čtenáři se shodují, že kniha je zvláštní a vyvolává různé pocity. Někteří ji považují za filozofickou, jiní za zmatenou. Zajímavé je, že i přes kritiku se mnozí shodují na její čtivosti. Příběh devadesátiletého novináře a jeho lásky k mladé dívce vyvolává otázky o stáří a touze. Někteří čtenáři se s postavou ztotožňují, jiní ji odmítají. Kniha zanechává čtenáře s pocitem nedokončenosti a zamyšlení nad životem. Více v komentářích.

Komu by se kniha Na paměť mým smutným courám mohla líbit?

• Čtenáři, kteří hledají hluboké myšlenky
  • Milovníci literatury z Latinské Ameriky
  • Ti, kdo se zajímají o témata stáří a lásky
  • Čtenáři, kteří ocení poetické vyprávění

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na paměť mým smutným courám. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

brosofa
18.05.2024

Namet pribehu mi prisel zajimavej a knizka vypadala tenka, tak proc ne. Ovsem, bylo to pro me celkem narocne cteni, co se tyka formy. V nekterych pasazich mi prislo tezke se zorientovat a konec jsem musela precist vicekrat, abych pochopila.
Z pohledu hlavni postavy se mi moc libila paralela, kdyz clovek pozna "pravou lasku" az v devadesati (resp. romantizuje si svou iluzi o slecne) a vlastne mu to obrati zivot na ruby. Vztah je samozrejme problematicky, ve skutecnosti by to bylo nepripustne, ale nejakym zvlastnim zpusobem sem pro to mela pochopeni.

všech 44 komentářů

Související novinky - Na paměť mým smutným courám (0)

Ocenění knihy (1)

2005 - Los Angeles Times Book Prize (Fiction)

Kniha Na paměť mým smutným courám v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně178x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi