Fcelicka_maja Fcelicka_maja komentáře u knih

☰ menu

Rozcestí spravedlivých Rozcestí spravedlivých Jan Cimický

Jako bych už o tom někde četla

18.02.2024 5 z 5


Účastníci zájezdu Účastníci zájezdu Michal Viewegh

Kniha mi byla doporučena několika blízkými a i známými a doporučila bych ji dál. Vypravěč sleduje osudy několika dost postav, které se potkaly v autobuse cestou na dovolenou do Itálie. Dějová linie je tím pádem docela spletitá. Jazyk zajímavý a nejednoduchý. Nenudila jsem se. Explicitní? Nenuceně. Musím se však usmát nad stylem humoru a detailnímu a téměr profesionálnímu popisování například péče o tělo jedné z protagonistek. Dnes již známá rutina všech sockami posedlých pubošek tenkrát popsaná mohla asi působit jako šok pro populaci “umyla se a šla, Stejně jako kousavost a nafoukanost většiny postav a skutečnost, že jeden je překvapivě romanopisec. I proto jsou příběhy poutavé. Je to prostě z té doby :) Mě to bavilo, myslím, že jsem byla svědkem několika dobrých a i originálních nápadů. Milujeme letní komedie, ať už v TV nebo jako hezky namluvené audioknihy, ne?

14.10.2023 5 z 5


Největší záhady kriminalistiky Největší záhady kriminalistiky Jaroslav V. Mareš

Konečně po dlouhé době obrázková knížka. Jednotlivě zpracované příběhy.
Něco opět zapadá do divokých let devadesátých, něco jiného možná do plánu samotného pekelníka. Mohli zde lidé, kteří už roky mlčí svou pravdu konečně promluvit? Ano, pokud chtěli, byli na živu a byli připravení. Fotky, kopie výslechů, výpovědi svědků. Pátrání novináře. Nejvíc mě asi děsila lidská závist, která proplouvá případy naskrz a lemuje tiše svou hrůzností pohnuté lidské osudy.

07.08.2023 5 z 5


Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost Vladimír Dzuro

Možná víš prd, co se dělo, když jsi byl/a ještě prcek. Narcos, Devadesátky, Vyprávěj, tajné dokumenty: STB Válka v Jugošce. Kniha je věcná, faktická a taktická. O šílené situace, drama a neuvěřitelné náhody není nouze téměř na žádné stránce. Je však třeba uvažovat, že pojednává nejenom o tom, kdo komu kde něco udělal, ale taky co a jak to udělal. Není to čtení pro slabé povahy. Jsem ale ráda, že existuje v literatuře komplexní popis situace, navíc obohacený o cenné a zajímavé informace z vyšetřování.

20.04.2023 5 z 5


Ted Bundy, vrah po mém boku Ted Bundy, vrah po mém boku Ann Rule

Pokud ti něco připadá divný, je to divný. Nestopuj. Muži si většinou neříkají o pomoc, pokud ano, uteč. Křič. Takhle se to v knize nedočtete, ale brzo to z ní pochopíte. Vhodné by to mohlo být jako povinná četba pro mladé slečny, preventivně místo třeba F. Šrámka, myslím že by to bylo víc k užitku. Můžete se koukat na film, přečíst knihu, zase dokola, ale nikdy to nepochopíte. Autorka se snaží podat příběh nestranně, ačkoli je velmi zainteresovaná.

04.03.2023 5 z 5


Oprávněná vražda Oprávněná vražda Stanislav Češka

Hezky se čte, zajímavý detailní vhled do problematiky.

31.08.2022 4 z 5


Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Takový american style. Drsný jak šmirgl v základu, city jak ve vatě. Zdlooouhavý! Ale celkově asi dobrý.

09.04.2022 4 z 5


Křižovatky Křižovatky Jan Cimický

Krásná letní atmosféra, krásná zimní atmosféra, napínavá nemocniční atmosféra. Romantika. Ach.

05.10.2021 5 z 5


Slepý hodinář Slepý hodinář Richard Dawkins

Společností vynucená genderová korektnost ubírá knize na lehkosti, hlavně na začátku. Zajímavé biologické fenomény jsou hezky vysvětlené tak, aby je strávil i laik, avšak pro zkušeného je vysvětlování jasného (biomorfa) poněkud zdlouhavé. I když velmi nápadité přirovnání. Hezké a propracované bylo vysvětlení fyzikálních jevů (doppler.efekt) u netopýrů pohledem biologa. V této době se mi dostala do rukou kniha od Hawkinga, který tento jev popisuje z jiného hlediska. Doporučuji pro srovnání :) kniha je zajímavá a čtivá. Místy hodně vysvětlování pro natvrdlé šťouraly stran opozice :D Autor mj tvrdí, že kladistika je velmi zábavná. O tom mě nepřesvědčila ani moje zkušenost, ani tato kniha.

10.04.2021 4 z 5


Zapisovatelé otcovský lásky Zapisovatelé otcovský lásky Michal Viewegh

Trochu divná kniha, čte se dobře. Nechtěla bych potkat autora na dovolené u moře, asi trpí nějakou skrytou obsesí, kterou opakovaně promítá do svých knih. Nudné a typicky románové "blabla" rozhovory mezi hloupou hlavní hrdinkou a jejím hloupým nastávajícím milencem naštěstí bývají hned vzápětí zachráněny originálním autorským vtipem. Dobrý.

17.10.2020 4 z 5


Kouzlo Kouzlo Danielle Steel

Uff... mno, za každou cenu snobské dílo působí až úsměvně. Jednoduchoučké postavy, námět celkem pěkný. Většina autorů si dává záležet na detailním popisu míst, kde jejich postavy žijí, nebo kam cestují. Z jistých důvodů. Zde výčet luxusních obchodů následuje výčet luxusních míst. A to je asi všechno. Nepříliš květnatý jazyk a stále dokola se opakující věty nehodnotím. Dílo pro mě postrádá hodnotu.

18.05.2020 1 z 5


Strašidlo cantervillské a jiné povídky Strašidlo cantervillské a jiné povídky Oscar Wilde

Roztomilé.

18.03.2020 5 z 5


Jak si žijí nebožtíci Jak si žijí nebožtíci Mary Roach

Nebylo možné to číst celé najednou. Jako laik jsem musela překonat nauzeu, kterou zprvu vyvolává dané téma. Vybavuji si zajímavě rozebranou možnost loužení těl jako prostředek ke zničení odolných nemocí a snížení nároků na plochu využívanou ukládání těl podruhé bych to asi nedala číst. Kniha je čtivě a zajímavě napsaná, téma snad bych řekla neobvyklé, ale důležité.

12.03.2020 4 z 5


Proměna Proměna Franz Kafka

Nepochopila jsem, co na tom všichni mají. No tak je ten chlap brouk. No tak se lidi v jeho okolí nechovají hezky. A co. Asi mi něco uniklo. Využívali ho a on se nechal, což byl jediný důvod, proč ho měli rádi. Tento námět je v bleděmodrém v každé knize. Hm.

11.03.2020 3 z 5


Lásky a nálezy Lásky a nálezy Lenka Lanczová

Od začátku jasné, jak to dopadne. Proto to ale čteme, ne? Kamarád, kterej je až protivně děsně v pohodě, chudá holka toužící po troše lásky a luxusu to na začátku života lehce rozjíždí. Četla jsem jako náctiletá a šlo to. Dospělá žena nemá za dvě hodiny nad knihou co dělat, mohly by být levnější.

11.03.2020 3 z 5


Život jako dar Život jako dar Britney Spears

Ne moc překvapivá, ale i tak hezká. Jednoduchá, čtivá. Pro mladé slečny.

11.03.2020 5 z 5


Život sira Alexandra Fleminga Život sira Alexandra Fleminga André Maurois

Dávám 7 hvězdiček.

11.03.2020 5 z 5


Ďábel a jiné povídky Ďábel a jiné povídky Guy de Maupassant

Hezké. Většinou všechny na jedno brdo. Myslím, že Maupassant je Flaubertova přezdívka. Mají hodně podobný styl a v různých knihách jsem našla úplně stejný popis úmrtí :) náhoda?

11.03.2020 4 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Celá kniha byla prosáklá gay citem zleva doprava, nic proti. K "obyčejnému" sci-fi horor příběhu mi to pořád nějak nesedělo a hlavně přišlo zbytečné. Nedalo mi to a přečetla si o autorovi. Aha. Henry byl zajímavá postava a svými jemnými psychopatickými pobídkami dovedla pro svoje pobavení zviklat kdekoho, případně v hrdinovi probudit jeho pravou sociopatickou osobnost. Takže v celé té zvrhlosti bylo možno sledovat cosi přitažlivého.

11.03.2020 3 z 5


Miláček Miláček Guy de Maupassant

Call boy a jeho příběhy. S kdejakou, kdejak. Žádné detailní popisy.

11.03.2020 3 z 5