Strašidlo cantervillské a jiné povídky

Strašidlo cantervillské a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399383/bmid_strasidlo-cantervillske-a-jine-povi-lVx-399383.png 4 44 5

Tři soubory Wildových krátkých próz, dva pohádkové a jeden povídkový, celkem tedy třináct textů od tohoto klasika anglické literatury. V první části knihy čtenář najde oba dva soubory Wildových netradičních pohádek. Třetí část tvoří autorova sbírka čtyř humorných a lehce ironických povídek. Eponymní povídka Strašidlo cantervillské: Cantervillský zámek má vše, co byste od strašidelného anglického venkovského sídla čekali – stará zaprášená brnění, dřevem obložené stěny, v nichž se ukrývají tajné dveře, a mnoho dalších nástrah. Nadto jeho chodbami dosud bloudí duch sira Simona, bývalého majitele zámku, který návštěvníky straší chrastěním řetězů či krvavými skvrnami na podlaze. Noví obyvatelé sídla, americká rodina Otisových, se však kupodivu odmítají bát, což vede k mnoha komickým situacím. Ať už se sir Simon snaží rodinné příslušníky vyděsit sebevíc, jeho snaha přichází vniveč, když Otisovi nechají krev na podlaze vyčistit odstraňovačem skvrn a chrastící řetězy naolejují. A co víc – nebohý přízrak musí snášet kanadské žertíky ze strany malých dvojčat! Nakonec mu nezbývá než hledat útěchu v přátelství s Virginií, patnáctiletou dcerou manželů Otisových.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Omega
Originální název:

The Canterville Ghost and Other Stories , 1887


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Krátká sbírka povídek pojmenována po jedné z nich. Je pravda, že titulní povidka Strašidlo Cantervillské a možná ještě Zločin Lorda Artura Savila mě dokázaly alespoň trochu upoutat a četly se vcelku dobře. Zbytek byly buď pohádky, které působily velmi prvoplánově a měly naprosto přestřelenou personifikaci různých věcí, nebo to byly kratičké povídky s nepříliš poutavým příběhem a odhadnutelnou pointou. Jen díky dvoum výše zmíněným povídkám snese kniha alespoň nějaký standard a není to čtení pro malé děti. Opět se potvrdilo, že formát kratších povídek moc nemusím a četba téhle knihy ve mě pravděpodobně nezanechá vůbec nic.

Tomk0
03.12.2023 4 z 5

Takové oddychové. 75%


Set123
11.07.2020

Wilda mám velice rád a snažím se přečíst co nevíce z jeho tvorby. Tato kniha (ISBN: 978-80-7390-978-9) má tu ohromnou výhodu, že obsahuje pěknou sbírku mnoha jeho děl.

Co se pohádek týká… Plakal jsem. Opravdu jsem plakal, což jsem vpravdě nečekal. Slavík a růže, to bylo jasné, znal jsem ze základky, už tehdy se mi to zdálo dosti smutné a nyní, když jsem si v klidu doma přečetl celou povídku? No potěš pánbůh. Jediné, co mě trošičku naštvalo, bylo odchýlení od běžného překladu „Slavík“ na „Slavice“, což se mi zdálo poněkud zbytečné, ale což.

Šťastný princ je neuvěřitelné depresivní, dítěti bych to nikdy nepřečetl. Pohádka de facto říká „Přátelé, s altruismem se můžete jít vys…!“ A opět, konec je při nejmenším stejně smutný jako Slavík.

Sobecký obr je o maličko méně smutný, ale slza stejně ukápne. Příběh o nápravě, s více méně šťastným, symbolickým koncem. Úžasná pohádka.

„Oddaný přítel“ je hrozná věc. Tedy aby bylo jasno, je to dobré, ale hrozně cynické. A to já si o sobě myslím, že jsem pěkná svině, ale mlynář mě jednoznačně trumfnul. Hraboš mi až moc připomínal některé mé známé, takže to celkem bolelo.

Pozoruhodná raketka mě ponechala bez většího zaujetí.

Z „Domu granátových jablek“ bych vyzdvihl jednu povídku, i když i „Mladý král“ byl úžasný. „Dítě hvězdy“ byla pro mě povídkou tak neuvěřitelně bolestivou a krutě realistickou, že i trvalo nějakou tu dobu se z ní oklepat. Rozmazlení dítěte, jeho hrozný charakter, náprava charakteru, šťastný konec. A nebo ne? Co kdyby se šťastný konec nekonal? Poslední odstavec knihy mě zamrazil. Něco tak… skutečného, jsem dlouho nečetl...

Strašidlo Cantervillské je naprosto geniální povídka, stejně tak i Zločin lorda Artura Savila (na Youtube lze najít televizní inscenaci, kde lorda Savila hraje Václav Voska, plně doporučuji.) Sfinga, ani Milionář, na mě tolik nezapůsobily, ale nebyly špatné.

Ne všechny povídky jsou opravdu výborné, ale žádná není špatná a to je opravdu pozoruhodně netypické u povídkových sbírek. A to jak na mě alespoň některé zapůsobily vynáší knize mé nejvřelejší doporučení.

Fcelicka_maja
18.03.2020 5 z 5

Roztomilé.

Majdusak
19.04.2019 5 z 5

Moje oblíbená už mnoho, mnoho let. Nebohé, trýzněné strašidlo... :D v tomto novém kabátku mu to moc sluší. Humor Oscara Wildea možná nesedne každému, ale moje to je krevní skupina. Škoda, že nežil v naší době. :)