Evikju Evikju komentáře u knih

☰ menu

Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

Některé části knihy byly méně záživné, možná kvůli tomu jsem tento díl četla poměrně dlouho. I přes to je S.J.Maas výborná vypravěčka. Ke konci knihy i slzička ukápla a nechtěla jsem aby celý příběh skončil. Bude se mi hlavních hrdinech stýskat.

12.10.2021


Francouzská hostina Francouzská hostina Ava Miles

Kniha se poměrně dobře četla a vyobrazení maloměsta bylo skvělé. Ale bohužel jsem se dokázala vcítit ani do hlavních postav, taktéž mi přišlo jako by mezi nimi nebyla žádná chemie. Jill se chovala jako naivní puberťačka a Brian mě nijak nepřesvědčil, abych po něm, i jako čtenář slintala. Jsem ráda, že autorka zakomponovala postavy Peggy a Maca (i další vedlejší postavy) ti byli natolik skvělí, že jsem si je oblíbila.

24.06.2021 2 z 5


Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

Musím říct, že kdybych knihu hodnotila hned po přečtení tak by u mě měla podstatně horší hodnocení. Po pár týdnech se mi kniha jeví o hodně lépe, a to hlavně z toho důvodu, že je zde opravdu pěkný konec.
Bohužel většinu času kdy jsem knihu četla jsem se neubránila pocitu, že kdyby tento úžasný svět vymyslela jiná autorka, tak by možná dokázala vytřískat podstatně víc. Pro mě to bylo do jisté míry velmi suché a plytké. Byla jsem schopná knihu odložit uprostěd bitvy, protože jsem věděla, že mě jako čtenáře z pera autorky nic moc nepřekvapí. Postavy se nevyvíjely, hlavní hrdinka postrádala jakoukoli jiskru a nebojácnost (hlavně když je napadli tak mi přišlo, že nebyla schopná ničeho). Pro mě bylo až překvapivé, že jsem se dokázala víc sžít s jakoukoli vedlejší postavou než s Alinou a Malem. Oba jako by postrádali hlubší propracovanost. I přes to musím autorce nechat, že umí knihy zajímavě ukončit. Nebýt konce, který mě mile překvapil a do jisté míry dojal, tak bych si na Grišu skoro ani nevzpomněla.

18.05.2021 3 z 5


Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Myslím, že na tomto díle byl nejlepší začátek a konec. Uprostřed jako by se nic nedělo. Snad poprvé se víc těším na seriál. Věřím, že tvůrci seriálu z toho vykřesají maximum.

01.05.2021 2 z 5


Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Je tak krásně praštěná. Četla jsem ji na SŠ jako povinnou četbu a byla to láska od první stránky.

16.03.2021 5 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Asi půjdu proti proudu, ale mě tato kniha až tak nezaujala. Když to srovnám s některými jinými YA knihami, tak tohle bylo pro mě poměrně slabé . V prvé řadě mi neseděl styl psaní autorky - opravdu mi přišlo, že až do půlky knihy se nic nedělo a bylo to bez jakéhokoli napětí. Nedokázala jsem ani sympatizovat s některými postavami (rozhodně nepůsobili na 17 let), a když už jsem se konečně začetla (někdy i zaposlouchala - jinak bych to nedotáhla do konce) tak se autorka vytasila se zcela nepochopitelnou sondou do minulosti, čímž úplně vyrušila vzrůstající napětí. Konec byl celkem fajn a tím se pro mě zlepšil i celkový obraz knihy. Možná se časem odhodlám k druhému dílu.

03.03.2021 3 z 5


Zrádné srdce Zrádné srdce Mary E. Pearson

Ze všech tří dílů mě tento díl nejvíc podráždil. Autorka asi chtěla zachovat napětí - princezna balancuje mezi několika muži. Bohužel už se ji nepodařilo správně vykreslit všechny hlavní postavy . O jednom hrdinovi víme téměř vše, dokážeme si ho představit ve všech barvách a další? Bohužel milí čtenáři, máte smůlu. Stejně tak Lia. Neohrožená princezna, která ale postrádá emoce.
I přes to musím říct, že se mi kniha dobře četla. Autorka má talent udržet pozornost čtenáře i bez velkých zvratů. A oproti prvnímu dílu tady bylo víc akce a napětí.

17.02.2021 3 z 5


Temná krása Temná krása Mary E. Pearson

Celá trilogie se poměrně dobře četla.
Bohužel v tomto díle mi trvalo zhruba třetinu knihy než jsem se začetla. A když už jsem se začetla tak najednou přišel konec, který jsem čekala podstatně delší.
I tak se mi, ale celý příběh líbil.

17.02.2021 4 z 5


Snubní prsten za život Snubní prsten za život Rebecca P. George

Kniha, která mě naprosto dojala, dostala a můžu říct, že i změnila.
Příběh bez jakéhokoli balastu, s naprosto jasným poselstvím víry, která převyšuje mnohé. Uvědomila jsem si, jak zapomínám na země kde to není růžové či na to, že mi teče voda bez problému kdykoli si namanu. Díky za tuto knihu. Pomohla mi ve víře i v tom, jak málo jsem vděčná.

17.04.2020 5 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Poprvé se mi přihodilo to, že mě serial zaujal víc jak kniha. Vím, že budu světlá výjimka, ale já se nemohla ztotožnit s hlavní postavou. Nevěděla jsem o Clair nic. Co se jí děje v hlavě, jak vypadá, proč vůbec nehysterčí když se dostala do 18. stol. Vše pro mě bylo naprosto nelogické. Korunu tomu, ale nasadila autorka, když sáhodlouze popisovala naprosto banální záležitosti, ale důležité věci popsala ve dvou větách.

28.02.2020 1 z 5


Kazateľnica život Kazateľnica život Marián Kuffa

Neskutečná kniha, neskutečný člověk. Díky za něj!

14.03.2019 5 z 5


Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Mé první setkání s autorem a hned to byla trefa do černého. Děj se netáhl, vše skvěle plynulo a já knihu zhltla za malou chvíli.

01.02.2018 5 z 5


Hostinec U kamenného stolu Hostinec U kamenného stolu Karel Poláček

Poláček tuto knihu psal v době, kdy věděl, že půjde do koncentráku. Je až překvapivé vidět, že napsal něco tak odlehčeného a úsměvného. Kniha není špatná ale byly i místa, kde bylo omýváno to samé a měla jsem chut otočit stránku. Poláček vymyslel hezký námět, výborné postavy, ale možná bych vynechala omývání stále toho samého, pak by kniha byla parádní.
Snad poprvé bych mohla říct, že film je lepší než kniha. Pardoon.

26.06.2016 3 z 5


Žhář Žhář Egon Hostovský

Vzhledem k tomu, že jsem tuto knihu měla povinnou, tak jsem od ní moc nečekala. Opak je, ale pravdou. Hostovský mě chytl a už nepustil. Psychologická proza s nádechem detektivky, kde jsou krásně vylíčené problémy komunikace, osamělosti i pomluvy. Hostovský se zabýval tématem uzavřeného prostoru z kterého se člověk snaží vymanit a v tomto díle, je to krásně vidět.

26.06.2016 5 z 5


Nevěra Nevěra Paulo Coelho

Podle zdejších komentářů jsem usoudila, že to nic moc nebude, ale chtěla jsem to sama zhodnotit. K čemu jsem došla? Na zadek jsem si z toho nesedla a měla jsem problém to přečíst. Celá moje rodina co hodinku poslouchala "To se nedá, to nedám". Důvod? Pro mě to nemělo hloubku, když už jsem si chvilkama říkala, že ji chápu, že možná vím proč se tak chová, tak to bylo něčím zabito. Jeho krásné myšlenky se v této knize moc neobjevují a pokud ano, tak to zas usekl. Bohužel se mi tato kniha nelíbila jako jeho dřívější díla a začínám se bát, že jeho další výtvor bude ještě horší..Možná už skončila jeho krásná éra..kdo ví

03.09.2015 2 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Nebudu lhát, nebudu si na nic hrát. Okouzlil mě. Toru mě dostal..od začátku jsem netušila co mě čeká a prakticky celou knížku se to nějak zvláštně táhlo, ale táhlo se to s napětím co bude dál. Čtenář nevěděl a doufal. Na této knize si velmi cením i toho, že zde psal o smrti a já přitom vůbec nebrečela, nelitovala..bylo to vážné, ale pojato s lehkostí. Díky Murakami za knihu na, kterou budu vzpomínat..

16.09.2014 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

och, tolikrát přečteno a viděno a stejně neokoukáno. Klasika od Jane, která se v mé knihovně nikdy neztratí. Pěkná zápletka, dialogy, sympatické hlavní postavy ( až na otravnou matku a mladší sestry).. + konec typu "žili spolu až na věky" takže co víc si přát

21.08.2014 5 z 5


Horalka Horalka Alberto Moravia (p)

Kniha má velkou sílu, ale upřímně můžu říct, že pomalu stačí jen začátek a konec..prostředek je plný popisů

21.08.2014 3 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

můžu říct, že mě to šíleně bavilo. Rozhodně doporučuji.

21.08.2014 5 z 5


Smrt si říká Engelchen Smrt si říká Engelchen Ladislav Mňačko

kniha mi byla doporučena a rozhodně nelituji. Můžu říct, že i když je příběh z války, tak jsem se v něm našla. Soucítila jsem s každou postavou a fandila každému partyzánovi. Pokud vám nevadí válečná tématika, tak si ji zkuste přečíst..myslím, že nebudete litovat.

21.08.2014 4 z 5