Temná krása

Temná krása https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349799/bmid_temna-krasa-Yws-349799.jpg 4 1177 246

Lia sice přežila zajetí ve Vendě, ale teď se musí vypořádat s ještě větším problémem. Hrozí totiž, že dojde ke zničení jejího království. A pouze ona to může zastavit. Lia se tak musí stát tou, kterou nikdy nechtěla být – První dcerou Morrighanu –, vypořádat se se zrádci, překonat nepředstavitelné překážky a konečně přijmout to, kým je. Protože osud všech království závisí jen a jen na ní.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Beauty of Darkness , 2016


více info...

Přidat komentář

Jaehyun
21.03.2024 5 z 5

Tak tato série pro mě byla celkem překvapením. Ano, ten první díl nebyl nic moc, ale líbilo se mi, jak si myslíte, že víte kdo je vrah a kdo je princ a autorka vás ke konci vyvede z omylu. To mě přimělo číst dál.

Druhý díl se mi líbil mnohem víc než první, bavilo mě se seznamovat s Vendou a jejím lidem a zvyky. Dozvěděli jsme se tu víc i o Kadenovi. Občas se to trochu táhlo, ale jindy mi zase stránky utíkaly pod rukama. A na konci se opět stalo něco, co mě přimělo číst dál.

Třetí a závěrečný díl mě bavil stejně jako ten předchozí a užívala jsem si každou stránku. Líbilo se mi, že se nejedná o žádný milostný trojúhelník, protože ať se to tak může na první pohled zdát, není to pravda. Lia je zamilovaná do prince a je to něj zamilovaná celou dobu a zabijákovi, který je zamilovaný zase do ní, to dá jasné najevo už od první chvíle. Taky se mi líbilo, jak si s princem navzájem důvěřují.

Co mi trochu vadilo, byl nedostatek magie, protože co si budem, nebylo ji tam ani co by se za nehet vešlo a občas se ten děj táhl. I tak jsem si ale celou sérii moc užila a uvidíme, možná si ji někdy přečtu znovu.

Sečteno a podtrženo, celou sérii můžu doporučit!

DannyLady
17.03.2024 4 z 5

Uzavření celého příběhu je tady. O čtivosti se asi bavit nemusíme - všechny 3 díly sem dokončila za 6 dní a nemohla sem se odtrhnout. Sama se nad tím až pozastavuji, protože když se ohlédnu zpět za třema knihama, mám pocit že se tam prakticky nic nedělo. Celé je to prostě pojato formou dobrodružného románu a za mě to tedy určitě nějak zázračně fungovalo. Sympatické hlavní postavy, badass hrdinka, vedlejší postavy které si musíte oblíbit. Konec mi připadal nakonec trochu uspěchaný, ale myslím, že žádná dějová linka nezůstala úplně otevřená. Hned se musím vrhnout na Zlodějský tanec.


Domi_S
23.02.2024 4 z 5

Třetí díl mě bavil nejvíce, ale i tak po sérii asi znovu nesáhnu. Děj běží, stránky ubíhají..ale něco tomu prostě chybělo.

Lucylla
16.02.2024 4 z 5

Kniha skvělá, ale v českém vydání mě rušil obrovský počet chyb. I tak se ale četla velmi plynule a rychle :-).

DorianaGrey
26.01.2024 4 z 5

Mně osobně přijde,že tato série od Pearsonové je taková "konverzační"fantasy. Hodně se tam mluví, málo se děje. Ale přesto dej nějak běží a zajímá vás, co bude dál. Chybí mi více příšer a bojů,lepší charakteristika postav (o Kadenovi víme, jen že je zabiják, jinak neodlišíte, nebýt nadpisu kapitoly, která je z pohledu Kadena a která Rafa).Občas mi taky schází připomenout popis,jak postavy vypadají, u Lii pomalu netuším. Tolik kritika. Co se mi líbí , je originální svět, zajímavé pojetí, průvodní legenda,paralela mezi hrdinkou a Vendou,škoda, že z celého příběhu Vendy víme tak málo! A taky hlavní hrdinka i vedlejší postavy(Dihara) jsou sympatické. Obecně je to jedna z lepších fantasy, zajímavý svět... já věřím, že spisovatelka má ještě co nabídnout. ...ráda si od ní přečtu další knížky. Jinak mně se možná trochu více líbila dvojka,jak jsem zmínila,paralely s Vendou.

Laf
19.12.2023 5 z 5

Nejlepší díl z celé série. Konečně víc akce a víc všeho. Četlo se to velmi dobře, jenom ten konec mi přišel trochu uspěchaný, ale i tak to bylo skvělé a napínavé. Za přečtení to stojí :)

lucky4ever
30.05.2023 3 z 5

Bylo vidět, jak se hrdinka během všech tří dílů posouvá a dospívá, také celá série jde od lehčího tématu k těm větším, ale hrozně se to táhlo. Pořád jsem čekala, kdy se tedy konečně začnou věci řešit, a ono pořád dokola to samé...

knizni.taurus
22.05.2023 5 z 5

Poslední díl Kroniky pozůstalých je opět velmi čtivý a jak už to bývá v závěrečném dílu není nouzi o akci, která byla zejména na konci knihy. Jen škoda, že závěrečná bitva je opravdu krátká, ale popsána je dokonale.

Je zde spoustu intrik, které hlavní hrdinové během příběhu odhalují, spřádají plány a tak romantická linka jde v tomhle díle trochu stranou, což ale neznamená, že se občas nějaké ty útržky neobjeví. Ta romantická linka je v celé sérii totiž napsána skvěle. Je nenucená, milá a pomalu se rozvíjející, zkrátka je uvěřitelná.

Závěr se může zdát mírně otevřený, ale čtenář dostane spoustu indicií, jak se děj bude vyvíjet a je jen na něm, jak s tím naloží. Co se týče milostného trojúhelníku, za mě osobně to autorka vyřešila jediným možným způsobem, aby každá romantická duše byla spokojená. :)

Celá série byla skvělá. Je vystavěná zejména na romantické lince (což jsem velmi vítala a nejspíš jsem i proto s celou touhle sérii začala), takže bude určitě vyhovovat všem, kteří ji v knize vyhledávají a přesto touží po lehké fantasy. A jako bonus, ty obálky jsou krásné. Já se rozhodně pustím i do autorčiny další série.

Jlozkin
09.04.2023 4 z 5

Ne moc hezky jsem ohodnotila prvni dva dily, vse se tahlo a zadna akce. Opravdu jsem doufala, ze treti dil bude konecne neco a taky, ze jo. Treti dil se vazne povedl, od zacatku do konce se dej posouval a dostavala jsem odpovedi n sve otazly. I kdyz me prvni dily moc nenadchly, jsem rada, ze jsem celou serii precetla, protoze me mile prekvapila. Vcelku bych Letopisy pozustalich hodnotila velmi dobre, autorka prisla se zajimavym svetem a pribehem, jen to chtelo na knihu hnedka nezanevrit.

Steffy
29.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Poslední díl příběhu, který mi jednoduše vyrazil dech. Miluju ten svět a zbožňuju Vendu asi jako Lia s Kadenem. Děj, který začíná stejným šokem, jako končí druhý díl. Prostě musíte číst dál! Zdá se, že je Lia v bezpečí, ale je zraněná. Nikdy nemůže být vše jen růžové, že? A takhle jsem to viděla v celé knize. I když se postupně dostávala Lia s Rafem do většího bezpečí, vždycky se objevilo něco dalšího. Kaden s Grizem, hádky mezi Liou a Rafem, Rafe králem, odhalení Kadenova otce a všech intrik v Morrighanu! Jak jsem u prvního dílu nevěděla kdo je kdo, tak tady jsem zase nevěděla, s kým bych chtěla, aby Lia zůstala. Rafe mi lezl jednu chvíli dost na nervy, ale chápala jsem ho, protože nastoupit do role krále, kdy se ani nemohl rozloučit s rodiči, to jsem mu opravdu nezáviděla. Chápala jsem ale i Liu, že se musela vrátit domů i za všechno nebezpečí, co jí tam čekalo. Rafe opět stoupl, když přijel Liu podpořit i přes to všechno, co se mohlo u něj v království stát. Byla jsem napjatá celou knihu, i když konec byl možná až trochu rychlý. Byla jsem trochu zklamaná, že Lia nezůstala nakonec s Kadenem. A trochu jsem žárlila za to na Pauline. Ale ono je to tak pochopitelné, že to za chvilku přešlo. Jen mi bylo líto, že to tam nebylo více rozepsáno. U posledních stránek jsem brečela. Na poslední stránku jsem už neviděla, protože tady láska opravdu zvítězila nad vším.
Děkuji za tak nádherný příběh, který jsem mohla společně s Liou, Rafem, Kadenem, Pauline, Berdi a Gwyneth prožít!
Zlodějský tanec a zlodějská přísaha nebudou doufám dlouho čekat než se k ním dostanu!!
Jediné co bych vytkla, je pořád stejná mapa, kde mi chybí spoustu míst, které se v ději objevují, ale na mapě nejsou. Mapy se v každé knize mohly zlepšovat.

Znovu děkuji za nádherný příběh a paviamma!

NessaLuna
20.03.2023 4 z 5

Když jsem se rozhodla tuto sérii započít, neměla jsem velká očekávání. Vlastně skoro žádná, asi až na nějakou feel good romantiku, možná s trochou dramatu. První díl skončil tak, že jsem se nestačila divit. Musím říct, že mi to neznělo jako něco světoborného, nakonec to nasadilo laťku docela vysoko.
Celá série je opravdu skvělá. Když se na to dívám s odstupem, celkově mi to přišlo hrozně čtivé, zajímavé, napínavé. Samozřejmě mi i hodně věcí vadilo, ale i přesto bych se do čtení jednou pustila znova.
Třetí díl byl napínavý až do poslední stránky. Paráda! Akorát bych rozhodně ubrala něco málo z první poloviny a raději ten prostor nechala na tu druhou část. Mrzelo mě, že ačkoliv se v průběhu celé série setkáváme s pohledy mnoha postav, nakonec ty docela podstatné věci se z jejich pohledu nedozvíme (teď mluvím konkrétně o Kadenovi a Pauline). Já chápu, že to měl být asi dramatický záměr, ale celou druhou polovinu to k tomu spělo, všichni jsme to věděli a dychtivě po tom prahli (ne že ne!) a strašně jsem chtěla jejich lovestory vidět očima jednoho z nich. Prostě mi to tam chybělo:( A asi i proto, že jsem si ty dva rozhodně oblíbila víc než Liu nebo Rafa.
Na druhou stranu, přestože mi Lia nesedla a dvě a čtvrt knihy jsem fandila zabijákovi, chemie mezi ní a Rafem se konečně ustálila jak měla a bylo to to pravé, snad i díky těm vrcholům a pádům, takže já jsem spokojená.
V první půlce knihy je část, která se tak nějak loudala, ale pak se to znovu napravilo a zase jsem se do toho mohla ponořit. Oba předchozí díly postrádaly nějaká výrazná hluchá místa, takže budiž to autorce odpuštěno.
Jinak bych byla opatrná v tom se pouštět do nějakých monumentálních závěrečných bitev, když to ve finále má tak málo prostoru, to je docela nevyrovnané.
I přes mnohé další výtky bych se do toho klidně pustila znovu.

lucakuca
12.03.2023 5 z 5

Nádherná série zakončená nadějí.

Iwets
12.02.2023 2 z 5

Závěrečný díl mi přišel jednoduše únavný. Moc dlouhý a téměř bez děje. Spousta vaty a rozmluv o ničem podstatném. A ve finále se všechno odehrálo v posledních 80ti stranách. Takhle slabý příběh prostě neutáhne 500 stran. Trilogie chtěla wow závěr, což autorka zkusila tak trochu na sílu, a za mě se jí to bohužel nepovedlo.

Barabora
21.01.2023 5 z 5

Tak to byla pecka! Je mi strašně líto že jsem už dospěla na samotný konce. Hlavní hrdinka byla sympatická a soucitila jsem s ní za každou situaci. Prostě bomba! Doporučuju. :))

Njangu
16.01.2023 5 z 5

Brečím, že jsem skončila a strašně chci pokračovat. Jsem na dně, steskem po nádherném příběhu, který tak strašně rychle skončil. Proč jsem to přečetla tak rychle. Vůbec nevím proč jsem si to trošku nepošetřila.... Tak jo vím, to prostě nešlo šetřit. Četlo se to jedním dechem.
Brečím dojetím, poslední díl je trošku dojemný..... dobře tak trošku víc.
A brečím, protože netuším, kdy se mně podaří začít číst něco jiného, protože jsem totálně pohlcená příběhem.
Řadím tuto spisovatelku mezi své srdcovky. Její knížky jsou jedny z těch nejlepších.

Niu
29.12.2022 5 z 5

Série dočtena podruhé. Pořád ji řadím k těm velmi povedeným, leč málo probíraným a čteným. Třetí díl byl velmi vojenský, strategický. Trošku se mi to táhlo, vzhledem k tomu, jak v poslední kapitole uplynul rok. Mohlo to být rozloženo rovnoměrněji. Lia mi tady byla trochu protivná, patetická a umíněná. Ale zase na druhou stranu by asi nedosáhla toho, co chtěla. Ale četla jsem a četla a najednou byl konec :o)

Eva_Skala99
17.11.2022 5 z 5

Nemám slov. Tato série naprosto překonala mé očekávání. Skvělý příběh, velmi čtivě napsaná, nemá žádná hluchá místa, zkrátka dokonalá. Doporučuji !

2368
24.10.2022 2 z 5

Dočteno, asi jsem celkové čekala něco víc. Přečtení nelituji, ale vracet se rozhodne nebudu. Námět byl zajímavý, ale nesedí mi hlavní postavy. Vzhledem k jejich věku nevyzrálé, zmíněné atd. Prostě to není pro každého, to je asi celé . Co mě nenadchlo může pro Vas být dechberoucí.

Thalin
02.10.2022 4 z 5

Od knih s podobnou anotací obvykle nečekám moc. Příběhy jsou si totiž často podobné. Ale tady jsem byla příjemně překvapená. Všechno totiž nebylo tak jasné, jak se zprvu mohlo zdát a mockrát jsem se spletla, když jsem hádala, co bude následovat. Děj byl vyvážený, nepřišlo mi, že by nějaká část, ať už romance, politika atd si kradla větší část děje a postavy mi připadaly víceméně sympatické. Což je u mě docela výjimka. Obvykle se totiž v podobné knize najde jedna dvě, které bych nejraději zaškrtila a většinou jde o nějakou z hlavních postav, ale tady ne. Bavilo mě to.

Anor505
23.09.2022 4 z 5

Celá série je moc povedená. Po perfektním prvním dílu, ze kterého jsem byla nadšená, tempo příběhu trochu zpomalilo a třetí díl byl taková klasika, ale velmi dobře napsaná. Konec byl hodně rychlý, ne že bych se vyžívala v nekonečných bitvách, ale opravdu bych ocenila alespoň krátký epilog, jak to naši hrdinové nakonec vymysleli... Ale jo, rozhodně můžu celou sérii doporučit. :-)