EleanorJane EleanorJane komentáře u knih

☰ menu

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

(SPOILER) Ze všech knih od této autorky mi přišla tato zatím nejslabší. Normálně bych asi po této knize nesáhla, vzhledem k tématu knihy. Děj má rychlý spád, místy trochu předvídatelný, nicméně obsahuje velké množství nečekaných zvratů. Bohužel jsem měla pocit, že zakončení, je tak nějak vynucené a urychlené. Nejprve člověk dostane možná i maličko zdlouhavý popis pobytu ve Španělsku a pak bum, vše se musí rychle nějak vyřešit na pár stránkách. Vlastně se ani vše neobjasní, závěr je spíše otevřený.

24.03.2024 3 z 5


Smrtící volání Smrtící volání Angela Marsons

(SPOILER) Bože, jak já tu ženskou miluju... Opět brilantní kniha. Zbožňuju styl humoru, kterým autorka prokládá vyšetřování ohavných zločinů. Trošičku mě vyvádí z míry zakončení. Copak má Kim za další plány se Stacey? Už teď hořím nedočkavostí...

20.10.2023 5 z 5


Škvíra Škvíra C. J. Tudor

(SPOILER) Autorčin styl, na který jste zvyklí z jejich knih, tady nehledejte. Čekala jsem něco mysteriózně duchařského a dostala jsem postapokalyptickou sbírku povídek. Je docela patrné, že kniha vznikala v době covidové. Takže pokud je toto téma, které vás baví, tak je to právě pro vás. Ale myslím si, že spousta čtenářů bude zklamána.
Každou povídku v knize předchází úvod, ve kterém autorka seznamuje čtenáře s tím, co jí bylo inspirací k napsání povídky. Za mě - velký špatný. To objasnění vlastně není špatné, ale já bych jej uvítala ZA povídkou, nikoliv před.
A vůbec nechápu tu poslední povídku, kde sama autorka naznačuje, že ji možná ještě rozepíše to novely. No dobře, ale takto nám naservíruje docela slušně rozjetý příběh, ale bez konce. Upřímně je to škoda, myslím si, že tato "skoro novela" se v knize vůbec objevit nemusela. Jako samostatnou propracovanou knihu bych si ji asi ale přečetla.

08.10.2023 3 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Tak já nevím, asi jsem moc náročný čtenář... Knihy od autorky jsem četla tak nějak pozpátku (od nejnovějších po nejstarší) a opravdu mám pocit, že se jen opakuje. Stejná témata: škola, šikana, trochu podivný hlavní hrdina s tajemnou minulostí. Děj je pořádně propletený a velké množství náhod (nebo to byla karma?). Propletené, asi jak už to na maloměstě bývá... Trochu ale předvídatelné.

28.09.2023 2 z 5


Dvě temné vládkyně Dvě temné vládkyně Kendare Blake

(SPOILER) Tento díl byl trošku slabší, možná trošku zbytečně natáhlý. Nicméně i tak se tam odehrála spousta podstatných věcí. Dále... To nám hodlá autorka pokaždé zabít nějakou důležitější postavu? A celou dobu mě příšerně deprimovalo, že Billy stále neví to, že je jeho otec mrtvý. Dál. Docela mě nesedí to, jak na pevnině mluví o Fennbrinu, prý oněm nic neví, nebo že tam jsou dle Billyho matky čarodějnice atd... Nebo že není na mapách... to je prostě nesmysl, vždyť s ostrovem obchodují, posílají tam nápadníky královnám a najednu není ani na mapě...

18.09.2023 3 z 5


Jeden temný trůn Jeden temný trůn Kendare Blake

(SPOILER) Druhý díl jsem četla s velkým časovým odstupem od prvního, protože jsem na knížky neměla čas. Chvilku mi trvalo si vzpomenout na vedlejší postavy. Ale děj teda dostal spád. Jsou sice čtivější knížky, tuto řadím do lepšího průměru. ALE... Úplně luxusní lehce děsivá scéna v propasti. Už v půlce knížky jsem měla dojem, že někdo v knížce umře. A že jich bylo. Ale to se nedělá, zabít už v druhé knížce jednu z ústředních postav... Už se chystám na další díl...

09.09.2023 4 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Princ Ládík opět nezklamal. A největší plus dávám za šipky k "vysvětlujícím vsuvkám", se kterými jsem vždy v jeho knihách bojovala, ale teď je to hezky přehledné.

26.08.2023 5 z 5


První konec První konec Lauren James

(SPOILER) No... Téma mě zaujalo, ale nakonec se z toho vyklubala podivná romantická slátanina se sci-fi prvky. To by nebylo až tak zlé, ale je tu dost nesrovnalostí a nedotáhnutých věcí. Např mi strašně vadilo, že Katherine a Matthew z r. 2019 (vědci) se mezi sebou bavili jako nadržení puberťáci. Předpokládám, že jim bylo okolo třiceti ale ta komunikace byla strašně nedospělá. Jejich předešlé "reinkarnace" byly mnohem mladší ale vyspělejší.
Dál mi strašně vadilo, jak poslední dvojice na to prostě vlítla... žádný vývoj vztahu, prostě bum... Dále : Je tam zmiňováno, že zachránili svět 6x, což mi nějak nesedí... A ten závěr... Strasně moc rychle a nelogicky ukončeno.
Ale něco pozitivního : Moc se mi líbil humor, sice trošku dětinský, ale bavilo mě moc, jak se dvojice navzájem škádlili.
Pokračování ale nejspíše číst nebudu, i když z této knihy plyne spousta nezodpovězených otázek, tak mám pocit, že bych se v dalším dílu odpovědí stejně nedočkala.

07.08.2023 2 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Knihu jsem zvolila spíše proto, že se jedná o mou oblíbenou autorku, než kvůli tématu. Téma knihy (nebo spíše události, o kterých pojednává) mi není blízké. Oproti jiným knihám autorky je tato trochu víc "filozofická" až psychologická. Kniha mě na jednu stranu vlastně ani moc nebavila, na druhou stranu jsem chtěla prostě číst dál, autorka si mě opět prostě podmanila. Knížku musíte číst pořádně, musíte se plně soustředit, není to lehké čtení.

06.08.2023 3 z 5


Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

(SPOILER) Za mě je kniha rozhodně lepší než Jáma a Upálené, proto dávám o hvězdičku víc. Zase se z toho ale vyklubala detektivka. Ale, hodně zamotaná. Až asi v půlce knížky člověk pochopí, o co vlastně jde a co s čím souvisí. Nicméně, až mooc náhod, jak podotkl i Gabe... Jsem mooc ráda, že kniha má jiný konec, než jako měly Jáma a Upálené, protože už jsem se bála, že to bude zase stejné.

28.06.2023 4 z 5


Vražedná mysl Vražedná mysl Angela Marsons

Jako vždy, úžasná kniha.

26.06.2023 4 z 5


Všechny touhy vedou do Říma Všechny touhy vedou do Říma Luca Di Fulvio

Ze všech knih, které jsem od tohoto autora četla, mi tato přišla nejslabší.

11.06.2023 3 z 5


Upálené Upálené C. J. Tudor

Pro mě druhá kniha od autorky. Nemůžu si pomoct, ale nějak podvědomě jsem knihu srovnávala s Jámou a nacházela stejné prvky. Opět mi to připomíná detektivku. Musím ale uznat, že to bylo hezky zašmodrchané.

01.06.2023 3 z 5


Jáma Jáma C. J. Tudor

Pro mě od této autorky první kniha. Upřímně jsem doufala ve více. Nebo teda, myslím, že víc využít potenciál příběhu. Po celou dobu četby jsem měla pocit, že čtu spíš detektivku. Co musím ale uznat, děj se hezky svižně odvíjí a nutí váš číst a číst. Děj není předvídavý. Rozhodně mám v plánu číst její další knihy.

24.05.2023 3 z 5


Červená lucerna Červená lucerna Graham Masterton

S velkou chutí a nadšením jsem se pustila do čtení tohoto dílu a z počátku jsem byla velmi nadšená. Super děj, který vás nutí číst a číst, musela jsem se krotit. Ale nakonec... No musím tentokrát dát o hvězdičku méně právě kvůli konci. Jsem zvyklá ze všech detektivek, že na konci je určité rozuzlení. Ale tady nic. Nemůžu říct, že by to byl otevřený konec, ale prostě mi to tam chybělo. Člověk už se nedoví, co se s některými postavami stalo. Doufám, že se to dozvím třeba v další knize.

24.08.2022 3 z 5


Láska mezi řádky Láska mezi řádky Jodi Picoult

Knížku jsem si vybrala proto, že od Jodi Picoult jsem přečetla snad všechno co jsem u nás v knihovně našla, a pak proto, že mám ráda fantasy a young adult. Nicméně při čtení jsem si říkala, proč knihu nezařadili spíše do dětského oddělení. Ideální čtení pro dívky mezi 10. a 15. rokem, nebo pro každého, kdo má rád sladké romány. A zrovna těm moc neholduju... Nicméně když pominu ty až trapné momenty kdy protáčím oči, máme tu docela zajímavou zápletku. ¨Téměř do poslední chvíle nevíte, jak to vlastně dopadne. Teda pokud si nepřečtete, o čem je druhý díl... Nicméně mne i tak kniha navnadila abych si ho přečetla a doufám, že se v mé knihovně objeví co nejdříve.

15.08.2022 3 z 5


Rozbití andělé Rozbití andělé Graham Masterton

Druhý dál jsem četla s delším časovým odstupem po tom prvním, takže mi chvíli trvalo se zorientovat a vzpomenout si na nějaké info. Ale věděla jsem, že první díl mne fascinoval. A druhý nezůstal pozadu. Máte rádi severskou krimi? Nevadí vám pár (no vlastně dost) až nechutných krvavých detailů? Pak jste tu správně! Brilantní a detailní popis, nic pro slabé povahy. Někomu možná bude vadit, že je tam docela velký důraz na náboženství - ano, případ se sice točí kolem církve, ale čiší to i z jiných zdrojů. Už se nemůžu dočkat, až budu moci vzít do rukou další díl...

14.08.2022 4 z 5


První krev První krev Angela Marsons

Miluju všechny knížky z této série a tento prequel je prostě top. Asi bych raději doporučovala jej přečíst až budete mít za sebou už nějaké knihy z této série. Její autorský um se totiž s každou další knihou zlepšuje a vyvíjí. Kniha nám dává pohled na to, jak se naše oblíbená parta dala dohromady a zároveň poodhaluje i něco, co jsme do teď nevěděli. Při čtení tak narazíte na nejeden "aha" moment, kdy se vám propojí informace z předcházejících knih.

14.08.2022 4 z 5


Zkáza Ďáblova akru Zkáza Ďáblova akru Ransom Riggs

Perfektní zakončení série. Musím teda říct, že mi ten konec přišel takový až moc urychlený. Prostě to rychle nějak vysvětlit a ukončit, což je škoda. Na druhou stranu to umožňuje nějaké další volné pokračování. Děj má spád, táhne to čtenáře číst dál a dál. Je mi docela i líto, že je to konec.

01.01.2022 5 z 5


Tajemství Querburů Tajemství Querburů Michal Vlk

Dle mého názoru je zde zbytečně dlouhý popis přírody a celé querburské říše. Ale zase na druhou stranu je to potřeba proto, abychom se s ní seznámili. Bohužel vedle toho rozuzlení zápletky vypadá velmi stroze. Závěr je taky takový ne úplně domyšlený. Ale zase nás navnadí na další querburská dobrodružství. Kniha je určitě vhodná třeba do školní družiny, dá se využít i v dramatické výchově, jako prevence šikany a hlavně se snaží nalákat na krásy přírody, především většinou lidské populace nenáviděný hmyz. Takové příjemné lehké čtení.

17.12.2021 4 z 5