Tajemství Querburů

Tajemství Querburů https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434729/bmid_tajemstvi-querburu-xCA-434729.jpg 4 19 14

Kryštof je chlapec, který se po smrti svého dědy snaží najít novou chuť do života. Ve škole je za otloukánka a ani učení mu nejde tak jako dříve. Navíc dlouhé vysedávání u herní konzole s horou sladkostí si vyžádalo svou daň na chlapcově fyzické kondici a vzhledu. Celý jeho život se však od základu změní potom, co se během bouřky ztratí v hlubokém lese. Dokáže najít cestu zpět domů? A je jeho zmizení pouhá náhoda?... celý text

Přidat komentář

Moniska2410
24.09.2022 3 z 5

Taková pěkná pohádka s prvky tajemna.
Nebyla sem vysloveně cílová skupina, ale že by mě příběh vysloveně nebavil, to určitě ne.
Trochu mi to připomnělo animák Mravenčí polepšovna a párkrát sem v tom viděla Avatara.
Plno napětí, dobrodružství a životních mouder, kterými by se každý člověk měl řídit a nejen to, čtenáře nabádá i k tomu, jak se chovat k přírodě okolo nás a žít v souladu s ní, protože všude žijí a mají svůj vlastní svět různá drobná stvoření.
Myslím, že děti od deseti let budou nadšené.

nela3812
06.08.2022 3 z 5

Příběh mi téměř okamžitě připomněl animované pohádky jako Je například mravenec Z, Mravenčí polepšovna nebo Život brouka. Všechny zmíněné jsem v dětství měla velmi rada a nakoukané je mám poměrně dost, napadá mě tedy ze část inspirace ke knize podchází právě z těchto pohádek.

Samotné vyprávění příjemné plyne, avšak čas od času se zde vyskytnou slova, které se v myslích mladších čtenářů běžné nachází a čtení mohou zkomplikovat. Můžeme to však brát jako rozvojový prvek, při kterém si obohatí slovní zásobu. Osobně bych však volila jednodušší styl vyprávění a více jednodušších slov tak, aby to pro děti bylo více čitelné a nemuseli se nad některými výrazy pozastavit.

Příběh zpočátku plyne na nerozvířené hladině a až ke konci knihy začne lekce gradovat. Pro znalé čtenáře je to příliš předvídatelné, ale věřím ze mladší čtenáři si dobrodružnou první část skvěle užijí. Měla jsem však pocit ze místy je příběh překombinovaný a je toho tam příliš, zápletka se stále rozrůstala a nafukovala, až jsem chvílemi ztrácela přehled.

Nakonec musím vyzdvihnout krásné ilustrace, o které je příběh doplněn.

Hodnotím 3,75/5


maryska09
08.05.2022 2 z 5

Kniha je zvláštní, pro dospělého je příliš předvídatelná, pro děti je napsaná v podstatě archaickým jazykem plným slov jako jež, jehož, jenž, přičemž, doufaje atd. Nevím který 13 ti letý kluk uléhá na lože, má mysl naplněnou obavami a v očích mu vyskakují otazníky. Dítě ani neocení moudrosti Querburů. Kniha mi přijde jako slepenec Harryho Pottera, Čtyř dohod, ekologické příručky a výživového poradce.

Damaj
05.02.2022 5 z 5

Zajímavá fantasy knížka nejen pro dětské čtenáře. Plno napětí, dobrodružství a životních mouder, kterými by se každý člověk měl řídit a nejen to, čtenáře nabádá i k tomu, jak se chovat k přírodě okolo nás a žít v souladu s ní, protože všude žijí a mají svůj vlastní svět různá drobná stvoření.

Sandruš
20.01.2022 5 z 5

Příběh mě chytil hned od začátku, líbilo se mi že autor do knihy přidal i různá ponaučení. Krásné ilustrace, napínavý děj.
Knížka si určitě získá jak malé tak velké čtenáře. Autorovi za knihu moc děkuji a doporučuji.

veriszv
09.01.2022 5 z 5

Tahle middle grade je plná napětí, dobrodružství a navíc předává nenásilnou formou i spoustu životní moudrosti. Pro mě, jako milovníka přírody, je ale asi největší plus v tom, že kniha u dětí nenápadně prohlubuje i kladný vztah k přírodě.
Příběh je doplněn krásnými ilustracemi a kniha přišla zabalená tak, že je vidět, že si s tím autor opravdu vyhrál do nejmenších detailů.
Zkrátka skvělý, jsem příjemně překvapená a těším se až ji budu číst se synem. A taky se těším na pokračování!

Atara16
02.01.2022 5 z 5

Na rozdíl od Vánočního prasátka tady nebyla ta omáčka, čtivá. Doporučuji nejen pro děti :-)

knihomolkajanca
21.12.2021 4 z 5

Už je to nějaký ten pátek, co jsem naposled četla nějakou vyloženě dětskou knihu. Když mě ale autor Michal Vlk oslovil, u Tajemství Querburů mě zaujalo nejen to, že se jedná o fantasy, které podněcuje vztah dětí k přírodě, ale také moc pěkné hodnocení dospělých. Za knihu autorovi tímto moc děkuji.

Je to už rok, co Kryštof přišel o svého dědečka. Od té doby jeho prospěch pokulhává, zlenivěl, nabral na váze a ve škole se z něj stal otloukánek. Přestože se snaží ze všech sil, stále se nemůže dostat na tu správnou kolej. Jednoho dne, když jej po cestě domů zastihne bouřka, se schová do jeskyně v lese, kam chodíval se svým dědečkem. Aby si ukrátil čas, vydá se ji prozkoumat. Než se však naděje, ocitá se v úplně jiném světě. Světě Querburů, maličkého národa žijícího v symbióze s přírodou.

Čeho si na knize všimnete jako první, je její vizuální stránka. Je kvalitně zpracovaná a plná hezkých ilustrací, které zaujmou. Ač se mi samotný začátek zdál trochu kostrbatý, od chvíle, kdy se Kryštof ocitá v říši Querburů, mě příběh vtáhl a těšila jsem se, jak to všechno dopadne.

Přestože se jedná o fantasy, kniha se dotýká důležitých témat jako je dětská šikana či ztráta blízkého člověka, a skrývá ponaučení, které jsou vždy hezky vysvětlena a uvedena do praxe. Fantasy prvky jsou naroubovány na náš reálný svět, čímž autor děti originálním a nenásilným způsobem seznamuje s přírodou a světem hmyzu.

Příběh má spád, je napínavý a hezky promyšlený, takže i zdánlivé maličkosti mnohdy hrají roli. Nepochybuji tedy o tom, že při společném čtení rodičů s dětmi, si četbu užijí obě strany. Vytkla bych občasné užití příliš složitých slov a sem tam jsem narazila na trochu zvláštní formulaci vět. Těchto drobností jsem si však v celé knize všimla opravdu jen párkrát.

Celkově se jedná o povedenou záležitost, která pobaví jak děti, tak dospělé. Chcete-li své ratolesti potěšit neobvyklým příběhem, který přinese spoustu témat k zamyšlení a společné diskuzi, myslím, že Tajemství Querburů pro vás bude tou správnou volbou.

Hodnocení: 75%

EleanorJane
17.12.2021 4 z 5

Dle mého názoru je zde zbytečně dlouhý popis přírody a celé querburské říše. Ale zase na druhou stranu je to potřeba proto, abychom se s ní seznámili. Bohužel vedle toho rozuzlení zápletky vypadá velmi stroze. Závěr je taky takový ne úplně domyšlený. Ale zase nás navnadí na další querburská dobrodružství. Kniha je určitě vhodná třeba do školní družiny, dá se využít i v dramatické výchově, jako prevence šikany a hlavně se snaží nalákat na krásy přírody, především většinou lidské populace nenáviděný hmyz. Takové příjemné lehké čtení.

Flétna47
28.01.2021

Super kniha. četli jsme ji doma celá rodina:-) (děti 18, 15, 13). Děj má spád, po každé kapitole jsme byli netrpěliví, jak bude pokračovat. I pro dospělé spousta ponaučení! Srozumitelný text, krásné ilustrace, nádherná obálka. těšíme se moc na druhý díl:-)

Jana458
24.01.2021 5 z 5

Velmi krásná kniha plná dobrodružství, napětí, legrace i zamyšlení. Čteme ji s dětmi v družině ( 1. - 5. třída). Děti jsou každý den na čtení natěšené a nechtějí skončit. Se zájmem si prohlíží ilustrace a moc se jim líbí. Kniha mnohé z nich inspiruje k vlastní tvorbě. Je napsaná tak, že každá věková skupina si z knihy odnese své zážitky. Přináší také hodně témat vhodných k další diskusi. Je zajímavé sledovat jak se v dětech sepne jejich vlastní fantazie a nechají se vtáhnout do příběhu spolu s Querbury. Knihu právě dočítáme a děti jsou smutné, že příběh končí. Těší se na další díl. Prosí autora o pokračování. Moc krásné, děkujeme autorovi za tak krásný příběh i ilustrace. Doporučuji každé věkové kategorii!!!

2150
25.11.2020 5 z 5

Krásná kniha, kterou jsem po večerech četla pětiletému synovi. Mladším dětem je určitě lepší příběh “dávkovat” pozvolna. Zastavit se, a probrat některé situace v knize, bylo velmi užitečné pro nás oba. Kladný vztah k přírodě, který je pro většinu dětí přirozený, se čtením o Querburech nenásilně prohlubuje. V některých kapitolách jsme se i od srdce zasmáli. Doporučuji!

lucie7680
21.11.2020 5 z 5

Kniha je výborná, každý večer jsme ji četli dětem (5 a 8 let) a netrpěllivě očekávali další vývoj. I menší dcerka všemu rozumněla a bylo hezké o různých situacích v knize následně diskutovat. Příběh je dobrodružný a úzce spjatý s přírodou, což jsme velmi ocenili. Autor knihu sám krásně ilustroval, takže se děti i poučili a sami inspirovali ke kresbám. Knihu vřele doporučujeme a přejeme hodně spokojených čtenářů.

Lzicenka
21.08.2020 5 z 5

Docela napínavá, dobře napsaná kniha, která nevtíravě podsouvá i podklady k přemýšlení.

Štítky knihy

šikana česká fantasy fantasy pro děti dětská dobrodružství

Autorovy knížky

Michal Vlk
česká, 1985
2020  83%Tajemství Querburů

Kniha Tajemství Querburů je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce2x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x