Django Django komentáře u knih

☰ menu

Smrt na Baltu: Zkáza lodě Wilhelm Gustloff Smrt na Baltu: Zkáza lodě Wilhelm Gustloff Cathryn J. Prince

Velmi zajímavé čtení. Mám rád vše, co se týká druhé světové války a zde se navíc jedna o ne moc známou událost. Neumím si ani představit, jaké to na lodi muselo být, když si jen uvědomím, jak se lidé umí chovat zákeřně, i když o nic nejde, natož když je to otázka života a smrti. Kniha podává informace objektivně a zmiňuje i to, že ne každý na palubě byl nevinný civilista, což spolu s celým pozadím neštěstí dokresluje, proč informovanost o potopení W. Gustloffa není veliká.

09.04.2024 4 z 5


Pacient Pacient Juan Gómez-Jurado

Uf, 400 stránek a uteklo to jako nic. Skvělý thriller, který má vše, co bych si mohl přát. Sympatického hlavního hrdinu, inteligentního záporáka, originální námět, zajímavé nemocniční prostředí i silnou ženskou postavu.

26.03.2024 5 z 5


Text Text Dmitry Glukhovsky

Kniha mi opravdu sedla a je to první velké překvapení letošní výzvy. Tíživost knihy je znát už od prvních stránek a až do konce nepoleví. Jak snadno se dá zničit mladý život . . . Moje první kniha od Glukhovského a musím říct, že se mi moc líbily i slovní obraty. Někteří lidé se v komentářích pozastavují nad chováním hlavního hrdiny. Já ho naopak naprosto chápu. V 17 skončil ve vězení a neměl pořádně šanci dospět. Byť se to nemusí na první pohled zdát, velké téma je zde i víra v boha.


"Proč je snazší člověka zabít než mu odpustit? Proč mají všechno v rukou vyděrači? Proč není jiného úniku, než vzít si sám život a za sebevraždu skončit v pekle? Jsi Bůh, nebo provozovatel jatek?"


"Obrátil se k Bohu. Postál, poslechl si, co mu zní v hrudi. Bylo to dlouhé vyzvánění. Nikdo neodpovídal. Spojení se nenavázalo. Asi měl také zapojený režim nerušit."

18.03.2024 5 z 5


Kabinet kuriozit Kabinet kuriozit Lincoln Child

Konečně jsem sehnal třetí díl série a asi jsem čekal trochu víc. Je to hodně podobné předchozím dílům - děj v NY, točí se okolo muzea, všichni policisté kromě Pendergasta a jeho kolegy jsou nekompetentní, silná ženská postava (což je velké plus celé série), ale už by to chtělo i něco trochu jiného. Jak zmínilo více lidí, konec byl opravdu slabší.

24.02.2024 4 z 5


Relikviář Relikviář Lincoln Child

Opět výborná volba prostředí. Podzemí New Yorku je tajemné a nepředvídatelné, dořešení prvního dílu uspokojivé, hlavní postavy sympatické a i nadále víme o agentu Pendergastovi velmi málo, tudíž je široký prostor pro další díly na seznámení. Těším se na pokračování série.

30.01.2024 4 z 5


Relikvie Relikvie Lincoln Child

Důstojné seznámení s D'Agostou a Pendergastem, který je však přítomen zhruba na desetině stran, takže se o něm prakticky nic nedozvíme.
Muzeum je skvělá volba místa , kde se děj odehrává. Zápletka je nicméně poměrně děravá a je lepší nad ní moc nepřemýšlet.

11.01.2024 4 z 5


Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Úžasná a v mnoha ohledech nestárnoucí kniha. Poučná, oproštěná od citů a někdo by mohl říct až amorální, nicméně je nutné zohlednit, že je to psáno k onomu Vladaři jako rada, jak se udržet u moci. Za mě druhé největší pozitivní překvapení letošní čtenářské výzvy.

" Musí proto míti povahu schopnou obraceti se kam vítr, tam plášť, podle toho, jak mu to přikazuje vrtkavost osudu, a nemá se, jak již bylo řečeno, uchylovati od cesty ctnosti, pokud je to možné, jakmile však je to nutné, musí uměti kráčeti i po cestách zlých."


"Nemůže tedy prozíravý panovník – ani nesmí – plniti dané slovo,
když by mu to škodilo a když pominuly příčiny, pro něž se tím slibem zavázal. Kdyby všichni lidé byli dobří, toto pravidlo by nebylo dobré, protože však jsou zlí a neplnili by slib daný tobě, nesmíš ani ty plniti slovo dané jim. Panovník vždycky bude míti dosti vhodných záminek na přikrášlení toho, že neplní slovo."

28.12.2023 5 z 5


Zimní přízrak Zimní přízrak Dan Simmons

Achjo, musím říct, že za mě zklamání. Po nadšení z Temného Léta jsem nedostal nic, co mě na prvním díle bavilo. Celá zápletka se skiny mi pak přišla hrozně laciná. Až se mi nechce věřit, že je to stejný autor.
Osud této postavy mě velmi mrzí a nečekal bych takový vývoj na konci Temného Léta. Zpětně už bych sérii ukončil prvním dílem a dál nepokračoval

16.12.2023 3 z 5


Temné léto Temné léto Dan Simmons

Velmi kvalitní zástupce hororu, kde sledujeme skupinku dětí. Vyšší počet stránek mi nevadil a plynulost přechodů mezi dětskými zážitky našich hrdinů a strašidelnými pasážemi je obdivuhodná. Pravdou je, že množství záhad a jevů je tak velké, že ne vše už je dále zmíněno nebo obstojně vysvětleno, ale mně vůbec nevadí, když si něco domyslím a nebo se nedozvím vše.

13.12.2023


Hvězda Severu Hvězda Severu David B. John

Poutavá kniha, která nás zavede do úplně jiného světa, kdy si člověk až říká, zda to není už přitažené za vlasy a pak, když si některé věci dohledává, nestačí žasnout. Všechny 3 dějové linky jsou zajímavé, i když za mě byl nejlepší Čo a jeho vývoj.
Jedna z mnoha knih, ke které jsem se dostal v rámci čtenářské výzvy a vůbec toho nelituji.

13.11.2023 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Moje pátá a doposud nejlepší Kingovka. Kniha nutí k přemýšlení o smrti a o vyrovnání se ztrátou blízkých. Obdivuji, jak autor dokáže změnit atmosféru a vybudovat napětí během pár řádků. Znám i film, ale předloha je mnohem zdařilejší.

31.10.2023 5 z 5


Tajemství živých Tajemství živých Carol Wyer

Na to, že to dle doslovu byl první thriller autorky, to nebylo vůbec zlé. Rozuzlení je dávkováno postupně, vše se točí kolem pár postav, jen konec byl trochu slabší.

24.10.2023 4 z 5


Pekelná síra Pekelná síra Lincoln Child

Moje první kniha z této slavné série. Vůbec jsem netušil, jak moc hraje v těchto knihách roli nadpřirozeno, tudíž jsem byl o to více napnutý. Znalost předchozích dílů není nutností, ale výhodou. Celkově napínavá a svižně ubíhající záležitost, která mě navnadila na další díly.

21.10.2023 5 z 5


Hvězdná pěchota Hvězdná pěchota Robert A. Heinlein

Mladík se upíše hvězdné pěchotě dá se říct skoro omylem, kdy plný ideálů postupně dozrává v plnohodnotného důstojníka a je vše jen ne dokonalý. Souhlasím, že je evidentní, že autor ventiluje některé své ideály skrze dialogy, ale to mi vůbec nevadilo. Já dostal přesně to, co jsem očekával. Chvíli mi trvalo, než jsem vytěsnil filmové zpracování, které mám taky rád, i když je zcela odlišné a mohl se plně soustředit na původní příběh.

16.10.2023 5 z 5


Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

Plný počet bez sebemenších pochyb. Špičkové dílo zásadní pro všechny, komu není historie i naši země lhostejná a chce mít zase o něco lepší přehled. V průběhu čtení se ve mně mísila zlost, bezmoc, smutek a stránky opravdu nejde číst bez emocí. Nejsmutnější na tom je, že na území jedné z krvavých zemí - Ukrajině - se dnes prolévá krev znovu.

24.09.2023 5 z 5


Milionová holka Milionová holka Stanislav Rudolf

Pohodová oddechová kniha o životě dospívající holky na venkově. Díky ní jsem si opět vzpomněl na spoustu věcí z mého dětství na vesnici a za to jsem byl moc rád. Sama kniha tak trochu začíná a i končí uprostřed ničeho, což je škoda. Dojde na kamarádky, lásky i hledání sama sebe a přesně o tom dospívání je. Já byl spokojen.

22.09.2023 4 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Tohle nebyl úplně můj šálek kafe. Vtipných scén velmi málo, postavy nezajímavé, děj na posledních pár stránkách už jsem vyloženě přetrpěl.

Jednoho takového šetřílka jsem jako dítě měl v rodině taky. Skořápku od vajíčka prstem ještě vyškrábnul, wifi na noc vypínal, pro korunu by si nechal koleno vrtat, počítal, kdo kolik snědl za den . . . Všichni od něj dali ruce pryč, hned jak jen mohli.

17.09.2023 2 z 5


Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Korupce, papalášství a přetvařování je staré jako lidstvo samo a i díky tomu bude Revizor aktuální téměř v jakékoliv době. Mně osobně nicméně kniha zas tak nesedla.

10.09.2023


Osvícení Osvícení Stephen King

(SPOILER) Film patří k mým nejoblíbenějším hororům, tak jsem se bál, že už si knihu moc neužiju, když děj znám, ale musím říct, že kniha je ještě o chlup lepší. V mnoha detailech se liší a ony scény se zvířaty byly za mě úplně nejlepší (a tyto ve filmu trochu i pochopitelně nejsou). Potěšilo mě, že oproti filmu se kniha mnohem více zaměřuje na samotného Dannyho, i když největší drive měly Jackovy pohnutky a postupné pohlcování hotelem.

07.09.2023 5 z 5


Hořící pokoj Hořící pokoj Michael Connelly

Výborná svěží lineárně se ubírající detektivka bez zbytečných zvratů a násilností.

27.08.2023 4 z 5