Kabinet kuriozit

Kabinet kuriozit https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20716/bmid_kabinet-kuriozit-zmL-20716.jpg 5 366 50

Pendergast série

< 3. díl >

V New Yorku 19. století lidé v hojném množství navštěvovali sbírky podivných a groteskních zvláštností, kterým se říkalo „kabinety kuriozit“. Dnes se na dolním Manhattanu má postavit moderní věžový obytný dům, právě na místě jednoho ze starých kabinetů. Ale když se rypadla prodrala do sklepení, odhalila hrůznou kostnici: ostatky šestatřiceti lidí zavražděných a krutě rozřezaných neznámým zabijákem před více než 130 lety. Následně Noru Kellyovou, archeoložku z muzea, navštívil záhadný agent FBI se stříbrnýma očima, který je posedlý záhadou nalezených těl. Zvláštní agent Pendergast se společně s Norou Kellyovou pouští do pátrání, které je od zářivých mrakodrapů z centra Manhattanu dovede do rozpadajících se archivů muzea, od masového hrobu pod budovou s pískovcovým průčelím v Čínské čtvrti do domu odporných činů na Riverside Drive. Jejich hledání odkryje důvěrné sdělení záhadného lékaře, který kdysi bloumal po městě… génia, který vykonával lékařské pokusy na živých lidech. Avšak právě když se Noře a Pendergastovi daří odhalovat stopy objasňující zabíjení před stoletím, začne v jejich bezprostředním okolí řádit vrah a objeví se i chirurgicky zohavené mrtvoly… a New York City je vydáno na pospas teroru. V KABINETU KURIOZIT, svižném díle s vědeckými detaily, což vytváří nedílnou součást románů dvojice Preston/Child, předkládá známé duo čtenářům vynikající hlavolam, od něhož se dá jen stěží odtrhnout.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Cabinet of Curiosities , 2002


více info...

Přidat komentář

Django
24.02.2024 4 z 5

Konečně jsem sehnal třetí díl série a asi jsem čekal trochu víc. Je to hodně podobné předchozím dílům - děj v NY, točí se okolo muzea, všichni policisté kromě Pendergasta a jeho kolegy jsou nekompetentní, silná ženská postava (což je velké plus celé série), ale už by to chtělo i něco trochu jiného. Jak zmínilo více lidí, konec byl opravdu slabší.

BaPe895
02.09.2023 3 z 5

Tak nevím,co napsat. Zatímco v Zátiší mi byl Pendergast sympatický,tady jsem autora moc nepochopil.


Luigi1
30.08.2023 2 z 5

Nedá se nic dělat ale je to zatím nejslabší kniha

bekule
25.07.2023 2 z 5

Zatím nejslabší díl s podivným Pendergastem.Podobně jako Work o několik komentářů níže jsem byla nadšena Údolím tyranosaura ,tohle byla neskonalá nuda. Takže kdo to z této dvojice kazí je pravděpodobně Child.

Jessie26
21.07.2023 5 z 5

Ja uz nevím,co k této sérii psát... respektive jak popsat dej. Za mě jsou ty knihy jedna lepší než druhá. Krásné se čtou, jsou napínavé. Postavy mi prirostli k srdci. Už mi leží na stole Zátiší s vranami.jdu na něj:)

ArwenAragorn
25.03.2023 4 z 5

80%
Patrick ÓShaughnessy se probouzel velmi pomalu. Měl pocit, jako by mu hlavu někdo rozťal sekerou, v kloubech na prstech mu tepala bolest a jazyk v ústech jako by byl oteklý a kovový. Bál se, že oslepl, a instinktivně vztáhl ruce k obličeji. Uvědomil si, s jistou dávkou otupělosti, že to nejde. Zatáhl a uslyšel nějaké chřestění.
______________________________________________________________________________________________________________________
Další povedený díl s Pendergastem. Napínavý, hodně strašidelný, s dokonalou zápletkou a výborným, přestože nepravděpodobným koncem.
Doporučuji, i když byl thriller trochu víc zamotaný.

cerna7151
20.03.2023 4 z 5

Určitě jsou v sérii lepší díly než tenhle. Přesto knihu hodnotím pozitivně.

Jaklová.katka
21.10.2022 4 z 5

Mazec. Pendergast je frajer a občas vypadá že je skoro nesmrtelný.
Určitě potřebuji další díl.

CharlesWard
29.05.2022 4 z 5

Škoda celkového rozuzlení, které trošku ubírá na, do té doby, pracně budované atmosféře.

Pavlína2019
16.10.2021 5 z 5

Prostě pecka!!! Tak dlouho jsem knihu sháněla a čekala na ni! Koupit ji nelze. (zachránila mě knihovna v Bohumíně, pokud tato informace někomu pomůže). Má naprosto poslední kniha ze série o Pendergastovi. Jsem nadšená, zbytečné se rozepisovat a psát její děj, je nesmysl. Neskutečně obdivuji fantazii autorů a schopnost tak skvěle psát. Vždy se z jejich knih dozvím něco nového. Rozhodně knihu DOPORUČUJI a nejlépe celou sérii pěkně popořádku... Výborné...

Emberas
19.09.2021 4 z 5

Musím naprosto souhlasit s Workovým komentářem pode mnou. Po přečtení Zátiší jsem očekával něco podobného. Bohužel jsem byl zklamán. Přitom samotný úvod sliboval napínavou zábavu. Škoda...

work
15.07.2021 odpad!

Tahle minirecenze by mohla nést podtitulek "Kterak jsem se napálil". To bylo tak: přečetl jsem Zátiší s vránami a minimálně půlka byla skvělá. Přečetl jsem Údolí tyrannosaura a to se mi líbilo moc. A tak se koukám sem na databázi, co je nejlépe hodnocená Prestonova kniha, a skončím na lehátku u moře s Kabinetem kuriozit. Bohužel.
Preston a Child tu po vzoru Čapkova pejska s kočičkou namíchali dort, ze kterého mě (zlého psa) začalo už po první třetině bolet bříško a pak už se to jen zhoršovalo. Nevybavuju si knížku, která by dokázala na každé stránce kupit nesmysl za nesmyslem a ještě se u toho tvářila propracovaně a záhadně. Skoro na každé literatuře se dá něco pochválit, tady mě ale vůbec nic nenapadá. Knihy jako Kabinet kuriozit vycházely po válce v sešitcích za pár haléřů a říkalo se jim braková literatura. Naneštěstí pro dvojici Preston/Child měly ty sešitky mnohdy vyšší úroveň.

kyssling
15.05.2021 3 z 5

Tuto sérii čtu na přeskáčku, podle mě nedosahuje kvalit jiných dílů. Jsou tam tedy záblesky originality a vtipu (Smithbackovo proniknutí do sídla), ale chybí více napětí ... a možná více "Pendergasta" :-)

Eicherik
20.09.2020 5 z 5

Kabinet kuriozit je kniha, na kterou jsem čekal skoro osm měsíců, ale čekání se rozhodně vyplatilo. Žánrově se jedná o novodobý dobrodružný thriller, který se odehrává v současném New Yorku, i když chvílemi o tom pochybujete. Příběh trochu připomíná Akta X s lehkým dotykem Lovecrafta. Atmosféra starého muzea a kabinetu kuriozit je fantastická. Hlavní postava, excentrický agent FBI Pendergast, má zřejmě dost času na svoje záležitosti a není nikterak pracovně přetěžován. Knihu doporučuji chlapcům a děvčatům jakéhokoli věku, kteří mají rádi dobrodružné příběhy.

ninano
14.06.2020 4 z 5

Zajímavý nápad i úvod. Bohužel vysvětlení z říše sci-fi.

iveta3689
21.04.2020 3 z 5

Kniha byla dost dlouho o komkoliv jiném, jen ne o Pendergastovi. Ten se pohyboval někde na pozadí. Děj byl trochu rozvleklý, možná až do dvou třetin. Pak se Pendergast do děje zapojil, i se odhalilo víc z jeho života. Přesto je to jedna ze slabších knih série.

Ziriath
06.04.2020 4 z 5

Je tomu asi tak měsíc, co u nás ve městě odkryli základy staré fabriky před stavbou něčeho jiného - staré kouřovody, kanály, zbytky schodů..Velmi tajemné a inspirativní, tahle knížka se ke mně dostala v pravý čas, a to když slyším Jack Rozparovač (o něm to není), začnu zívat protože mě jeho téma neba.
Nejde o vyloženě intelektuální čtení, čtenář se veze a přitom objevuje newyorské zajímavosti a množství zahrabaných tajemství, pro příznivce urbexu mohu doporučit. Stylem mi to připomínalo umírněnějšího a méně bizarního Miloše Urbana, ostatně agent Pendergast (zezačátku sem si představovala policistu Prendergasta, který se snaží chytit D-fense ve Volném pádu) je trochu takový americký pan Rops. Taky uvěřitelnost příběhu a vyšetřovací postupy jsou spíše někde za hranou, ve světě fantasy. Autor asi měl rád Lovecrafta s jeho podivnými degenerovanými rodinami ve zpráchnivelých vilách a s šílenými vědci, jméno Leng určitě nebylo vybráno náhodou.
Co mě sr...štvalo: V pasážích kdy se jen čeká na rozseknutí (haha), všude teče krev a do toho kdosi běhá jak slepice bez hlavy po dvorku, otravují ne tak zajímavé prostřihy do hlavy jakéhosi policejního zmrdího prasete v momentě jeho triumfu. Takovému literárnímu principu uměle nastavovaného napětí pomocí vaty se snad i nějak oficiálně říká, a nedokážu si představit, že kromě autorů samotných by tohle někdo měl rád.
A taky: Jak je možný, že se mobily objeví jen když tam zrovna ''být můžou'' ale když by mohly někomu významně pomoci, najednou jakoby neexistují? Ani ty v autě? (četla sem ebook, nevědíc rok vydání, a šacovala jsem to kvůli mobilům tak na přelom 80/90let.)
Top koment: Metla (ostatně, díky za tip)

Metla
23.03.2020 4 z 5

„Kabinet kuriozit“ opět vezme čtenáře do New Yorku, kde nález ve staré zástavbě určené k demolici přivede agenta FBI Pendergasta na stopu dávného zločinu. Jako obvykle nejde o případ zcela přirozený a ani tentokrát nebude ten divný pavouk na pátrání sám: pomůže vědkyně z muzea Nora Kellyová, samozřejmě pohledná a inteligentní, zapojí se také starý známý osten v konečníku - novinář Smithback.
Na kostře příběhu se podepsala určitá rutina, stejně jako v předchozích knihách jsou zde tři strany: vraždící zlo versus agent a jeho pomocníci versus arogantní blbci na vedoucích postech, co akorát komplikují vyšetřování a házejí hlavním hrdinům klády pod platfus. Dokud tohle klišé dokážou autoři servírovat zábavně, nestěžuji si.
V „Kabinetu kuriozit“ je konečně poodhalena rouška tajemství kolem Pendergasta, jeho zázemí a poměrů, z jakých pochází. Tak trošku mi začal připomínat Batmana. Ovšem agentovy vyšetřovací metody pomocí hluboké meditace byly na můj vkus příliš fantastické, postava i zápletka rázem ztratily několik bludišťáků v už tak chatrné kolonce "uvěřitelnost".
Velkým kladem je schopnost pánů Childa a Prestona vystavět hutnou atmosféru, nechat čtenáře téměř vidět kulisy, ve kterých se děj odehrává – ať už se jedná o ponuré, chátrající městské čtvrti nebo vznešené prostory muzea.
Kniha je navzdory nedostatku překvapení velmi návyková. V závěru jsem si napětím málem ohryzala nehty (přestože bylo jasné, jak to dopadne:-)) a měla jsem problémy se odtrhnout, jakkoliv spád brzdila druhá linie, věnovaná arogantním blbům.
Motivace sil zla mě sice kdovíjak nepřesvědčila, s tím se spisovatelské duo mohlo pomazlit důkladněji, ve výsledku však sérii doporučuji všem ctitelům hororů a thrillerů s prvky nadpřirozena. 80-85%

Evelin2506
17.02.2020 4 z 5

Začátek byl podle mě dost nijaký, ale v průběhu bylo víc a víc napětí. Nebylo to špatné čtení, jen já osobně nemám ráda rozuzlení, které je podle mě nepravděpodobné. Ale podle komentářů, které jsem si přečetla, budu se snažit sehnat celou řadu a vzít to od začátku.

Ava365
02.12.2019 3 z 5

Všechny knihy od této dvojice jsou již jen o moc slabším odvarem jejich knihy Zátiší s vránami. Skoro se nechce věřit, že to psali stejní autoři :)