Text

Text https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390961/bmid_text-o7R-390961.jpg 4 243 71

Ilja Gorjunov, typický ruský osamělý hrdina, nevinně odsouzený za dealerství drog, se vrací po sedmi letech domů – a rázem se mu zhroutí svět. Matka mu zemřela, jeho dívka ho nechala, nejlepší kamarád mezitím založil rodinu a o jeho přátelství už zjevně nestojí. Ilja zůstal úplně sám. Ze zoufalství se rozhodne pomstít policistovi, který ho z uražené ješitnosti do vězení dostal, a začne uskutečňovat svůj šílený, předem ztracený plán. Od samého začátku je však jasné, že nemůže uspět, neboť se pouští do marného boje se systémem a organizací, jež semelou dříve nebo později každého, byť sebechytřejšího a sebestatečnějšího jedince. Svůj tragický konec se Ilja pouze snaží oddálit. Že ho posléze urychlí tím, že se obětuje pro milovanou dívku, jenom podtrhuje jeho nešťastný osud... Autorův první realistický román, pohybující se na rozhraní thrilleru, románu-noir a dramatu, pojednává o konfliktu generací, absurditě lásky a marné touze po odplatě. Ukazuje proměny, jež vládnou v současné ruské „lepší“ společnosti s její hamižností, poživačností a přesvědčením o vlastní beztrestnosti, a mezi moskevskou mládeží, jejímž krédem je užívat si života, dokud to jde.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Текст (Těkst) , 2017


více info...

Přidat komentář

marco026
20.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Hlavnou postavou knihy je Iľja, ktorý sa po siedmych rokov vo väzení vracia domov k svojej matke. Bol neprávom odsúdený, no všetko sa snaží hodiť za hlavu a je pripravený začať nový život. Keď sa však vráti domov zistí, že jeho matka je mŕtva. Okrem toho zatiaľ, čo sedel v base sa s ním rozišla jeho priateľka a najlepší kamarát mu je po toľkých rokoch úplne cudzím človekom. Po týchto udalostiach sa nakoniec rozhodne pomstiť človeku, ktorý ho neprávom dostal do väzenia.

Príbeh je v podstate jedna veľká tragédia človeka, ktorého osud by sa vyvíjal úplne inak keby nebol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Zo začiatku celkom fajn, pretože s hlavnou postavou aj sympatizujete, ale následne to začne byť dejovo veľmi prázdne. Ono ja v podstate chápem, že to je predovšetkým Glukhovského kritika ruskej spoločnosti a to mu ide naozaj dobre, no to v podstate robil tiež v knihách ako Metro alebo Stanovište. Tam to možno bolo spomenuté len tak okrajovo a tu to rozoberá viac, ale mne to skrátka nestačí. Hlavný „hrdina“ románu Text je pre mňa nezaujímavý a napriek tomu, že som s ním zo začiatku sympatizoval, tak nakoniec mi bolo úplne jedno ako dopadne. Celkovo Glukhovského filozofovanie a naťahovanie deja mi už v jeho iných knihách liezlo občas na nervy, ale tu je to naozaj extrém. Koniec knihy dosť predvídateľný a neuspokojivý.

Dúfam, že sa radšej bude držať Sci-fi ako takýchto románov, pretože pokračovanie Metra alebo nejaký iný príbeh z tohto sveta by som veru privítal. Séria Metro a Stanovište patrí doteraz k mojim najobľúbenejším v rámci žánru.

Django
18.03.2024 5 z 5

Kniha mi opravdu sedla a je to první velké překvapení letošní výzvy. Tíživost knihy je znát už od prvních stránek a až do konce nepoleví. Jak snadno se dá zničit mladý život . . . Moje první kniha od Glukhovského a musím říct, že se mi moc líbily i slovní obraty. Někteří lidé se v komentářích pozastavují nad chováním hlavního hrdiny. Já ho naopak naprosto chápu. V 17 skončil ve vězení a neměl pořádně šanci dospět. Byť se to nemusí na první pohled zdát, velké téma je zde i víra v boha.


"Proč je snazší člověka zabít než mu odpustit? Proč mají všechno v rukou vyděrači? Proč není jiného úniku, než vzít si sám život a za sebevraždu skončit v pekle? Jsi Bůh, nebo provozovatel jatek?"


"Obrátil se k Bohu. Postál, poslechl si, co mu zní v hrudi. Bylo to dlouhé vyzvánění. Nikdo neodpovídal. Spojení se nenavázalo. Asi měl také zapojený režim nerušit."


risha03
28.01.2024 5 z 5

Perfektní kniha z prostředí Moskvy. Nápaditý námět a excelentní tempo, které nutí číst dál a dál. Stejně jako u Povídek o vlasti upozorňuji, že pokud jste četli sérii Metro jen jako Sci-fi bez vnímání alegorie na politickou situaci Ruska, kniha vás dost možná nezaujme. Za mě však kniha ukazuje, ze Glukhovski prostě umí psát poutavé příběhy plné myšlenek, které nutí k zamýšlení. Zatím nezklamal a tato kniha patří k jeho vrcholu. Už se těším na Stanoviště.

VA_Krtek
30.12.2023 3 z 5

Bohužel se budu řadit spíš do té fronty lidí, kteří od Glukhovského vyzdvihují spíše Metro 2033 a Budoucnost (což jsou za mě perly). Oceňuji, že Dmitry dokáže psát o dnešním Rusku tak, jak to tam je. Hodnocení knihy je ovšem záležitost velmi subjektivní a já chápu všechny co tomu dali 5*, ale já dávám "pouze" 3*, protože celej ten příběh byl úchylnej. Iljovo počínání snad může pochopit zase jen rus. Osobně si nedokážu představit nikoho, kdo by se zachoval tak jako Ilja a upřímně si nechci představovat nikoho, kdo si k této hlavní postavě vytvořil nějaké sympatie.

Mr.Fox
25.11.2023 5 z 5

Tak tato kniha si u mě v knihovně zaslouží čestné a výjimečné místo. Po sérii Metro a Budoucnosti mě autor nepřestává překvapovat. Zmiňovaná ponurá atmosféra děje ve mě vzbuzovala vzpomínky na jiné čtené ruské romány. (Ti Rusové to jinak asi opravdu neumí.) S hlavním hrdinou jsem soucítil a sdíleli jsme společně tíseň, napětí, netrpělivost i těch pár drobných radostí. A občas i tu sklenku něčeho ostřejšího. Dychtil jsem se spolu s Iljou dozvědět z toho kouzelného zařízení o Petrovi více a fascinoval mě ten téměř dokonalý přerod pohlížení na Petra až s pochopením jeho chování a pohnutek. Krásná sonda do mezilidských vztahů, nic není tak černobílé, jak se může na první pohled zdát - hlavně chování a myšlení lidí. Je zajímavé se při četbě občas pozastavit a zamyslet se nad jistým faktem. Totiž, jak může v dnešní době díky technologii někdo za někoho "zaskočit", a stát se vám něco, někdo vás může v podstatě na omezenou dobu ještě přidržovat při životě. Děsivé! Nicméně kniha se stává mou srdcovou záležitostí, tenhle styl já zkrátka můžu!

m2056
06.09.2023 3 z 5

Kniha má zajímavý příběh jen je zbytečné natažen.

Adapa
02.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Asi nejlepší román od Gluchovského, který jsem zatím četl. Je naprosto odlišný od jeho sci-fi románů typu Metro 2033 nebo Budoucnost, přirovnal bych ho spíše k jeho Soumraku, i když není tak tajemný a mystický.

Je to mrazivý román z roku konce roku 2016, kdy se nespravedlivě odsouzený 27 letý Ilja vrací z lágru, kde si odseděl svůj trest za to, že mu zkorumpovaný policista Petra Chazin podstrčil drogy do kapsy. Po sedmi letech po návratu na svobodu Ilja zjišťuje, že jeho matka právě zemřela, bývalá láska na něho zapomněla, se spolužáky si nemá co říci. Je cizinec v Moskvě, která je cizí, studená a nikoho v ní nezná. Zkorumpovaná, zbídačelá a degradující.

Ilja hledá spravedlnost, setkává se s Petrem Chazinem a chladnokrevně ho zavraždí a ukradne mu jeho iPhone. Chce utajit jeho smrt, aby oddálil své prozrazení, začne se přes jeho mobil za něho vydávat. Píše SMSky jeho kolegům, rodiče, jeho lásce. Zjišťuje, že bezcharakterní zkorumpovaný policajt byl nejen děvkař, ale i by podrazák.

Vše směřuje ke smutnému konci, kdy se Ilja stává tragickým spravedlivým hrdinou. Vše směřuje k neodvratnému konci, který nemůže končit americkým happy endem.

Zajímavý citát, který mi zůstal v hlavě: Na zemi je život zařízen tak, aby všichni lidé bez výjimky skončili v pekle. Zvlášť v Rusku.

Rozhodně doporučuji k přečtení.

Belanna
05.07.2023 5 z 5

Ať napíšu cokoliv, nedokáže to vyjádřit, jak na mě knížka zapůsobila.
Mrazivý, ponurý pohled očima mladíka na současné Rusko. Hluboká psychologická sonda do jeho nitra, boj se sebou samým a polemika o tom, zda si zachovat alespoň kousek lidskosti a nebo se stát stejným padouchem, jako jsou ostatní.
Přestože, je to naprosto jiný Glukhovsky, je prostě skvělý.

koubin007
25.05.2023 5 z 5

To byla tedy lahůdka. Za prvé mám rád Glukhovského, protože píše o Rusku bez obalu, (např. Povídky o vlasti), což mě fascinuje a za druhé, tohle je naprosto skvělá a originální kniha. Je tak plná psychologie hlavní postavy, něžně vulgární a upřímná, napínavá do poslední stránky, uvěřitelně skutečná a velmi čtivá. Co víc si přát, je to příběh surový a drsný, ale zároveň oslavující nejvyšší lidské cnosti, jako je láska, pochopení a smysl pro spravedlnost. Rusové prý nejvíce touží po spravedlnosti, která je jim odpírána...
Za mě zatím nejlepší Glukhovsky.

Ivushaak
12.04.2023 3 z 5

Kniha nebyla špatná, ale některé pasáže se hrozně táhly a chvílemi až nudily. Děje v knize moc nenajdete, je zaměřená spíše na myšlenkové pochody hlavního hrdiny. Co se mi líbilo, bylo postupné odkrývání života antihrdiny, ke konci člověk vlastně neví jestli s ním soucítí, nebo se mu hnusí. Konec je poměrně snadno odhadnutelný. Úplně mi nesedí styl psaní autora, ale komu se líbila trilogie Metra, určitě doporučuji přečíst.

Pablo7
12.03.2023 4 z 5

Čtivě napsaná kniha. Nespravedlivě odsouzený Ilja se vrací z vězení. Těší se na setkání s matkou, ale ta těsně před návratem zemře. Ilja je zoufalý. Mrtvá matka, přítelkyně má už dávno svůj život, s kamarádem si už nerozumí. Rozhodne se konfrontovat policistu Péťu, který do dostal do vězení. V konfliktu ho zabije a sebere mu telefon. Jeho prostřednictvím poznává život Péti a začne se za něj vydávat. Jde i o určitou reflexi současného Ruska. Škoda, že člověk nějak tuší, jak to dopadne. Radši nečtěte popis na obálce.

knihomolka_68
10.03.2023 5 z 5

Skvěle napsané, napínavé od začátku až do konce. Takové smutně beznadějné (ale ne tak zas až tak docela, jsou tam i vzácné momenty hezké lidské vřelosti a naděje), prostě vlak ženoucí se do neštěstí. Ale opravdu dobré.

kure91
10.03.2023 4 z 5

Za mě se jedná o knížku obrovských protikladů. Hlavní hrdina jakožto nespravedlivě odsouzený se vrací zpět do domů do Lobně a zjišťuje, že svět se za těch sedm let, co byl v Zóně, docela změnil a život na něj nepočkal. Smrt matky, pomsta policistovi a od té doby začne kupit jednu blbost za druhou, které s přibývajícími stránkami knížky jenom dále gradují. Ufňukaný, sebelítostný hrdina, který má šílený plán a jenž nakonec končí tak, jak si asi zasloužil. Byť si k tomu konci velmi napomohl sám svými nepochopitelnými kroky. Zatím jsem tedy docela kritický, ale na durhou stranu mě bavilo objevování života Chazima, rozplétání jeho vztahů a vývoje a hledání motivace tohoto antagonisty. Celkově vzato, knížka je dobře napsaná, některé části zápletky jsou dost zajímavé a obecně se jedná o dobrou knihu. Jen ji tedy sráží hlavní hrdina, byť čekám, že jeho povaha byla autorovým účelem.

Tomas@S
13.02.2023 5 z 5

Je to výborně napsané, skvěle se to čte, napínavé až do konce. Bohužel tím kde se to děje a do jaké doby je děj zasazen jsem neustále cítil pachuť toho co teď rusáci provádějí na Ukrajině. Přesně jak autor píše, Rusko je jeden velký lágr.

Benny215
05.02.2023

Pro mě absolutně nečitelné, bylo to jako tlačit kámen do kopce, možná se k tomu někdy vrátím.

Timkim
16.01.2023 4 z 5

V této knize je nejlépe vidět, jak se člověk během chvíle dostane až na dno ne svoji vinou. Nicméně nechápu, proč se chtěl zachovat čestně, když okolo sebe viděl tolik útrap, příkoří a bídu. Proč si nemohl vzít svůj život zpět jako kompenzaci? Ostatním byl ukradený, proč nemohli být ukradení jemu? Zachoval se jako trouba, čestný trouba a doplatil na to. Drsně realistické.

Ostrich
01.01.2023

Skvělá kniha. Totálně depresivní - ale popisuje Rusko takové, jaké se ve válce teď reálně ukazuje.

terezarath
14.12.2022 4 z 5

Velmi zajímavá zápletka. Příběh měl hloubku, byl perfektně promyšlený a propracovaný. Musím říct, že místy až moc. Trochu se to táhlo díky neustálým popisům, ale uznávám, že to do knihy svým zvláštním způsobem perfektně sedělo.
A s koncem jsem velmi spokojená. Žádný perfektní, umatlaný happyend.

Faila
23.10.2022 4 z 5

Námět mě velmi zaujal a byla jsem zvědavá, jaké bude provedení. A zklamaná teda rozhodně nejsem. Kniha je napsaná tak dobře, uvěřitelně a lidsky, až jsem chvílemi zapomínala, o čem je. Ten návrat do reality a uvědomění si, co se vlastně děje, bylo vždy tvrdé. A až po dočtení mi došlo, jak drsná a krutá tato kniha je a jak silně na mě zapůsobila.

Jirkson
06.10.2022 5 z 5

Nedokázal jsem se od knihy odtrhnout, po jejím dočtení mě mrazilo na duši. Stále jsem na knihu myslel, na celý příběh, na všechny postavy...silný zážitek! Doporučuju