citronie citronie komentáře u knih

☰ menu

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

(SPOILER) Pro mě jsou Tiché roky lepší než tolik opěvovaná Hana(která je ale beze sporu výborná). Nejvíc mě dostal ten závěr,kdy si pozorný čtenář všimne a teprve pochopí, že hlavní hrdinka byla n..á. A nebo možná nepochopí, jak jsem zjistila ve svem okolí.. Nic méně autorka nám to sdělí tak, že ve čtenáři vyvolá dilema, zda to pochopil správně. A vzniklé dilema nerozlouskne, nechá na čtenáři, ať si láme hlavu. Za mě dokonalé.

07.02.2024 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

A mně se to libilo a moc. Četlo se to samo, pěkně to plynulo a ja se dobře bavila. Některé fragmenty mi tam přišly zbytečné, jakoby nutně, ale násilně implantované do příběhu. Ale ja jsem "konzerva"stredniho věku , mladší čtenáři už se nad tím zřejmě ani nepozastavi.
I tak dávám plný počet a to je u mě velmi neobvyklé (zvlášť když je přečtena ve čtečce). Mimochodem mate to taky někdo tak, že knihu ve čtečce většinou prožijete tak nejak povrchně?

02.08.2023 5 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Moje druhá kniha od této autorky. Je originální, má dobré nápady na příběhy tak trochu jiné, neotřelé, fakt by mě bavila, jenže! Celý ten zajímavý příběh,ktery se četl moc hezky, mně opět naprosto zkazily časové neshody v ději(stejně jako v knize Vlaštovka v bublině). Nutilo mě to vracet se zpět v knize a hledat, jestli jsem se nahodou nesekla já... A nesekla. Seká se autorka a to hrozně moc.. Budu se opakovat, je to prostě neuvěřitelná
opakující se školacká chyba, která pro mě celou tvorbu autorky naprosto znehodnotí.

15.05.2023 3 z 5


Mojenka Mojenka Olga Stehlíková

Mám teď špatné obdobi na čtení knih, snad je to dobou, současnou situaci, podzimem... Co ja vím? Ale tato překrásná kniha mě vytrhla z čtenářské letargie. Jestli máte něco podobného jako já, že knížky odkládáte, protože se na ně nemůžete tak nějak soustředit , či jak to nazvat, sáhněte po této. Ručím vám za to , že ji neodložíte, ona vás totiž chytne a nepustí. Nenápadná útlá kniha, co vás pohladí hebkou dlaní po duši a ta její křehkost , krása a opravdovost vás vezme za srdce. Je to klenot, který já osobně musím v knihovně mit!

05.11.2022 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Tak jak jsem byla nadšená z 1.dilu,tak 2.dil mě naprosto minul. Ani jsem ho nedočetla... Za mě - v 1.dile bylo řečeno vše a tenhle už byl prostě nadbytečný. Zde se potvrzuje ono - někdy míň je víc. Ale evidentně si i 2.dil své příznivce našel a já to knize i autorce přeji. Ne každý je takový šťoura jako já, a to je dobře!

03.02.2022 2 z 5


Útulný domov Útulný domov Kerstin Wolandewitsch

Pro toho,komu se líbí tento styl, úžasně inspirativní. Mě kniha nadchla,jak lze z nábytku různých stylů udělat jednotnou dokonalou pastvu pro oči i duši. Doporučuji pro kreativní majitele chalup, penzionů či apartmánů. Lze pořídit za směšnou cenu ve výprodejích,stačí zadat do internet.vyhledávače.

12.05.2021 5 z 5


Kdo věří na zázraky Kdo věří na zázraky Mirka Skočílková

Zkusila jsem knihu jako druhou od této autorky.Prvni jsem nedočetla. A žádná změna- tuhle jsem taky nedočetla nebo respektivě dočetla s přeskakováním spousty stranek se zbytečnými popisy nepodstatných detailů( typu - popis kavy- černá kouřici aromatická tekutina- no děs! a takových nesmyslů jsou tam kvanta). Tak na to fakt nejsem stavěná. Pro mě prostě opět slátanina pro náctileté- a to já nejsem. Ztráta času.

05.04.2021 1 z 5


Med v hlavě, marmeláda v srdci Med v hlavě, marmeláda v srdci Hilly Martinek

Do zástupu nadšených čtenářek této knihy rozhodně patřit nebudu. Kniha mě vůbec nechytla,i když téma zajímavé,čekala jsem,jak ho autorka rozpracuje,pojme... Čekala jsem 100 stránek,150 stránek- a nic. Mrzí mě to,ale nenašla jsem v příběhu nic, co by mě zaujalo,co by stálo za to,abych knihu doporučila. Bohužel.

02.04.2021 2 z 5


Violka: Román o hledání domova Violka: Román o hledání domova Mirka Skočílková

Jdu proti proudu kladných hodnocení,mně se to teda vůbec nelíbilo,ani jsem nedočetla. Slátanina přitažená za vlasy možná tak pro náctileté a možná ani to ne. Prostě pro mě těžko uvěřitelný příběh.

02.04.2021 1 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Mně se to líbilo moc. Vyprávění o "obyčejném" životě na přelomu století, ale pro nás dnes už tak nepředstavitelně neobyčejném, vzdáleném, skoro neskutečném. Syrové, drsné a přesto je v příběhu tolik lidské síly, citu a touhy žít dobrý život. Fakt silný příběh..Něčím mi připomínal Žítkovské bohyně od Tučkové. Chválím moc a dávám plný počet - u mě velmi neobvyklé.

18.03.2021 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Tohle byla fakt ulítlá divočina!Ale přečetla jsem ji rychle, hnána zřejmě vidinou rozuzleni či pochopení celého příběhu...Noo,to se úplně nestalo..Chvílemi jsem i vyprskla smíchy nad myšlenkovymi pochody představitelky. Sečteno podtrženo- trip nezralé skoro padesátnice napříč Evropou,nemůžu se zbavit pocitu,že pod vlivem nějakých drog (hrdinky nebo autorky???)

20.02.2021 2 z 5


Vlaštovka v bublině Vlaštovka v bublině Markéta Lukášková

Pro mě první kniha od této autorky a jsem rozpolcená...Na jednu stranu se mi příběh moc líbil - téma, dvoučasové pojetí,popis relativně blízké budoucnosti-to vše bylo fajn. Ale pak ta druhá strana, která mně vadila - na můj vkus příliš hovorové až nespisovné češtiny (ale to bych i odpustila) ,ale ty zbytečné časové nesrovnalosti!!! (v případě Davida a rodinných událostí , u Amálky a jejích studií v zahraničí a dalších a dalších...) Proč si to autorka neohlídala?? Taková školácká chyba! Velká škoda! Pro mě to bohužel strhlo celý dojem z jinak fakt zajímavého příběhu.

21.01.2021 3 z 5


Pojízdný krámek snů Pojízdný krámek snů Jenny Colgan

Mě tedy tato kniha nenadchla,čekala jsem od ní vic - po přečtení zdejších komentářů.Zřejmě nejsem typická cílová skupina autorčiných slaďáren. Mám to s knihami tak,že když se do 100. stránky nezačtu,je to ztracené.Tady jsem,sama nevím proč,dávala šanci příběhu do 180.! Zbytečná investice. Jedna hvězda za nápad, ostatně ten mě nalákal a druhá? - že mám ráda knihy se záložkou.

02.01.2021 2 z 5


Slibuji ti svobodu Slibuji ti svobodu Laurent Gounelle

Tohohle autora mám fakt ráda,o to víc mě mrzí,že musím napsat,že mě už nebaví- poslední dvě knížky- bída s nouzí.Tuhle dokonce asi ani nedočtu,odkládám,protože se do čtení tak nutím ,že to nemám zapotřebí. Pro mě velké zklamání- nuda až na půdu.

11.12.2020 1 z 5


Závity ulit Závity ulit Martina Málková

A to bylo moc milé a příjemné čtení.Pěkná, trochu sladčí oddychovka,ale měla vtip a spád, rozhodně doporučuji v této divné době- vytrhne vás z chmurných myšlenek. Líbily se mi Marty myšlenkové pochody a pak ta ústřední metafora závity ulit a závity osudu.

20.11.2020 4 z 5


Spolubydlící Spolubydlící Beth O’Leary

Ale jo, přečetla jsem to, ale žádná bomba to teda pro mě nebyla. Zbytečně rozvleklé, občas jsem se usmála, ale abych se pobavila nějak výrazně -tak to teda nee. Takže za mě - přečíst, odložit a už se nevracet. Typ knihy kdy za pár měsíců nevím o čem byla...

30.10.2020 2 z 5


Panenka Panenka Věra Kadlecová

Čekala jsem- po přečtení komentářů- super knihu.Za mě tedy ne. Přečetla jsem,ale nutila jsem se do toho. Pro mě takové nevyzrálé amatérské chaotické psaní. Mrzí mě to,těšila jsem se,ale bylo to fakt slabé.

29.06.2020 2 z 5


Cop Cop Lætitia Colombani

Strašně pěkný - a to myslím obě slova vážně! Dokonale propojený příběh tří žen. Mě to dostalo! Rozhodně doporučuji!

11.05.2020 5 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Skvěle napsané,nemohla jsem se vůbec odtrhnout a to jsem ke knihám z nemocničního prostředí (zvlášť z prostředí operačních sálů) velmi kritická, neboť z něho pocházím. Často totiž tyto příběhy bývají přitažené za vlasy a mnohdy i dost mimo.. Tady ale dávám maximální počet hvězd,protože si to fakt zaslouží. Je to napsané velmi reálně, bez příkras a věrohodně. Je vidět,že autorka ví naprosto přesně ,o čem píše. Ještě musím zmínit i ten důmyslný obal - zelenkavý na povrchu jako operační plášť a pod ním "jádro"knihy syrové-krvavé-dokonale promyšlené-tleskám! Rozhodně kniha,kterou už mám v knihovně zařazenou jako stálici a ke které se s chutí budu vracet.

11.05.2020 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Příběhová linie se mi líbila,ale autorčin styl psaní byl pro mě natolik rušivý,že jsem se kolikrát v těch předlouhých souvětích dočista ztratila a neměla často sílu se vrátit a najít podstatu. Směs myšlenek, rozhovoru bez přímé řeči - to vše v jedné větě - pro mě naprosto nepřijatelné. Výsledkem je, po víc jak měsíci, přelouskaná kniha s pocitem, že to přeci už musím dočíst! Takže za mě velké zklamání a nevím, zda mám vůbec ještě chuť dát autorce druhou šanci u jiné její knihy...

09.05.2020 1 z 5