Chirurg

Chirurg https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435495/bmid_chirurg-VvG-435495.jpeg 4 2758 809

Před sebou neutečeš! „Nedokážu být ani rovnej, ani křivej. Můj život se rozlomil vejpůl a já už nečekám žádný pevný lano, který mě bude jistit,“ přemítá MUDr. Hynek Grábl, chirurg v příhraniční nemocnici, který už ani nedoufá, že by se jeho život ještě někdy mohl vyvíjet příznivěji. Kariéra špičkového odborníka na pražské klinice předčasně skončila kvůli jednomu karambolu s alkoholem a následky teď musí nést nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena a dospívající děti. Životní ani finanční účetnictví nevykazují příznivou bilanci a na horizontu zítřka se objevují všechny symptomy krize středního věku. Gráblova snaha nalézt východisko se však podobá spíš jízdě na horské dráze a často končí kocovinou. Pomůže mu milovaná profese, milenka nebo nová šance vrátit se k zajímavé operativě a kariérně růst? Na operačním sále i mimo něj se občas dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz a kdo poražený a kam povede další cesta. Hynkovi G. často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Host
více info...

Přidat komentář

bookwoman
10.04.2024 4 z 5

Má první kniha od této autorky a musím říct, že se mi velmi dobře četla. Čekala jsem, že to bude oddechový příběh, který bude lehký ke čtení, a to se mi potvrdilo. Na knize mě bavil především humor a ironie vypravěče a hlavní postavy, a to doktora Grábla.

Luccinda
02.04.2024 4 z 5

Tahle audiokniha byla prostě perfektní. Pavel Batěk ji namluvil skvěle, pomocí jeho hlasu jsem se jednoduše vžila do role hlavního hrdiny a možná i díky tomu se ten můj zážitek ze čtení ještě umocnil.

Příběh byl trošku jiný, než jsme u Petry Dvořákové zvyklí, určitě to nebyla nejlepší kniha, co jsem od autorky četla, ale i tak jsem nadšená. Já mám autorčin styl ráda a její knihy mi prostě sedí. Zajímavé je, že ačkoliv hlavní hrdina knihy Chirurg není zrovna kladná postava, stejně mi byl určitým způsobem sympatický a vlastně mi ho bylo i dost líto. Podobné pocity jsem měla třeba i u knihy Zahrada, kde teda to téma bylo ještě o něco těžší.

Líbilo se mi také nemocniční prostředí a to, jak detailně tu byly popsány různé diagnózy a lékařské postupy. Díky tomu byl příběh ještě o něco zajímavější.


Twoo
01.04.2024 5 z 5

Knizka bez zasadnejsich dejovych zvratu, ale presto neuveritelne ctiva. Me osobne hlavni hrdina bavil, ikdyz chapu i opacny pohled. Objednavam dalsi knihy autorky.

Annicka
29.03.2024 5 z 5

Život takového normálního vyléčeného alkoholika, kterému se začíná ztrácet půda pod nohama... Sledujeme jeho každodenní život, toxický vztah s manželkou, problémy s dospívajícími dětmi, až člověk nakonec pomalu chápe, že se vrací k alkoholu. Vše je proložené několika scénami jak z doktorských seriálů, místy mi to vzhledem k bizarnosti přišlo jak soft verze Dr. House ze Sudet... Není to zrovna můj styl, ale tady to kupodivu nepůsobilo nijak rušivě. Jen nějaký větší dějový zvrat, opravdovou zápletku jsem čekala marně. Na konci sice bylo takové menší větší téma, ale za skutečnou zápletku, která by z toho dělala Román s velkým R to skutečně nevidím. I přesto ale dávám plný počet hvězdiček, protože se to přesto četlo samo a úplně ploché to taky nebylo.

evvva
21.03.2024 5 z 5

Takový životní loser, povahový klad,aby na něm lupou pohledal a stejně jsem mu fandila až do konce. Někdy to tak mám, že je mi sympatický i takový ztroskotanec a to nejen v psaném životě,ale i v reálu.

kob
28.02.2024 4 z 5

Knížka se četla dobře, ale hlavní hrdina je zoufalec, kterému jsem rozhodně nefandila. Navíc teď doufám, že nebudu nucena navštívit chirurgii dříve, než na popisované nemocniční praktiky a komentáře doktorů zapomenu.

klokan.1905
23.02.2024 5 z 5

Chirurg...
Už samotný název knihy napovídá, že se budeme pohybovat zejména v nemocničním prostředí... Hlavní postavou knihy je Mudr. Hynek Grábl, který pracuje v příhraniční nemocnici... Jak se tam nadějný chirurg z jedné špičkových pražských nemocnic dostal? Jaké má osobní, pracovní a rodinné problémy?
Na to vše naleznete odpovědi v této knize od Petry Dvořákové... ;-) Pro mě byla kniha velice čtivá, těžko se mi odkládala...
Takže Chirurg?
Za mě určitě ano, v blízké budoucnosti určitě sáhnu i po jiných knihách autorky...

Damaj
17.02.2024 5 z 5

Spíš taková jednoduchá oddechovka z nemocničního prostředí, ale četla se velice dobře.

misssicccka
10.02.2024 3 z 5

Presne, je to dovolenkove cteni. Nic narocneho necekejte. Jen zivot jednoho typka, co rika compl, hecnu si a tak.
Bezny pripad egoistickeho alkoholika. Nic vic.

JmenujiSeZuzla
09.02.2024 3 z 5

Je to už dlouhá doba co jsem naposledy měla čas popadnout knížku a začíst se. Proto jsem chtěla sáhnout po něčem, co z recenzí nevypadá jako úplný přešlap.
Kniha určitě splnila moje očekávání. Ani jsem nevěřila, jak moc mě chytne. Snažím se dávat šanci českým autorům a musím říct, že Petra Dvořáková jako autorka určitě nezklamala. Celý příběh má spád, je čtivý a vy prostě chcete vědět, co bude dál. Na stranu druhou je to takové ''dovolenkové'' čtení - nenáročné.
V knize mi však chyběla nějaká hlubší myšlenka. Jistě - téma alkoholismu a problémů nejen z lékařského prostředí, ale i rodinného života je fajn, ale není to něco, co je prostě velmi běžná součást společnosti a my ji jen nevnímáme tak zblízka? Zdálo se mi, jakoby autorka jen plula po povrchu problému. Nebo že by to byl její záměr?
I od konce jsem čekala nějaké zajímavější rozuzlení. Na druhou stranu, je to stále kniha ze života. A pojďme si říct narovinu, že život není mnohdy zdaleka tak vzrušující, jak je v knihách prezentován.
Knihu jsem si každopádně užila a to nejen z důvodu, že se sama v lékařském prostředí pohybuji, ale čistě z faktu, že je kniha opravdu skvěle napsaná. Jestli se se k ní někdy vrátím, lze jen těžko říct. Každopádně za přečtení určitě stojí.

pif69
04.02.2024 4 z 5

Taková modernější páralovka . Dobře vystavěný příběh , reálie vycházející patrně z osobních zkušeností autorky . Příjemné čtení .

Barbievitko
31.01.2024 4 z 5

Skvěle podáno. Konec ani černý ani bílý, jen REÁLNĚ černobílý.
Doporučuju.

ferdada
23.01.2024 5 z 5

Myslím, že dobrá kniha. Líbila, ale to je takové alibistické vyjádření, nenudila, těšila jsem se na další čtení - vývoj příběhu. Prima.

Kopretinka784
15.01.2024 4 z 5

Knihy z lékařského prostředí si nevybírám, tato byla výjimka. Zajímalo mě s jakým problémem se hrdina bude potýkat a jak si s ním poradí. V optimistický závěr jsem po přečtení několika autorčiných knih moc nedoufala. Přiznávám se, že jsem doslova hltala stránky, abych se dozvěděla, jak dané situace pan doktor ustojí. Něco jsem čekala . Závěr jsem očekávala horší. I když jak v čem.

mekkejla
08.01.2024 5 z 5

Po dlouhé době knížka, která mě chytla a nepustila. Hynek byl vlastně dost hajzl, ale i tak jsem ho tak trochu chápala a fandila mu. I když byl schopný podvádět ženu a celkově nebyl bůh ví jaký charakter, tak to byl určitě skvělý doktor se svědomím. Jeho vztah s tátou a pak jeho odchod mě dost chytil za srdce. Lékařské prostředí bylo skvěle vykresleno, takhle nějak to v těch našich špitálech asi fakt funguje. No zkrátka opět další skvělá Dvořáková.

Petrasim
01.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Knihy paní Dvořákové jsou hodně drsné, ale skvěle se čtou. Už se těším na další její knihu.

milito999
16.12.2023 5 z 5

Petra Dvořáková prostě psát umí. Dokazuje to s každou další knihou. K této jsem se dostala až po přečtení Vran, Zahrady a Pláňat.

Jsem ráda, že tady máme autorku, která jako většina českých autorů nepíše na téma komunimus nebo obě světové války. Navíc téma z lékařského prostředí, které je pro mě dost neznámé - asi jsem sama ještě nic z tohoto prostředí nečetla, takže jsem byla ráda za tuhle změnu.

Kniha mě bavila a chytla. Přečteno za dva dny a nemohu jinak než opět plný počet. Hlavní postava padá z problémů do problémů. Jeho žena je dost děsná semetrika - s tou bych žít nechtěla. Doma je dusno, že i děti tam nechtějí trávit čas. Hynek radši tráví čas v práci či u své milenky....Vše se pak točí o doktorově minulosti s alkoholem a co s ním alkohol dělá v přítomnosti po sedmi střízlivých let. Hynek jako hlavní postava je dost nesympatický, ale snaží se nějakým způsobem. Jsou chvíle kdy to zas vzdává a padá dolů....

Skvělé téma, skvělá kniha, skvělá autorka!

Monika1717
15.12.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. KOlik lidí pije a nikdy bychom to do nich neřekli. Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán, v této knize to platí dvojnásob. Od autorky jsem přečetla Vrány a Zahradu, moc se mi knihy líbily. Hynek mi moc sympatický nebyl, byl nepoučitelný a nebylo mu asi rady ani pomoci. Rozhodně bych se s ním na operačním sále potkat nechtěla.

Clea3112
10.12.2023 3 z 5

AUDIOKNIHA: Sonda do života jednoho muže, na kterého doléhá krize středního věku a moc se s ní neumí poprat. Partnerské a rodinné vztahy, problémy na pracovišti, na maloměstě a hlavně vztah se sebou samým řešený lahví tvrdého alkoholu. Knihou se line spousta negativních emocí a toxicita vzájemných rodinných vztahů je tak silná, že si člověk říká, jak je smutné, že někdo inteligentní a vzdělaný "musí" žít život, jaký vlastně nechce. Interpratace v podání Pavla Batěka velmi povedená.

terkezka
04.12.2023 5 z 5

Výborné, čtivé, četlo se jedním dechem :)