chrastitko chrastitko komentáře u knih

☰ menu

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Jsem rodačka z Karviné, takže tento příběh se mnou velmi rezonoval. Otevřel mi oči dokořán a umožnil mi tak hlouběji pochopit souvislosti a situaci mého města. Cením, že autorka dokázala skvěle zpracovat historické prameny a poukázat na bohatou historii, která je ve světě bezkonkurenční. Kniha vyvrací domněnku většiny lidí, že tento kout naší země je pouze "černou dírou".

06.08.2022


Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Velmi silný, dojemný a současně poutavý příběh, který bez pochyb stojí za přečtení. Není to fikce, jak jsme u většiny válečných knih zvyklí, nýbrž přímé svědectví zakládající se na osobních zážitcích a zkušenostech. Autor má můj neskutečný obdiv a úctu za svou sílu a pohled, jakým se dívá na svět. Smekám, je pro mne opravdovým hrdinou a motivací.
Děkuji za tuto knihu a určitě můžu doporučit.

04.05.2022 5 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Mít tuhle knihu v maturitním seznam je senzace. Sáhla jsem po ní bez rozmýšlení. Severokorejský režim, jiná kultura a jejich zcela odlišný pohled na svět mě vždy zajímaly. Autorka místní fungování režimu popsala velmi detailně na základě svých zkušeností z dvou pobytů v KLDR, což dodává celému vyprávění větší autentičnost. Za mě je knížka dechberoucí. Nechce se mi až věřit, jak může něco tak absurdního, jako je ideologie Čučche a celkový režim KLDR, existovat.

09.02.2022 5 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Tři čtvrtiny knihy byly v podstatě o ničem, vše zadání se odehrávalo v posledních 10 stranách.

27.05.2020 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Velmi poutavý dojemný a čtivý příběh, kterému jsem propadla už po prvních pár stránkách. Oceňuji autorčin květnatý jazyk, kterým dokázala dokonale a dopodrobna popsat každou věc či události, vtáhnou mě tak do děje a prožít si nelehké situace společně s hlavními hrdiny, jako bych jí byla součástí. Líbila se mi struktura celého příběhu, rozdělená do tří životních etap a psaná pokaždé z jiného úhlu pohledu, vše působí jako skládačka jednotlivých dílků, které na konci odhalí celou podstatu. Jde vidět, že autorka měla vše důkladně promyšlené.
Ne každý život je procházka růžovým sadem ... po dočtení jsem si znovu uvědomila, jak nespravedlivé a kruté události se v v minulosti odehrávaly, v dnešní době si to člověk ani nedokáže představit.
VŠEM MOC DOPORUČUJI ♥️♥️♥️.
(Úplně je mi líto, že už mám dočteno a nemůžu pokračovat dále ve čtení, ale už se těším na další autorčiny knížky ☺️)

24.05.2020 5 z 5


Sluha dvou pánů Sluha dvou pánů Carlo Goldoni

Jako povinná četba dobrý ????... zasmějete se, vždy se mi ale jako Truffaldino vybaví Donutil ☺️.

30.04.2020 4 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Jsem ráda, že autorka tuto knihu napsala a tím poukázala na hrůzy 2. S.V. ze sovětské strany, které jsou většinou opomíjeny a potlačovány, je dobře , že se takhle dostaly do podvědomí lidí. Knížka ve mně vzbudila uvědomění, jak velmi těžká, krutá a nespravedlivá byla tato doba.
Šokující bylo pro mě závěrečné zjištění, že Lina se vrátila ze Sibiře zpět domů až roku 1954 ( devět let po ukončení války), což mi přijde naprosto šílené!!!

20.04.2020 4 z 5


Dívka v modrém plášti Dívka v modrém plášti Monica Hesse

Neskutečně dojemná a čtivá kniha o lásce, přátelství, zradě, ale i zoufalství, zasazená do velmi těžké a pochmurného období Amsterdamu za 2.sv. Moc jsem si oblíbila hlavní hrdinku Hanneke, během celé knihy jsem s ní prožívala všechny strastiplné překážky.
Po celou dobu byl děj napínavý a nepředvídatelný, do samotného konce jsem neměla ani tušení jak to všechno vlastně dopadne, upřímně byl pro mě konec opravdu překvapivý.
Celkově příběh hodnotím jako jeden z nejoriginálnějších nápadů z knih o 2.sv. , jaké jsem kdy četla. Miluji Holandsko, takže to všemu dodalo vrcholný bod dokonalosti.
Všem moc DOPORUČUJI!!!☺️
A už se těším na další autorčinu knihu, která doufám, že bude brzy vydána.

03.04.2020 5 z 5


Den co den Den co den David Levithan

Velmi oceňuji úžasný nápad autora.
Bohužel mou velkou chybou bylo , že jako první jsem zhlédla film a až následně si přečetla knihu, tudíž celou pointu příběhu jsem znala už předem????. Ale na druhou stranu jsem si užila více dní a životů v knižním podání hlavního hrdiny než ve filmu, který byl o toto ochuzený. DOPORUČUJI si prvně přečíst knihu a poté až si pustit film, který je taky velmi vydařený. Kniha má úplně jiný konec, který je dost nečekaný a ve mně samotné zanechal smutek a rozpaky.

20.02.2020 4 z 5


Chlapec na vrcholu hory Chlapec na vrcholu hory John Boyne

Neskutečná kniha !!! Velmi oceňuji originalitu autorova nápadu,kde je nádherně popsáná doba Druhé světové války z pohledu dospívajícího kluka , který se stal jasným úkazem toho , jak člověka (dítě) toto období a prostředí dokázalo změnit a zaslepit . Je to velmi smutné.
Velký plus také přikládám obsahu pravdivých informaci , které se v knize vyskytovaly, a popisovaly charaktery a úmysly reálných postav (Hitler ,Eva Braunová...)
Moc doporučuji a brzy se chystám na autorovu další knihu ????.

07.01.2020 5 z 5


Dreamologie Dreamologie Lucy Keating

Milý a velmi originálně napsaný příběh se sympatickými postavami, které jsem si hned od počátku oblíbila ... hlavně teda Maxe☺️(přiznávám). O problematiku snů se zajímám, přijde mi to vše jako velké neznámo , které mě ale zároveň fascinuje.

Nejvíc jsem záviděla Alici to, když mohla ve svych snech procestovat spoustu míst a podniknout mnoho dobrodružných cest, i do oblastí, kde se v běžném životě člověk nemá možnost dostat, a to vše v doprovodu tak skvělého kluka, jako byl Max.

24.11.2019


Spočítej hvězdy Spočítej hvězdy Lois Lowry

Nic dech beroucího!!!????Je to spíše odpočinkové čtení, než se děj dostane vůbec do pohybu,tak kniha skončí.Za mě zklamání.

06.07.2019 3 z 5


Hvězdy nad Berlínem Hvězdy nad Berlínem Sarah Matthias

Tato kniha se nyní zařadila na můj žebříček, nejlepší knížky.Je to opravdu dech beroucí příběh, u kterého se zasmějete,rozzuříte, ale taky zapláčete.
Děj mě vtáhl na tolik, že jsem se od něj nemohla odtrhnout a musela jsem vědět jak to skončí .
Vřele doporučuji ❤️❤️❤️...boží ❤️.

19.05.2019 5 z 5


Zámek v oblacích Zámek v oblacích Kerstin Gier

Většina knížek od Gier jsou podobné : začátek super, střed docela nuda a konec úžasně napínavý a čtivý.Tím svým zakončením si u mě kniha vylepšila renomé. Budu se asi opakovat( stejně jako u trilogie Stříbrná kniha snů -1,2,3) ,Drahokamy jsou nejlepší série knih ,kterou jsem doposud četla a nic se jim nemůže vyrovnat. Ale pokud bude druhý díl , určitě si ho ráda přečtu .

18.04.2019 3 z 5


Princezna v utajení Princezna v utajení Connie Glynn

Na knihu jsem se hodně tesila,ale taky mě hodně zklamala :(.Očekávala jsem od toho víc. Začátek byl docela dobry, ale pak mě to začalo nudit,nic moc se tam nedělo. Celkově jsem se do toho nemohla pořádně začíst.Ale jedno pozitivum kniha má, moc pěkný obal.

03.10.2018 3 z 5


14-14 Přátelství napříč staletími 14-14 Přátelství napříč staletími Silène Edgar

Kniha mě hodně bavila,líbilo se mi propletení osudu obou kluků. Nejvíce mě dojel konec,když na hřbitov přišla Hadrienova nejmladší sestra. Doporucuji.

13.08.2018 4 z 5


Adéla na svatbě královny Margot Adéla na svatbě královny Margot Silène Edgar

Kniha se mi moc líbila, miluji historii a dějiny, takže to byla kniha úplně pro mě. Trošku jsem měla v těch jménech chaos, ale dohledala jsem si to na internetu a pak už to bylo oka.Samuela mi bylo opravdu líto, ale byla jsem ráda,že se nakonec uzdravil.
Když jsem na konci knihy(v poděkování) zjistila, že autorka napsala ještě ,,14-14 přátelství napříč staletími",neváhala jsem a hned jsem se začetla. Doporučuji všem, kteří mají rádi historii a trochu romantiky (:

06.08.2018 4 z 5


100 přání 100 přání Erica Bertelegni

Knížku mi doporučila kamarádka,ze začátku mě moc nebavila, ale řekla jsem si, že to zkusím.A udělala jsem dobře, protože později to začalo být super.Je to oddychovka, u které se nemusí přemýšlet (dokonalá na léto). Dokonce poznáte i památky a taky něco málo z historie ostatních měst a zemí. Itálie mě hodně láká, takže BYCH SI PŘÁLA NAVŠTÍVIT ITÁLII a možná i nějaký Alejandro by byl fajn :).

17.07.2018 3 z 5


Třetí stříbrná kniha snů Třetí stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Celkově mi kniha přišla hodně prodlužovaná, až v posledních 60 stránkách bylo to důležité a zásadní. Na konci bylo spousta nečekaných zvratů a taky mi byla velmi sympatická Mia, která většinu záhad odhalila, a to sama.I když mě tahle série bavila, stále se nedá srovnávat s Drahokamy,ty byly prostě top.A už se moc těším, až autorka na podzim vydá novou knihu: Zámek v oblacích.

03.06.2018 4 z 5


Druhá stříbrná kniha snů Druhá stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Bavil mě o hodně víc než první díl. Okrb mě vytačela stejně jako Liv a Miu a vůbec se jim nedivím, jak se jí pomstily.A doufám že se nepřipojí k Anabel.

08.04.2018 4 z 5