Borboleta Borboleta komentáře u knih

☰ menu

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Nechala jsem se namotivovat pozitivní aurou, která se kolem vznášela, ale bylo z toho jen zklamání. Nemyslím si, že je to dobrá kniha. Je tam několik nelogičností (nejvíc mě dráždí, jak mohl jeden dělník přivést elektřinu a vodu k izolované chatrči v bažině, autorka se evidentně nikdy nesnažila zasíťovat pozemek, ale to je jen nevýznamný detail který se dotkl mého osobního bolavého místa). Víc mě ale dráždí prapodivné motivace a nepravděpodobné chování jednotlivých postav, přílišná genialita hlavní hrdinky, na níž kukuřično-tuřínová dieta neměla žádný negativní vliv, a hlavně samotná vražda (doslova) plovoucí na vodě a uskutečněná jen díky řetězci ne zrovna spolehlivých náhod a obří dávky "štěstí".
Přemýšlím, co asi bylo poselství knihy, a napadají mě dvě: každá žena si musí najít chlapa, který ji spasí; a v bažině na pobřeží je to moc krásné a žije tam spousta roztomilých živočichů. Bohužel, ani jedno pro mě není důvod, proč je potřeba to číst.

27.02.2024 2 z 5


Varhaník z mrtvé vesnice Varhaník z mrtvé vesnice Danuta Chlupová

Bohužel, navzdory tématu toto není Lednická a nedosahuje to kvalit Šikmého kostela. Příběh i postavy jsou vesměs poměrně povrchní a úsporná, až téměř minimalistická forma sice přispívá k čtivosti, ale vůbec nepomáhá rozvinout potenciál námětu. Největším zklamáním je hlavní postava, která bohužel nezažije žádný osobní vývoj.

23.01.2024 3 z 5


D aneb Příběh dvou světů D aneb Příběh dvou světů Michel Faber

Knížka na mě mávala z regálu už z dálky, protože je prostě krásná. Krásná vizuálně jako objekt, ale krásná i uvnitř. Kdyby ji četlo moje dvanáctileté já, tak bych bylo úplně nadšené, protože putování holčičky a sfingy do fantastického světa, aby zjistily, kam mizí déčka, je přesně něco pro něj. Nejvíc se mi líbila první část odehrávající se v Tomto světě, protože příběhy odehrávající se v Tamtom světě jsou trochu jednodušší. Je to ale čtení (primárně) pro děti, takže určité zjednodušení je žádoucí. Velkou radost mi udělalo, že skrz celou knihu prostupuje duch mojí oblíbené Narnie, jeden z velkých inspiračních zdrojů autora. Nejzajímavější ze všeho je Faberův jazyk a způsob vyprávění, s kterým si ale Viktor Janiš v překladu dokázal poradit.

11.01.2024 5 z 5


Kniha, kterou posypal hvězdný prach Kniha, kterou posypal hvězdný prach Nora Eckhardtová

Obrazně i doslova je to krásná kniha. Nejen že má velice podařenou obálku posypanou hvězdným prachem a geniální název, ale obsahuje dokonce i ilustrace! Ohledně vnitřní krásy knihy musím vyzdvihnout hlavně dobře vymyšlené postavy, které jsou uvěřitelné a živoucí, žádná není protivná, každá má nějaké nepříjemné libůstky, ale i své morální hodnoty a zásady. V souboji jsem střídavě fandila jednomu a pak druhému, až jsem nakonec fandila hlavně všem přítomným ženám. Jen je mi líto, že zatímco jsme se dočkali ukázek z Dobrodružství pod mořem, tak Kniha, kterou posypal hvězdný prach zůstává značně abstraktní, ale asi to tak má být.

16.10.2023 5 z 5


Knihkupectví na Riverside Drive Knihkupectví na Riverside Drive Frida Skybäck

(SPOILER) Děj je opravdu snadno předvídatelný, ale to asi v rámci žánru není žádné překvapení. Mrzí mě ale, že nebyl naplněný potenciál, který i tak měl. Stačilo třeba Danielův příběh dovyprávět na konci v rámci epilogu a hned by to mělo větší údernost a přesah. Ostatně ta historická linka by si zasloužila být tou hlavní, protože kdyby měla více prostoru, postavy by měly prostor získat větší hloubku a více bychom se mohli porochnit v jejich uvažování a jejich motivacích. Absurdní Sařino jednání by tím získalo zvrácenou logiku a všechno by do sebe líp zapadlo. To by pak bylo rodinné drama! To by byla pecka! Taky mě zajímá, co přesně sestrám udělal jejich otec, a Kristina by si o svém životě po návratu do Švédska zasloužila také víc než jen jeden nebo dva odstavce. Navzdory všemu ale musím uznat, že stránky se otáčely samy, knihkupectví bylo krásně roztomilé a jako odpočinková četba mě to bavilo.

17.09.2023 3 z 5


Smrtholka Smrtholka Lucie Faulerová

Rozumím literárním kvalitám textu, který je technicky vypiplaný a zasazený do přísně dodržovanému rámce jízdy vlakem. Taky si text po celou dobu pečlivě drží stejný specifický jazyk a určitě stojí za zmínku i velice dobrá grafická úroveň knížky. Avšak číst ji mi působilo skoro fyzickou bolest. Dost možná to byl záměr, ale já se na ni nechci dívat ani v mé knihovně, jak mi z ní bylo smutno.

02.09.2023 3 z 5


Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Vynikající kniha, kde všechno do sebe zapadá. Atmosféra strachu, kdy se bojíte málo tleskat ve školních hodinách, kdy je riziko pozdravit "nevhodného" souseda, ošetřit "špatného" psa, a kdy nevíte, jestli můžete věřit své nejbližší rodině, je šílená.

30.07.2023 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Příběh byl překvapivě napínavý a čtivý, a obzvlášť první polovina, kde se teprve buduje atmosféra a zlo ještě není (naštěstí) fyzicky přítomné je vlastně dost dobrý. Bohužel, pak to začnou kazit logické chyby, které by se ani v tomto žánru nemusely vyskytovat. Hlavní hrdinka je oproti té v Hlasech v bouři mnohem sympatičtější a chytřejší, což ale neznamená, že by byla nějaký zázrak praktičnosti. Nechápu, proč by hlavní postava nemohlo být průměrně inteligentní děvče, které má na účtě víc, než dvacet dolarů (může být chudá, že nemá na nájem, ale pořád snad může mít na jídlo), má telefon, umí nahodit pojistky a na pobyt ve strašidelném domě se po návštěvě outdoorového obchodu dokáže aspoň trochu vybavit hned na první pokus.

08.07.2023 3 z 5


Počítání hvězd Počítání hvězd Mary Robinette Kowal

Začátek mě dost chytil a navnadil. Bylo to nejen díky rychle běžícímu a napínavému ději, ale i díky novinovym článkům na začátcích kapitol, které vyloženě sedly. Bohužel, posléze příběhu trochu došel dech, a na můj vkus se vesmírné rakety a přicházející katastrofa řešily méně, ale za to psychické problémy geniální hlavní hrdinky více, než by bylo potřeba. Taky se mi nelíbila postava pana Yorka, který byl vykreslen jako stoprocentně ideální muž, což ho činilo méně uvěřitelným, než pád meteoritu na východní pobřeží USA. Už vůbec tomu nepomohly erotické scény s jeho "raketou". Vážení spisovatelé a spisovatelky, pokud fakt nejste extratřídy a vaše kniha na tom vyloženě nestojí, tak si popisování sexu odpusťte. Všem nám pak bude líp.

07.05.2023 3 z 5


Tajná historie Tajná historie Donna Tartt

Jedná se o opravdu hutné čtení, které mě doslova pohltilo. Vím naprosto jistě, že to už nikdy nechci číst znova, protože jak atmosféra v příběhu houstne, tak narůstá i nepříjemný pocit, který mě, jako čtenáře, naprosto obklopuje, a asi už ho nechci zažít znova. Musím si teď pustit nějaký veselý sitcom a dát si sprchu, abych ten lepkavý dusivý odér ze skupiny studentů řečtiny smyla. Ze všech těch cigaret, alkoholu, snobství a pokrytectví je mi trochu mdlo. Donna Tartt musí být geniální, když to takto dovedla napsat.

12.02.2023 5 z 5


Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

(SPOILER) Jedná se o jednoduchý příběh o tom, jak zdánlivě banální věc může rozbourat celý život. Edward a Florence navzdory své velké lásce spolu nedokážou funkčně komunikovat a tak dopustí, že jeden večer jim úplně zbytečně rozloží jejich plány. Něco podobného jsme možná zažili všichni, ale naštěstí o tom nikdo nenapsal knihu, takže na nás nedopadla tak velká prázdnota.

08.01.2023 5 z 5


Hlasy v bouři Hlasy v bouři Darcy Coates

(SPOILER) Předně je potřeba zdůraznit, že nejde o horor, ale o romantický příběh na pozadí hororových událostí. Protože love story tu je ta hlavní věc, a všechno ostatní se točí kolem ní. To by samo o sobě nemuselo vadit, však se jedná o nenáročnou odpočinkovou literaturu, tak proč ne? Jenže to by to nesměla být tak hrozně špatná love story, ještě ke všemu mizerně napsaná. V jakým světě je normální oslovovat se po první puse "lásko" a při hledání zombíků na půdě obdivovat sošnou krásu aristokratického profilu? Proč chybí na cestě mezi dvěma cizími lidmi a velkou všeobjímající láskou aspoň nějaký zádrhel? Nebylo přirozenější v takto nejistém světě mít radši sex místo oboustraně platonického obdivu? Přitom první půlka knihy byla v rámci žánru celkem fajn, a kdyby tam nebyly nelogičnosti (ani jednoho z nich nenapadlo používat při pohybu po domě baterku, kterou prokazatelně měli), tak bych byla spokojená, že jsem dostala, co jsem čekala.

05.12.2022 1 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Harry Potter mě v dětství a dospívání úplně minul, neznala jsem ani knihy, ani filmy. Poprvé jsem ho četla až teď, v dospělosti. Zpětně mi je trochu líto, že jsem s ním nezačala ve dvanácti a nemohla s ním tak vyrůst, to bych z něho byla nadšenější. Nicméně musím přiznat, že to vůbec není tak moc hloupé, jak jsem čekala. Dokonce si myslím, že to jsou dobré knihy. První díl je ještě hodně pohádkový, ale když někdy asi od třetího dílu začnou regulérně umírat postavy, stává se z toho místy pomalu horor. Příběh je opravdu napívavý a dobře napsaný. Hodněkrát mě nadchlo, že autorka dodržela Čechovovův princip (když se v prvním dějiství objeví zbraň, v posledním se z ní musí vystřelit) i ve zdánlivých detailech. Kouzelnický svět sice oplývá řadou logických lapsů, hlavně co se týká provázanosti tohoto světa s prostředím mudlů, ale to bych byla ochotná autorce prominout, protože díky ní začala spousta dětí číst papírové knihy.
Tento komentář se vztahuje na celou sérii Harryho Pottera, ne jen na první díl.

03.12.2022 4 z 5


Děvčata první republiky Děvčata první republiky Dita Pepe

Grafickým zpracováním velice originální a krásná kniha. Bohužel, forma vítězí nad funkcí a tak, obzvlášť pro starší lidi, je text hůře čitelný, takže navzdory obsahu to není úplně ideální dárek pro babičku. Možná to ale vůbec nemá být kniha primárně pro prarodiče, nýbrž pro nás, o dvě nebo tři generace mladší. Škoda, že po mojí babičce takový ucelený životní příběh zaznamenaný nezůstal.

05.11.2022 5 z 5


Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Rozhodně mi nevadí, že se jedná o jednoduchý předvídatelný romantický příběh, naopak, od téhle knížky přesně to chci a to jsem taky dostala. Jenže Fiona, hlavní hrdinka, je taková husa, že se to fakt nedá. Ve srovnání s ní jsem i já schopná sebevědomá cool žena, achjo.

30.08.2022 2 z 5


Pokání Pokání Ian McEwan

(SPOILER) Představte si horký letní den, kdy je úmorné vedro a všechno se unaveně táhne. Přesně taková je první část knihy, a je taková zcela záměrně, abyste se i vy v tom horku patřičně opotili. Jenže vy se nepotíte jenom z letního dusna, ale taky proto, že víte, že se Briony brzy dopustí osudového omylu. Doufáte, že se stane zázrak, že zafunguje jedna ze sta drobností, které můžou zabránit tomu, co se chystá stát. Opravdu hodně si přejete, aby se ta hrozná věc nestala, ale ona se stane. A pak se před vámi otevře druhá část knihy, část nabitá akcí a sprintujícím dějem. Události se řetězí jedná za druhou až dočtete znenadání nakonec, zjistíte, kdo všechno přežil nebo nepřežil, a pak už jen koukáte jen tupě před sebe. A jakmile trochu vychladnete, tak si pustíte film s Jamesem McAvoyem, a žasnete, jak věrně byl natočen. Je to zážitek, který nelze než doporučit.

25.06.2022 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Huh, to jsem se zase jednou dala napálit reklamou a pozitivními komentáři, a výsledkem je lehké zklamání. Nemohla jsem se rozhodnout mezi dvěmi a třemi hvězdičkami, ale kdyby to četlo moje čtrnáctileté já, tak by na něj moudra paní Elmové udělala asi celkem dojem, takže dávám tři. Půlnoční knihovna je jako instantní nudle. Má lákavý obal, budí očekávání, snadno a rychle se připraví a přechroustá, na chvíli docela uspokojí, ale výživová hodnota není nic moc. Nevzbudila ve mně příliš výrazné emoce, nic moc ve mně nezanechala, nenutí mě přemýšlet o mým životě... ale to bylo přece to, co by člověk od této knihy chtěl! Já jsem člověk, který (dříve) byl schopný číst Paula Coelha a myslet si, že je to dobrý, ale přesto (nebo právě proto), se mi Půlnoční knihovna do nálady a stavu mysli nestrefila.

16.04.2022 3 z 5


Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Inspirace Malým princem je naprosto zjevná, ale narozdíl od něho jde tady o obrázky mnohem víc než o slova. A musí se nechat, že ilustrace jsou boží.

09.01.2022 5 z 5


Co nám oheň vzal Co nám oheň vzal Mariana Enríquez

Horké argentinské noci, pach ve slumu i španělské koloniální domy s barevnými okenicemi, drogy, násilí, obcese, tajemno, lidové pouliční oltáře, děti, které nikdy nechcete potkat i emancipované ženy činu. Mariana Enríquez nám servíruje zneklidňující koktejl namíchaný z temných koutů Buenos Aires, přičemž ty nejdůležitější části příběhu nejsou napsané v knize, ale odehrávají se v našich hlavách. Protože otevřené konce bývají ty nejvíce děsivé.

Za mě nejlepší povídkou bylo Co nám oheň vzal, která je o ženách, které se dobrovolně nechávají popálit od ohně, protože to je to nejlepší, co můžou pro svůj život i životy jiných žen udělat. Nic podobného jsem před tím ještě nečetla.

10.12.2021 5 z 5


Andy Warhol: Život v komiksu Andy Warhol: Život v komiksu Adriano Barone

Na první pohled mě tato kniha nadchla a hned jsem věděla, že bez ní z obchodu neodejdu. Bohužel, původně nadějné vizuální i obsahové zpracování komiksu se mi ale relativně rychle okoukalo a na konci mi přišlo mnohem více únavné, než zajímavé. Chtělo by se mi napsat, že méně je více, že by neuškodilo ubrat, ale těžko to napsat o něčem, kde polovina okýnek je vlastně stejný obrázek... Koneckonců, nejednoznačný Andy, nejednoznačný komiks.

21.11.2021 3 z 5