Bohemians Bohemians komentáře u knih

☰ menu

V první linii: Armádní generál Petr Pavel V první linii: Armádní generál Petr Pavel Vladimír Mertlík

AUDIOKNIHA, bez spoilerů:

Za mě výborná pecka! Nejlépe namluvená AK, kterou jsem kdy “četl”. Hlavně první polovina knihy rychle teče a díky skvělému namluvení jsem se kolikrát i zasmál. Naleznete nejen rozhovory s panem generálem, ale i jeho rodinou a přáteli - a často kritickými v pěkném slova smyslu. Prosím, víc takovýchto knih v naší České kotlince a především GENERÁL PAVEL NA HRAD!

14.03.2021 5 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

AUDIOKNIHA, BEZ SPOILERŮ - Za mě super! Perfektně namluvené, nikdy nenudící a upřímně říkám, že jsem se tolik nových faktů z jedné knihy snad nikdy nenaučil. A přitom pro život tolik potřebných.. Vřele doporučuji, sám jsem se pokusil některé návyky změnit. :-)

08.02.2021


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Pro mě velké zklamání. Na celý příběh jsem se velmi těšil a byl jsem zvědav, jak se projeví v cca 180 stranách. Bohužel i tak "malé" množství stran jsem musel přeskakovat, resp. některé pasáže, protože jsem se nesmírně nudil - neustálé popisy míst, především asi 1499248x užité slovo "popel, popílek", už mi lezlo krkem. Určité části jsem uvítal, konec je velmi zajímavý a snad jen ten mě táhl dočíst knihu. Nutno dodat, že se nejedná o klasický post-apo scénář. Doporučení - máte deprese, myšlenky na sebevraždu, problémy zdravotní nebo jiné? Knihu odložte na později, optimismu vám nepřidá.

29.12.2020 2 z 5


Rytíři z Vřesova Rytíři z Vřesova František Niedl

BEZ SPOILERŮ:

Velmi zajímavý historický román, který mě pořádně strhl až v druhé polovině knihy. Jednoznačně soudím, že kdo četl další knihy od F. Niedla, nalezne podobnost i v rámci Hynka Tase z Boru. Maličko jsem se ztrácel v postavách, než si člověk zvykne. Kniha obsahuje leckdy i drsné popisy děje v temných dobách, nebere si servítky a je autentická. Vřele doporučuji, pustím se i do dalšího dílu!

08.12.2020 4 z 5


Kmotr Mrázek II - Krakatice Kmotr Mrázek II - Krakatice Jaroslav Kmenta

BEZ SPOILERŮ, AUDIOKNIHA:

Poslechnuto jako audiokniha. Mnohem slabsi, nez prvni dil. Naprosto drtiva vetsina knihy jsou “pouze” prepisy z odposlechu. Nicmene i tak se jedna o velmi zajimavou nedavnou historii a cloveka se bohuzel jima bezmoc, kdyz zjisti, ze se vlastne nic z toho nevysetrilo. Je to smutne, az zarazejici a neuveritelne. V audioknize mi chybi zenske hlasy - muzske dabovani zen je komicke, ackoliv takove byt nema. Zaverem dodam, ze nektere pasaze jsem prakticky nepochopil, natoz souvislosti. Kazdopadne vrhnu se i do tretiho dilu, protoze ten je dle recenzi mnohem zajimavejsi.

13.11.2020 2 z 5


Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

AUDIOKNIHA, BEZ SPOILERŮ - Za mě super. Výborně interpretováno, resp. čteno. Velmi pobavila imitace Zemana vypravěčem. :) Co se týče obsahu je vidět, že na knize spolupracoval můj oblíbenec Josef Klíma - jedná se investigativní zpověď elitního policisty, kterého já osobně si velice vážím pro jeho životní postoj a cíl. Nehledě na to, co všechno musel obětovat. Člověku se však z některých pasáží udělá až zle, když si vybaví, že se jedná o skutečnost v České republice a fakta, která jsou i veřejnosti známa. Vřele a velmi laskavě doporučuji, doufám, že se nejedná o poslední knihu této dvojice autorů.

13.10.2020 4 z 5


Padrino Krejčíř - Žralok Padrino Krejčíř - Žralok Jaroslav Kmenta

Posloucháno jako audiokniha, BEZ SPOILERŮ:

Velmi příjemný zážitek, mluvčí je autentický, i když v některých pasážích poznáte, že intonaci hlasu nezvládl a očividně se k textu nevrátil, aby chybu napravil. Nicméně obsahově skvělé "počtení" je až neuvěřitelné, jak může ČR v některých instancích fungovat, ovlivňovat se navzájem atd. Určitě se vrhnu do další knihy pana Kmenty, teď mě čeká Mrázek. :)

22.08.2020 4 z 5


Rudý Zeman Rudý Zeman Jaroslav Kmenta

BEZ SPOILERŮ, audiokniha:

Pecka. Jaroslav Kmenta opět nezklamal. Audiokniha skvěle napovídaná, změny hlasů i schopnost vyjádřit kompatibilní pocit. Obsahově velmi zajímavé, ačkoliv jak už to u pana Kmenty bývá, někdy až přílišný rozbor detailů a člověk se maličko ztrácí. Vrhám se do další jeho knihy - Krejčíř!

04.05.2020 4 z 5


Krajina nočních jezdců Krajina nočních jezdců František Niedl

BEZ SPOILERŮ:

Domnívám se, že se jedná o nejlepší díl série. Mnohem více akce, drsnosti, surovosti, autentičnosti doby. Dochází i k nečekaným zvratům a vžití se do situací. Těším se na další díl! :)

03.05.2020 4 z 5


S vlčí hlavou v erbu S vlčí hlavou v erbu František Niedl

BEZ SPOILERŮ:

Část knihy jsem poslechl jako audioknihu a část jsem sám četl. Musím uznat, že samotná četba byla lepší. Audiokniha nebyla zlá, ale pouze jeden vypravěč nakonec přestal bavit a měl jsem problém i s různými citoslovci apod. Nicméně knihu doporučuji, jedná se o zdárné pokračování, zvraty a příběh. Do dalšího dílu se pustím! :-) Jen mi chybí alespoň určité ilustrace nebo mapka.. :-(

17.03.2020 4 z 5


Les prízrakov Les prízrakov Juraj Červenák

BEZ SPOILERŮ:

Já Červeňáka žeru, že tuto sérii přivedl v život! Přečetl jsem během pár dní a poslední stránky jsem zmáknul i přes již zavírající se noční víčka. Ano, kniha má lehounké nedostatky a někdy až příliš strmý spád, ale já se prostě bavil. ;-) I přes absenci Barbariče (nejedná se o spoiler, autor to sděluje i na zadní straně knihy) bylo vyprávění skvělé. Předpokládám, že se můžeme těšit na další pokračování. :-)

13.03.2020 4 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

BEZ SPOILERŮ:

Výtečně jsem se bavil, roztomilý a přitom dospělý humor. Doporučuji si ke knize pustit příjemnou, pozitivní hudbu a nebudete se nudit! Ač fanda detektivek, tato odbočka pro mě byla skvělou změnou. :-)

30.01.2020 4 z 5


Čas vlků Čas vlků František Niedl

BEZ SPOILERŮ, AUDIOKNIHA:

I druhý díl jsem poslechl jako audioknihu, vyprávění mi přijde velmi trefné, příjemné a s hrubým hlasem i autentické době. Chybí mi ovšem možné dublování vypravěče v ženském rodu - je zvláštní, když věty mladé dívčiny vypráví mužský tvrdý hlas. To už tak ale bohužel u AK bývá..

Ohledně příběhu - nutno sdělit, že vyprávění je chytlavé, leckdy akční a někdy naopak pozvolné, avšak stále se něco děje. Dovolím si možná jen krátké předřečnění, ale nejvíce mě asi bavila rekonstrukce získané tvrze a s tím vše spojené. :-)

Obecně doporučuji, závěr knihy mě donutil, abych okamžitě pustil i další díl - to se autorovi opravdu povedlo!

02.01.2020


Čtvrtý králův pes Čtvrtý králův pes František Niedl

BEZ SPOILERŮ, AUDIOKNIHA: Velmi příjemná záležitost. Vypravěč v podání hlubokého mužského hlasu je přesnou trefou, jak bych si představil hlas středověkého drsného rytíře. Obsahově je kniha poutavá, leckdy jsem se i ušklíbl či pozasmál a přitom jsou zde často i reálné postavy a faktické údaje vč. letopočtů a dějů - autor však vystihl přesnou míru, co je pro čtenáře / posluchače ještě přijatelné, aby se nejednalo o učebnici a zároveň, aby byl člověk v obraze reálií. Zcela určitě budu pokračovat dalším dílem, jsem velmi spokojen. :-) Jen dodám, že Hynek Tas z Boru, tedy hlavní hrdina, je bohužel fiktivní postavou zasazenou do reálných událostí.

29.09.2019


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

AUDIOKNIHA, bez spoilerů:

Někdy až neuvěřitelný příběh mladé narkomanky v Západním Německu. Četba je svižná, občas mi však chyběla intonace předčítatelky - slyšet je leckdy i přeřek, otáčení stran atd. Obecně však knihu chválím, určitě se podívám i na filmovou adaptaci.

29.06.2019 3 z 5


Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

AUDIOKNIHA, BEZ SPOILERŮ. Všechno bylo fajn, jen jsem se trošku ztrácel ve jménech, ale nebyl jsem úplně nadšen. Děj bych tak trochu předvídatelný, konec velmi rychlý a čekal jsem lepší zvrat. I tak nad Olsenem nezanevřu a půjdu do dalších dílů.

18.05.2019 3 z 5


Poločas rozpadu Poločas rozpadu František Kotleta (p)

AUDIOKNIHA, BEZ SPOILERŮ:

Velmi často jsem se u knihy i usmíval, autor umí příhodnými přirovnáními opepřit jinak velmi drastickou, místy až nechutnou etapu lidstva. Průvodu audioknihou panem Kapitánčíkem je skvělé, chyběla mi pouze druhá osoba pro lidské hlasy, ale i tak to bylo skvělé. Některé scény jsou velmi drsné a pokud se začtete, zjistíte, že ve světe po apokalypse nechcete žít. Každopádně jdu do dalšího dílu! :)

11.03.2019 4 z 5


Adventní kletba Adventní kletba Vlastimil Vondruška

AUDIOKNIHA, BEZ SPOILERU:

Příjemná záležitost, o hodně lepší vyprávění i děj, než předchozí díl Záhada zlaté školy. Audiokniha má zhruba dvě hodiny a kvitoval jsem neztrácení se v ději a zajímavou zápletku s rozuzlením.

28.02.2019 4 z 5


Záhada zlaté štoly Záhada zlaté štoly Vlastimil Vondruška

BEZ SPOILERŮ, AUDIOKNIHA:

Nevím nevím, jak čtu komentáře, já jsem byl docela zklamán. Audiokniha má zhruba 2 hodiny a přišlo mi to velmi vágní, předvídatelné a s velkou porcí náhod, nelogičnosti a naivity. Pro mě nejhorší z doposud "čtených" příběhů jinak oblíbeného Oldřicha z Chlumu. Mimo to hlas Oldřicha v audioknize neodpovídá jeho popisovanému věku v knize.

25.02.2019 2 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

AUDIOKNIHA, BEZ SPOILERŮ:

Metro 2033 jsem četl před lety a nyní jsem doposlechl i audioknihu. Bohužel vypravěč leckdy nevystihne správným hlasem situaci a občas jsem měl pocit, jako by "jel na jeden zátah", knihu nikdy předtím nečetl a ani se nehodlal vracet k předabování scén, které se mu nepovedli. Nicméně obsah knihy jako takový mě zajímal moc! Svět po jaderné katastrofě, kdy se lidé uchýlili do Moskevského metra, aby přežili. Kniha má občas až příliš rozvláčné pasáže, kdy jsem se lehce ztrácel, zdali se jedná o sen či co. Kniha mě ovšem bavila, leckteré pasáže jsem hltal - mám doma i Metro 2034 a 2035, ale musím přiznat, že mezi tím si přečtu něco jiného. Jinak pro skalní fanoušky doporučuji i hru na PC / PS4 /...

20.02.2019 3 z 5