V první linii: Armádní generál Petr Pavel

V první linii: Armádní generál Petr Pavel https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409657/bmid_v-prvni-linii-armadni-general-petr--4k8-409657.jpg 4 97 24

Kniha vzpomínek i pohledů do budoucnosti armádního generála Petra Pavla. Otevřenými odpověďmi i slovy vzpomínek vypráví armádní generál Petr Pavel o své cestě z vojenského gymnázia k nejvyšší světové vojenské funkci, jaké kdy Čech dosáhl – předsedy Vojenského výboru NATO. Vzpomínky na dětství, záliby, návštěvy rozhodujících míst života, fotografická příloha ze soukromých alb. Jaký je držitel nejvyššího francouzského vyznamenání, Řádu čestné legie, a nejvyššího amerického vyznamenání, řádu Legie zásluh, v soukromí, prozradí generálovi nejbližší. Pohled bývalého náčelníka generálního štábu Armády ČR na pozici a bezpečnost naší země v příštích letech. Rozhovor s generálem Petrem Pavlem o zákulisí, v němž se rozhoduje o budoucím světě.... celý text

Přidat komentář

Pavčule
31.03.2024 5 z 5

Sama jsem dcera bývalého vojáka z povolání , takže určité chování a myšlenky chápu a vidím v nich i svého otce . Kniha spíše pro ty , kdo znají "army život " ,ale i pro ty, kteří se o měm chtějí něco dozvědět .

tlllk
14.10.2023 4 z 5

Nie som poznačený predvolebným stigmatom, a bez pochýb ten chlap ma za sebou zaujímavú kariéru. Samozrejme že knihe pomohla jeho kandidatúra ale i tak to bolo pre mňa príjemné prekvapenie. Jeho pohľad na rodinu, výchovu detí, nie celkom mainstreamové názory na dobro a zlo v konfliktoch kde asistoval, myslím že to vystihol v tom "morálne pružný". A ak aj bola kniha súčasťou predvolebného PR, myslím že je výborne spracovaná, hlavne ako audio, predsa len on ma štýl reči skôr ako Havel, že ano .....


Vestička
10.08.2023 odpad!

Sebereflexe 0 Dvojí metr 100,,,,%

Meg1
01.06.2023 3 z 5

Na základě anotace jsem očekávala "Knihu vzpomínek i pohledů do budoucnosti armádního generála Petra Pavla". Možná by tam spíše mělo být NA Petra Pavla. Chtěla jsem si přečíst především jeho vyprávění, jeho vzpomínky, jeho názory, kterých je v knize sotva polovina. Zbytek je vyprávění jeho nejbližších o něm a také o sobě navzájem. Hvězdičku navíc dávám za odvahu uveřejnit fotky ze soukromých alb. I takový je generál Petr Pavel, prezident ČR.

Rade
28.04.2023 4 z 5

Tak samozřejmě jsem si knihu půjčila kvůli tomu, že se armádní generál v.v. Petr Pavel stal prezidentem. Nevím, zda by mě to zaujalo v době vydání, i když můj pohled na armádu se od dob socializmu radikálně změnil, možná k tomu přispěla i kniha Do temnoty Pavla Stehlíka.
Funkce předsedy Vojenského výboru NATO? Samo o sobě obrovský úspěch, úžasná kariéra, už za to palec nahoru.
A kniha? Samozřejmě jsem přečetla se zájmem, vypovídá mnohé o osobnosti Petra Pavla a jeho názorech, nesmírně zajímavý pohled na válku v bývalé Jugoslávii, při čtení o osvobození Francouzů u Benkovace v roce 1993 mi vstávaly všechny chlupy... Hodně poučný, protože podloženo osobní zkušeností, překvapivě nečernobílý pohled na srbsko - chorvatský konflikt. O to víc mě zaujalo, protože jsem následky téhle války - rozvaliny a rozbombardované domy - mohla sama později při cestě do Sarajeva pozorovat a byl to docela šok.
A stejně zajímavý pohled na fungování NATO, konflikt v Sýrii, Afghánistánu, Iráku, pohled na Čínu, Indii, Pákistán. Na Rusko. I když dnes se mezinárodní vztahy, vzhledem k invazi Ruska na Ukrajinu, možná malinko posunuly, ale ne zase tak moc. Žádné omílání frází, až mě překvapil ten fundovaný pohled, někdy trochu z jiného úhlu, než s jakým jsem se setkávala.
A pro mě i zajímavý pohled na rok 1939 a 1968, měli jsme se tehdy bránit? Ano? Ne?
Toho soukromí na mě bylo ale moc, určitě zajímavý pohled Petra Pavla na otce a zpět, to mělo své místo, protože otec voják pochopitelně syna v určitém směru ovlivňoval a formoval. V tomto zajímavé i obecně, jak se vojenské povolání může dědit a vůbec v tom nemusí být nějaké sympatie k totalitnímu režimu. Ale podrobné několikanásobné probírání prvního a druhého manželství, příčiny rozvodu, podrobné osudy obou synů, sestry, tam mi to přišlo poněkud povrchní, zbytečné. Na druhou stranu, mnoho lidí to bude asi zajímat...
A váha knihy 1 kg? Hodně nepraktické. Číst se to dá jen na stole nebo na kolenou, asi myšleno jako ozdoba knihovny na křídovém papíře, jinak nevím...

Rilian
18.03.2023 5 z 5

Kniha mě zaujala více než jsem původně čekal. Je napsána velice čtivým jazykem a pokud se rozhodnete pro audioknihu, čeká vás příjemný poslech. S názory pana generála jsem vždy většinou souhlasil a tato kniha poskytuje přehledný popis generálova života a jeho postojů. Jelikož se jedná o životopis a nikoliv o odbornou publikaci, střídají se zde vzpomínkové a reportážní pasáže. Otázky kladené Vladimírem Mertlíkem jsou místy obecné, ale místy se dotkly skutečně zajímavých detailů jako například otázky kurdského státu nebo fungování NATO. Samozřejmě nejzajímavější částí celé knihy představují kapitoly o bývalé Jugoslávii a záchraně francouzských vojáků z obklíčení. Líbí se mi, že pan generál zastává umírněný pohled na události, které v českých médiích bývají prezentovány spíše jednostranně - např. srbský pohled na válku nebo schopnosti Kurdů založit vlastní stát.
Někomu se určitě nemusí líbit komunistická minulost pana generála, o níž v knize vypráví sám Petr Pavel i jeho otec. V takovém případě si musíme vyjasnit jednu důležitou otázku. Může se člověk v určité části života změnit? Pokud v to nevěříte, pak vám asi kniha názor nezmění. Já naopak věřím, že člověk může chybovat a posléze svoji chybu odčinit. Navíc je patrné, že panu generálovi k jeho kariéře pomohly předně schopnosti a vytrvalost.
Knihu i audioknihu vřele doporučuji a ačkoliv je ještě příliš brzy, a já doufám, že tento komentář nebudu muset měnit, myslím si, že jsme si vybrali dobrého prezidenta!

xena2711
08.12.2022 4 z 5

Zajímavý životní příběh a moc pěkně psaný životopis.

LiberX
21.03.2022 2 z 5

Jako nepopsaný list papíru jsem se chtěl něco dozvědět o jednom z kandidátů na prezidenta ČR, jenže...

Rozkaz zněl jasně. Napsat co nejvíc akurátní biografii, která nikoho neurazí a nenáročné nadchne. Výsledkem je učebnicový příklad toho, jak toho říct hodně a přitom neříct vůbec nic. Čekat jakýkoliv byť nepatrně kontroverzní výrok či skutek by byla chyba. Kromě vztahu k rodině se o hodnotách a názorech Petra Pavla dovíme jen pramálo.

Nic se nedozvíme o jeho studiích na komunistického agenturního zpravodaje (rozvědčíka), působení v komunistické straně ani vztazích a vazbách, které Petru Pavlovi pomohly do funkce předsedy vojenského výboru NATO. Totéž platí o "zákulisních" jednáních nebo rozhodnutích, která muselo NATO učinit za jeho působení. Místo toho je závěr věnován stručnému popisu organizace NATO.

Rowana
10.01.2022 4 z 5

Dobře zpracovaný životopis formou interview. Příjemný přednes zvukového zpracování dal knížce nový zajímavý rozměr a dodal jí na "čtivosti".

Rihatama
29.11.2021 4 z 5

Autobiografické zpracování života armádního generála Petra Pavla odhaluje to, co je každému zřejmé při bližším pohledu na jeho vojenskou kariéru a úspěchy, kterých dosáhl. Impozantní je jeho nekompromisní postoj ke světovým nespravedlnostem, národní hrdost a vlastenectví, čemuž odpovídá i jeho vojenská kariéra, ke které jej přivedl otec, jeho životní vzor. Pavel není jen akční a voják každým coulem, je také inteligentní, vzdělaný, má široký zahraničně-politický (zahraničně-politicko-vojenský) rozhled (i když zde klouže po povrchu) a je jazykově vybavený. Jeho reprezentaci České republiky v nejvyšším vojenském velení NATO bychom proto měli umět náležitě ocenit. Piráti, kteří si vyjednali post ministra zahraničí, by jej měli, s trochou pudu sebezáchovy, angažovat na poli zahraničního vojensko-politického poradenství. Teoretické příručky nejsou pro ministra dostačující, ani bakalářský titul, který jinak nestačí ani na úroveň nejnižšího diplomatického úředníka.

A tady se nabízí otázka, proč generál Pavel ve věku necelých 60 let vydává svou autobiografii. Kniha totiž nenabízí analýzy a hlubší vhled do zahraničních misí, kterých se Pavel zúčastnil, a co by určitě nejednoho čtenáře zajímalo, nebo zahraničních vojenských konfliktů (až na výjimky). Dozvídá se však o jeho školních aktivitách, povahových rysech, jeho rodinných trablech, členství v KSČ etc. Mám za to, že generál Pavel si připravuje půdu na svou budoucí kandidaturu (i když v knize to sám de facto neguje), ať již na prezidentskou nebo nějakou jinou, a tímto chce předejít všetečným otázkám ohledně jeho rozvodu, působení v misích OSN, pochybnostem o nevhodnosti postupu "zeleného mozku" do nejvyšších státních civilních úřadů atp. Právě tohle se snaží ze všech sil vyvrátit, tedy to, aby byl vnímán jako tupý, byrokratický, uřvaný vojenský velitel bez potřebné mozkové kapacity. A musím přiznat, že se mu to daří velmi dobře. Generál Pavel také vyjadřuje řadu politických či vojensko-politických názorů, což potvrzuje jeho civilní ambice. Nevím, jestli bych jej v takovém případě volila, protože jsem zastáncem civilního vedení státu, a to i v případě vedení ministerstva obrany, a generál Pavel je celou svou duší voják. Ale pokud jde o takovou osobnost - a ve světle kvalit dalších spolukandidátů - kdo ví. Navíc generál Pavel to dělá dobře. Nehrne se hned po odchodu do výslužby do nejvyšších pater politiky, ale v souvislosti s koronavirem se pustil do dobrovolnické práce pro společnost. Tak uvidíme.

pepap
15.11.2021 5 z 5

Životní příběh jednoho z nejznámějších Čechů současnosti. Pan generál Petr Pavel je velmi inspirativní osobností současné reprezentace ČR, otevřený v odpovědích a s humanistickými ideály. Velmi oceňuji jeho vyjádření na jeho účast v komunistické straně.

d.p.
09.10.2021 5 z 5

Super kniha, můj příští prezidentský kandidát je vcelku jasný. A to nejenom díky jeho skvělému světovému renomé, ale i jeho současnému chování ve volebním období. Nemá potřebu si hrát na nějaké svědomí národa, jak to dělá jistá skupina lidí a je s tím fakt hrozně otravná a ve skutečnosti šíří tolik nenávistí a povýšenectví, až je to smutné. Netíhne k Rusku, je svůj, ví, kdo tu dělá problémy a kdo se snaží rozhádávat společnost a jde proti tomu. Asi nemáme nyní lepší osobnost než pana generála ve výslužbě, čímž si nepochybně vyslouží silnou dezinformační kampaň. Jen doufám, že se příliš nepřikloní k onomu údajnému svědomí národa, ale zůstane svůj jako do teď. Životopis velkého muže si zaslouží plné hodnocení.

Belanna
31.08.2021 4 z 5

Knížka se mi líbila.
Dobře se četla a vůbec nebyla nudná, což se někdy u biografie stává.
Oceňuji otevřenost a upřímnost. Líbily se mi pasáže, kde se zpovídají i blízcí pana a.g. Pavla.

Crozz
04.05.2021 4 z 5

Čtivá kniha, plná zajímavostí, nebojí se i citlivých témat, to cením.

Bohemians
14.03.2021 5 z 5

AUDIOKNIHA, bez spoilerů:

Za mě výborná pecka! Nejlépe namluvená AK, kterou jsem kdy “četl”. Hlavně první polovina knihy rychle teče a díky skvělému namluvení jsem se kolikrát i zasmál. Naleznete nejen rozhovory s panem generálem, ale i jeho rodinou a přáteli - a často kritickými v pěkném slova smyslu. Prosím, víc takovýchto knih v naší České kotlince a především GENERÁL PAVEL NA HRAD!

MilanCFC
15.02.2021 4 z 5

Nemám zrovna pocit, že by generál Pavel byl "naprosto neznámý člověk". Vždyť byl nejvyšší důstojník NATO a NGŠ AČR. A tak také tato kniha vypadá, generálův přehled je ze zcela pochopitelných důvodů obdivuhodný, stejně tak jeho cesta, která vyvrcholila právě v NATO. Mně osobně se líbil koncept, jakým je kniha napsána, kdy se postupně na generálovu adresu vyjadřují také jeho nejbližší (vynechal bych ovšem osobní věci těch nejbližších, o nich tato kniha být nemá).

iveta3689
07.01.2021 5 z 5

Výborně napsané a zpracované. Jsou zde dobře vyvážené zážitky z dětství a studií s rozhovory. Autor vyzpovídal blízké generála Pavla i jeho samotného, takže se na něj dívá z různých pohledů. Zajímavé jsou i názory generála na některé historické události nebo osobnosti. Hodně fotek považuji za velkou přednost knihy.

DuchDoby
28.12.2020 5 z 5

Jsem hrdý majitel modré knížky. Vojnu a uniformu jsem nikdy nechápal. Svět rozkazů, disciplíny, rozcviček, buzerace...tohle všechno je mé povaze vzdálené. A přesto je ten svět něčím fascinující. S generálem Pavlem bych asi zvládl jít až....já nevím, ale jeho charisma je přesvědčivé.
Já, ignorant všeho co se musí, do jisté míry bohémský povaleč, si musím stoupnout do pozoru a zřetelně nahlas vyslovit....máte můj obdiv, pane generále.

MildeZ
30.07.2020 4 z 5

Zajímavá sonda do života a názorů zajímavého muže.

MagdaFish
23.05.2020 4 z 5

Hezky zpracovaný životopis. Souhlasím s ostatními komentáři ohledně zbytečně použitého křídového papíru; kdo má tu bichli tahat v tašce. :-) A rozhovory by mohly jít víc do hloubky. Ale jinak dobré.

Autoři knihy

Petr Pavel
česká, 1961
Vladimír Mertlík
česká, 1945

Kniha V první linii: Armádní generál Petr Pavel je v

Právě čtených4x
Přečtených126x
Čtenářské výzvě14x
Knihotéce24x
Chystám se číst62x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x