Krajina nočních jezdců

Krajina nočních jezdců https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231400/bmid_krajina-nocnich-jezdcu-231400.jpg 5 476 103

Hynek Tas z Boru série

< 4. díl

Píše se rok 1422 a boj v Čechách se rozhořel s plnou intenzitou. V době, kdy bojuje každý s každým, katolíci proti husitům, kališník proti svému bratru, v době, kdy každý je zaprodatelný a mění své vyznání podle toho, jak se mu hodí – stojí Hynek Tas z Boru – věrný své víře, svému přesvědčení a svým lidem. Dostává nazpět hrádek Vlkov a zdá se, že přes veškeré události v království prožívá nejšťastnější dny svého života, ale osud se chová vůči Tasovi potměšile – snad mu splácí za všechny ty, kteří jeho rukou byli sprovozeni ze světa… Nebyl by to ovšem Hynek Tas z Boru, kdyby si nechal líbit příkoří, která jsou jemu a jeho blízkým činěna… Především v těchto rozervaných časech by každý uvítal, kdyby jemu po boku stáli muži s vlčí korouhví nad hlavou. Ať pyšný Oldřich II. z Rožmberka, do nedávné doby úhlavní Tasův nepřítel, tak mocný a všemi obávaný hejtman husitských vojsk – nyní již zcela slepý Jan Žižka z Trocnova. Kývne Tas na některou z nabídek na spojenectví? Přidá se k některé ze stran? Chopí se nové příležitosti? Nebo se spokojí s ochranou karavan na Solné stezce?... celý text

ondras666
ondras666
předevčírem 4 z 5

Závěr tetralogie byl pěkný, i když už dost opakující se. Boj, vítězství, klaďas zvítězí nad záporákem a do toho husitská vojska, karavany, Žižka, vlci a středověk. Pan Niedl to psát umí, i když někdy už dost šablonovitě.
Co mi zde vadilo, tak to neustálé opakování toho, co kdy Tas udělal. Zde to bylo opakovaně a to mi kazilo čtení. Ale co už.

Hubay
Hubay
23.11.2023 4 z 5

Co mě bavilo: Celou sérií se táhne vztah Hynka Tase ke zvířatům - psům, koňům, vlkům. Jejich smrt trestá Hynek stejně jako smrt svých blízkých - smrtí. Něco nemyslitelného dnes, natož v temném 15. století. Mně se ta myšlenka líbí. Zabiješ mi mého psa, který je mi věrný a miluje mě celou svou bytostí? Jsi zlý a bezcitný člověk a nezasloužíš si žít. Poslední část skvělé série o Batmanovi doby husitské nijak nezaostává za předcházejícími díly. Děj utíká vpřed a nenechá nás moc vydechnout. A to je u románů tohoto žánru opravdu důležité.

Co mě nebavilo: Příběh se rozbíhá přece jen pomaleji než u předchozích dílů. Trochu mě také zklamal konec. Nevím, jestli si Niedl plánoval ještě další díl, na který už to moc nevypadá, ale každopádně konec takové série bych čekal víc romanticko osudový. Tasova smrt v boji nebo někde v jeskyni s jeho vlky, to by se mi zdálo přiměřené. Takto je to trochu nedokončené. Jakoby se autorovi porouchal počítač. Škoda, protože jde o opravdu úžasnou sérii.

Více na mém blogu: https://100knih.blogspot.com/


jan.para
jan.para
20.09.2023 5 z 5

Hynek Tas z Boru nám trochu zestárnul, zmoudřel, ale pořád je to šílenej střelec, kterej se s ničím nesere. Poslední díl série nám stále ukazuje, jak hrozná doba to byla, jak byli tehdejší lidé ubozí a jak život neměl žádnou cenu. Někoho zabiju a pak se vyzpovídám. Cajk. Do knihy jsem se jako zatím do všech Niedlových rychle začetl a rychle jí přelouskal. Jen jsem na konec čekal něco velkého a to se nestalo. Trochu mi to přijde, že má pan Niedl pořád otevřené dveře k pokračování.

mcabr
mcabr
24.06.2023 5 z 5

Opět pěkné čtení.

Johny_H.
Johny_H.
22.05.2023 5 z 5

Moc hezká knížka která se kvalitou již přibližuje sérii Rytíři z Vřesova.

Nordic7
Nordic7
17.05.2023 2 z 5

Tak už dost. Jsem definitivně přetasován. Další láska násilně přervána? Další pomsta? Vlčí zabijáci se speciálním výcvikem oděni v uniformě z černé kůže? Se divím, že nedostali ještě dlouhé kožené kabáty. Autor semlel dohromady své dobrodružné mužné sny, chlapskou erotiku neodolatelného drsňáka, všechna možná klišé z dobrodružných knih a akčních filmů a výsledkem je rodokaps na dvanácti stech stránkách. Rodokapsy mám rád, ale to, že jsou krátké, má nějaký důvod. Jak neuměle a křečovitě působí Tas vedle jiných historických Supermanů, jako jsou Petr Kukaň z Kukaně, brigadýr Gérard, nebo Fanfán Tulipán! Jak prázdná jsou jeho dobrodružství v porovnání s příhodami Zrzavého Orma! Jak zbytečná a trapná je krutost a surovost ve srovnání se zážitky Geronima v knize Odvedu vás do Sierry Madre! Série poslouží jako rychlá jednohubka. Čtivé, ale prázdné. Přečíst, vrátit do místní knihovny a zapomenout. Mělo zůstat jen u prvního dílu.

TaLu
TaLu
09.05.2023 4 z 5

Hynek Tas se s životem pere po svém, život se s ním ovšem také nemazlí. Dobrodružný děj plný akce zasazený do temných dob husitských nájezdů. Muselo být šílené se pokoušet žít normální život v nenormální době, kdy nic nebylo jisté a jistí jste si nemohli být hlavně životem. Často si říkám, jak jsme jako lidská rasa mohli přežít až do současnosti, opakují se stejné scénáře s bojem, válkou, násilím. Snad jediná naděje byla, a je, hledat v tom všem touhu po lásce, rodině, domově. Hynek svůj domov brání, ale zda ubrání, se dozvíte v tomto posledním díle série.

tlllk
tlllk
16.03.2023 4 z 5

Veľmi slušná séria, ku koncu bol modus operandi trochu prefláknutý, ale k dobrodružným románom to asi aj patrí. Už teraz sa teším na ďalšiu sériu od tohto autora. Nielen týmto sa dostáva na môj zoznam obľúbencov.

Mabie
Mabie
17.02.2023 4 z 5

Bude mi chybět ten Králův čtvrtý pes, Studenej čumák, Králův vrahoun …přes všechny tyto přívlastky i množství obětí, které po sobě zanechal - člověk plný mravních zásad.
Děkuji autorovi nejen za poutavou historickou sérii, ale obzvlášť za realistický popis husitské doby. Ta vůbec nebyla romantická, naopak bezohledná, stejně jako Boží bojovníci nebyli svatí, ale jako zběsilý a nezvladatelný dav byli zákeřní, krutí a hrabiví.
Reálné události roku 1422 jsou zmíněny jen okrajově, přesto je doba zachycena velmi živě, je tu mnohem více akce (i surovosti) než v podobných románech obvykle bývá. Celá série je velmi autentická a jediné opravdové výtky, které mám, se týkají - tak jako i u jiných autorových sérií - častých chyb a nesrovnalostí v ději, názvech a jménech. TRESTUHODNĚ chybí korektura textu a to je důvod, proč nedávám plný počet hvězdiček, které by si příběh zasloužil.

mataj
mataj
11.02.2023 5 z 5

Příběh čestného, nebojácného a obávaného Hynka Tase, který se v této nelehké době plné nekonečných bojů a podlých intrik musí poprat o život svůj i svých blízkých. A i když ho osud často zkouší a bere mu těžce vydobyté štěstí, postaví se mu se ctí a vervou sobě vlastní. Velice dobré završení celé této dobrodružné série.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
06.02.2023 3 z 5

Čtivá oddychovka s neporazitelným Tasem a ostatními, známými i novými postavami, z nichž některé jsou zákonitě určený k likvidaci, aby mohl Tas být pořád tím asociálním mstitelem (a aby byl důvod zas někoho napíchnout na kůl). Když od toho čekáte jen středověkej akčňák, tak si to užijete. ;)

vladka16
vladka16
09.11.2022 5 z 5

Děkuji panu Niedlovi, že tyto příběhy napsal. A taktéž děkuji panu Hynku Tasovi z Boru, že mě těmito příběhy bezpečně přivedl až na konec. Zatím jsem tuto literaturu míjela, ale to se změní, mám už pár nápadů. Je zvláštní, že někdy hledáme dobrodružství a fantazii za hranicemi, někdy i za hranicemi naší země, galaxie a v jiných dimenzích. Přitom, jak jsem objevila, je spousta hrdinů, úžasných odvážných mužů i žen v našich dějinách a starých legendách. Jen je uchopit a napsat, jsem ráda, že jsou tací, kteří svou fantazií a umem psát nám ty příběhy dokážou převyprávět. Tak že vzhůru, milí přátelé, další dobrodružství už čekají.

DuncanIdaho
DuncanIdaho
08.11.2022 5 z 5

Tento díl je skvělé završení série. Já jen doufám, že to není konečné završení a že bude další pokračování.

jarin58
jarin58
07.07.2022 5 z 5

Jestli tohle byl závěr série,tak více jak důstojný.

TomHr
TomHr
20.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Niedl v celé sérii relativizuje jiráskovský obraz husitů, když je popisuje spíše jako „krvelačnou pakáž“ než boží bojovníky. Nejinak je tomu i v posledním díle série. Leitmotivem knihy je pomsta – za vyvraždění Drkolné i za smrt Matyldy, po jejíž smrti Tas dlouho hledá klid kde jinde než v Roulově rokli ve vlčí společnosti. Urovnává se vztah se synem, vzniká elitní bojová jednotka bojovníků „v kůži“ a nesmrtelný Hynek Tas z Boru úspěšně čelí všem lstím a úskokům. A opět, jak je zvykem u celé série, se jedná především o dobrou zábavu, knížku, od které je těžké se odtrhnout.

666Jitka
666Jitka
26.05.2022 5 z 5

Také poslední díl této série byl nabitý akcí, zvratů a napínavých situací. Hlavní hrdina konečně ochutnává poklid a radosti rodinného života a zjišťuje, že je to jiné, než když je na světě pouze sám za sebe. Potkávají ho velmi hezké chvíle, ale přičiněním zloduchů také velice tragické události, které nemíní nechat jen tak. Hynek Tas z Boru zůstává věrný svým zásadám, i když se to spoustě mocných nehodí do krámu. Celá série se mi moc líbila a už se těším na další, tentokrát o Ondřejovi z Rohatce.

kuruteku
kuruteku
15.05.2022 5 z 5

O děti je postaráno, minulost Hynka dostihla, ale nedoběhla a sága se může uzavřít. Kromě české historie asi čas nastudovat si i iitalskou historii.

Atara16
Atara16
30.03.2022 5 z 5

Pro mě nejhezčí díl z celé série. :-)

jaroiva
jaroiva
22.01.2022 2 z 5

Už jsem se asi přejedla "historického Niedla". Připadá mi to pořád dokola stejné a stejnější, tady ještě řízlé nějakým tím mučením, kteréžto popisy fakt nemám ráda. Osobně nechápu to hodnocení nad 90% (aktuálně 92% s 346 hodnoceními). To se mi zdá přemrštěné, na to, že je to pořád totéž už počtvrté. Možná i proto ještě o stupínek snižuji, ale vidím, že to nezvrátím :D).
Hynek Tas - mstitel mi teď už nějak vůbec nesedl. S Rytíři s Vřesova jsem už skončila u 6. dílu a stačilo.
Zkusím asi raději přesedlat na inspektora Prevíta. :)

Haduwig
Haduwig
18.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Ano, motiv spravedlivě se mstícího Tase se trochu opakuje, ano, občas je až neuvěřitelně mrštný, důvtipný, schopný a nepřemožitelný a ano, opět je ve hře zisk a ztráta Vlkova.
Jenže i tak je velmi čtivé, nenudí to a čtenářovi nezbývá, než Tasovi fandit. O to více pak mrzí Matyldina ztráta.

Pokud to byl poslední díl, pak děkuji za všechna dobrodružství prožitá s Hynkem Tasem z Boru a přeji mu klidné stáří. A pokud přijde pokračování, přivítám ho s nadšením.

Štítky knihy

středověk 15. století Jan Žižka husitství historické romány

Autorovy další knížky

František Niedl
česká, 1949
2006  89%Čtvrtý králův pes
2012  89%Platnéř
2012  89%Útěk do pekel
2013  93%Čas vlků
2015  92%Krajina nočních jezdců

Kniha Krajina nočních jezdců je v

Právě čtených1x
Přečtených640x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených53x
Knihotéce195x
Chystám se číst84x
Chci si koupit19x
dalších seznamech5x