Čtvrtý králův pes

Čtvrtý králův pes https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23839/bmid_ctvrty-kraluv-pes-65ad5b7334b44.jpg 4 723 176

Hynek Tas z Boru série

1. díl >

Podtitul: Historický román z doby Václava IV. Děj románu zavádí čtenáře na přelom 14. a 15. století do doby vlády Václava IV. Do království, kde každý bojuje s každým, se po mnoha letech vrací z Itálie Hynek Tas z Boru, tvrdě vycvičený středověký osobní strážce. Po konfliktu s královským městem Berounem má velmi blízko k oprátce, ale nakonec skončí v králových službách. Hlavní hrdina jako by byl člověk bez citu a emocí, který dokáže bez mrknutí oka pozorovat, jak z jeho protivníka uniká život, ale zároveň kvůli ztrátě svého psa vyhlásí králi Zikmundovi nepřátelství a tak rozpoutá jednu z největších štvanic té doby. Děj se odehrává převážně na území Čech, ale zavede čtenáře i daleko za jejich hranice. Čtenář se rovněž bude moci setkat s představitelem Panské jednoty Jindřichem z Rožmberka a všemocným podkomořím Zikmundem Hulerem, éterickou, čistou a milující Blankou z Lazce nebo smyslnou, vášnivou a záhadnou Sofií Mafredonni.... celý text

ondras666
ondras666
13.02.2024 5 z 5

Další série od pana Niedla a opět jsem se nezklamal.
Doba Václava IV. a husitských bojů, opět ten krásný středověk a souboj dobra a zla.
Oproti jiným sériím je zde hrdina trochu jiný, ale není to na škodu.

K.larki
K.larki
12.01.2024 4 z 5

Kniha je velmi čtivá, i když postrada vicevrstevnatost děje a větší vykreslení (dalsich) postav. A proto může přitáhnout i méně náročné čtenáře, aby se seznamili s dlouho opomijneou postavou krále Václava IV.a třeba se snad chtěli dozvědět vice:) a to je za mě skvělé!
Hynek je sympaťák (takový trochu Geralt z Rivie bez amuletu a když už jsem u Sapkowskeho, tak vřele doporučuji jeho husitskou trilogii, kde o skvěle zpracované historické události není nouze:)
Predpokladam, že Hynek jen tak domov nenalezne a přečtu si ještě jeden dil:)


Iwy
Iwy
17.12.2023 2 z 5

Mám ráda historické knihy. Ale popravdě moc nechápu, proč byla napsaná tato, nebo spíš, proč má jít o knihu pro dospělého čtenáře. Stylem jde spíš o dobrodružnou literaturu pro větší kluky, nebýt několika pasáží, kdy si hlavní hrdina užil s ženskými. Jinak je to ploché, nezábavné a historické události jsou do knihy spíše jen přilepené, asi aby bylo jasno, o jaký jde žánr. Chápu, že toto je spíš oddechová záležitost a hloubku v tom hledat nejde, ale dobrých historických románů jsou mraky, mám s čím srovnávat a vzhledem k tomu, že nejsem puberťák hltající silácké kousky drsného zabijáka, další titul autora číst nehodlám.

Janadvorackova
Janadvorackova
23.11.2023 5 z 5

Našla jsem další výbornou českou historickou chuťovku.
Když našinci píší o době středověku a píší takhle, moje srdce plesá, protože jejich styl a představivost mě dokážou protáhnout časem.
A to se stalo i tady.

Jochen77
Jochen77
17.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Ze začátku jsem knihu hrozně hltal, bavilo mě to, ale postupem času už to takovej kvapík nebyl. Tas je vynikající bojovník, vrah, ale taky v podstatě řecký rétor, expert na věrouku i filozofii. No nevím, smrdí na sto honů, nemyje se, ale vyjadřuje se jak Smil Flaška z Pardubic. Nějak jsem nepobral tu rebelii od králova důvěrníka Králíka z Buřenic? Proč to jako udělal, co z toho měl? Mám ještě druhý díl, do toho se pustím za nějaký čas a uvidím jak se Tas popasuje s přijímači pod obojí způsobou a jestli konečně založí rodinu...ostatně v jedné hospodě po dvorku už běhá jeho...

Iki1
Iki1
22.09.2023 4 z 5

Tak tenhle Hynek Tas z Boru je takový středověký James Bond. Autor ovšem píše super čtivě, takže číst knihu, alespoň v mém případě, je požitek. Pokud mohu posoudit, král Václav i královna Žofie jsou vyobrazeni skutečně věrně, podobně jako ostatní šlechtici, jejichž předlohu vyhledal autor v našich dějinách. I zpodobnění života přelomu 14. a 15. století je zdařilé, i když občas naturalistické. Oceňuji i jemný humor, kterým autor vybavil hlavní postavu. Historické vsuvky uvádějí na pravou míru použité reálie a orientují čtenáře. Celkové se tedy jedná o lehčí čtivo, u kterého jsem si odpočinul. Určitě půjdu do dalšího dílu.

kvetuse3368
kvetuse3368
06.09.2023 5 z 5

Přečetla jsem jedním dechem, zapůjčila i mamince, také se ji líbilo. Vrhla jsem se na další díl.

jan.para
jan.para
05.09.2023 4 z 5

Pěkný historický román z dob vlády Lucemburků. Poměrně rychle Vás vtáhne do děje. Líbí se mi především pohled na krále Václava IV. Přesně takto si ho představuji.

Ilona70
Ilona70
27.08.2023 4 z 5

Dobré oddychové čtení, líbí se mi "netuctový" náhlad na Václava IV.

Dádulka67
Dádulka67
02.08.2023 5 z 5

Za mne moc pěkné počtení. Doporučuji.

DaNDee
DaNDee
27.07.2023

Samozřejmě je to napsáno skvěle. Tak, až je mi postupně nepříjemné číst jakékoliv kapitoly, kde se vyskytuje král Václav. To jeho vyobrazení je prostě odporné! Brrrr!

Ocenil bych ale méně psaní určitou profesorskou nebo snad učebnicovou formou, a teď nemám na mysli historické vložky, spíše příběhový tok textu. Zakomponování historie je dobré, i když to pořád není tak čtivé a nenucené jako u Štorcha.

Klidně více naturalismu? Prostě aby to místy nepůsobilo jako young adult nebo osekaná cenzurovaná verze pro školáky, ale jako plnohodnotný fantasy román.

PS: Myslím takovou plnnost jakou oplývají právě Štorchovi "Lovci mamutů" nebo například historický román o Pražském povstání "Hoří už Praha" od Dalibora Váchy, který čtenáře pohltí a nepustí.

eltondo
eltondo
29.06.2023 4 z 5

Příběh středověkého profi osobního strážce až zabijáka. Kromě této schopnosti se Tas s přehledem orientuje i v nepřehledné politické situaci a přesně ví, jak by měl král jednat. Ale k tomu, aby se stal oblíbeným nej správňákem (něco jako Old Shatterhand :) - tak celkem často a bez morálních zábran zabíjí. Vše jde snadno, jak už se zde několikrát psalo: je to taková dobrodružná pohádka pro dospělé. Čte se to samo.
Bavila mne víc pasáž s cholerickým Václavem, než když Hynek působil sám.
A ty krátké historické komentáře v závěru kapitol jsou bezva doplněk.

MarcoPolo936
MarcoPolo936
05.06.2023 3 z 5

Těžko uvěřitelný už začátek knihy.. Král Václav IV. by rychle zkoncoval s podivným a arogantním Hynkem Tasem z Boru.. Zkusil jsem, ale nesympatický mi zůstává nadále neschopný král a nesympatický Hynek.. Jinak, ale psáno zajímavě, ale do pokračování nepůjdu.

SteveG
SteveG
04.06.2023 3 z 5

Souboje, šarvátky, bitvy autor moc dobře nedokáže popsat, asi jsem zmlsanej od Scarrowa, škoda. Ale jinak se kniha četla docela dobře. Ještě dodám, že podle hodnocení knihy jsem si myslel, že to bude top kvalita, ale bohužel není.

Nordic7
Nordic7
17.05.2023 4 z 5

Niedl je Kulhánek historické literatury. Píše čtivý akční brak, který se snadno hltá, a proto se ho člověk rychle přejí. Mělo zůstat jen u tohoto prvního dílu. Ostatní tři knihy mě svou repetitivností postupně začaly otravovat. Ale mladému Tasovi ty čtyři hvězdy dám, pobavil mne.

ivoiro
ivoiro
27.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha mi přiblížila opět kousek historie.

m.zirhut
m.zirhut
08.03.2023 4 z 5

(audiokniha) Musím přiznat, že mě poslech opravdu bavil. Mimochodem skvěle načteno Dušanem Sitkem. Bohužel byl Hynek až nějak moc dokonalý, čestný, chytrý, udatný, všemi oblíbený, dokonce dokázal přežít i úder bleskem, prostě úplný superman - škoda.

Co se mi ale například líbilo, byly různé Tasovi a Kadrnoškovi uštěpačné poznámky k panovníkovi, historické zasazení jen do pár let života Václava IV. a vhled do života na královském dvoře oné doby.
Určitě to není poslední kniha, kterou jsem si od autora poslechl.

pujec
pujec
07.03.2023 5 z 5

Skvělý začátek série, který by obstál i jako samostatná kniha. Líbí se mi umístění do doby Václava IV., přece jen většina historických románů z Čech se odehrává spíš v době rudolfinské.
Hynek Tas z Boru mi nejvíc připomíná klasického westernového hrdinu, zdánlivě bez citů a emocí, který přijde, vyřeší a opět zmizí v prérii. Literární Clint Eastwood.

PitoR
PitoR
25.02.2023 4 z 5

Hynek Tas – 1. diel!
Český autor František Niedl má na svojom konte vyše tridsať kníh. Ja som si na zoznámenie s jeho tvorbou vybral historický román Čtvrtý králův pes, ktorý je zároveň úvodom do štvordielnej série Hynek Tas z Boru.

Dej sa odohráva na prelome 14. a 15. storočia. V knihe vystupujú mnohé známe osobnosti z českej histórie (napr. Jan Hus), ale hlavným hrdinom je Hynek Tas, ktorý sa po tvrdom výcviku na Apeninskom polostrove, kde sa z neho stáva akási stredoveká obdoba osobného strážcu, vracia do rodných Čiech. Zhodou náhod sa dostane do služby kráľa Václava IV., kde naplno prejaví svoj výcvik a schopnosti.

„Válka je škaredá věc, Milosti. A veršovánky minesengrů o udatných činech rytířů jsou na hony vzdálené skutečnosti. Ve válce se dějí věci, se kterými se slušný člověk nechlubí.“

Zrada, intrigy, hrdinstvo, priateľstvo, trocha romantiky. Viac prezrádzať nebudem. Veľmi sa mi páčil Hynkov priamy ťah na bránku, keď si nekládol servítku pred ústa (nezamieňať s vulgarizmami) a pomenoval veci pravým menom.

„Tento člověk je nejdrzejší ze všech, které jsem poznal, a své drzosti ti vmete klidně do očí. Ale záda ti ochrání.“

Štýl Františka Niedla mi sadol a knihu som zvládol na posedenie. U mňa výborné a už sa teším na pokračovanie. Druhý diel má názov Čas vlků.

Johny_H.
Johny_H.
15.02.2023 5 z 5

Moc hezká knížka která je lepší než série Pavel Vencl, ale horší než série Rytíři z Vřesova. Je vidět že historická doba autorovi sedí víc.