Čas vlků

Čas vlků https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170092/cas-vlku-170092.jpg 5 584 128

Hynek Tas z Boru série

< 2. díl >

Volné pokračování autorova románu Čtvrtý králův pes. Píše se rok 1417 a Hynku Tasovi z Boru se konečně podařilo krále přemluvit, aby jej propustil ze služby. Dostává jako výsluhu hrádek Vlkov na jihu Čech, vklíněný do panství odvěkých králových rivalů - Rožmberků. To, po čem Tas dlouhá léta toužil, tedy klid, se ale s mocným sousedem za zády, loupeživými tlupami, potulnými kazateli a hordami husitů nemůže dostavit. Rovněž tak jako u předešlého románu je děj plný napětí a zvratů, zrady, ale i přátelství. Tas, tak skoupý na jakýkoliv projev citů, stojí najednou mezi svou milenkou Ulrikou a svojí novou ženou Markétou z Blatce. Chladná ocel, mráz, hořící domy, hodiny v sedle, vytí vlků a předzvěst léta trvajících válek nastávajících s příchodem vyznavačů nového učení, to je rámec tohoto románového příběhu. Vydání 2., upravené.... celý text

ondras666
ondras666
18.02.2024 5 z 5

Opět příjemné a svižné pokračování. Tentokrát je série trochu jiná a baví mě stejně jako jiné. Linka počátku husitských válek je příjemnou změnou. Jdu na další díl.

Richie1
Richie1
07.02.2024 4 z 5

Druhý díl nezklamal, dokonce se mi líbil ještě o maličko více než první díl série. Je zajímavé sledovat, jak se v ději schyluje k husitským bouřím a jaký postoj k těmto událostem zaujímá hlavní hrdina. Rovněž setkání a rozmluvy s Janem Žižkou ukazují, že v této době byly názory na společnost velmi různorodé bez ohledu na stavovskou příslušnost. Hlavnímu hrdinovi jsem fandil při budování svého nového zázemí, i když je jasné, že v nadcházející době bude bezpečné bydliště jen velmi vzdálenou iluzí. Těším se na další díly. 75%


Jochen77
Jochen77
29.01.2024 4 z 5

Rozhodně lepší než první díl. Bavilo mě sledovat popis přestavby tvrze včetně tehdejších postupů a používaných technik. Ve společnosti to vře a Tas chce zůstat nestranný. To ovšem neklapne. Opět opráší to, co se naučil v italském klášteře...

Janadvorackova
Janadvorackova
23.11.2023 4 z 5

Neméně zajímavé pokračování historické série. Zatímco v prvním dílu byl Hynek Tas z Boru muž cca pětadvacet let starý a jeho jedna z prvních šarvátek ho mohla buď odsoudit na smrt, nebo do služeb krále... - vis. první kniha, pokračování ho zastihlo už kapku staršího.
Zatímco v první knize líhal s královými psy a stal se jedním z nich, Čas vlků mu postaví do cesty nejen vlky, samozřejmě, ale nejednu hnusnou životní výzvu. Nebo výzvu na život. A na smrt?
Dostane hrádek, najme lidi, opraví ho a chce mít klid.
No jasně, že ho mít nebude :).

Historické reálie dokreslují skvěle příběh, který se klidně... nějak... někomu... mohl stát. Protože proč ne?

Iki1
Iki1
02.10.2023 4 z 5

Tento díl je spíše o vztazích mezi postavami a o směřování společnosti k husitským válkám. Několikrát mě při čtení napadlo, že historie se, ať chceme nebo ne, opakuje, a jak se asi zachovají budoucí mocipáni v podobné situaci. Realistický pohled na tehdejší dobu dle mého soudu nemá chybu, autor ho v knize velmi slušně zaznamenal, i když hlavní postavě vtiskl vizionářství, které na mě při čtení působilo rušivě. Ale Niedlovo vypravěčství je velmi uspokojivé, kniha mě lákala dalším pokračováním příběhu, na její čtení jsem se těšil.

jan.para
jan.para
09.09.2023 5 z 5

Mnohem lepší, než první díl. I když v tomto díle není tolik bitev, tak se mi velmi líbilo, jak se rozvinuly charaktery postav, nebo vztah Hynka s Markétou. Také se mi líbil pohled na husitství a díky knize jsem si uvědomil, že z jejich strany také nebylo vše košér. Jen škoda, že nebyl trochu více rozepsaný konec.

kvetuse3368
kvetuse3368
06.09.2023 5 z 5

První díl navazuje na druhý. Děj krásně utíká. Příjemné čtení.

SteveG
SteveG
11.06.2023 3 z 5

Mé hodnocení je za tři, čekal jsem rozhodně více, podle hodnocení knihy. Niedluv popis mi moc nesedí. Sérii zřejmě nedočtu.

Nordic7
Nordic7
17.05.2023 3 z 5

Tolik vychvalovaný kritický pohled na husitství mi nepřipadá zas tak obdivuhodný. Fakt, že husitství nebylo černobílé, je v 21. století dostatečně znám. Netřeba přehnaně plesat nad tím, že někdo najde odvahu napsat, že husité nebyli hodní. Linku o přátelství člověka a divokého zvířete zachráněného z pasti ochotně akceptuji ve starší dobrodružné literatuře pro mládež, ale co to dělá tady? Velmi rušivé. Kniha hodně čtivá, ovšem bez hlubšího dojmu. Po pár dnech už si z ní moc nepamatuji.

mcabr
mcabr
04.05.2023 4 z 5

Pěkné.

TaLu
TaLu
02.05.2023 4 z 5

Příjemný návrat, v knize je zmíněno hodně událostí z předchozího dílu, ale tentokráte mi to nevadilo, protože jsem první díl četla už před časem. Nad krásou Čech se stahují mračna. Slabý král Václav svůj život utápí ve víně a jeho "věrný pes" končí službu a buduje jemu svěřené vlčí panství. Nevyhne se domluvenému sňatku, ale jinak tento úsek života prožívá nebývale poklidně. Jenže jak dlouho? Bojové scény jako vždy velmi hezky popsány. Vlčice Šedá k Hynkovi patří.

apq
apq
02.04.2023 4 z 5

Příjemné odpočinkové čtení.

Johny_H.
Johny_H.
12.03.2023 4 z 5

Velice zajímavý příběh, který ale na můj vkus obsahuje málo bitev a spíše popisuje život hlavní postavy. Upřímně nejvíce mě bavily Šedá snad bude i v příštích dílech.

Mabie
Mabie
08.02.2023 5 z 5

V druhé knize je popisovaná doba ještě drsnější, panský stav proradnější, král nedůstojnější. Jen Hynek Tas z Boru je stále stejný, možná jen občas o trochu více dává najevo city. Píše se rok 1417, král umírá, Tas odchází ze služby a v zemích Českých vrcholí doba husitská.
Až František Niedl mne přinutil se trochu více zamyslet nad tou dobou zmaru - zbavuje husity falešného nátěru romantiky a místo prostých, spravedlivých lidí, kteří hlásají učení Mistra Jana, vykresluje posedlý dav, zběsilou lůzu, která kořistí a drancuje. Nezvladatelné hordy ve jménu Království nebeského plení a znásilňují celou zem.
Velmi silná kniha a leckdy je těžké rozeznat skutečné historické postavy od těch fiktivních, protože vše je velmi opravdové a realistické.
Líbilo se mi ještě o trochu více než úvodní díl!

Alma-Nacida
Alma-Nacida
22.01.2023 3 z 5

Tas staví hrad, nebo aspoň hrádek, jde na studnu dočista jako Beneš z Rytířů z Vřesova. Taky oba chovají koně. Tím naštěstí podobnost končí a v husitských dobách se jistě vše přiostří, takže určitě budu číst (a poslouchat) i dál tuto středověkou akční jízdu.

rafan65
rafan65
04.12.2022 5 z 5

Druhý díl je mýma očima lepší než první díl série. Hynek nám sice o trochu zestárnul, ale neubralo mu to nic z jeho přímého pohledu na život, ke kterému samozřejmě patří trochu drsného jednávání. Vynikající vyprávění, které člověka vtáhne přímo na místo děje. Niedl opět ukázal svůj mimořádný dar vyprávění a stvořil hrdinu, kterého milujete. Už se těším na další díly.

mataj
mataj
13.11.2022 5 z 5

Hynek Tas z Boru se po mnoha létech služby u krále dočká žádaného propuštění a navíc dostane polorozpadlou usedlost Vlkov a také povinnost oženit se s krásnou Markétou z Blatce. V tomto nelehkém období náboženských bojů a rozmachu husitského hnutí svede (s odvahou a klidem sobě vlastním) nejednu bitvu o to, co mu patří.
Tento druhý díl se mi líbil ještě o chloupek víc než předešlý.

vladka16
vladka16
30.10.2022 5 z 5

Dobré, dobré, dobré, jsem ráda, že i u druhého dílu mi vydržel ten fajn pocit z četby. Vlastně nevnímám že čtu, ale v mojí hlavě se odehrává film a to je ta chvíle, kdy mě děj zcela pohltí. Tas je úžasnej, bohužel osud se s ním moc nemazlí, ani s ostatními. Ze školních let si pamatuji, že Husité bojovali spravedlivý boj, někteří asi ano, nebo si to aspoň mysleli. Ale jako vždy ne každý je spravedlivý, pokud se může jednat o jeho prospěch. Získala jsem nový pohled na toto období a neplatí to snad do dnes? Zatím nemám pocit, že jsem přesycená Tasovým smyslem pro čest a pro povinnost, ale zdá se mi, jako by se ta ledová krusta, co si kolem svého srdce vytvořil malinko roztála. Tak že, jdu to zjistit ve třetím díle.

mistrikova
mistrikova
22.10.2022 5 z 5

Kupodivu se mi druhý díl líbil více než první, ale na to jsem přišla až po přečtení knihy. Ze začátku měl děj pomalejší spád, ale díky vedlejším postavám a popisu husitské bouřlivé doby včetně Jana Žižky z Trocnova se osud Hynka Tase z Boru ubíral zajímavým směrem. Konec knihy byl useknutý, ale bylo jasné proč...protože následuje další díl.

TomHr
TomHr
11.05.2022 5 z 5

Po dlouhém přesvědčování se král Václav uvolí zprostit služby svého osobního strážce Hynka Tase. Ten navíc obdrží královský úděl, jihočeskou tvrz Vlkov a tři vesnice. Uvítání na Vlkově sice není zrovna srdečné, ale záhy se Hynek pustí do zvelebování svého skromného panství. Na scénu vstupuje vášnivá Ulrika, Tase nicméně čeká vynucený sňatek s Markétou, který časem dojde zvláštní proměny. Pak také nelehká volba mezi ochranou Vlkova a věrností královně Žofii po smrti Václava IV.
Tas je opět nepřemožitelný morous, čestný až za hrob, jeho postava je napsaná tak nějak uvěřitelně. Od knížky je těžké se odtrhnout díky autorově stylu se smyslem pro dramatičnost a dějovou zkratku. Zřejmý je také Niedlův vztah k jihočeské krajině a ke koním. Kladem je i věrné vylíčení historických postav a událostí, pokud jsem schopen posoudit coby poučený laik. Husitské hnutí autor zbavuje romantického hrdinského pozlátka, ukazuje zmar způsobený husitskými válkami, pleněním a drancováním.