Blafoun Blafoun komentáře u knih

☰ menu

Pohřbení Pohřbení Graham Masterton

Tato kniha mi nesedla a vcelku mi komisařku znechutila natolik, že nevím jestli budu číst další pokračování. Příběh byl zpočátku dobrý, ale postupně to nějak nabobtnávalo víc než bylo nutné. Paní komisařka se chvílemi tváří jak spasitelka celého světa a přitom to co už mohlo být několikrát vyřešeno pořád není a jen se vše více komplikuje a přicházejí k úrazu další lidé kolem ní. Bohužel lidé, kteří jsou pro ni ochotni obětovat vše nejvíce trpí, zatímco si paní komisařka v klidu užívá v soukromí a jaksi zapomíná, že těch milovaných má nějak hodně. A tak se to v ději fackuje až do kýčovitě naivního konce, kdy hrdina jedinou akcí vše vyřeší v grand finále hodném amerického akčního filmu. Zase jednou zvítězilo dobro nad zlem, nikomu se "skoro" nic nestalo a nikdo se nic nedozví, vše v pořádku.

10.04.2021 2 z 5


Spouštěč Spouštěč Wulf Dorn

Jsem trochu na rozpacích, ale asi jsem čekal trochu víc. Minimálně 2/3 knihy nikam nevedou, děj se víceméně motá v kruhu bez většího posunu. Nechci spoilovat, takže neuvedu proč, ale velice rychle se dá z děje a chování postav, zejména některých, uhádnout o co tu jde. Pak už jsem vlastně jen čekal jestli se mi moje domněnka potvrdí. Přišlo mi to celé tak nějak strašně průhledné hned od začátku a proto mě to asi moc nechytlo, vlastně jsem byl rozhodnutý další knihu od autora už nečíst. Paradoxně to trochu zachránil konec na posledních stranách, který probudil alespoň zvědavost proč se to vlastně celé dělo a díky kterému dám šanci ještě jedné knize. Tím vším nechci říct, že je kniha špatná nebo že nestojí za přečtení, jen to asi nebude úplně můj šálek čaje. Nápad je zajímavý a pokud neodhalíte pointu moc brzo, tak to může být tajemné a napínavé (pro někoho možná i s prvky horroru). Taky mi trochu vadila i jistá teatrálnost s jakou je to psané, ale to může být subjektivní názor.... a nebo mám taky úplně jiný vkus, prostě ať si po přečtení každý udělá svůj názor a napíše ho sem. ;-)

10.04.2021 2 z 5


Plaváček Plaváček Martin Goffa

Další kriminální příběh z českých luhů a hájů ať už inspirovaný skutečným případem nebo ne, není těžké si představit, že se podobné věci mohou snadno stát a to je děsivé... Skvělá detektivka jako vždy.

07.08.2020 5 z 5


Štvanice Štvanice Martin Goffa

Další z řady skvělých knih od tohoto autora, tentokrát hodně osobní a tragické...

07.08.2020 5 z 5


Primární důvěra - prst na spoušti Primární důvěra - prst na spoušti Martin Goffa

Super kniha od mého oblíbeného autora, více u druhého dílu.

07.08.2020 5 z 5


Primární důvěra - úhel pohledu Primární důvěra - úhel pohledu Martin Goffa

(SPOILER) Opět skvělá česká detektivka s uvěřitelným dějem. :-) Užil jsem si všechny knihy s Mikem a jestli bude další nebo ne, nechám na autorovi. :-)
Co se týče děje, vlastně to byl první příběh, který pro mě nebyl překvapivý, naopak mi to přišlo hrozně průhledné. Tak nějak od začátku jsem byl přesvědčený, že je to bouda na Tonyho od někoho, kdo na něho měl pifku. Když se poprvé v příběhu objevila zmínka o škraloupu co měl Tony s bývalým parťákem (což bylo tuším ještě v prvním díle), měl jsem jasno. Pak už jsem jen sledoval jak se kolem této linie staví děj a občas mi přišlo, že to šlo i urychlit, proč to Mikovi pořád nedochází? :-) Nevím, možná to byla jen náhodná předtucha, v předchozích knihách jsem byl napnutý v nevědomosti do posledních chvil. Z tohoto důvodu jsem cením autorova stylu psaní o to víc, přestože jsem dlouho věděl kdo za to může, přesto mě děj udržoval v napětí svým spádem a rozvinutým příběhem. Konec byl parádní, osobně se spíš kloním k teorii o pokračování série s Mikem, ale uvidíme...

07.08.2020 5 z 5


Temné časy Temné časy Martin Fajkus

Něco dobré, něco méně, u některých povídek už si ani nevzpomínám o čem byly...

17.07.2019 3 z 5


Einsteinův mozek a jiné povídky Einsteinův mozek a jiné povídky Josef Nesvadba

Asi jsem čekal víc. Přišlo mi to slabé, spousta omáčky, přímé řeči málo a tak nějak zanikala v myšlenkách vypravěče. Občas zajímavá myšlenka, ale jen tak nahozená a zase zaniklá aniž by byla rozebrána/vysvětlena. Takové ploché, už jsem se nemohl dočkat až do dočtu, prostě mě to nebavilo. Některé povídky byly trochu lepší, některé ztráta času.

15.06.2019 1 z 5


Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

Tohle se prostě nedá brát vážně... a to je na tom právě to skvělé. :-) Taková hromada hnusu, brutality, různých nechutností na hranici představitelnosti atd. se dá číst jen s nadhledem a pro zábavu, horror v tom nehledejte. :-) Autorova fantazie je divoká a díky velmi dobře psanému slovu čtenáři předložená až hmatatelně. Asi bych v takovém pekle skončit nechtěl a už vůbec ne jako materiál na cokoli. :-D Kniha je celkem dlouhá, ale o napětí a různé super hnusáky není nouze, vtipných situací je také dost a docela bych si to uměl představit i jako film, při správné režii a digitálních efektech by to mohla být super jízda. Jen konec mi přišel tak nějak divný a potenciál se třemi dimenzemi nevyužitý (a taky neosvětlený). A co Karen? Ta nějak vyšuměla, co se s ní stalo? Pořád jsem čekal kdy zasáhne do finálního dění a nic...

08.05.2019 5 z 5


Řetězová reakce Řetězová reakce František Kotleta (p)

Čtvrté pokračování "trilogie" (nebo ne? :-)), v podstatě plynulé navázání na díl třetí. Alice přebírá hlavní postavu a teď mě nekamenujte, ale vlastně je to zase Michálek. :-D Přišlo mi, že charakter Alice se transformoval do charakteru Michálka v podobě hlášek a neustálého kouření nebo alespoň chuti na něj. Ono to ale vlastně vůbec nevadí, zábava si zachovává stejnou úroveň a o to jde především. :-)

08.05.2019 5 z 5


Rázová vlna Rázová vlna František Kotleta (p)

Moc pěkná série, akce, zábava, není třeba u toho přemýšlet. :-) Mám rád post-apokalyptické světy, takže jsem si rochnil o to více. :-) Bezva hlášky, tentokrát nezvykle sexu jako šafránu, tedy ze začátku 0, ke konci třetího dílu hodně, ale tím už to jiné autorovy knihy nedohnalo, zato krve a hnusu více než obvyklá dávka. :-) Žádné nadpřirozeno, naproti tomu hrdinský komplex je tu velmi silný, to samozřejmě nevadí, jen to tlačítko by možná zvládl zmáčknout i jeden z obyčejných vojáků, nebo ne? :-D Vem to čert, je to skvělá zábava.... jde se číst dál. :-)

09.04.2019 5 z 5


Poločas rozpadu Poločas rozpadu František Kotleta (p)

Paráda, více u třetího dílu. :-)

09.04.2019 5 z 5


Spad Spad František Kotleta (p)

Paráda, více u třetího dílu. :-)

09.04.2019 5 z 5


Poslední tango v Havaně Poslední tango v Havaně František Kotleta (p)

Další případy kanceláře Kouda a spol. rozhodně stojí za přečtení. Kvalitka jako vždy, není potřeba sáhodlouze popisovat. :-)

18.03.2019 5 z 5


21 úderů 21 úderů František Kotleta (p)

Hmm, dělám to nerad, ale co to k***a mělo být? Částečně přiblblá encyklopedie zkratek a částečně nepovedená agitka do Škodovky. To už je tamější HRM tak zoufalý? Na tu všudepřítomnou webovku bych se nepodíval ani kdyby na mě mířili kvérem asi tak jako si nikdy nekoupím nic v obchodě s uřvaným zeleným retardem, který dominuje reklamě v ČR svým nekončícím masakrem cen (i přesto dost vysokých). Sorry Franto, ale tohle byl krok vedle. Jedna hvězda za číču a druhá za Andreu a jen proto, že mám Kotletoviny rád.

08.03.2019 2 z 5


Lovci Lovci František Kotleta (p)

Už víte jak bude vypadat Prágl v roce 2050? Ne? Tak si to přečtěte. :-) Zdá se, že policie bude mít při chytání zločinců o zábavu postaráno. Další porce Kotletovské zábavy pro věrné fanoušky tohoto žánru. Vypadá to, že tato kniha by mohl být pilot k nové nadupané sérii se superhrdiny zachraňující naši vlast... :-)

07.03.2019 5 z 5


Velké problémy v Malém Vietnamu Velké problémy v Malém Vietnamu František Kotleta (p)

I když jsem u první knihy této "detektivní" série pár věcí vytýkal, přišla mi o něco lepší než tato, ale i tak to byla super zábava. :-)

25.02.2019 4 z 5


Líheň Líheň Miroslav Žamboch

Moje první kniha od Žambocha a zároveň poprvé co jsem zkusil audiokninu, protože jsem zrovna dva dny trávil v autě. Bohužel audioknihy nebudou můj šálek, nemohl jsem se do příběhu zabrat (asi i proto, že v autě se přece jen člověk musí věnovat hlavně řízení a provozu :-)), trochu jsem lítal v postavách a teorie M-pole šla kolem mě velkým obloukem. Druhou polovinu jsem raději poctivě dočetl. Nebylo to zlé, jen mi to připadalo nějaké natažené, pořád nikdo z postav nevěděl co se děje, to M-pole mi přišlo hodně ujetý (ale nejsem jaderný fyzik a předpokládám, že ani 99% čtenářů), akční scény ze začátku bezva, postupem času nabývaly na absurditě a konec... k tomu se sna ani vyjadřovat nebudu. Suma sumárum, šlo to, ale doufám, že ostatní knihy budou lepší. :-)

18.02.2019 3 z 5


Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party František Kotleta (p)

Kotletu čtu postupně, jak svá díla píše a na začátku této knihy jsem měl najednou pocit, že jsem spadl o schod níž. Tak nějak mi pořád něco chybělo, první kapitola se rozjížděla nezvykle pozvolna a pak mi to došlo... chybí nadlidské vlastnosti hrdinů a v podstatě se jedná o jednoduché detektivní příběhy. Po objevení tohoto poznatku jsem zjistil, že mi ta změna vlastně vůbec nevadí a i tak jsem se skvěle bavil. Humor, sex atd. totiž zůstává. :-)

15.02.2019 4 z 5


Perunova krev II. Perunova krev II. František Kotleta (p)

Opět pecka za 10*. Jízda, která se čte jedním dechem, jen velmi těžko se dá čtení přerušit. Nemám co vytknout. :-) Moje oblíbená postava nakonec přežila, i když jsem byl chvíli na pochybách... díky ;-)

30.01.2019 5 z 5